FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Disco Polo

bpit22
Nie uważacie że już przez jakiś czas wraca trend disco polo, oczywiście nie jest to te samo disco polo co kiedyś, jest bardziej w rytmie techno, ale w sumie bardzo fajne Smile
InsanePL
Disco Polo zawsze było Smile, Bo każdy musi czegoś dla siebie słuchać, ale ja np. nie lubię tej muzyki. Teraz jeszcze po tym jak miller w BB był to się bardziej rozwinie DP Smile
mtx
Cóż.. o gustach się nie rozmawia..
b4r4t
Disco Polo to ten gatunek muzyki, który jest nie lubiany przez większość społeczeństwa, a jednocześnie jeśli zapytać kogo kolwiek o zanucenie kilku piosenek z tego gatunku (baa - nawet o zaśpiewanie) - dał by radę bez problemu.
Po prostu prawie żadne wesele czy tego typu impreza nie obejdzie się bez kilku takich kawałków Smile

Ja osobiście słucham innego rodzaju muzyki, ale np na sylwestrze lub na weselu albo na studniówce nie miałem żadnych oporów by sobie przy takiej potańczyć (pomijając zbawienni wpływ alkoholu)Smile
malpa240
b4r4t wrote:
(...) (pomijając zbawienni wpływ alkoholu)Smile

ROTFL!
@topic
Nie słucham takiej muzyki, ale jakoś mi za bardzo nie przeszkadza jak ktoś np. w szkole słucha na komie, ipodzie itp.
bpit22
Zgadzam się że o gustach się nie rozmawia, ale z drugiej strony, jezeli by nie rozmawiac o gustach, to o czym... A discopolo jest fajne Smile
pawelabrams
Disco polo jest "fajne" kiedy chce się potańczyć, na weselach, dyskotekach itp., ale jak tylko słuchać dla samego słuchania to ja wolę co innego...
nTonio
pawelabrams wrote:
Disco polo jest "fajne" kiedy chce się potańczyć, na weselach, dyskotekach itp., ale jak tylko słuchać dla samego słuchania to ja wolę co innego...

Podobnie do b4r4t , ... Ja właśnie "walcze" z takim "zwyczajem" ktoś może mi w tym wypadku wygarnąć od pewnego rodzaju snobizmu, ale nie koniecznie bedzie to w negatywnym znaczeniu, a mianowicie, uważam że ludzie sie bawią przy takiej muzyce ponieważ nie mają nic ciekawszego, tzn nikt im nie daje czegoś choć odrobine wymagającego. To samo co na weselach widze w większości dyskotek ( w sumie to w 95% ) "leci to co se leci" i z nogi na nege sie podryguje, nic wyszukanego lub nowego... Nie mówie tu o jakiś skrajnych ostrych kawałkach ale jedynie o czymś co można określić jako kultura muzyczna. Ja porównuje takie rzeczy ja DiscoPolo do przemocy i bandyctwa na ulicach - jest... ludzie z tych kręgów są jacy są, każdy wie i niestety zawsze będą zwolennicy kradzieży jak i super prostej muzyki.
mtx
Nie wiem czy trzeba tak ostro - przecież ludzie o kiepskim guście muzycznym i nie potrzebujący "wyższej" kultury zawsze będą, więc nie można ich zwalczać.
Ale zgadzam się, że trend na disco polo jest niebezpieczny dla społeczeństwa..
loginos
Osobiście nie zauważyłem, żeby wracała jakas moda na disco polo. W każdym razie nie jest to jakaś "ogólnopolska" moda. Może akurat w środowisku w którym się obracasz, a które nie jest widocznie jeszcze zbyt mocno ukształtowane, ostatnio ktos lansuje taki trend.
Przypuszczalnie tak samo mógłaby "wracać" moda np. na muzykę metalową.
gecko
loginos wrote:
Osobiście nie zauważyłem, żeby wracała jakas moda na disco polo. W każdym razie nie jest to jakaś "ogólnopolska" moda. Może akurat w środowisku w którym się obracasz
Zaczyna się, w wielu "grupach społecznych" jednocześnie. To prawda, że nie we wszystkich, ale daje się to ogólnie zauważyć, wystarczy tylko oglądnąć programy/gazety dla 'ludu'.Dyskoteki - to samo. Rozejrzyj się dookoła nim będzie za późno...

