FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Program do pdf

mtx
Ostatnio dyskutowaliśmy na Profeo o tym jaki jest najlepszy program do robienia pdf. Który wg was jest dobry i w czym?

i drugie - program do edytowania...
gandalfini
Wg. mnie są 2 szkoły jazdy legal i nielegal Wink

Legal way - Open Office (ma wbudowany konwerter) chociaż jest mocno ograniczony ale do podstawowych zastosowań wystarczy
2 opcja - piracenie (no chyba, ze ktoś śpi na forsie) Adobe Acrobat- ten program możliwościami przytłacza, niezłe rzeczy da radę z pdf-kami w nich robic,

Znałem kiedyś jeszcze 1 program, bezpłątny ale zapomniałem jak się nazywał - była to przeglądarka i prosty edytor pdf (wstawianie haseł, załączników, zakładek itp.)
jackill
Adobe inDesign. I pozamiatane Smile A tak poza tym, to np. QPrinter (wirtualana drukarka) + dowolny program. Ostatnio też robiłem pdf'y w Corel, też daje rade.
grzesiek86
Cute Pdfe - drukarka pdf
Fine Reader - Program Ocr, ma dużo możliwości sposobu zapisu do pdf

Pierwszy ddarmowy, drugi już nie do końca Smile
smspno
Do tworzenia PDFów używam narzędzia w OpenOffice oraz programu do DTP - Scribusa. Z tego co mi wiadomo Scribus jest dostępny również na platformę Windows, więc gorrąco polecam! Smile
Azt3k
Ja myślę że najlepiej zrobić to przez Offica. Dlaczego? Bo to jest najłatwiejsze w obsłudze Smile
pawelabrams
Ja mam ten, no... zaraz odpalę i zobaczę jak się nazywa bo mam w menu start po prostu jako PDF...

O lol... PDFCreator Razz
loginos
Faktycznie OpenOffice jest chyba jednym z najprostszych rozwiązań tym bardzie, że obsługuje kilka dodatkowych funkcjonalności - formularze, niezależna kompresja obrazków itp.

Dla bardziej zaawansowanych polecam ghostscript.

Do edycji - podstawowych operacji takich jak wycinanie/wstawianie stron, obsługa załączników, szyfrowanie - pdftoolkit.

Wszystkie powyższe programy są darmowe. B)
yakub
Ja uzywam
PDFCreator

niezle tez sa:
PDF reDirect
PDF4Free
gecko
Krótko mówiąc: OpenOffice.org Smile W większości wypadków spokojnie może zastąpić MS Office. No i ma eksportera pdf! Smile
pawelabrams
Fajna jest wersja mobilna, niestety tylko angielska, francuska i niemiecka jest dostępna - odpala się z cd albo pendrive'a
mtx
zainstalowałam dodatek do offica 07 i jestem zadowolona - szybko konwertuje i dobrze
lagoshin
Wykorzysruje Ubuntu , Open Office
Nigdy nie mam problemu z konwertowaniem do PDF:)
Tomaszydlo
Ja tam żadnego specjalnego programu nie mam... Robie wszystko w Wordzie, układam wklejam edytuje etc a na końcu drukuje przez wirtualną drukarkę...

Bullzip PDF Printer - program właśnie tam tym polega. W kompie instaluje wirtulaną drukarkę i nawet dokumenty notatnika na .pdf przerobisz... (nie patrzyłem jak wychodzi ale przerobisz!) Bardzo skuteczny i szybko sposób. Ja tam wymagań jakiś specjalnych nie mam i wystarczający jest Bullzip PDF Printer.
pele
ja do pdf używam Adobe Readera... nie zwiodłem się na nim ani razu
mtx
ale reader nie tworzy pdf tylko czyta
pele
a po co więcej wymagać Smile dla mnie format pdf to zbędna rzecz...
mtx
ale temat jest o TWORZENIU pdf a nie czytaniu..
kogoot
Indesign jest programem przeznaczonym do DTP (tworzenia gazet, czasopism itp.), a jego cena jest kosmiczna... Alternatywą dla niego jest właśnie wspomniany wcześniej Scribus. Są to programy do raczej ambitnych projektów. Wg mnie, do codziennego użytku wystarczy np. PDF Creator czy OpenOffice.
jackill
Ciekawy ten Scribus i do EPS'a eksportuje Smile Trzeba będzie wypróbowac, zwłaszcza, że jest darmowy.
gecko
To jeszcze polecę LaTeXa (czyt: latech). Nawet bardzo polecę, ale to już zupełnie inna bajka... Jeśli się pracuje tylko w Wordo-podobnych to ciężko się przesiąść na pisanie w WYMIWYG (What You Mean Is What You Get - pochodne od WYWIWYG - What You Write Is (...) ). Z drugiej strony LaTeX daje naprawdę duże możliwości. A zaczęło się od składania wyrażeń matematycznych...

jackill wrote:
Ciekawy ten Scribus i do EPS'a eksportuje Smile Trzeba będzie wypróbowac, zwłaszcza, że jest darmowy.

Opisz nam jak wypróbujesz co o nich sądzisz Smile
qiubus
Miałem z tym kiedyś spory problem. I przetestowałęm parę programów. Ale w chwili obecnej już na całe szczęście nie mam z tym problemów.
Pierwsze co polecę to:

* Adobe Proffesional - program sam może służyć do przeglądanie jak i do tworzenia PDF. Natomiast zawiea także wtyczki do innych programów m.in. do word. A także sam jest konverterem i nie miałem z nim nigdy problemów. jedyna wada - program nie jest darmowy.
Lecz jest najlepszy!!!

* OpenOffice - jak pisano poprzednio

* Bullzip Printer - super szybka drukareczka - Wadą jest mała ilość opcji i nie zawsze radzi sobie poprawnie

* dodatek do pakietu office: SaveAsPDFandXPS.exe - za darmo do ściągnięcia ze stron M$ Wada: pliki po zapisaniu w pdf dużo zajmują !!!