|
|
Coraz więcej osób używa przeglądarki ze stajni Mozilli. Jej ogromną zaletą jest bogactwo dodatków jakie oferuje, które potrafią bardzo ułatwić pracę i codzienne przeglądanie stron. W tym temacie chciałbym zapytać jakie są wasze ulubione dodatki. Szczególnie interesują mnie te mniej popularne a mimo to bardzo użyteczne i oczywiście za co je cenicie?
Tor
trzeba zainstalować dodatkowy program, ale opłaca się. Masz zmienne Ip - możesz ściągać z rapidshare, nie masz problemów z trackingiem itd..
Zgadzam się. Rzeczywiście Firefox dzięki różnym wtyczkom, dodatkom, motywom... stał się mocnym na rynku programem. Dużą rolę odegrała chyba też niechęć wielu użytkowników do produktów Microsoftu i szukając alternatywnych rozwiązań - dostali coś co nie tylko było w wielu aspektach lepsze, ale też mogli tworząc dodatki rozszerzać społeczność internetową i mieć swój aktywny udział w tworzeniu postępu.
Mimo początkowych problemów ze zgodnością - dziś udział w rynku przeglądarek stanowi już wielki kawałek tortu.
Sam posługuję się zarówno FF jak i IE, czasem Operą. Moim ulubionym dodatkiem jest CoolIris Preview dający możliwość podglądu strony bez klikania na link (choć na początku trzeba było się przyzwyczaić - teraz jest jak dodatkowa ręka).
Ja się nie zgodze troche. Dla mnie Opera jest lepsza od FireFoxa. Mimo, że ma on wiele wtyczek, ale opera jak dla mnie wychodzi na tym lepiej. Mam wiele funkcji od razu bez żadnych dodatkowych instalowań. Jak wygląda udział Firefoxa biorąc pod uwagę cały świat nie Polskę, bo za chwile nam wyjdzie tak samo jak gg, że w Polsce to najpopularniejszy komunikator (z przykrością to pisze - nie lubie tego, ale zmuszony jestem używać go - korzystam z transportu AQQ), a po za nią to nikt nie wie co to jest.
| Quote: | | Ja się nie zgodze troche. Dla mnie Opera jest lepsza od FireFoxa. |
Uwazam podobnie, ze opera jest lepsza od FF, Opera pierwsza miała zakładki i sporo innych funkcji które zeby uzyskac w innych przegadarkach (w tym FF ) trzeba było instalowac zakładki. Moze dlatego mam wieksze przekonanie dla Opery bo uzywałem jej od poczatku mojej zabawy z internetem.
A FF uzywałem tylko do tego by uzywac dysku na Gmail za pomoca wtyczki... juz nie pamietam nazwy... GmailDrive? czy cos takiego
Pozdro!
em... AdBlockPlus? Przynajmniej zniknęły mi reklamki na grach online xD
AdMuncher? Obojętenie jaka przęklądarka całkiem niezły program. Wieć mnie nie przekonuje taka wtyczka jak i przeglądarka.
Tylko AdMuncher jest oddzielną aplikacją, czyli działa i wolniej, i więcej zasobów zużywa xD
(Inna sprawa, że czysty Lisek zużywa 70 MB RAMu)
No, ja przesiadłem się na FireFox'a już na początku tej fali, kilka lat temu. Wtedy mnie przyciągnęło bezpieczeństwo, stabilność i .. styl. A teraz? Dalej wiernie jej używam, chociaż do tych zalet doszło jeszcze... większe bezpieczeństwo (NoScript), niesamowite możliwości i przydatne narzędzia (WebMaster Dev Toolbar) i oczywiście... przyzwyczajenie się. Do tego ta wygoda, jeśli czegoś potrzebuje to klik i mam, chcę proxy, ściagam tor'a, chcę ftp, ściągam odpowiednią wtyczkę... Do tego FF całkiem prężnie działa na moim leciwym już nieco sprzęcie (athlon 1800+, 384mb ramu itp.).
Kiedyś próbowałem przesiąść się na Operę, ale nie wyszło, zbyt wiele unikalnych funkcji 'tak odrazu'. A FF powolutku, tu ten plugin, tu tamtem i nagle... mam kombajn jakich mało .
dla mnie tez AdBlockPlus :p co prawda nie lubie zadnych dodatkow bo zazwyczaj sa bez sensu:p asle ten jeden wymiata i tylko tego uzywam:p
AdBlockPlus to podstawa wiadomo Download status bar przydatny jest do ściagania filmików z You Tube taki mały przyrząd także posiadam no i do ściągania flashy Embedded Downloader Firefoxx Mozilla jest the best, kiedyś siedziałem tylko na Operze czasy się zmieniły 
Jednak zostaje przy Operze. Fakty - AdBlockPlus to świetna sprawa ale to samo można uzyskać na Operze. Reszta jest kwestią przyzwyczajenia.
Korzystam z Opery, Firefoxa, IE ( ) i Safari (projektuje strony) ale do gustu przypadła mi najbardziej Opera. Dlaczego? Bo FF rośnie w pamięci. Bardzo.
Rośnie, bo trzeba instalować dodatki. W operze nie trzeba, bo ona już zazwyczaj ma to wbudowane.
mam wersje portable Firefoa (podstawa jak da mnie) i jest wszystko ok a kiedys własnie miałem tak z Operą że tak urosła z pamiecią... rany :/ koledzy mieli to samo i każdy przerzucił się już chyba na Firefoxa... poza tym Firefoxx wyszukuje sam kodeki/pluginy taki drobny szczegół a cieszy no i jest mnóstwoi dodatków 
Nie chodziło mi o wzniecanie na forum wojny przeglądarek, wiadomo, że kazdy ma swoją ulubioną. Chciałem raczej uzłyszeć jakie dodatkowe funkcjonalności, poza standardowym przeglądaniem stron cenicie najbardziej.
