Ma ktoś? Czym się różni od 7? W ogóle o co cho?
GG 8 beta
Od dawna nie używam GG, ale u brata widziałem że dodali przeźroczystość i inne bajery, pewnie nic przydatnego.
Też jakoś nie mam zamiaru wracać do gg, ale to co można znaleźć na stronie gg.
P.S. To nie jest GG 8 beta, tylko Nowe Gadu-Gadu Beta
| Quote: |
| Nowości w Nowym Gadu-Gadu?
- nowy, bardziej przyjazny wygląd Gadu-Gadu! - wiele skórek do wyboru - wgrywanie awatarów, zdjęć i obrazków - pomocne zakładki - prowadzenie rozmów z wieloma osobami w jednym okienku naraz - szybkie wyszukiwanie osób na liście kontaktów wg nazwy lub nr GG; przyjazne zarządzanie kontaktami - uruchamianie wielu profili GG jednocześnie - jedno okienko do wielu rozmów - tekst, głos, SMS - nowe emotikonki - automatyczne aktualizacje komunikatora do najnowszych wersji - udoskonalone dobieranie czcionek oraz tła - możliwość głosowania w Gadu Radio - edycja kontaktu z możliwością uzupełnienia danych z katalogu publicznego - jeszcze lepiej zabezpieczone hasło do profilu GG - przyjazne okno rozmowy - łatwo dostępne użyteczne opcje „pod ręką” - ułatwione tworzenie i zarządzanie profilami GG w intuicyjnym kreatorze Nowości techniczne w Nowym Gadu-Gadu: - aplikacja wykorzystuje technologię Qt 4.3 - aplikacja wykorzystuje UNICODE/UTF-8, treści wiadomości, treści opisów, informacje o kontakcie - archiwum rozmów przechowywane jest w bazie SQLite - konfiguracja aplikacji jest niezależna od rejestru MS Windows - użyto LMX, binder XML do C++ - zabezpieczenie hasła przed wykradaniem z pliku konfiguracyjnego |
P.S. To nie jest GG 8 beta, tylko Nowe Gadu-Gadu Beta
Tak czytam i UNICODE/UTF-8 to chyba najciekawsza zmiana
Może planują zawojować świat i puścić komunikator dla innych krajów ?
Poza tym ... sam nie wiem, nic nie piszą o zwiększonej wydajności - obecnie potrafi przymulać nawet na szybkich komputerach (Zwłaszcza jak się okienko rozmowy przesuwa to haczy).
Zobaczymy, może przetestuję. Ale poczekam jednak na wersję finalną - nie chcę się wściekać. Z firefoxem poczekałem do premiery to z tym także
Poza tym ... sam nie wiem, nic nie piszą o zwiększonej wydajności - obecnie potrafi przymulać nawet na szybkich komputerach (Zwłaszcza jak się okienko rozmowy przesuwa to haczy).
Zobaczymy, może przetestuję. Ale poczekam jednak na wersję finalną - nie chcę się wściekać. Z firefoxem poczekałem do premiery to z tym także
Ja i tak pozostanę przy komunikatorze Tlen.
Jak dla mnie jest lepszy, szybszy, i obsługuje pocztę o2 co jest dla mnie dużym plusem.
Jak dla mnie jest lepszy, szybszy, i obsługuje pocztę o2 co jest dla mnie dużym plusem.
W sumie to nic ciekawego nie dodali do tego gadu...
Przydałoby się również wspomnieć, że planowane są również wersje Nowego GG na systemy Linux oraz Mac OS X... Tak czy siak, będąc użytkownikiem Linuksa, chyba raczej pozostanę przy moim niezawodnym Kadu. Chociaż, wszystko na pewno wyjdzie w praniu.
A tak swoją drogą, co z szybkością działania i zjadaniem ramu?
A tak swoją drogą, co z szybkością działania i zjadaniem ramu?
Sam nie używałem, ale z tych opini, które przeczytałem, to bardziej obciąża komputer. W jednej opini spotkałem się nawet z informacją, że zżera trzyktornie więcej ramu niż poprzednik.