To mi się baaaardzo nie podoba... Disco Polo jest - podobnie jak techno - nie do słuchania dla mnie. Do tańczenia (a raczej podrygiwania bez ładu i składu) jest ok. Choć wolę np taniec towarzystki.

loginos wrote:
Przypuszczalnie tak samo mógłaby "wracać" moda np. na muzykę metalową.
Moda na metal nigdy nie zniknęła Razz Metallica rocks!
smspno
Ja bardzo lubię disco polo. Są chwile kiedy mam ochotę posłuchać poważnej muzyki i są momenty, kiedy właśnie potrzeba mi majteczek w kropeczkach czy królowej nocy. Disco polo daje radochę, zwłaszcza w stanie wskazującym Razz.
matti05
Ja w swoim otoczeniu zauważyłem. że naprawdę wraca moda na disco polo. Sam uważam, że nie jest to nic złego, bo każdy lubi taką bądź inną muzykę. Dzisiejsze disco polo nie jest takie samo jak to, które podbijało Polskę kilknaście lat temu, tamto jednak miało w sobie to coś, co przyciągnęło miliony ludzi, bo przecież kiedyś disco polo było czymś normalnym, tak jak teraz muzyka pop. To media zrobiły z disco polo coś takiego, że teraz ludzie, którzy tego słuchają nie przyznają się do tego, bo boją się co inni powiedzą na to.
bpit22
Nawet nie mówie o starycz przebojach disco polo, tylko raczej o nowych. Te nowe mają zupełnie inny klimat, nie są tak bardzo kiczowate. Jeżeli chcecie to posłuchajcie Boys - Byłaś, na wrzucie szukajcie. To jest bardzo fajne, niektórzy nawet uważają że to już nie jest disco polo, ale to wam zostawiam opinię na ten temat.
nTonio
bpit22 wrote:
Nawet nie mówie o starycz przebojach disco polo, tylko raczej o nowych. Te nowe mają zupełnie inny klimat, nie są tak bardzo kiczowate. Jeżeli chcecie to posłuchajcie Boys - Byłaś, na wrzucie szukajcie. To jest bardzo fajne, niektórzy nawet uważają że to już nie jest disco polo, ale to wam zostawiam opinię na ten temat.

Skusiłem się i nawet posłuchałem tego "rekomendowanego" kawałka Boys - Byłaś.
To z całą pewnością jest nadal disco polo, i jeśli ktoś miałby wątpliwości to powiem tylko tyle że najbliżej z gatunków miało by do pop'u ale jak kazdy oriętujący się w fonografii to na pewno nie jest pop ani żadna jego odmiana, o disco tez można zapomnieć. Lina melodyczna, tekst piosenki, jednostajny rytm, kawałek swietnie nadający się na wesele lat 80/90-tych itd... poprostu disco-polo. A nowe efekty dźwiękowe jakie chłopaki wydusili z nowego programu czy syntezatora to nie zmienia wcale umiejscowienia takich piosenek w swoim gatunku.
pele
Disco polo rządziło i żądzić będzie zawsze... ostatnio często słucham Clivera, ich ostatnia nuta jest the best Cliver - Pokaż jak się kręcisz

mtx: RZądzić.. z resztą za 1 razem Ci się udało napisać dobrze..
abikor
Quote:
Disco polo rządziło i żądzić będzie zawsze

Zapewne tak jak ortografia...

Co do samego stylu w muzyce - jest mi obojętny. Zwykle nie słucham takiej muzyki, ale gdy leci w radiu lub gdzieś słyszę, dostrzegam rytmikę, melodyjność i takie piosenki łatwo wpadają w ucho, choć do arcydzieł sztuki muzycznej na pewno bym tego nie zaliczył. Na wesele czy inną zabawę nadaje się jednak zdecydowanie lepiej niż koncert Mozarta czy kawałek ostrego rocka.
Osobiście wolę słuchać spokojnych utworów instrumentalnych, np. Oldfielda, ale to mój prywatny wybór.
Próba dyskredytacji disco polo przypomina mi "jedynie słuszną linię" a w takich przypadkach jestem zdecydowanie przeciw, więc jeśli ktoś lubi tego słuchać - proszę bardzo.