Z tego wszystkiego nie podzieliłem się swoimi dodatkami
Używam wymiennego już wcześniej AdBlockPlusa i bardzo go sobie cenię, szczególnie to, że przy instalacji można od razu zasubskrybować listę filtrów i nie trzeba jej tworzyć od zera.
Ponadto DownThemAll - niezbyt często, ale w sytuacji gdy chcę np. ściągnąć wszystkie pliki muzyczne z danej strony jest bardzo użyteczny.
Od kiedy byłem zmuszony napisać pare rzeczy w javascripcie bardzo sobie cenie Firebuga - bardzo fajny debugger javascriptu, z wykonywaniem krokowym, breakpointami, podglądaniem i podmianą wartości zmiennych. Ponadto pozwala podglądać strukturę HTMLa znacznie wygodniej niż standardowy "widok źródła" i manipulować stylami CSS.
@Ramelof
Z opublikowanych dziś badań wynika że Firefox zdobył 21.1% światowego rynku. Liczba aktywnych użytkowników Firefoksa, według tego raportu, wynosi 266 milionów, co jest wynikiem znacząco lepszym w porównaniu do poprzednich statystyk mówiących o 150 milionach internautów.
Widzisz więc, że nie jest to lokalny folklor.
To i ja się wypoiwm, - przez moja 7 lat obcowania w internecia miałem wiele przeglądarek IE,nakładki (Avant Browser, MyIE) pobawiłem się konquerorem pod linuxem, do granic możliwości wymęczyłem FF i Operę. Aktualnie korzystam z opery - IMO jest trochę szybsza niż FF z kilkoma pluginami.
Za czasów FF korzystałem z następujących pluginów :
AdBlock Plus+ Adblock Alement Hidingh Helper - do pozbywania się reklam.
All In One sidebar -> bardzo wygodny pasek boczny, w operze mam taki od razu
Foxmark Backup Extension -> to jest prawdziwy "bajer" tworzy na zewnętrznym serwerze kopię naszych zakładek więc właściwie żadna awaria nie spowoduje utraty czasem zbieranych latami informacji.
CuteMenus SVG - raczej niepotrzebny bajer, aczkolwiek cieszący oko :]
Download Embedded
Favicon Picker (do zmiany faviconów)
Firefox Environment Backup Extension (FEBE) - jeszcze jeden plugin do backupu tym razem całego profilu.
FlashGot
GooglePreview
IE View
Menu Editor
Minimize to Tray
MR Tech Local Install
OperaView
ScrapBook
(tyle pamiętam)
Z pewnością wiele z tych wtyczek nie są potrzebne na codzień i zżerają zasoby, ale IMO tak dopalonego FF nie zastąpi nigdy
A co do Opery brakuje mi w niej tylko wbudowanego słownika 
No cóż Nie przepadam za dodatkami ale jednak kilka zainstalowałem. Znacząco podnoszą jakość pracy z tym doskonałym programem.
Moje dodatki:
Adblock Plus
DownThemAll!
FlashGot
Megaupload SX
Kiedyś jeszcze FasterFox ale odniosłem wrażenie że działa odmiennie od założeń (przynajmniej u mnie)
Ja podobnie, przeżyłem kiedyś przygodę z fasterfoxem. Miałem wtedy dość wolne łącze i każde przyspieszenie byłoby dla mnie bardzo mile widziane. Okazało się jednak, że fasterfox był nietrafionym pomysłem. Może gdybym miał niesamowicie wypasionego kompa to faktycznie przyspieszenie byłoby widoczne, ale przy średniej klasy pececie nawet jeśli strony ściągane były szybciej to zasoby pożerane dodatkowo przez przeglądarkę tylko spowalniały jej pracę.
Wtedy rozwiązałem problem w ten sposób, że miałem dwie przeglądarki - Mozillę jak potrzebowałem jakiś zaawansowanych funkcjonalności, wtyczek itp oraz dillo jak chciałem szybko przejrzeć strony.
Kiedyś miałem taki dodatek co blokował reklamy, nie pamiętam jak się nazywał, ale miał w ikonce taką mordkę krowy czy czegoś. ;d
Teraz Google Toolbar tylko. ;>
AdMuncher on się nazywa, ale to nie jest dodatek do firefoxa.
W firefoxie ponoć też działa, ale trzeba trochę się naprodukwoać by funkcjonował, zresztą w Mozilla Firefox jest AdBlocker (chyba tak się to cudo nazywa) któe jest 100 rtazy lepsze od AdMunchera.
-AdBlock nie jest lepszy do AdMunchera
-AdMuncher działa z każdą przeglądarką zainstalowaną w systemie
-Opera+AdMuncher>Firefox+500 pluginów 
Ja skromnie - mam tylko 3 dodatki. Jeden z nich to "Fasterfox" - naprawdę polecam! Program jest dzięki niemu o niebo szybszy. Kolejny dodatek to "Gmail Notifier" - nie lubię korzystać z oddzielnych programów do korzystania z poczty, więc ten dodatek jest naprawdę wysoce przydatny. Trzeci dodatek to "ubufox" - w sumie nie wiem do czego on służy, ale jak mniemam do poprawnego działania przeglądarki w Ubuntu .
Wtyczka, słownik poprawia błędy.
Bardzo przydatne
Więcej nie używam
|