Arkadaşlar bir sorum olacak.. Pentium D paketinden çıkan standart işlemci fanım işlemci yüksüzken de yük altındayken de bayağı bir gürültülü çalışıyor. Yani bilgisayarı kapatınca, "oh be sessizlik" diyorum nerdeyse... Fanı yağlasam bir zararı olur mu, yoksa hiç uğraşmayıp sessiz bir Zalman veya Thermaltake mi alayım?
işlemci fanı
| Quote: |
| İşlemci fanı:
İşlemci fanları bilgisayarınızın en önemli parçalarından biridir. İşlemcilerin bilgisayarların en önemli ve pahalı parçası olduğunu düşünürsek onu koruyan parçanın ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.Bu yüzden burada fanın hızını düşürmek gibi bir seçeneği göz ardı etmeliyiz. Bilgisayarlarda belki de en çok sesi çıkaran parça işlemci fanıdır. Bu durum fan üreticilerinin sessizlikten çok performansa önem vermelerinden kaynaklanıyor. İşlemci fanından kaynaklanan gürültü sorununa belki de en kesin çözüm fansız bir soğutucu almak. Özellikle yeni su soğutmalı cihazlar hem performans hem sessizlik açısından kullanıcıların beğenisini kazanıyor. |
yani önerim yeni bir fan alman yönünde ama elindeki parçanın da ne olduğuna bağlı tabi. Ben olsam o bölgelerde riske girmezdim.
Fanın çıtçıtları tam geçmemişde olabilir. Yapacağın sadece tek bir çözüm var:
Kasa açıkken çalıştır, hafifçe parmağınla ses gelen yerlere dokun sesin kaynağını bul ona göre tedbir al. Ama illaki fan'dansa yağlasan bile fazla uzun sürmez bi süre sonra 1 daha başlar. Ozaman yenisini alırsın fanın...
Kasa açıkken çalıştır, hafifçe parmağınla ses gelen yerlere dokun sesin kaynağını bul ona göre tedbir al. Ama illaki fan'dansa yağlasan bile fazla uzun sürmez bi süre sonra 1 daha başlar. Ozaman yenisini alırsın fanın...
D lerin celeronuda pentiumuda aynı yüke bindimi ıslık çalarmış gibi ses çıkarıyorlar 
| tufansaba wrote: |
| D lerin celeronuda pentiumuda aynı yüke bindimi ıslık çalarmış gibi ses çıkarıyorlar |
aynen öyle ıslık çalarmış gibi, hafiften çakma mustang havası da var
Önce bi fana üfle de.
elektrik süpürgesi yapıyo onu, gerek yok üflemeye
| loserk wrote: |
| elektrik süpürgesi yapıyo onu, gerek yok üflemeye |
Elektrik süpürgesi zarar verir. Fön makinesine soğuk üfletebiliyorsan onu kullan, yada bi kompresör.
Düzenleme: Yada elektrik sürügesine çektirme yerine üfletme yapıyorsan sorun yok tabi.
Nedense sıcaklar Intel'e pek yaramıyor
Bu konuda Amd'den şikayeti olan yok galiba
Bu konuda Amd'den şikayeti olan yok galiba
amd kullanıyorum sineklerden daha az ses çıkarıyor harici 3 tane daha fan olmasına rağmen
nazar değmesin
nazar değmesin
Sakın yağlama...
Eğer yapabiliyorsan fanı çıkar fanla soğutucuyu ayır bi güzel temizledikten sonra fana kontak sprey sık ara kısmına sonrada tak...
Yağlarsan eğer yağın donduğu için bi daha kullanamayabilirsin...
Eğer yapabiliyorsan fanı çıkar fanla soğutucuyu ayır bi güzel temizledikten sonra fana kontak sprey sık ara kısmına sonrada tak...
Yağlarsan eğer yağın donduğu için bi daha kullanamayabilirsin...
termal macun sürmeyide unutma tabi
öneri veren herkese teşekkürler, yeni fan aldım, zalman 9700... Sessizlik ne güzel şeymiş 
| darkeagle wrote: |
| Sakın yağlama...
Eğer yapabiliyorsan fanı çıkar fanla soğutucuyu ayır bi güzel temizledikten sonra fana kontak sprey sık ara kısmına sonrada tak... Yağlarsan eğer yağın donduğu için bi daha kullanamayabilirsin... |
Yağ donarmıymış yahu
Loserk hayırlı olsun
BIOS tan işlemci fanının derecesini 45-50 derece ayarlarsan ses azalır. Hiçbir sorunda çıkmaz dereceyi ayarladığında. Yağlarsan az bi onun etkiside olur.
| tufansaba wrote: |
| Yağ donarmıymış yahu |
İstersen bi dene...
| darkeagle wrote: | ||
İstersen bi dene... |
Evet arkadaşlar benim ekran kartı fanından motor sesi gibi sesler çıkıyordu ben de fanı söküp yağladım. Sonuç: Fan gayet sessiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bugün 3 gün oldu nazar değmesin bir sorun çıkmadı şimdiye kadar
| nfsforever wrote: | ||||
Evet arkadaşlar benim ekran kartı fanından motor sesi gibi sesler çıkıyordu ben de fanı söküp yağladım. Sonuç: Fan gayet sessiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bugün 3 gün oldu nazar değmesin bir sorun çıkmadı şimdiye kadar |
Kullandığın yağ ağır ve yapışkan ise sorun olmaz ama yağ pisliği daha çok çekiyor kontak sprey en garantisi...
speedfan programını kullanmayı denedin mi ya da biostan anakartının özelliginde varsa fan hızınısıcaklıga göre kısan bir ayar olamalı onu da aktif edebilirsin overclock yapmıyorsan
| nayloon wrote: |
| speedfan programını kullanmayı denedin mi ya da biostan anakartının özelliginde varsa fan hızınısıcaklıga göre kısan bir ayar olamalı onu da aktif edebilirsin overclock yapmıyorsan |
gerçi yeni fanı çoktan aldım ama cevap vereyim yine de: evet speedfan programını yaklaşık 3 senedir kullanıyorum, ancak intelin d serisi ve prescott işlemciler fazlaca güç harcayan modeller olduğu için fanın dönüş hızını azalttığımda aşırı bir sıcaklık yükselmesi oluyor. İşlemciyi riske atamazdım, o yüzden fanı değiştirdim.
kasanın kapağını çıkarmak da az buçuk işe yarıyor 
hazır fanı değiştirmişken birde arada amd cpu alsaydın kendine
bence daha güzel olurdu.
| anilerk wrote: |
| hazır fanı değiştirmişken birde arada amd cpu alsaydın kendine |
-1