Dziękuję, no to na pewno pozostanę przy Kadu
.
Tym bardziej że serwery często padają gadu, i po time oucie szuka innego, w konnekcie i innych komunikatorach można np samemu wybrać server, bądź też podpiąć jabbera, jeżeli gadu by padło, a nie wyobrażam sobie odpalać 3 komunikatorów i czekać aż gadu wstanie...
- nowy, bardziej przyjazny wygląd Gadu-Gadu! - wiele skórek do wyboru - wgrywanie awatarów, zdjęć i obrazków - pomocne zakładki - prowadzenie rozmów z wieloma osobami w jednym okienku naraz - szybkie wyszukiwanie osób na liście kontaktów wg nazwy lub nr GG; przyjazne zarządzanie kontaktami - uruchamianie wielu profili GG jednocześnie - jedno okienko do wielu rozmów - tekst, głos, SMS - nowe emotikonki - automatyczne aktualizacje komunikatora do najnowszych wersji - udoskonalone dobieranie czcionek oraz tła - możliwość głosowania w Gadu Radio - edycja kontaktu z możliwością uzupełnienia danych z katalogu publicznego - jeszcze lepiej zabezpieczone hasło do profilu GG - przyjazne okno rozmowy - łatwo dostępne użyteczne opcje „pod ręką” - ułatwione tworzenie i zarządzanie profilami GG w intuicyjnym kreatorze |
Czy mi się wydaje, czy 80% tego jest od dawien dawna w Tlenie?
Od kiedy porzuciłem GG na rzecz Tlena to... no nie mam najmniejszego zamiaru wracać
Co do zajętości pamięci: Tlen zajmuje u mnie od 2,5MB do 5MB RAM-u. Były krótkie momenty skoku do 25MB na kilka sekund - tego jeszcze nie rozszyfrowałem...
To ktoś używa tego nowego GG? Jestem ciekawy jak faktycznie z pamięcią.
...i na co/po co SQLite ? Ok, to daje niby większe możliwości ale skończy się na tym, że GG będzie robiło kawę.
JA zainstalowałem nowe GG z chorej ciekawości ponieważ i tak używam aqq+ pluginy -ładne, intuicyjne i bez reklam (od kiedy zablokowałem kilka stron na routerze) co do GG naprawdę jest ładne (wreszcie) jednak zostanę przy agg+wyłączone reklamy dlaczego ?
Dlatego, że nowe GG jest IMO tym samym śmieciem, co poprzednie wersje - masa potrzebnych wszystkim reklam, GG 8 ponadto zawiesiła mi się kilka razy (ale to beta wiec wybaczam)
Co do zużycia pamięci- GG8 korzysta z silnika Internet Explorera, jak ma ktoś nowego IE to potrafi wcinać i 30 mega pamięci... jak dla mnie czysty absurd
Zostaję przy AQQ a to dlatego że;
- o wiele lepsze przesyłanie plików pomiędzy klientami
- AQQ to multikomunikator mam tlena, aqq, gg i icq w jednym
- ładne skórki
GG8 jak dla mnie to śmiec, ale znajdą się ludzie którzy się skuszą.
Dlatego, że nowe GG jest IMO tym samym śmieciem, co poprzednie wersje - masa potrzebnych wszystkim reklam, GG 8 ponadto zawiesiła mi się kilka razy (ale to beta wiec wybaczam)
Co do zużycia pamięci- GG8 korzysta z silnika Internet Explorera, jak ma ktoś nowego IE to potrafi wcinać i 30 mega pamięci... jak dla mnie czysty absurd
Zostaję przy AQQ a to dlatego że;
- o wiele lepsze przesyłanie plików pomiędzy klientami
- AQQ to multikomunikator mam tlena, aqq, gg i icq w jednym
- ładne skórki
GG8 jak dla mnie to śmiec, ale znajdą się ludzie którzy się skuszą.
