FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

III Wojna Światowa?

Tomaszydlo
Zapewne każdy słyszał o ataku Ruskich na Gruzję... co o tym myślicie? Jak na moje, badając oszacowane wojska rosyjskie i wojska NATO to niech ruski od razu na kolanach błagają o przebaczenie. Albo rzeczywiście robią coś a'la Hitler i Stali - nie kierują się rozumiem, albo są pewni siebie bo mają coś w zanadrzu... jakieś tam siły zbrojne czy coś...

Jak na moje III Wojna będzie tyle że nas nie dosięgnie... Ruski dostaną po dupie jak tylko będą chcieli podejmować walkę z dalszymi członkami NATO....

Jedna z gazet napisała:

Quote:
Wiadomo, że Gruzini nie mają szans. Ich armia liczy zaledwie 35 tys. żołnierzy. Cóż to jest wobec setek tysięcy żołnierzy rosyjskich, nawet jeśli wielu z nich jest rzadko trzeźwych. Przewaga w sprzęcie jest równie przygniatająca...

Chyba z 15 min się śmiałem z tych wielu nie trzeźwych hehe xD
a-r-t-u-r
Naprawde myślisz, że Rosja się z tego bedzie chciała wycofać? Jakoś tego nie widze...

Quote:
8 sierpień 2008,

sprawa jest mocno skomplikowana, oficjalnie Osetia Poludniowa nalezy do Gruzji - co prawda oglosili niepodleglosc, ale nie zostala ona uznana, funkcjonuje jaki autonomiczna republika osetii pd, co oznacza ze wladze gruzji nie do konca panuja nad tym co sie tam dzieje (w prostych slowach - rzadza tam ci ktorzy maja kase, bron i wplywy); Gruzini od jakiegos czasu robia tam pacyfikacje i wczoraj w nocy zawiesili pokoj, a teraz wkroczyla w to wszystko Rosja, teoretycznie rosja narusza integralnosc gruzji, ale zdaje sie ze maja jakies skomplikowane wytlumaczenie odnosnie ochrony bazy "rosyjskich sil pokojowych", bo z kolei Osetia Polnocna nalezy do Rosji a prezydent Osetii Pld oficjalnie oglosil ze chca integracji z Rosja; no burdel na kolkach tam jest tak ogolnie, bo oprocz interesow rosyjskich, mamy jeszcze USA (Gruzja pretenduje do NATO, na co nie chce sie zgodzic Francja i NIemcy) to jeszcze i Turcja tam maci i Iran (jesli ktos lubi teorie troche spiskowe to warto pogrzebac odnosnie Iranu i aktualnego dyplomatyczno-politycznego zatargu z USA)
do tego oczywiscie konflikty etniczne (osetia graniczy tez z czeczenia)
to tak w chaotycznym skrocie

Quote:
8 sierpień 2008

Czyli wynikałoby, że jedni lepsi od drugich. Ruskim wojna na rękę a Gruzini posuwają się do pacyfikacji.
Teraz czytam i oczom już nie wierzę, zgłupiałem, rano pisali, że to Gruzja zaczęła i w nocy ostrzelała rakietami Osetię, teraz że Gruzja prosi o reakcję zachód bo "jest obiektem agresji FR". Przecież nikt nie zaczyna wojny jeśli nie jest do niej przygotowany, jedni i drudzy kręcą na potęgę.

Ciekawi mnie jednak co na to USA? Podobno Gruzja jest kandydatem do NATO a przeciwnikami jedynie Francja i Niemcy a nie najważniejszy z graczy czyli USA. Nie wiem jakie mieli dotychczas stosunki z jankesami, słabo się interesuję polityką, ale tak na logikę wydaje mi się, że ci ostatni mają teraz spory zgryz.

