FRIHOST FORUMS SEARCH FAQ TOS BLOGS COMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!

Een NAS bouwen...
Sinds een paar dagen zit ik met het idee om een NAS te bouwen, vandaag had ik eindelijk tijd om ook wat informatie op te zoeken en te kijken naar de mogelijkheden van een NAS. Natuurlijk is het veel plezanter en waarschijnlijk ook goedkoper om zelf een NAS in elkaar te steken. Ik heb momenteel een NAS in elkaar gestoken met 4Tb aan ruimte voor 328, waarvan de harde schijven het duurst zijn. Natuurlijk kan het ook goedkoper, maar ik heb gelet op zuinigheid en stilte. Zo zijn de harde schijven uit de Caviar Green reeks van Western Digital en is de voeding een Be Quiet! geworden die ongeveer 19dB lawaai maakt. Als je weet dat het geritsel van bladeren ongeveer 10dB is en fluisteren 30dB dan weet je dat je goed zit. Aangezien ik zuinigheid als een punt beschouwde heb ik natuurlijk gekozen voor een Intel Atom, daar deze niet vrij te verkrijgen zijn, koop je deze samen met je moederbord. Smile De Processor die op het bordje ligt is zeker ruim voldoende voor in een NAS te steken maar geeft toch wat bewegingsvrijheid.

Het enige probleem of kwestie dat ik nog heb, is of ik ze in RAID zet of niet want het besturingssysteem dat ik dacht te nemen zet in zijn features dat deze alleen softwarematige RAID's aankan en geen RAID's via een PCI-kaart (RAID Controller noemt zoiets)... Dus dan zou ik al moeten overschakelen op een ander OS maar ik heb geen idee de welke? Linux kan wel interessant zijn om van te leren maar heb geen idee of je Linux gewoon kunt gebruiken als NAS?

Alleszins, heb ik hier een samenvatting geschreven van wat ik zou nemen als materiaal:

http://adriaan.frihost.net/nasbouwen.html

Zo gebruik ik mijn webruimte op Frihost toch ook nog eens, want de website zelf gebruik ik al twee jaar niet meer wat eigenlijk zonde is, maar ik heb weinig tijd aan mijn handen, misschien zal ik nog eens een blog post schrijven waar ik uitleg waarom mijn webhost al twee jaar plat ligt en wat ik eigenlijk zou willen op de webhost. Smile


adri0 blog comments below
FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2011 Frihost, forums powered by phpBB.