FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Laptop

mtx
Zastanawiam się nad kupnem laptopa.
Chcę żeby działał na nim Wiedźmin i żeby miał: czytnik kart, nagrywarkę DVD, dość lekki. To chyba tyle z minimalnych wymagań Smile
jackill
Dell XPS z jakimś mobilnym GF.
Maserman
Asusy są dość dobre, pozatym pomyśl nad czymś z rodziny HPa.
selevan
Maserman wrote:
Asusy są dość dobre, pozatym pomyśl nad czymś z rodziny HPa.

Oba bym sobie odpuscil. Compal FL90 i wszystko jasne. Dobry serwis, bezkompromisowo wygrywa w kategorii cena/to co dostajemy Smile

GF 8600GT, 2gb ramu, turion ponizej 2000zl ? Rok temu prawie za tyle stacjonarnego mozna bylo kupic takiego Smile
InsanePL
Jaki sprzęt w środku to obojętnie aby podchodziło pod minimum wymagań teog wiedźmina, a jeżeli chodzi o kupno to poelcam ebay.com nie ebay.pl, naprawdę tanio można kupić dobrego laptopa. Nawet do 3x taniej niż w polsce, tylko że shipping kosztuje 2x tyle, ale zawsze wyjdzie taniej niż w polsce xD
matti05
To wszystko zależy jakie masz fundusze, bo bez tej informacji trudno jest coś doradzić.

@InsanePL
Taniej może i jest, ale ja byłbym ostrożny co do kupowania części zza granicy. A dlaczego? Po pierwsze to nie wiadomo co nam przyślą, chociaż kupując w Polsce nie możemy być tego pewni. A nawet jeśli nam przyślą to co trzeba to nie koniecznie sprawne, a za uszkodzenia mogą zwalić winę na podróż. No, ale przyjmijmy, że uznali, że to ich wina, ale wtedy ile się ciągnie taka reklamacja.
InsanePL
matti05 wrote:
To wszystko zależy jakie masz fundusze, bo bez tej informacji trudno jest coś doradzić.

@InsanePL
Taniej może i jest, ale ja byłbym ostrożny co do kupowania części zza granicy. A dlaczego? Po pierwsze to nie wiadomo co nam przyślą, chociaż kupując w Polsce nie możemy być tego pewni. A nawet jeśli nam przyślą to co trzeba to nie koniecznie sprawne, a za uszkodzenia mogą zwalić winę na podróż. No, ale przyjmijmy, że uznali, że to ich wina, ale wtedy ile się ciągnie taka reklamacja.

Ale weź też pod uwagę że zarówno na ebayu.com jak i na allegro, swoje aukcje wystawiają mniejsze i większe sklepiki komputerowe gdzie ceny są również niskie jak używane a nawet niższe ze względu na promocję itp. Więc sklepy raczej nie oszukują i cegieł nie wysyłają, a co do osób wystawiających używane to masz rację, ale aż tak często to się nie zdarza.
gecko
Hmm to jest pewnego rodzaju ryzyko. Bo z jednej strony są oferty, którym można by zaufać, a z drugiej... "nowy macbook black za 300zł" <-- znalazłem coś podobnego na ebayu...
dcencek
Najlepsze

Last edited by dcencek on Sun Dec 07, 2008 8:00 pm; edited 1 time in total
jackill
Mój brat miał, kolega ma i nie polecam. Zresztą przeczytaj testy i opinie na forach. Juz lepiej Compala, 2x taniej wyjdzie taki sam konfig.
Maserman
Ostatnio kupiłem laptopa ASUS M51SE-AS013C i powiem, że jestem zadowolony.
Zmień viste na xp i Wiedźmin bedzie latał.
mtx
nie mam visty....
pele
mój brat ma Asusa i Toshibe... Ale ja za laptopami nie przepadam
deery
Asusy / acery odradzam. Kiedyś się psuły, może to się zmieniło. Niemniej jednak jak popatrzeć na ceny, to najbardziej opłaca się w tej chwili moim zdaniem Lenovo lub HP. Laptopy obu firm są bardzo dobrej jakości, przy czym te Lenovo są bardzo tanie, a posiadają konstrukcje i wiele cech starych IBM Thinkpad (Lenovo przejęło część IBM zajmującą się laptopami). Sam mam laptopa Lenovo i jestem zadowolony.
loginos
Niestety nie zgadzam się z przedmówcą. Co prawda Lenovo przejęło laptopy od IBMa i kontynuuje linię thnkpadów, ale różnica jest bardzo duża. Lenovo są nie tylko tańsze, ale i znacznie gorsze. Gdybym miał wybierać to wolałbym kupić używanego Thinkapda IBM niż nowego Lenovo.
mtx
Dla mnie HP to coś, czego w życiu sobie nie kupię. Generalnie rzecz biorąc uważam to za szajs..
gandalfini
A może coś Packarda ? sam posiadam w lapki tego producenta i w porównaniu do asusów/acerów wykonanie jest bardziej niż przyzwoite, aktualnie mam core duo, 3GB ramu i mobilnego gf z 512 ramu
więc idzie grać w naprawdę sporo rzeczy, jedynym minusem jest wytrzymałosć baterii (jak gram w Devil May Cry4 to może 2 godziny pociągnie) ale to chyba normalka przy takiej konfiguracji.

Co do acerów jeszcze - kumpel mówi na nie tuningowane maluchy i coś w tym jest - niby mają dobre konfigi w stosunku do ceny, ale plastiki z jakich są wykonane rysują się bardzo szybko.
mtx
Mój się porysował dość szybko, ale to pewnie też efekt mojego używania..
loginos
A takiego co mu robiłaś?
mtx
Oj, dużo go używałam, często woziłam i nosiłam.. z rzadka spadał..
jackill
Co do lapków, to ostatnio szukałem koledze i okazało się, że sprowadzane Dell-e XPS mozna mieć już za 2300-2500 zł oO Z matrycą LED! Jakby ktoś nie wiedział, to XPS to taki high-end wśród lapków Della, a jak wiadomo Dell to high-end wśród laków wogóle Smile Obudowa jest w całości z aluminium, a rama z magnezu. Teścik: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-M1330-LED.5623.0.html