Jeżeli Bush wypowiadał się wcześniej pozytywnie o akcesji Gruzji do NATO tudzież nie protestował lub co gorsza coś im obiecał, to teraz gdy ten sam kandydat prowadzi wojnę wszyscy patrzą się na USA, jakim faktycznie jest gwarantem.
USA się wypnie - straci twarz, ograniczą się do politycznych apeli - NATO wyjdzie na nieudolną organizację pokroju ONZ, "zareagują" - tylko jak, skoro to nie pierwszy lepszy kraj tylko sama Rosja. A może Bush "przehandluje" przyzwolenie na wojnę na Kaukazie na rzecz milczenia Kremla w kwestii planów USA co do Iranu i za tydzień wszystko ucichnie... to takie moje spekulacje oczywiście, bo nie orientuję się zbytnio w stosunkach Gruzja-USA i zaawansowaniu ich rozmów w sprawie NATO.

A co do tego że nas to nie dosięgnie:

Quote:
'Polska reaguje

Komunikat na temat sytuacji na Zakaukaziu wydała także Kancelaria Lecha Kaczyńskiego: Pan Prezydent stoi na stanowisku bezwarunkowego uznania terytorialnej integralności Gruzji w jej prawowitych granicach uznanych przez społeczność międzynarodową oraz jej pełnej suwerenności. Prezydent uważa za niedopuszczalne jakiekolwiek wtrącanie się w wewnętrzne sprawy Republiki Gruzji.'

zrodło: interia.pl

o kurvaaa, jeszcze niech wysla wojska polskie na pomoc gruzinom i ****j

A i jeszcze taka mała ciekawostka dotycząca możliwej przyszłości:
http://www.nautilus.org.pl/?i=1414

Zapowiada się ciekawie... No ale zobaczymy...
pawelabrams
Możliwy scenariusz wydarzeń:

1. ONZ krytykuje konflikt (jako neutralna nie może krytykować żadnej ze stron) i grozi sankcjami (jak zawsze Razz )
2. NATO się orientuje, że coś jest nie tak, i że kiedy Gruzja cała wejdzie "pod Rosję", oczywiście przymuszona, to mamy fundament pod drugie ZSRR. Francja i Niemcy protestują, możliwy rozłam w Sojuszu.
3. Polska opowiada się za Gruzją, co zwiastuje obostrzenie niedawnych "poprawiających się" relacji z Rosją
4. Powrót embarga Rosji na dostawę polskich produktów, losowo wybranych. Mogą być to "zawszone" futra, "robaczywe" jabłka "trzeciej jakości", czy cokolwiek co może mieć jakieś "wady".
5. Unia Europejska zastanawia się jak wywiązać się z obietnic wobec Rosji i Polski - nie mogą zaspokoić "apetytu" obu państw.
6. Polska w odpowiedzi grozi zawiązaniem Paktu Antyrosyjskiego w tzw. Bloku Wschodnioeuropejskim - głównie kraje, które przez Rosję ucierpiały, Estonia, Łotwa, Litwa, Ukraina. Białoruś ma problemy z opozycją.
7. Rosja widząc że Łukaszenko sobie nie radzi wysyła mu pomoc. Tylko jaką?

Kto dalej snuje wizję apokalipsy?
Tomaszydlo
Nie potrzebnie się tam pchamy... przez kaczki jeszcze mi przyjdzie z kałachem po warszawie biegać Rolling Eyes

A wiec panowie... w razie gdyby nagle spadły jakieś bomby... miło was było poznać a forum.... super na prawdę super Laughing
c'tair
Wojna od dawna nie była tak blisko nas. Afganistam, łojojoj, połowa polaków nawet nie potrafiłaby pokazać tego na mapie. A Gruzja, coś już jakby bliżej. Poza tym, myślę, że jakiekolwiek konflikty na terenie euroazji, szczególnie z którymś z większych graczy (takietam kotły bałkańskie nas nie interesują, ale tu, 'cni panowie, Moskale nam się pchają!) są nieco wyższej klasy niż wojny na jakichś pustyniach. Owszem, tam się ropę zdobywa, ale to w europie się siedzi i podejmuje decyzje. Zobaczymy, mam nadzieje, że nie będzie jak z Polską w II wojnie św. kiedy to każdy mówił 'oh, poor Polish...' i dalej nic.

