FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

ECDL

abikor
Co sądzicie o Europejskim Certyfikacie Umiejętności Komputerowych (European Computer Driving Licence)? Czy na podstawie swoich doświadczeń uważacie, że pracodawcy zwracają uwagę na taki certyfikat? Czy ktoś z Was go posiada?
Tomaszydlo
Ja go nie posiadam.... na szczęście albo i niestety. Oczywiście jeszcze nic straconego ale jakoś szkoda mi na to pieniędzy. Wypowiem się jednak bo owy certyfikat posiada mój brat. Kursy w gimnazjum miał. Płacił bynajmniej 20 zł a każdy udostępniony test. Dostawał papierek i szedł do obiekuna który był upoważniony do przeprowadzenia tego. Byłą tam chyba każda dziedzina począwszy od najprostszego (wręcz banalnego) testu obsługi komputera.... foldery, pliki i zabawa z nimi, przez grafikę aż po same bazy danych i CHYBA programowanie. No cóż... jemu to na razie potrzebne nie jest, okaże się jak będzie szukał pracy lub szkoły po gimnazjalne. Temat uważam za ciekawy bo w sumie to przydała by się ocena bardziej doświadczonych WAS niż zdanie brata czy ojca któremu zależy żebym wyuczył się na profesora Bóg wie jakiego heh.

Czekam na wasze zdanie :]

PS. I teraz może trochę mniej na temat ^^ zna kto jakieś konkursy czy testy przez neta? Chodzi o to by wykonywało się pracę w domu, wysyłało elektronicznie itd... Niestety nie mam możliwości brania udziału w takich w szkole...
gecko
Tomaszydlo wrote:
PS. I teraz może trochę mniej na temat ^^ zna kto jakieś konkursy czy testy przez neta? Chodzi o to by wykonywało się pracę w domu, wysyłało elektronicznie itd... Niestety nie mam możliwości brania udziału w takich w szkole...

Olimpiada Informatyczna, OPSS... Programistyczno-algorytmicznych jest całe mnóstwo, teraz nie podam Ci z głowy nazw ale wyguglasz bez problemu.

No i jest jeszcze Topcoder - tam masz duużo dziedzin (programowanie, projektowanie interfejsów, grafika etc)
abikor
Konkursy, testy to rzeczywiście nie do końca na temat. Zależało mi głownie na informacjach szanownego gremium o własnych doświadczeniach co do ECDL. Jednak z nikłego odzewu wnoszę, że temat póki co w Polsce nie jest jeszcze rozpowszechniony. Tym bardziej wątpliwe wydają się (przynajmniej na razie) zyski z posiadania takiego certyfikatu, choć w dłuższej perpektywie...
Z tego co wiem ECDL nie obejmuje wszystkich możliwych aspektów techniki komputerowej, ale pozwala na potwierdzenie wiedzy ogólnej i praktycznej (7 różnych działów), która może być później doskonalona w specyfice danej pracy.
Korzystając z informacji zawartych na http://www.ecdl.com.pl/ stwierdzam, że nie ma jednego certyfikatu ale istnieją już różne kategorie ECDL, ECDL Advanced, ECDL CAD, ECDL e-Citizen i ECDL WebStarter. Biorąc pod uwagę coraz większą integrację z Unią Europejską wydaje mi się, że te lub podobne certyfikatu dość uniwersalne staną się coraz powszechniejsze, bo wg moich obserwacji sprawność urzędników w tej materii jest co najmniej niewystarczająca.
mtx
gadałam z moimi znajomymi i twierdzą, że nie warto..
nie szanuje się go tak, jak powinno, i często traktuje jako zbędny papier (że ktoś jest taki, że robi kursy pod cv)..
gecko
Zdolni zwykle sami się potrafią się wybronić/wypromować. Ci mniej zdolni (jak ja) muszą niestety kombinować. Z różnym skutkiem...
mtx
Co to znaczy mniej zdolny?
Brakuje Ci umiejętności? Mało to różnych kursów przez www?
gecko
Chodziło mi o zdolny=geniusz. Fakt - powinienem nieco rozwinąć myśl:

Przykład: Mam takiego w klasie - geniusz z matmy. Nic nie robi a mimo to ma stypendium, indeks, wyjazdy zagraniczne, opłacane warsztaty gdzieśtam w kraju etc.

Ja uważam się za osobę, która może coś osiągnąć ale musi popracować, pouczyć się. On sobie wpisze w CV osiągnięcia w olimpiadach i ma pracę od zaraz, mi pozostaje dopisywać jakieś pierdoły takie jak takie kursy.

Przykład 2: Dr J. - nasz nauczyciel infy - był na jednym z czołowych miejsc w którejśtam Olimpiadzie Informatycznej. I google wysłał mu propozycję pracy... "Normalny informatyk" musi mieć jakieś niesamowite ilości wpisów w CV żeby w ogóle tam zacząć startować. A on? Po prostu jest niesamowicie inteligentny. "Po prostu".

(ech oczywiście że przesadzam - chodziło mi o zbudowanie nastroju Razz )

A umiejętności to nie tylko kursy przez www Wink Takie to zawsze można sobie zrobić i to nie jest problem.

W poprzednim poście chodziło mi o to, że jeśli nie masz super osiągnięć typu olimpiady przedmiotowe to trzeba zwykle kombinować z kursami i zastanawiać się, które są warte świeczki.

To może... Wróćmy już do tematu Razz (kurs ECDL)
mtx
to może zamiast kursu warto pokazać się z praktyczniej strony - zacznij być freelancerem - rób strony czy programy czy co tam.

To zawsze jest lepiej widziane niż stado kursów, z którymi nie wiadomo co zrobić, jeśli nie masz praktyki - on najlepiej dowodzi, że coś umiesz