FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Antonisz i polskie kino.

maspl
Zna ktoś dzieła wybitnego i kultowego Antonisza?
jeden z filmów jest na youtubie http://pl.youtube.com/watch?v=TF-VuG2JEC4
Antonisz był twórcą całkowicie samowystarczalnym sam wszystkie filmy (ciekawostka: kręcił filmy bez użycia kamery! ta technika nazywa się non camera i polega na malowaniu bezpośrednio na taśmie filmowej oraz posypywaniu ją różnymi substancjami) sam również tworzył i nagrywał do nich muzykę w zasadzie wszystko robił sam Smile
Niesamowity koleś, polecam zapoznanie się z jego twórczością.
gandalfini
Coś a'la polish macgyver Laughing
takie sobie Wink
loginos
Nie znam niestety, a szkoda bo jak widzę to bardzo interesująca i barwna postać. Może epitet "kultowy" niekoniecznie tu pasuje (bo któż właściwie wie co znaczy kultowy B) ).

Orientujesz się może jakie były dalsze losy jego techniki filmowej, czy non camera zyskało szerszą popularność, czy przeszło do historii kina jako jedna z ciekawostek?
abikor
Owszem znam, pamiętam i swego czasu bardzo podobało mi się jego podejście do tworzenia animacji filmowych. Facet wprawdzie zachowywał się jakby był trochę "walnięty", ale to typowe dla prawdziwych artystów, a mnie nie przeszkadzało w oglądaniu jego produkcji i śmiania się z abstrakcyjnych pomysłów (patrz: "Jak działa jamniczek"). Jego technika non-camera nie nadawała w ówczesnych czasach do upowszechniania, ale to właśnie stanowiło o jego odrębności i inwencji.
Rybczyński też eksperymentował z kliszą filmową, ale jemu się udało ("Tango" i inne), a Antoniszowi nie.
Joker
Nawiązując do wypowiedzi przedmówcy gorąco polecam obejrzenie filmu "Jak działa jamniczek" nie wiem czy to było zamierzeniem twórców ale takiej kupy śmiechu w tak króciutkim filmie ze swiecą można szukać. Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.