Oczywiście, istnieje szansa na eskalację tego konfliktu i być może to właśnie zaczątki 3 (lub 4, zależy jak kto liczy) wojny światowej.
loginos
Na szczęście serwery frihosta stoją w USA więc nie tak prędko zostaną zbomardowane, chyba że konflikt eskaluje się na inne kontynenty. Very Happy

A poważniej, to wątpię, aby komuś w NATO chciało się przelewać krew za wolną Gruzję (może nie licząc Polaków, którzy wbrew temu co pisal jeden z przedmowców, zazwyczaj dobrze się orientują gdzie jest Kaukaz).
Najlepszym rozwiązaniem jest jak najszybsze zakończenie konfliktu na drodze pokojowej, gdyż jakiekolwiek rozwiązanie siłowe w szczególności wojna NATO - Rosja (w którą zupełnie nie wierzę) byłoby bardzo dotkliwe, lub wręcz katastrofalne w skutkach.

Scenariusz jaki zakładam:
- Unia Europejska i NATO (przy aktywnym udziale Polski) wypracują wspólne stanowisko przeciwko konfliktowi.
- NATO/ONZ wyśle siły pokojowe do Osetii
- Rosjanie się wycofają (w zamian za jakieś ustępstwa np. nieprzyjęcie Gruzji do NATO, lub tarczę antyrakietową)
Przez jakiś czas będzie na Kaukazie względny spokój.
a-r-t-u-r
hehe, teraz to już embargo nie tylko na mięso będzie...
http://fakty.interia.pl/raport/gruzja-osetia/news/kaczynski-wolal-o-wojne-a-gruzja-chce-pokoju,1162016
Tomaszydlo
Ja już tu nic nie rozumiem Very Happy
Z tego co słyszałem (być może to fałszywe dane lub nie do końca prawdziwe)
Ruski chca pokoju pod warunkiem, że polacy nie dostaną tarczy antyrakietowej.
W ostatniej gazecie napisano że tarcze już będziemy miec
Wszystko wskazuje na to że ruski coś do nas mają ^^
Panowie.... i panie Very Happy przyjdzie nam z kałachami biegać - ja wam to mówię.
pawelabrams
Zaczynam zbierać zapasy do meliny w krzakach...
abikor
Według wielu opinii na ten temat, z którymi się zgadzam Rosjanom nie zależy zasadniczo na braku tarczy antyrakietowej w Polsce, bo z tym się już chyba pogodzili, ale przede wszystkim na kontrolowaniu byłych republik radzieckich i utrzymywaniu stałych napięć i konfliktów, które mogą być wykorzystane jako pretekst do np. ochrony ludności narodowości rosyjskiej. Nie wybielam Gruzinów, bo oni też czasem balansują na granicy zdrowego rozsądku, ale sprytnie próbują wykorzystać Polaków do swoich celów. Mam nadzieję, że nie doprowadzi to wszystko do eskalacji konfliktu, bo w przeciwnym wypadku będziemy mieli poważny problem i żartować sobie można, ale do czasu...
kogoot
Moim zdaniem, raczej żadnemu państwu nie leży obecnie w interesie jakaś duża wojna - zarówno Rosjanie jak i "Zachód" mają zbyt dużo do stracenia. Zgadzam się też z opinią przedmówcy. Wydaje mi się, iż w dzisiejszych czasach - w przeciwieństwie do sytuacji z przeszłości - państwa zachodnie przyszłyby nam z pomocą w przypadku ewentualnej akcji militarnej Rosjan.
loginos
I wygląda na to, że działania zbroje się zakończyły. Rosja ogłosiła "niepodległość" oderwanych od Gruzji i zajętych przez siebie republik.
Zachód jeszcze protestuje, ale prawdopodobnie po jakims czasie ta sytuacja się "ustabilizuje" i konflikt zostanie taką niezaleczoną raną aż do kolejnego konfliktu.
pawelabrams
Albo będą jak Federacja Kurdystanu w Iraku - tam nikt nie będzie się pchał, ale w teorii nadal irackie (lub gruzińskie jak w przypadku Osetii Pd i Abchazjii)