Mam takie pytanie jakich cms-ów najczesciej uzywacie ja np. najbardziej lubie php-fusion bo moge w nim swobodnie kodowac i nie tylko przyjemnie sie robi style do niego
Waszym zdaniem najfajniejszy cms?
php-nuke imho
mtx, wydali już łatę czy nadal da się do niego włamać w 15 minut? Zależy od założenia projektu. PHP-fusion czasem jest zbyt mało profesjonalny. Zwykle Joomla, jak nad projektam ma pracować więcej osób to MediaWiki z odpowiednim stylem i uprawnieniami.
Zależy o czym mówisz.. wiesz.. jest już wersja 8.1
a tak na poważnie, to wszystko zależ od tego do czego się przyzwyczaisz i co polubisz. Po prostu..
a tak na poważnie, to wszystko zależ od tego do czego się przyzwyczaisz i co polubisz. Po prostu..
Moim zdaniem najlepszym CMS to Joomla xD
| mtx wrote: |
| a tak na poważnie, to wszystko zależ od tego do czego się przyzwyczaisz i co polubisz. Po prostu.. |
Zgadz się, ale czasem potrzebujesz też określonych funkcjonalności. Priorytetem więc będzie to czy dany CMS "to potrafi", albo czy w łatwy sposób da się go rozszerzyć o daną funkcjonalność (np. zbieranie statystyk kliknięć w strony).
Przy prostych serwisach (z którymi ja mam do czynienia) najbardziej lubię napisać coś własnego. Mam wtedy największą kontrolę nad tym co się dzieje
Proponuję, aby zamiast tylko przerzucać się nazwami ulubionych CMSów napisać co w nich lubicie i za co je cenicie najbardziej.
Ba
ja lubię, że Php nuke ma NAPRAWDĘ dużo różnych ciekawych modułów i bloków. Od horoskopów, przez jakieś wizualizacje, różne biblioteki treści, gry, mapy, zabawy, głupitka, statystyki.. długo by wymieniać.
a poza tym jakoś nie przekonałam się do końca do innych. Używałam jportal2, mambo i phpfusion, dragon portal i cg coś tam
, ale żaden mi się nie podobał tak jak phpnuke. I nie mam zaufania do joomli. Nie wiem do końca czemu..
A sama sobie nie napiszę portalu bo: nie mam czasu i nie mam aż takich umiejętności..
ja lubię, że Php nuke ma NAPRAWDĘ dużo różnych ciekawych modułów i bloków. Od horoskopów, przez jakieś wizualizacje, różne biblioteki treści, gry, mapy, zabawy, głupitka, statystyki.. długo by wymieniać.
a poza tym jakoś nie przekonałam się do końca do innych. Używałam jportal2, mambo i phpfusion, dragon portal i cg coś tam
A sama sobie nie napiszę portalu bo: nie mam czasu i nie mam aż takich umiejętności..
f3site do małych stron.
Joomla i Drupal do większych.
Ogólnie nie ma recepty... i na wszystkim da się coś zrobić.
php fusion mi się nie podoba. (co nie oznacza, że jest "zły)
Joomla i Drupal do większych.
Ogólnie nie ma recepty... i na wszystkim da się coś zrobić.
php fusion mi się nie podoba. (co nie oznacza, że jest "zły)
Na Wordpress-ie też się da: http://www.aviapedia.com/
Moim zdaniem najlepszy CMS to taki, który napisze się samemu od podstaw lub opierając się o jakiś framework (Zend, Kohana, Cake).
Jeśli nie ma na to czasu ... chyba Joomla
Można na niej zrobić na prawdę proste stronki, jak i takie mocno rozbudowane. Do tego niezły support, niezła scena, CMS ciągle rozwijany.
Do blogów i czegoś prostego sprawdza się również WordPress, jednak przepakowany wtyczkami i niewłaściwie użyty przy 1000-2000 unikalnych wizyt dziennie potrafi już zabić darmowe i tanie serwerki
Jeśli nie ma na to czasu ... chyba Joomla
Do blogów i czegoś prostego sprawdza się również WordPress, jednak przepakowany wtyczkami i niewłaściwie użyty przy 1000-2000 unikalnych wizyt dziennie potrafi już zabić darmowe i tanie serwerki
Bardzo fajny CMS dla designerów, szkoda że po części płatny jeżeli chcemy więcej możliwości.
