FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Bajka

Tomaszydlo
Ufff wychodzę z prośbą... małą... no moze dużą ale zależy jak kto się zaangażuje.

Na pewno każdy widział serial animowany "Włatcy much"... przynajmniej jeden odcinek. Jest to animacja... prosta, która ma na celu przekazać odbiorcy żarty na niskim poziomie które często rozśmieszają. Chciałem zrobić swoją bajkę... NIe wiem kompletnie jak się do tego zabrać, czego używać i czy w ogóle jestem w stanie zrobić coś na wzór ww bajki.

Macie jakieś rady? Poradniki? Programy przydatne? Może jest ktoś kto się na ty zna i zechciałby pomóc w produkcji pierwszego odcinka? Na początek chciałbym poćwiczyć na prostych nabazgranych grafikach byle by animacje kupy się trzymały. Jak mi wypali to siądę przy photoshopie. No ale niestety największy problem stanowią animacje, które trzeba złączyć w kupę. Bajka ma być 2d bo 3d to już jednak wyzwanie dla profesjonalistów.

Czekam na odpowiedzi...
mtx
ja proponuję jednak flash. Z tej prostej przyczyny, że będzie Ci łatwiej zrobić animację. Oczywiście - postacie i tła rób w ps, ale anime robisz we flashu. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile to roboty jeśli chcesz, żeby np Twoja postać chodziła. Musisz zrobić conajmniej kilka wzorów tej samej postaci z różnym ułożeniem nóg. Trochę męcząca i żmudna robota.

masz pomysł na scenariusz?
Tomaszydlo
Jeżeli robiłbym sam to zapewne perypetie szkolne i z życia wzięte bo trochę by się nazbierało.

Jeżeli jednak znaleźli by się tutaj chętni do pomocy i współpracy możemy popracować nad własnym amatorskim studiem a pomysły by się znalazły w 100% Wink Szkoła to jednak już oklepane więc trzeba byłoby coś oryginalnego np... hmm... "Polski pracownik fizyczny na zachodzie" ? Very Happy
gandalfini
Ja polecam program Anime Studio jest IMO łatwiejszy do nauczenia się (wystarczy przebrnąć jakoś przez toutorial który laikowi zajmie jakieś hmm.. 12 godzin Laughing ) po czym można w nim naprawdę fajne filmy stworzyć, osobiście bawiłem się trochę tym progsem, stworzyłem jakiś "twór" i wywaliłem go do kosza - brak motywacji, pomysłów....chęci Wink

Ten program niestetny jest płątny, ale trialem nikt nie zabroni się nam pobawić Wink
loginos
Tomaszydlo wrote:
Ufff wychodzę z prośbą... małą... no moze dużą ale zależy jak kto się zaangażuje.

Na pewno każdy widział serial animowany "Włatcy much"...

Ja nie widziałem, ale mniejsza o to. Nie miałem pojęcia że to się pisze przez "włatcy" Smile

GIMP ma biblioteki do tworzenia animacji, ale niestety nigdy tego nie używałem i nie mogę nic więcej pomóc
pawelabrams
Pisze się jak się mówi - niepisana zasada we "włatcach" ale też po prostu Razz Ale także modyfikacja tytułu filmu z lat 60. bodajże "Władcy móch" to byli - żeby google od razu wyszukiwało...

W gimpie jest GAP ale nie znam nikogo kto go używa...
gecko
mtx wrote:
ja proponuję jednak flash. (...) Oczywiście - postacie i tła rób w ps, ale anime robisz we flashu..

Zgadzam się w 100% - będzie najprościej

mtx wrote:
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile to roboty jeśli chcesz, żeby np Twoja postać chodziła. Musisz zrobić conajmniej kilka wzorów tej samej postaci z różnym ułożeniem nóg. Trochę męcząca i żmudna robota.

Hmm ew można zrobić tak jak we wspomnianych już "Włatcach" - nogi są osobno i chodzenie polega na przesuwaniu ich w górę i w dół względem reszty postaci. Gorzej z mówieniem - można oczywiście iść na łatwiznę albo zrobić wszystko pro (jakieś motion capture twarzy etc Twisted Evil ). To już zależy od Ciebie czy chcesz na to poświęcić 1 godz czy 1 rok Razz
kogoot
Nie wiem jak to jest z Włatcami móch, ale South Park był "wycinany" - to jest dopiero wyzwanie:)
abikor
Quote:
South Park był "wycinany" - to jest dopiero wyzwanie

Czy ja wiem? jeśli się spojrzy na ilość godzin jakie poświęcali wcześniej twórcy filmów animowanych wykorzystujący najróżniejsze techniki jak grafika, plastelinowe ludziki, animacje lalkowe czy inne, to wycinanki nie są czymś nadzwyczajnym.
Co do Włatców Móch - przyjęta konwencja rysunkowa jest co najmniej dziwaczna, ale nie najważniejsza. W tym filmie jest po prostu dobry dowcip, a Czesio stał się już postacią kultową w wielu środowiskach. Po prostu odpowiedni film w odpowiednim czasie.
Dla kogoś, kto chciałby się sprawdzić w podobnej konwencji widzę jednak sporo przeszkód do pokonania, ale dla wytrwałych - nagroda zawsze się znajdzie. Życzę sukcesu.
jackill
Zobacz ile wysiłku kosztuje zrobienie prostej animacji chodzenia: http://animation.about.com/od/flashanimationtutorials/ss/flash29walkcycl.htm Wink
Tomaszydlo
Wiem że to wysyłek... ale lubię rysować Razz Gdybym miał robić animacje z ręcznego rysunku tak jaa podałeś w linku to super xD Ale nie chce tak, wolę w photoshopie Wink

Flash z tego co wiem, jest płatny. Trochę lipa... No ale cóż... nie ma nic za darmo Razz
mtx
Ale są różne programy podobne do flasha
abikor
A najbardziej kompatybilny z Flashem jest ... Flash