To wszystko i nawet więcej ma Miranda od dawna i robi to lepiej
No i pewnie liczbę bannerów reklamowych zwiększyli 
Pewno że GG to syf jest... ja właściwie nie wiem po co ta dyskusja.
gandalfini popieram cię i dodam jeszcze że ma o wiele więcej opcji które się przydają. Pasek nie zawala się otwartymi okienkami bo wszystko jest w jednym i sobie tylko przeskakuje.
gg zajmuje kupe miejsca (w sensie że na pulpicie
), pełno reklam i ostatnio nie dostarcza wiadomości z tego co wiem. Zamiast robić lepiej robią jeszcze gorzej hehehe xD AQQ rządzi
gandalfini popieram cię i dodam jeszcze że ma o wiele więcej opcji które się przydają. Pasek nie zawala się otwartymi okienkami bo wszystko jest w jednym i sobie tylko przeskakuje.
gg zajmuje kupe miejsca (w sensie że na pulpicie
| Tomaszydlo wrote: |
| ostatnio nie dostarcza wiadomości z tego co wiem. Zamiast robić lepiej robią jeszcze gorzej hehehe xD AQQ rządzi |
Z wiadomościami jest faktycznie problem ale to raczej wina serwerów/protokołu. Nawiasem mówiąc (z tego co pamiętam), GG został wybrany najgorszym protokołem roku.
Jedyne, co da się zrobić, to przekonywać np do Jabbera/XMPP. Ale z tym raczej ciężko ...
No, to wszyscy przenosimy się na Tlena i jazda
Myślę, że GG zdobyłoby większą popularność gdyby wyprodukowali wersję LITE, i myślę że tej wersji używało by 90% użytkowników
Myślę, że GG zdobyłoby większą popularność gdyby wyprodukowali wersję LITE, i myślę że tej wersji używało by 90% użytkowników
| Maserman wrote: |
| No, to wszyscy przenosimy się na Tlena i jazda |
Ja zrobiłem to już kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Wprawdzie bardzo mało moich znajomych go używa, ale przecież i tak mogę się z nimi komunikować.
| matti05 wrote: | ||
Ja zrobiłem to już kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Wprawdzie bardzo mało moich znajomych go używa, ale przecież i tak mogę się z nimi komunikować. |
A ja dla odmiany testuję Mirandę - na razie jestem zadowolony
hmmm gg ostatnio mam mega problemy
nawet z 7 i nie zamierzam się za instalacje 8 ale
widziałem u kumpla i całkiem ładnie zrobili
ale ja pozostaje przy swoim własnym Aqq
nawet z 7 i nie zamierzam się za instalacje 8 ale
widziałem u kumpla i całkiem ładnie zrobili
ale ja pozostaje przy swoim własnym Aqq
Tlen to nie Jabber. Ale lepsze to niż gg... ;P
Piszą, że używają bibliotek Qt 4.3, czy poprzednie wersje też były zbudowane w oparciu o Qt?
Jeśli tak to napisanie portów na inne systemy (np. Linux) nie powinno być skomplikowane. Problem raczej jest taki, że ciężko byłoby znaleźć użytkowników
Jeśli tak to napisanie portów na inne systemy (np. Linux) nie powinno być skomplikowane. Problem raczej jest taki, że ciężko byłoby znaleźć użytkowników
- nowy, bardziej przyjazny wygląd Gadu-Gadu! - wiele skórek do wyboru |
Pidgin
|
- wgrywanie awatarów, zdjęć i obrazków |
No dobra, tego nie ma. No chyba że korzystasz z MSN - wtedy jest
| - pomocne zakładki - prowadzenie rozmów z wieloma osobami w jednym okienku naraz
- szybkie wyszukiwanie osób na liście kontaktów wg nazwy lub nr GG; przyjazne zarządzanie kontaktami |
Pidgin
| - uruchamianie wielu profili GG jednocześnie |
Jak developerów znam, będzie w następnej wersji Pidgina.
