FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Budowanie stron www

pepe216
Jestem ciekawy kiedy zaczeliście budować pierwsze strony. Ja swoją pierwszą strone zbudołem dwa lata temu. Była ona o counter strike source.
InsanePL
Umm to było jakies 3-4 lata temu xD Sam nie pamiętam o czym ona była ale chyba o klanie w Quake 3 arena xD
loginos
Ja swoją pierwszą stronę zrobiłem jakieś 8 lat temu, ale tak na poważnie serwis, który był utrzymywany i rozwijany (i ciągle jest) zacząłem jakieś 3-4 lata temu. Serwis dotyczy organizacji, w której działam.
Tomaszydlo
Ja już nie pamiętam kiedy budowałem swoją pierwszą stronę... Znając mnie nie miała ona najmniejszego celu... Ja mam tak ze budując coś w necie czy to blog czy to strona to po prostu robię to dla zabawy i nie planuje z tego jakiś wielkich popularnych portali na użytek innych Razz Zacząłem przez proste blogi aż doszedłem do silnika.... no i tak się bawię. Grzebanie w notatniku mnie wciąga i mam z tego frajdę, a tym bardziej że nie znam w 100% php. Wtedy jak zrobię coś co się przydaje mam satysfakcje że mi się udało ^^ To co wydaje się najprostszą sprawą - grafika, wychodzi mi najgorzej tak więc jeżeli ktoś choć ciut się na tym zna to prosiłbym o PW ^^ (taka reklama)
wikih1993
ooo ja juz od dawna projektuje strony ( od 12 roku zycia) tak tak mozecie mi nie wierzyc ale to jest prawda. Pierwsza strona to byl portal poswiecony linuksowi
mtx
Ja zaczęłam będąc jeszcze w gimnazjum (a może nawet podstawówka??) tak czy inaczej 5 lat na pewno..
kogoot
Pierwszą stronę napisałem w html-u w drugiej klasie gimnazjum-potem miałem rok przerwy i dopiero w liceum powróciłem do tej czynności:)
abikor
Jak sięgam pamięcią, pierwsza strona była raczej sprawdzianem nowej dla mnie technologii a było to z 10 lat temu - później inne tematy były dla mnie ważniejsze. Poważniejsze strony, to jednak ok 6 lat temu.
Subaru
Styczność z HTML miałem dopiero w Gimnazjum...a może aż w Gimnazjum...Nauczyliśmy się podstaw no to potem w gazetce znalazło się Pajączka, wzięło wersję Light czy jak mu tam, że szkielet strony się robi paroma kliknięciami a potem to Google to trochę FrontPage na ładne przyciski i dzisiaj mam taką manię, że muszę użyć ramek Frames Very Happy Są wg. mnie dosyć wygodne, największa sztuka, żeby elementy się wyświetlały w którejś z ramek a nie w nowych oknach Very Happy ...i właśnie to muszę poszukać bo zapomniałem Twisted Evil
GabrielMint
Ja kiedys za dawnych czasow pisalem strony w notatniku uczylem sie z kursow internetowych ale kiedy to bylo
pawelabrams
Ja zacząłem w 4 klasie podstawówki ;o Inni robili strony w Wordzie (sic!) a ja zasuwam notatnik i się z nich zieję ;P
loginos
GabrielMint wrote:
Ja kiedys za dawnych czasow pisalem strony w notatniku uczylem sie z kursow internetowych ale kiedy to bylo

W notatniku brrrrr Wink
Straszne, nie?
Trzeba być masochistą, przecież notatnik nie koloruje składni, nie potrafi robić wcięć, a nawet nie rozpoznaje prawidłowo znaków końca linii. Poza stronami typu "Hello world!" ciężko mi sobie wyobrazić pracę przy pomocy takiego narzędzia.
(prawdę mówiąc do stron "Hello world!" też wolałbym użyć czegoś wygodniejszego ) Cool
mtx
oj, kiedyś nie było takiego wyboru oprogramowania jak dziś. Poza tym bywały gorsze programy (np. webmajster by onet). Teraz to wpiszesz: chcę robić strony internetowe (czy inne mądre hasło) i masz programów do wyboru. A kiedyś....
smspno
Swoją pierwszą stronę (o Harrym Potterze xD) zrobiłem w podstawówce. Użyłem do tego Worda, byłem jeszcze mały i głupi Razz.
Teraz używam Bluefisha.
gecko
Ja swoją pierwszą to... nie wiem kiedy. 4 podstawówki? Chyba coś koło tego, natomiast tematem było... nic Razz Bawiłem się layoutami tworząc strony główne mojegoportalu. Ach och wtedy to jakoś dorwałem się do Alladyna (biblioteka DHTML w JS)... Ach te animacje... Och te bajery... Twisted Evil

Potem w 6 był "poważny" projekt - strona internetowa szkoły Very Happy Oczywiście zrobiliśmy to po swojemu więc strona nie była najwyższych lotów a i ściągała się bardzo długo.

Na szczęście chyba czegoś się od tego czasu nauczyłem Very Happy
bpit22
no jakieś 8 lat temu się zaczęło... html...
Przeszedłem przez worda (lol2), pajączka (beznadziejne), frontpage, Dreamweaver, a teraz Foxedit (po prostu mi pasuje)
Oczywiście teraz już w PHP, bo innego wyjścia nie widzę, js próbowałem, ale nie wyszło trochę.
W tym roku zaczyna mi się w Technikum programowanie strukturalne, więc już na ostro się wezmę do roboty.

EDIT
Zalecam studiowanie kodu w różnych cmsach i innych skryptach które można znaleźć na: sourceforge.net
neromonia
Laughing hehe a ja jestem lakiernik i blacharz samochodowy i mam 28 lat i zaczynam dzisiaj Laughing serio mówią że na szkołę nie jest nigdy za póżno Laughing no mam nadzieje
że wytrwam i młotek nie pójdzie w ruch heheee Shocked
Nolt
4 lata temu powstała moja strona, a ok 5lat temu zacząłem interesować się budowaniem stron, html itd
czarulit
A ja swoją pierwszą stronę napisałem w tamtym roku. Korzystałem z Pajączka i Notepad++. W sumie to była o niczym ;P. Zrobiłem ją aby się nauczyć (x)HTML i CSS. Cel osiągnąłem ;b. Jakoś mnie nie kręci webmasterka, ale chciałem umieć przynajmniej czytać źródło stron. Ogólnie to według mnie warto nauczyć się HTML, gdyż jest IMVHO prosty w nauce a czasami się przydaje.
l3m0n
zalezy jakie budowanie masz na mysli Razz ja probowalem juz np pisac cmsa w php ale niezbyt mi to wyszlo a takie kopiowanie szablonow czy uzywanie cmsow znanych firm jest bardziej powszechne xD
jackill
Ja swoją pierwszą "zbudowałem" na lekcji informatyki (wtedy nie miałem jeszcze komputera. Wyglądała mniej więcej tak:

Code:
<html>
<body>
Moja pierwsza strona
</body>
</html>

ofcoz w Notatniku Very Happy
hottespot
kogoot wrote:
Pierwszą stronę napisałem w html-u w drugiej klasie gimnazjum

Ja miałem prawie tak samo. Smile Pierwsza strona, nie pamiętam, ale pewnie coś z kursu!