|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pól roku rzadu
Jak oceniacie nasz rzad po pól roku rzadzenia?
Polska nie ma niestety szczęścia do rządzących. W zasadzie żaden z kolejnych rządów po 1990 roku nie spełnił oczekiwań. Najwięcej wg mnie zrobiła ekipa Mazowieckiego - zetknęli się z ogromnymi problemami gospodarczymi ale podjęli wyzwanie i podejmowali trudne i niepopularne decyzje, które jednak dziś procentują w postaci silnej waluty, stabilizacji gospodarczej.
Oceniając obecny rząd na tym tle są pewne pozytywy, szczególnie w odniesieniu do poprawy stosunków międzynarodowych. Polska jest postrzegana znacznie lepiej niż za rządów poprzednika.
Tym niemniej nie można być w pełni usatysfakcjonowany, gdyż w wielu sytuacjach na różnych szczeblach władzy wychodzą interesy pewnych grup społecznych lub niekompetencja maskowana arogancją. Nie wiązałbym tego z partią polityczną ale z mentalnością ludzi, którzy traktują udział we władzy jako źródło lepszych zarobków i samozadowolenia a nie jako służba społeczeństwu (tyczy się to w zasadzie wszystkich partii w Polsce).
Ogólnie nie jest źle, ale rząd Tuska musi zintensyfikować działania - szczególnie w aspekcie ustawodawczym oraz w zakresie eliminowania "bzdurnych" przepisów. Przeciwnicy polityczni raczej nie ułatwią mu tego zadania, więc tym bardziej trzeba działać szybko i skutecznie.
Na razie jestem optymistą...
Oceniając obecny rząd na tym tle są pewne pozytywy, szczególnie w odniesieniu do poprawy stosunków międzynarodowych. Polska jest postrzegana znacznie lepiej niż za rządów poprzednika.
Tym niemniej nie można być w pełni usatysfakcjonowany, gdyż w wielu sytuacjach na różnych szczeblach władzy wychodzą interesy pewnych grup społecznych lub niekompetencja maskowana arogancją. Nie wiązałbym tego z partią polityczną ale z mentalnością ludzi, którzy traktują udział we władzy jako źródło lepszych zarobków i samozadowolenia a nie jako służba społeczeństwu (tyczy się to w zasadzie wszystkich partii w Polsce).
Ogólnie nie jest źle, ale rząd Tuska musi zintensyfikować działania - szczególnie w aspekcie ustawodawczym oraz w zakresie eliminowania "bzdurnych" przepisów. Przeciwnicy polityczni raczej nie ułatwią mu tego zadania, więc tym bardziej trzeba działać szybko i skutecznie.
Na razie jestem optymistą...
No cóż, zbyt wiele po poprzedniku nie jestem w stanie dodać, ale wiecie, zmartwiła mnie ta ankieta. Takie wysokie noty....
A tak serio nie radzili sobie najgorzej, a co więcej nie było żadnych większych niesnasek z Rosją, jak za rządów Kaczyńskich. Ale te kłótnie Kaczora-Donalda xD
A tak serio nie radzili sobie najgorzej, a co więcej nie było żadnych większych niesnasek z Rosją, jak za rządów Kaczyńskich. Ale te kłótnie Kaczora-Donalda xD
W ankiecie brakuje 2, 1 i 0 :B Ogólnie można się zgodzić z poprzednikami. Nie mamy szczęścia do dobrych do dobrych rządów. Gospodarka ma się gorzej niż za poprzedników, ale za to afery zostały przyciszone. Ogólnie jest, aż tak źle (jakieś 3+) i podobnie jak poprzednicy jestem optymistą i mam nadzieję, że następny rząd będzie lepszy.
Próbowałam, ale się nie zmieściły więc stwierdziłam, że raczej ważniejsze są wyższe oceny niż niższe..
W porównaniu z poprzednim rządem jest ok, bo nie ma "wojny" tylko spokój (o tym jeszcze za chwilę), ogólnie rząd Tuska wykazuje się o wiele większą kulturą (przynajmniej medialną) niż rządy Jarosława.
W ogólnym rozrachunku uważam jednak, że za mało się dzieje. Ten spokój jest ZŁY (
), Polska potrzebuje zmian zarówno większych jak i mniejszych. Taki dość głośny przykład: Euro 2012. Rząd powinien wywierać o wiele większą presję co do budowy stadionów i infrastruktury.
Generalnie abikor ma rację i ciężko coś dodać od siebie
3+ (byłoby 4 gdyby było więcej pracy (może jest ale jej nie widać? nie sądze, specjaliści od polityki mówią to samo))
W ogólnym rozrachunku uważam jednak, że za mało się dzieje. Ten spokój jest ZŁY (
Generalnie abikor ma rację i ciężko coś dodać od siebie