| Quote: |
| O bir bestesinde; 'Kaderimde hep güzeli aradım' diyordu. Dediği gibi kaderinde ve hayatında hep güzeli aradı ve ardında birçok güzel eser bırakarak aramızdan ayrıldı.
'Mihrâbım Diyerek Sana Yüz Vurdum', 'Öyle Dudak Büküp Hor Gözle Bakma' gibi şarkıların bestekârı Avni Anıl dün İzmir'de vefat etti. 80 yaşında hayata veda eden sanatçı, nefes darlığı sebebiyle bir süredir tedavi görüyordu. Türk müziğinin son 50 yılına damgasını vuran Avni Anıl, 1928 yılında Üsküdar Selimiye'de doğdu. İlk bestesini 1951 yılında yapan Anıl, 55 yılda pek çok esere imza attı. Müzik eğitimine Üsküdar Halkevi'nde 1943 yılında başlayan ünlü bestekâr, ilk derslerini Emin Ongan'dan aldı. 'Musıkî Sözlüğü' adlı dört ciltlik eserinde musıkî tarihi için önemli hatıralara yer veren bestekar Avni Anıl, 'Musıkî ve Nota' dergisini çıkardı. Şarkılarından birçoğu, son 50 yılın en sevilen şarkıları arasında olan Anıl'a devlet sanatçısı unvanı verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bestekâr Anıl'ın vefatı sebebiyle eşi Mine Anıl'a başsağlığı mesajı gönderdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, değerli bestekarımız Avni Anıl'ın vefatı dolayısıyla eşi Mine Anıl'a bir telgraf göndererek, başsağlığı dileklerini iletmiştir." denildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bestekarın vefatıyla ilgili bir başsağlığı mesajı yayımladı. Günay mesajında; "Türk müziğine bir ömür adayan Anıl, musikimize birbirinden güzel pek çok eser kazandırmış ve Türk sanat musikisinin gelişiminde büyük rol oynamıştır. Sayın Anıl'ın vefatı ülkemiz ve sanat camiamız adına önemli bir kayıptır." dedi. Avni Anıl, yarın Alsancak Hocazade Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından toprağa verilecek. Avni Anıl'ın besteleri dillerden hiç düşmedi 120'den fazla esere imza atan Anıl, 'Biraz Kül Biraz Duman', 'Ağla Gitar', 'Aşk Bu Değil Yapma Güzel', 'Akşamın Olduğu Yerde Bekle Diyorsun', 'Gözlerin Bir Aşk Bilmecesi Sorar Gibi', 'Kaderimde Hep Güzeli Aradım', 'Gün Be Gün Yaşanan O Hatırayı Unutup Bir Yana Atmak Olmaz ki', 'Rüya Gibi Uçan Yıllar, Biraz Durun Durun Biraz' gibi dillerden düşmeyen şarkıların bestekârıydı. |
Allah rahmet etsin.