Witka :]
Jako że na tym forum 90% userów zna się "conieco" na sprzęcie postanowiłem zaciągnąć informacji
Przymierzam się do zakupu "jakiegoś" PDA, gdyż telefon z symbianem już przestał mi wystarczać (wszak apetyt rośnie...
) no i właściwie nieznam się na tych cudeńkach
Generalnie potrzebne mi jest "coś" co zapewni mi łącze ze światem (internet,klient email, może jakiś gg) zapewni rozrywkę (odtwarzacz WMA/AVI/DiviX i innych plików multimedialnych), fajnie by było jakby miał windowsa na pokładzie oraz WIFI i bluetooth - irda/GPS na razie mnie nie interesują. Tak samo wbudowany aparat fotograficzny - zależy mi na sprzęcie który gabarytami nie byłby większy od telefonu nokia N93i który sobie bardzo cenię ale przestał mi wystarczać :]
Zatem jeżeli ktokolwiek jest w "temacie" proszę o propozycje
Kwota w której chciałbym się zamknąć to ok 2200 zł,
z SonyEricssonów z serii P lub jeden z walkmanów też chyba... ja mam P800 (dość przestarzały model), ale spisuje się świetnie... mój ma 8mb ramu i karty msduo do 128mb, ale P1i (chyba najnowszy) ma dużo lepsze parametry.
Nokia? Seria N, ale na niej to się już nie znam...
W P800 windows mobile jest ? nie sądzę :/
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu pchać się w stary telefon, już moja N93i miałem procesor odpowiedzialny za grafikę
a o dobrym aparacie foto nie wspomnę,
Zastanawiam się nad iPhone chociaż to nie tak do końca PDA jest :/
A czemu upieramy się na komórkach. Może jakiś palmtop z gsm jakiś HTC czy Asus. Są droższe od komórek, ale za to więcej funkcji mają.
PDA to palmtop.... przynajmniej według mojej wiedzy...
Asus skupia się na UMPC bardziej....
Gandalfini - w SE serii P są Symbiany, jak mówiłem P800 to stary model i polecam nowszego P1i....
Ja wiem co do PDA, ale wy tu się skupialiście na Sony Ericssonach seri P jak nie patrzeć są to komórki, a ja mam na myśli plamtopa z prawdziwego zdarzenia.
Czyli?
| Wikipedia wrote: |
Palmtop (także: PDA, Personal Digital Assistant, komputer kieszonkowy) to mały, przenośny komputer osobisty. Mniejszy od laptopa - z powodzeniem mieści się w dłoni lub w kieszeni (ang. palm - dłoń, top - na wierzchu). Palmtopy są komputerami programowalnymi - można w nich instalować oprogramowanie, np. pobrane lub zakupione w Internecie.
Palmtopy obsługuje się między innymi rysikiem, gdyż wyposażone są w ekran dotykowy. Większość z nich rozpoznaje pismo odręczne (lub zbliżone do niego znaki graffiti), a niektóre posiadają także wbudowaną klawiaturę kciukową.
Zastosowanie palmtopów jest bardzo szerokie. Mogą służyć zarówno w życiu prywatnym, jak i służbowym.
* Podstawowe funkcje: kalendarz, terminarz, kalkulator, notatnik (także notatki odręczne), książka adresowa.
* Dodatkowe funkcje: czytanie e-booków, przechowywanie/przeglądanie zdjęć oraz filmów, edycja tekstów, współpraca z urządzeniami GPS, wbudowany moduł GSM, dyktafon, wbudowany cyfrowy aparat fotograficzny oraz kamera, odtwarzanie muzyki (np. MP3), obsługa Internetu (WWW, e-mail, komunikatory internetowe, telnet, SSH), gry i wiele innych.
Łączność z innymi urządzeniami zapewniają palmtopom: porty podczerwieni (IrDA), BlueTooth, ostatnio także WiFi. Do synchronizacji z komputerem stacjonarnym (celem zabezpieczenia przed utratą danych) oraz do instalowania programów, najczęściej wykorzystywane jest łącze szeregowe lub USB. |
SE serii P spełniają wszystkie te kryteria. A to, że dodatkowo mają moduł telefoniczny to inna sprawa. I chyba lepiej, żeby miały - np. mi się nie chce nosić dwóch urządzeń w kieszeniach (inna sprawa, że nie mam ich aż takich dużych...
No, zdecydowałem się na zakup SPV M3100 - nie jest drogi, a jak na pierwszy PDA wystarczy,
Gdy już paczuszka dotarła do allegro okazało się że nie mam kabelka do podłączenia PDA<=>PC, więc dziadowałem przez bluetooth'a co niemalże odrzuciło mnie od Windows Mobile - teraz po tygodniu używania powiem tak - zaajefajne cacko - jeżeli ktoś potrzebuje czegoś co mogłoby mu przypominać o wszystkim i zapewniało stałą dostępność online - szkoda że jeszcze nie doszedłem jak zmusić defalutowo PDA by najpierw starał łączyć się przez WiFi, a dopiero później po GPRS'ie - przez nieuwagę 30 złotych poszło w plecy :/
Ogólnie WindowsMobile jako system sprawdza sie znakomicie, nie wiesza się tak jak jego "duży" odpowiednik aplikacje są łatwodostępne a całość pracuje bez zwolnień (no chyba że odpalimy 10 aplikacji naraz, ale to normalne) - szkoda że Vista taka niejest, tobym się do niej przekonał
PDA wybrany i kupiony , narobiłem szumu,. temat można zamknąć