Ale można łatwo i szybko dopasować według własnych potrzeb.
http://www.speaklight.com/
Ale można łatwo i szybko dopasować według własnych potrzeb.
http://www.speaklight.com/
Każdy CMS ma swoje cechy - pozytywne i negatywne. W zależności od potrzeb można stosować taki lub inny, każdego można zrobić coś wspaniałego lub kichę.
Nie zgadzam się jednak z wieloma opiniami co do joomli - osobiście oceniam CMSy nie tylko ze względu na możliwości, ale też na praktyczne zastosowanie - w przypadku mambo czy joomli obciążenie serwera jest bardzo duże i jeśli uruchomimy wiele takich serwisów efektywność obsługi drastycznie spada.
Mimo prostoty Drupal nie jest taki zły, a dobrze skonfigurowany PHP Fusion też ma swój urok. PHP Nuke ma swoje zalety, choć nie należy do moich najbardziej ulubionych.
Nie zgadzam się jednak z wieloma opiniami co do joomli - osobiście oceniam CMSy nie tylko ze względu na możliwości, ale też na praktyczne zastosowanie - w przypadku mambo czy joomli obciążenie serwera jest bardzo duże i jeśli uruchomimy wiele takich serwisów efektywność obsługi drastycznie spada.
Mimo prostoty Drupal nie jest taki zły, a dobrze skonfigurowany PHP Fusion też ma swój urok. PHP Nuke ma swoje zalety, choć nie należy do moich najbardziej ulubionych.
Bawiłem się tym swego czasu, przetestowałem kilka, oczywiście w miarę możliwości:
i wtedy a było to rok temu wybrałem DRUPAL = całkiem przyjemny, szybko się go uczy, niezawodny.
Choc powiem , że keidyś widziałem jakiegoś CMS płatnego - kurcze wyleciało mi z głowy jak się nazywał.... ale to dopiero był wyps - wszystko miał, można było żywcem robic co się podoba począwszy od pisania bloga do skomplikowanych obliczeń ...
i wtedy a było to rok temu wybrałem DRUPAL = całkiem przyjemny, szybko się go uczy, niezawodny.
Choc powiem , że keidyś widziałem jakiegoś CMS płatnego - kurcze wyleciało mi z głowy jak się nazywał.... ale to dopiero był wyps - wszystko miał, można było żywcem robic co się podoba począwszy od pisania bloga do skomplikowanych obliczeń ...
Moim zdaniem najlepsze są komercyjne skrypty CMS. A najlepszy wg mnie to DataLife Engine http://www.dle-support.pl/ idealny np. na stronę warezową 
Joomla i extreme-fusion, reszty nie próbowałem.
przerzuciłam się na wordpressa.
joomla niestety jest momentami straszna..
joomla niestety jest momentami straszna..
Ja z darmowych preferuję Joomlę. Dlaczego? Prostota i przede wszystkim ogromne wsparcie w internecie. Multum dodatków, pluginów, tematów i tym podobnych "bajerów".
Do bardzo prościutkich stron (kilka podstron tylko) używam PikoCMS - po prostu genialny w swojej prostocie, choć cudów nie stworzymy. Za to bardzo ładnie "przygotowany" pod pozycjonowanie.
Wordpressa nie uważam jako CMSa w penym tego słowa znaczeniu. To jest raczej kombajn blogowo-ceemesowy. Jest też oczywiście bardzo dobry i darmowy, ale nie każdy od razu potrzebuje TIRa - niektórzy chcą przewieźć tylko kilka małych paczuszek
Z płatnych - nie korzystam. Po co, skoro są w pełni legalne, darmowe systemy zarządzania treścią (i to całkiem sprawnie działające)?
Do bardzo prościutkich stron (kilka podstron tylko) używam PikoCMS - po prostu genialny w swojej prostocie, choć cudów nie stworzymy. Za to bardzo ładnie "przygotowany" pod pozycjonowanie.
Wordpressa nie uważam jako CMSa w penym tego słowa znaczeniu. To jest raczej kombajn blogowo-ceemesowy. Jest też oczywiście bardzo dobry i darmowy, ale nie każdy od razu potrzebuje TIRa - niektórzy chcą przewieźć tylko kilka małych paczuszek
Z płatnych - nie korzystam. Po co, skoro są w pełni legalne, darmowe systemy zarządzania treścią (i to całkiem sprawnie działające)?