No właśnie - testuje to ktoś już?? Nowe Aqq oparte jest o jabber'a jednak jest jeszcze wg. mnie trochę nie dopracowane (mało opcji związanych z segregacją listy) na dodatek ma całkiem sporo reklam (ehh...) które jednak można łatwo usunąć (tip - zablokujcie url z "mediainter" w nazwie na firewall'u)
Wg. mnie padaka a co sądzicie Wy ?
sddd
Last edited by dcencek on Sun Dec 07, 2008 8:00 pm; edited 2 times in total
mam 2.0 odkąd jest beta. w porównaniu do 1.0 zaszło jednak dużo zmian. I mam nadzieję, że będzie jeszcze więcej. Nadal to pozostaje najlepszy komunikator. A na pewno wśród bardziej rozbudowanych. Może ewentualnie konkurować z konnektem.
| dcencek wrote: |
Nie wiem ponieważ nowego aqq nie testowalem
aqq jest najlepszy ponieważ:
-ma funkcje Gadu-Gadu
-Ma funkcje ICQ
-Ma funkcje Tlen
- Spoko Wygląd |
Zgodzę się jeśli chodzi o to, że AQQ jest jednym z najlepszych (bo to, który jest tym "naj" to kwestia gustu). Ale zauważ, że twoje argumenty to nie są argumenty. Funkcja transportu z innych protokołów to nawet sam protokół Jabber/XMPP zapewnia a "spoko wygląd" to kwestia skórki/gustu.
Osobiście korzystam z Tlena i z PSI (z tego nie korzystam bo mój ulubiony serwer - chrome.pl - zmienił się na komercychę). Ale w ogólnym rozrachunku wolę PSI.
Co do funkcji - ważne, żeby wiadomości docierały tam i z powrotem, reszta jest mniej istotna 
| gecko wrote: |
Co do funkcji - ważne, żeby wiadomości docierały tam i z powrotem, reszta jest mniej istotna  |
Osobiście używam AQQ jeszcze z 2 powodów - ma o wiele lepsze przesyłanie plików niz GG oraz możliwość robienia screenschotów wybranych okien, pulpitu, wybranego miejsca etc - często w ten sposób podpowiadam moim ziomkom - newbie co maja zrobić jak "popsuli" swój komputer
Co do aqq 2.0 jeszcze zanim nie wyjdzie plugin/poprawka do jakiegoś sensownego zarządzania grupami siedzę na wersji 1.4.x 
Ja obecnie mam najnowsze aqq i jest świetne.
Poza tym bezpośredni dostęp do wapstera i darmowe tapetki ~! 
te tapetki to są w tym wszystkim najważniejsze
szkoda tylko, że tam mało jest nowych dodatków - chociaż są bardzo przydatne - rss, słownik itd..
Jak ja lubię siebie poprawiać
AQQ 2.0 przy dłuższym poznaniu jest zajefajne, zarządzanie grupami (o dziwo) było zupełnie gdzie indziej niż w poprzedniej wersji, dlatego nie mogłem się w tym połapać.
Brakuje jeszcze mi możliwości ukrywania się przed wybranymi numerami, ale to przecież jeszzce beta, czekamy na wersję finalną 
ja rowniez korzystam z aqq 2.0 i jestem zadowolony!! super przyspieszenie i wyglad w porownaniu z poprzednimi wersjami!! polecam!!!!!!
jak na razie korzystam jeszcze z poprzedniej wersji - na betę przesiądę się dopiero, gdy będę miał pewność, że wszystko zostało w miarę możliwości dopracowane
powiem szczerze, że nie widzę, żeby coś szwankowało. a wam?
| gandalfini wrote: |
| No właśnie - testuje to ktoś już?? Nowe Aqq oparte jest o jabber'a jednak jest jeszcze |
Co rozumiesz przez to, że "aqq" jest oparte o jabbera?
Czy bazuej na jednym z jabberowych klientów?
Czy ma wbudowaną obsługę jabbera?
Czy jego natywny protokół bazuje na jabberowym xmpp?
Czy co jeszcze? 
sieć aqq to sieć jabberowa. można też odbierać wp czyli również jabbera
A ja sobie poczekam na wersję finalną, na razie niech inni sprawdzą dokładnie. Jakoś nie mam zaufania do wersji beta.
zauważyłam, że teraz jest tendencja do nazywania wszystkiego beta. dzięki temu jak się coś psuje czy nie działa, to się mówi: przecież to beta - to normalne..
hmm... raczej nie tendencja nazywania czegoś beta a wydawania wszystkiego przed ukończeniem testowania w firmie 
Takie oprogramowanie w stylu Web 2.0
Zauważcie, że wszystkie usługi Gugla są beta a ostatnio Chrome też wyszedł jako beta.
| pawelabrams wrote: |
hmm... raczej nie tendencja nazywania czegoś beta a wydawania wszystkiego przed ukończeniem testowania w firmie  |
Według mnie to całkiem niezły pomysł. Zauważcie, że często jest tak, że wersja beta drogiego programu jest darmowa.
Firma wypuszcza taki nie przetestowany (przetestowany po łebkach) produkt, a dalszymi testami zajmują się użytkownicy. W ten sposób mamy:
- większy wpływ użytkowników na wersję finalną produktu
- obniżenie kosztów wytwarzania oprogramowania dla autorów (testowanie jest wbrew pozorom jednym z najdroższych etapów)
- dodatkowy sposób promocji produktu - pobawię się betą i mi się spodoba to może kupię stabilną wersję
- szansa dla użytkowników typu studenci - za darmo mogą wykorzystać oprogramowanie, na które pewnie nie byłoby ich stać. A że ma błędy i czasem się wywala to da się wytrzymać i zgłosić błędy do autorów.
Traktuję takie podejście to lekki powiew open source w świecie zamkniętego oprogramowania , choć do prawdziwej wolności jeszcze bardzo daleko. 
no i skraca czas zanim produkt się pojawia publicznie. Tak byśmy czekali jeszcze na aqq 2.0 (no, może nie jeszcze
, ale generalnie z rok dłużej..
| abikor wrote: |
| A ja sobie poczekam na wersję finalną, na razie niech inni sprawdzą dokładnie. Jakoś nie mam zaufania do wersji beta. |
Wersja beta śmiga już całkiem sprawnie
Szkoda, że nie ma jeszcze możliwości ukrywania się przed "wścibskimi", no i u mnie kuleje też przesyłanie plików (po 8 kb/s na 2 mb łączu - wstyd
)
| gandalfini wrote: |
Szkoda, że nie ma jeszcze możliwości ukrywania się przed "wścibskimi", no i u mnie kuleje też przesyłanie plików (po 8 kb/s na 2 mb łączu - wstyd ) |
Hmm a te dwie cechy to nie jest wina sieci (protokołu)? Nie używam aqq (tylko tlena / PSI
) więc mogę się mylić...
| gecko wrote: |
Hmm a te dwie cechy to nie jest wina sieci (protokołu)? Nie używam aqq (tylko tlena / PSI ) więc mogę się mylić... |
Raczej nie, to jakieś badziewiaste jest - w sumie na aqq 2.0 final przyjdzie jeszcze trochę poczekać