FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Rock/metal progresywny

gecko
Ktoś tego słucha? Very Happy Ja jakoś zawsze przepadałem, ale ostatnio słucham na okrągło Smile

Ja szczerze mówiąc uwielbiam. Zarówno stary, dobry King Crimson, nie mówiąc już o totalnej progresywie przechodzącej w psychodelię - nieśmiertelny Pink Floyd, poprzez obecne zespoły pokroju alternatywnie-brzmiącego Tool czy dość ciężko-brzmiącego Opeth (toż to metal progresywny! Very Happy ). No i jeszcze są pojedyncze płyty, które są dość... rozbudowane jak na zespoły rockowo-metalowe. Może nadużywam słowa 'progresywa', ale tak dla mnie brzmi album Iron Maiden - A Matter Of Life And Death (2006) należy do tego rodzaju muzyki. Troche też Metallica - ...And Justice For All (1988).

Dream Theater - przyznaję bez bicia - nie posiadam, ale pożyczam jutro dyskografię od kumpla.

A wy ? Słuchacie?/Nie słuchacie? Lubicie?/Nie lubicie? Czego słuchacie? Które zespoły polecacie?
pawelabrams
Ostatnio słuchałem Nightwish'a - nawet niezłe kawałki... Ale chyba trochę stracili jak im pierwsza wokalistka odeszła...

Ale nie wiem, może ta druga ci się spodoba...
jackill
A do kiedy NW to rock progresywny?

@Gecko: koniecznie posłuchaj SDOIT (Six Degrees of Inner Turbulence)
Deathplanter
Mało słucham rocka progresywnego, ale dwa zespoły indie z tego gatunku mogę Wam polecić - na stronach domowych dostępne są ich albumy, za darmo:

Oba grają muzykę bez wokalu, wyjątkowo spokojną z rozbudowaną linią melodyjną. Mi przypadły do gustu, chętnie posłucham Waszego zdania Wink
abikor
Rodzaj słuchanej przeze mnie muzyki zależy w ogromnym stopniu od nastroju i bieżących spraw. Czasem usłyszany motyw staje się inspiracją by trochę pogrzebać na youtube i innych serwisach by przypomnieć sobie stare dobre kawałki, a wielokrotnie znaleźć nowe nieznane mi wcześniej wykonania danego utworu przez różnych wykonawców.
Przykładem inspiracji był ostatnio wyświetlany film "Źródło" - ścieżka dźwiękowa jest dla mnie świetna (poza tym sam film także jest piękny i znakomicie łączy obraz i dźwięk tworząc wyrazistsze przesłanie o życiu i śmierci) - polecam.
Zauważyłem też zbieżność rytmu niektórych fragmentów utworów ze Schizm wspomnianego przez Ciebie zespołu Tool. Od lat ulubionymi moimi zespołami to Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple, ale nie stronię i od bardziej "metalowej" formy jak Metallica (syn wybiera się na koncert).
gecko
abikor wrote:
Zauważyłem też zbieżność rytmu niektórych fragmentów utworów ze Schizm wspomnianego przez Ciebie zespołu Tool.

Tool miał utwór pod tytułem Schizm. Nie znam soundtracka więc nie wiem, może tylko zbieżność nazw.

abikor wrote:
Od lat ulubionymi moimi zespołami to Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple, ale nie stronię i od bardziej "metalowej" formy jak Metallica (syn wybiera się na koncert).

Sama klasyka ... Very Happy Na Metallice też się wybieram

A wracając do tematu progresywy - coś jeszcze polecacie?
webek
@gecko: przecież abikor dobrze napisał...

A jeśli chodzi o temat - dla mnie nie ma różnicy jakiego rodzaju metalu/rocka słucham - ważne, by było to albo wspomniany wcześniej metal lub rock.

A jeśli chodzi o TOOL'a - do gustu przypadła mi ostatnia płyta 10.000 days, a ze starszych utworów to niestety tylko Schizm.

Natomiast soundtrack ze "Źródła" to chyba jeden z lepszych jakie kiedykolwiek miałem okazje słuchać. Całość idealnie współgra z obrazem.
gecko
webek wrote:
A jeśli chodzi o TOOL'a - do gustu przypadła mi ostatnia płyta 10.000 days, a ze starszych utworów to niestety tylko Schizm.

10,000 Days jest świetne! Ze starszych przypadły mi do gustu 2 płyty: Lateralus (na niej jest właśnie Schizm) i Ćnima. Genialne są Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.