FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Klawisz

mtx
Odpadł mi klawisz z laptopa. Wiecie skąd można wytrzasnąć nową strzałkę??
Tomaszydlo
zapałka xD
Osobnego klawisza raczej nie skołujesz no bo niby skąd? ;> A już na pewno nie do laptopa Razz
mtx
na razie jest na taśmę klejącą Very Happy
InsanePL
Idź do sąsiada pożycz szklankę cukru xD Zabierz klawisz i potem mu wmawiaj że tak było Smile
Może w jakimś komputerowym Ci dadzą, choć wątpie XD Nigdy nie spotkałem się z pryzpadkiem kupowania jedneog klawisza XD
gandalfini
Klawiatura do wymiany - w moim HP to koszt 300 zeta...
mtx
czyli technika na taśmę klejącą jest najtańsza i najskuteczniejsza..
trochę się dziwię, że jeszcze nikt nie zwietrzył interesu...
gecko
Niestety nie znam takich sklepów/serwisów...

Od dołu jest zatrzask, tak? I mam rozumieć, że jest ułamany? Jeśli tak to możesz próbować skleić/dotopić czymś...

@interes byłby niestety marny - osób z ułamanymi klawiszami jest b. mało a sama naprawa to musiałaby być za grosze...
mtx
Myślę, że byłoby gro osób, które chce wymienić klawisze ze startymi napisami, nadłamane, zużyte itd..
gdyby cena była sensowna mógłby się z tego zrobić niezły biznes.

te malusie ząbki się ułamały, które trzymają klawisz w klawiaturze..
gecko
mtx wrote:
te malusie ząbki się ułamały, które trzymają klawisz w klawiaturze..

Jak już pisałem: może by jakąś kropelką próbować skleić? Oczywiście, jeśli znalazłaś te odłamane ząbki. Innego rozwiązania chyba nie ma oprócz wymiany klawiatury. Przynajmniej ja takiego nie znam.

Co do interesu: nie wiem, nie znam się na sytuacji rynkowej Razz
gandalfini
kropelką skleić tego nie idzie, za drobne elementy,
Zaś przyklejenie "na chama" nie wchodzi w grę - takie rozwiązanie załatwi ten klawisz w góra 2000 wduszeń, i wtedy już wogóle nie będzie działał Wink
Tomaszydlo
A gdyby ta.... rozbroić laptopa powyciągać kilka kabelków i podłączyć klawiature od kompa? Możecie się smiać.... ale miałem przypadek gdzie kumpel sobie do starej wieży SONY dorobił sobie wejściówkę do mp3... Dorobił kabelki do kasety, drugą końcówkę do mp3 i działa - niczym Jezus w kanie galilejskiej Very Happy
gandalfini
Większość laptopów pozwoli na dopięcie zewnętrznej klawiatury ps/2 albo UXB - tylko zero przyjemności nosić takie "barachło" w plecaku Laughing
kogoot
A może by tak lekko przerobić, podszlifować przycisk z normalnej klawiatury i potem przykleić go do keyboardu w laptopie...?
mtx
klawisze z klawiatury są inaczej przymocowane niż te z laptopa
a-r-t-u-r
Popytaj o rozwalone laptopy w serwisach/sklepach komputrowych, na półce raczej na pewno nie będą mieli używek, ale być może mają kontakt do kogoś kto chce się laptopa pozbyć.
Oprócz tego zostają jeszcze sklepy z rupieciami elektronicznymi, chociaż ciężko je już spotkać, lub jakaś giełda elektroniczna.
Można też spróbować szczęścia na allegro.
qiubus
napisałbyś jaki to laptop !!

z tego co do tej pory słyszałem takie rzeczy sa popularne w fujitsu-siemens , czy to przypadkiem ta firma?

faktycznie zakup nowego klawisza jest praktycznie nie mozliwy, choć możesz spróbować napisac do producenta... bądź też na allegro kupic jakiegoś podobnego laptopa Razz
a-r-t-u-r
Można śpróbować przykleić, a może raczej zalepić te odłamane nóżki w klawiszu używając kleju termicznego, w przeciwieństwie do super glue jest elastyczny, więc jeśli się go uda odpowiednio nałożyć, to powinien wytrzymać dłużej niż sposób "na chama" lub taśmą klejącą.
abikor
Metoda pierwsza:
Jeśli układ mocowania klawiszy jest identyczny w różnych blokach klawiszy i wyprofilowanie kształtu byłoby podobne, to może wchodziłaby w grę zamiana miejscami klawiszy z innym rzadko używanym i zmiana ich opisu. Wymagałoby to pewnie trochę roboty, ale mogłoby poprawić komfort korzystania z klawisza strzałki.

Druga metoda - również wymagająca pewnych zabiegów to jednak odbudowanie / odtworzenie fragmentu łączenia-mocowania. Nie ma tworzyw, których nie dałoby się skleić, ale technologia zależy od materiału użytego do produkcji klawisza/złącza (czy termoplastyczne czy chemoutwardzalne) i umiejętności klejącego. Ciekawe czy znajomy dentysta nadbudowałby taki ubytek Smile

Metoda trzecia - czasochłonna - szukać w serwisach komputerowych, gdzie posiadają zużyty sprzęt - (mogą czasem dać taki klawisz gratis). Albo dać ogłoszenie z podaniem typu/modelu laptopa szukając, czy ktoś nie ma uszkodzonego laptopa - można sobie zebrać nawet cały komplet zapasowych klawiszy.

Tak, czy inaczej - taśma klejąca jest najprostsza, a ponieważ prowizorka jest najtrwalsza, więc ...
webek
Ja bym polecił wizytę na giełdzie elektronicznej/komputerowej [całkiem fajna prosperuje w soboty i w niedziele w Krakowie na Balicach Wink], od ludzi, którzy handlują zepsutym sprzętem można czasami kupić nie działającego notebook'a za grosze. Trzeba będzie sprawdzić tylko, czy ma klawiaturę, i jest po sprawie Wink
Mój kuzyn dla przykładu kupił tam laptopa za... 15 zł ;p

Fakt, że rozwaliliśmy go potem, wbijając mu śrubokręt w matryce, ale to inna historia ;p
jackill
Tytuł górnika roku dla Ciebie Very Happy