| - jedno okienko do wielu rozmów - tekst, głos, SMS |
Dobra, bez bicia - w Pidg nie ma rozmów głosowych - ale od czego Skype?
| - nowe emotikonki |
W Pidginie są i tak lepsze. I można robić własne.
| - automatyczne aktualizacje komunikatora do najnowszych wersji |
Ja tam mogę czasem sam zaktualizować - i tak P. jest bezpieczny
| - udoskonalone dobieranie czcionek oraz tła |
Pidgin też ma tak....
| - możliwość głosowania w Gadu Radio |
Aaaa tam.
| - edycja kontaktu z możliwością uzupełnienia danych z katalogu publicznego |
Ojoj, a czy tego nie było w poprzedniej wersji?
| - jeszcze lepiej zabezpieczone hasło do profilu GG |
Jeszcze lepiej? A było dobrze? I ki debil zapamiętywał w profilu hasło?
| - przyjazne okno rozmowy - łatwo dostępne użyteczne opcje „pod ręką”
- ułatwione tworzenie i zarządzanie profilami GG w intuicyjnym kreatorze |
Pidgin!
|
Nowości techniczne w Nowym Gadu-Gadu: - aplikacja wykorzystuje technologię Qt 4.3 |
I NADAL NIE MA KLIENTA NA UNIKSY!
| - aplikacja wykorzystuje UNICODE/UTF-8, treści wiadomości, treści opisów, informacje o kontakcie |
Wreszcie. ostatnio kumpel pytał mnie jak przetłumaczyć coś z koreańskiego i nie mógł mi tego przesłać. Mimo to - nisza rynku.
| - archiwum rozmów przechowywane jest w bazie SQLite |
A tu w plikach. SQLite też. da się odczytać (w teorii) bez hasła.
| - konfiguracja aplikacji jest niezależna od rejestru MS Windows - użyto LMX, binder XML do C++ |
Hmmmm... to daje nwe możliwości. Np. Zmasakrowanie gg bez podmieniania Aplikacji...
| - zabezpieczenie hasła przed wykradaniem z pliku konfiguracyjnego |
Tiaaaaa... No to to w Pidg. nie grozi
Nie wiem, jak wy, ale ja wolę poczekać na wersję oficjalną... w wersjach beta zawsze są błędy i dziury w programie...
Może ty być idealna okazja na włamanie się hackera do naszego komputera
W każdym razie ja używam Gadu-Gadu 7.7 i jestem zadowolony
Może ty być idealna okazja na włamanie się hackera do naszego komputera
W każdym razie ja używam Gadu-Gadu 7.7 i jestem zadowolony
Klient, klientem, ale poprawiliby protokół nieco.
| jackill wrote: |
| Klient, klientem, ale poprawiliby protokół nieco. |
To nie takie łatwe. Przy poważniejszej zmianie protokołu ( a przecież takiej wymagalibyśmy dla gg ) istnieje duże ryzyko straty kompatybilności wstecz.
I wszyscy używający starszych wersji klienta nagle zostaliby odcięci. A na to przecież autorzy nie moga sobie pozwolić, już lepiej mieć dziurawy protokół.
Zresztą, kto ma takie wymagania to już dawno przesiadł się na jabbera.
Gdyby poszli po rozum do głowy, to by juz dawno przeszli na XMPP, bo to przyszłość, vide. GTalk czy choćby polski Spik.
Nie, bo wtedy nie mogliby zmusić ludzi do używania swojego klienta. Użytkownik miałby dowolnego klienta jabbera i nie wcisnęliby mu całej masy reklam i innego spamu z którego się utrzymują.
To oznaczałoby tak naprawdę koniec gadu-gadu.
To oznaczałoby tak naprawdę koniec gadu-gadu.
Marzenia... to jak mówić ludziom, żeby przesiedli się na linuxa.
Przesiadłem się pół roku temu z gg na AQQ i jest o niebo lepiej...
Bety nie mam zamiaru nawet instalować, skoro zżera tyle RAMu
Bety nie mam zamiaru nawet instalować, skoro zżera tyle RAMu