Zastanawiam się nad kupnem laptopa.
Chcę żeby działał na nim Wiedźmin i żeby miał: czytnik kart, nagrywarkę DVD, dość lekki. To chyba tyle z minimalnych wymagań 
Dell XPS z jakimś mobilnym GF.
Asusy są dość dobre, pozatym pomyśl nad czymś z rodziny HPa.
| Maserman wrote: |
| Asusy są dość dobre, pozatym pomyśl nad czymś z rodziny HPa. |
Oba bym sobie odpuscil. Compal FL90 i wszystko jasne. Dobry serwis, bezkompromisowo wygrywa w kategorii cena/to co dostajemy
GF 8600GT, 2gb ramu, turion ponizej 2000zl ? Rok temu prawie za tyle stacjonarnego mozna bylo kupic takiego 
Jaki sprzęt w środku to obojętnie aby podchodziło pod minimum wymagań teog wiedźmina, a jeżeli chodzi o kupno to poelcam ebay.com nie ebay.pl, naprawdę tanio można kupić dobrego laptopa. Nawet do 3x taniej niż w polsce, tylko że shipping kosztuje 2x tyle, ale zawsze wyjdzie taniej niż w polsce xD
To wszystko zależy jakie masz fundusze, bo bez tej informacji trudno jest coś doradzić.
@InsanePL
Taniej może i jest, ale ja byłbym ostrożny co do kupowania części zza granicy. A dlaczego? Po pierwsze to nie wiadomo co nam przyślą, chociaż kupując w Polsce nie możemy być tego pewni. A nawet jeśli nam przyślą to co trzeba to nie koniecznie sprawne, a za uszkodzenia mogą zwalić winę na podróż. No, ale przyjmijmy, że uznali, że to ich wina, ale wtedy ile się ciągnie taka reklamacja.
| matti05 wrote: |
To wszystko zależy jakie masz fundusze, bo bez tej informacji trudno jest coś doradzić.
@InsanePL
Taniej może i jest, ale ja byłbym ostrożny co do kupowania części zza granicy. A dlaczego? Po pierwsze to nie wiadomo co nam przyślą, chociaż kupując w Polsce nie możemy być tego pewni. A nawet jeśli nam przyślą to co trzeba to nie koniecznie sprawne, a za uszkodzenia mogą zwalić winę na podróż. No, ale przyjmijmy, że uznali, że to ich wina, ale wtedy ile się ciągnie taka reklamacja. |
Ale weź też pod uwagę że zarówno na ebayu.com jak i na allegro, swoje aukcje wystawiają mniejsze i większe sklepiki komputerowe gdzie ceny są również niskie jak używane a nawet niższe ze względu na promocję itp. Więc sklepy raczej nie oszukują i cegieł nie wysyłają, a co do osób wystawiających używane to masz rację, ale aż tak często to się nie zdarza.
Hmm to jest pewnego rodzaju ryzyko. Bo z jednej strony są oferty, którym można by zaufać, a z drugiej... "nowy macbook black za 300zł" <-- znalazłem coś podobnego na ebayu...
Najlepsze
Last edited by dcencek on Sun Dec 07, 2008 8:00 pm; edited 1 time in total
Mój brat miał, kolega ma i nie polecam. Zresztą przeczytaj testy i opinie na forach. Juz lepiej Compala, 2x taniej wyjdzie taki sam konfig.
Ostatnio kupiłem laptopa ASUS M51SE-AS013C i powiem, że jestem zadowolony.
Zmień viste na xp i Wiedźmin bedzie latał.
mój brat ma Asusa i Toshibe... Ale ja za laptopami nie przepadam
Asusy / acery odradzam. Kiedyś się psuły, może to się zmieniło. Niemniej jednak jak popatrzeć na ceny, to najbardziej opłaca się w tej chwili moim zdaniem Lenovo lub HP. Laptopy obu firm są bardzo dobrej jakości, przy czym te Lenovo są bardzo tanie, a posiadają konstrukcje i wiele cech starych IBM Thinkpad (Lenovo przejęło część IBM zajmującą się laptopami). Sam mam laptopa Lenovo i jestem zadowolony.
Niestety nie zgadzam się z przedmówcą. Co prawda Lenovo przejęło laptopy od IBMa i kontynuuje linię thnkpadów, ale różnica jest bardzo duża. Lenovo są nie tylko tańsze, ale i znacznie gorsze. Gdybym miał wybierać to wolałbym kupić używanego Thinkapda IBM niż nowego Lenovo.
Dla mnie HP to coś, czego w życiu sobie nie kupię. Generalnie rzecz biorąc uważam to za szajs..
A może coś Packarda ? sam posiadam w lapki tego producenta i w porównaniu do asusów/acerów wykonanie jest bardziej niż przyzwoite, aktualnie mam core duo, 3GB ramu i mobilnego gf z 512 ramu
więc idzie grać w naprawdę sporo rzeczy, jedynym minusem jest wytrzymałosć baterii (jak gram w Devil May Cry4 to może 2 godziny pociągnie) ale to chyba normalka przy takiej konfiguracji.
Co do acerów jeszcze - kumpel mówi na nie tuningowane maluchy i coś w tym jest - niby mają dobre konfigi w stosunku do ceny, ale plastiki z jakich są wykonane rysują się bardzo szybko.
Mój się porysował dość szybko, ale to pewnie też efekt mojego używania..
Oj, dużo go używałam, często woziłam i nosiłam.. z rzadka spadał..
Co do lapków, to ostatnio szukałem koledze i okazało się, że sprowadzane Dell-e XPS mozna mieć już za 2300-2500 zł oO Z matrycą LED! Jakby ktoś nie wiedział, to XPS to taki high-end wśród lapków Della, a jak wiadomo Dell to high-end wśród laków wogóle
Obudowa jest w całości z aluminium, a rama z magnezu. Teścik: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-M1330-LED.5623.0.html