FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Mafia

mtx
Mam pomysł, żebyśmy zagrali w Mafię na naszym forum. Kto się pisze??
Tomaszydlo
Grali w mafię na naszym forum???
Niby jak coś w stylu:

mtx uważaj Corleone za tobą *oddaje strzał* NIEEE!! *rzucam się i zasłaniam ciałem*

PS. A Bullet Time też jest?! to tam gdzie się rzucam to z bullet timem Very Happy
mtx
nieee Razz
nie znacie gry mafia??

1) Liczba osób uczestniczących jest zamknięta w ramach jednej sesji
2) Prowadzący - w pierwszej sesji może być moderator:
- zamyka listę osób w danej sesji
- losuje autorytarnie role w sesji
- informuje bezpośrednio grających jakie otrzymali role
- otwiera i zamyka kolejne etapy sesji. Optymalny czas trwania etapu to dwa dni (w realu)
- grający w chwili konieczności wzajemnej wymiany informacji wybierają preferowany sposób (czat, skrzynka, mail...)
3) Ogólne zasady gry cytuję za Justyną:
przy ok. 20 graczach może być taki podział ról
- ok. 3 - 5 mafiozów (ich zadanie sprowadza się przede wszystkim do wyeliminowania Kataniego, a następnie każdego "zwykłego" gracza, są budzeni w "nocy" przez osobę prowadzącą, za każdym razem mogą kogoś zabić=wykluczyć z gry (1 noc=1 ofiara), ofiarę wybierają "na migi", tak, żeby osoby obok nich siedzące nie mogły się zorientować, że siedzą obok mafiozów, w ciągu dnia rzucają podejrzenia na innych graczy)
- 1 Katani (jego głównym zadaniem jest wyeliminowanie mafii, jest budzony w "nocy" przez osobę prowadzącą, za każdym razem może kogoś zabić=wykluczyć (1 noc=1 ofiara) z gry, ofiarę wskazuje na migi prowadzącemu)
- 1 burmistrz (jego zadanie także polega na wyeliminowaniu mafii, jest budzony w nocy przez prowadzącego, w ciągu całej gry może zabić tylko 1 osobę)
- 1 osoba prowadząca zwana "bogiem", tu pewnie będzie to moderator Wink (prowadzi dyskusję, decyduje o nastaniu nocy albo dnia, budzi mafię, kataniego, burmistrza - ale nie wszystkich na raz Smile,
podaje wyniki nocnych zabójstw,
ogłasza głosowanie nad podejrzanym, daje (lub odbiera) głos podczas zbyt gorących dyskusji
Wszyscy siadają (najlepiej w kręgu) tak, żeby nie dotykać sąsiada (tu chyba nie będzie z tym problemów Smile ) Losowane są kartki z "rolami". Nikt przed tym, jak ukończy grę, nie ujawnia, kim jest. Przed rozpoczęciem gry każdy przedstawia się (imię może być wymyślone, ale to z reguły wprowadza bałagan) i podaje swój zawód (wymyślony). Osoba prowadząca rozpoczyna dyskusję. U mnie była to jakaś formułka w stylu: "Zebraliśmy się tutaj, ponieważ w naszym mieście pojawiła się mafia, coraz częściej mamy do czynienia z napadami, zabójstwami itp. Coś z tym trzeba zrobić. Czy macie jakieś propozycje?" - albo jakoś tak. I zaczynała się dyskusja, rzucanie podejrzeń na zebranych. Może to wyglądać mniej więcej tak, że jeśli jedna osoba przed rozpoczęciem gry "wybrała" dla siebie zawód kwiaciarki, to ktoś może ją oskarżyć o to, że jest z mafii, bo razem z innymi kwiatami może sprowadzać także konopie indyjskie (oczywiście argumenty mogą być bardziej wyrafinowane) - osoba oskarżona ma prawo do obrony.
Podczas jawnego głosowania można się przekonać, czy oskarżyciel (a może być ich kilku) przekona pozostałych graczy co do winy oskarżonego (lub oskarżony przekona o swojej niewinności), w głosowaniu podejmuje się decyzję "winny" lub "niewinny" - jeśli "winny" - zawodnik "umiera"-kończy grę (wtedy się ujawnia, czy był z mafii, czy może był Katanim itp.), jeśli "niewinny" - gra dalej.
To chyba wszystkie zasady Smile
SoFly
moge sie na to pisac, lecz nie do konca rozumiem :p. Kto bedzie prowadzacym to raczej wiadomo. "Na Migi" to znaczy mam pisac na PW czy jak??:p kazdej nocy moge kogos zabic, jezeli bede z mafii? troche bez sensu :p i po co kogos oskarzac, jezeli moge zabic w nocy??:p i jak mamy sie zgromacic w kolo na forum ??Very HappyVery HappyVery Happy czy mafiozi sie znaja ?:p tzn wiedza kto nimi jest ?? bo bez sensu jak by siebie nawzajem zabili :p tak wiem zadaje za duzo pytan :>
mtx
Quote:
"Na Migi" to znaczy mam pisac na PW czy jak??:p

Gra jest przewidziana do grania na żywo, więc stąd migi, ale w naszym przypadku są ułatwiające pw.

Quote:
kazdej nocy moge kogos zabic, jezeli bede z mafii? troche bez sensu :p

wręcz przeciwnie. Bo jeśli mafia nie zabije burmistrza i kataniego, to sama zostanie prędzej czy później zabita Smile

Quote:
i po co kogos oskarzac, jezeli moge zabic w nocy??:p

Udajesz normalnego obywatela. Nikt nie może wiedzieć, że jesteś w mafii. A okarża całe miasto - to jest sposób obrony miasta przed mafią - jeśli trafią mafiozo trafia za kraty, a jak nie to nic się nie dzieje. Nie uczestnicząc w oskarżeniach niejako wypisujesz sobie na czole - jestem z mafii.

Quote:
i jak mamy sie zgromacic w kolo na forum ??

przenośnia Smile będziemy się umawiali na cykle (np. co 2 dni jest mordestwo by mafia, kolejne 2 - katani, kolejne 2 miasto - burmistrz może wskazać osobę do zabicia kiedy chce, ale lepiej, żeby to był złoty strzał Smile

Quote:
czy mafiozi sie znaja ?:p tzn wiedza kto nimi jest ?? bo bez sensu jak by siebie nawzajem zabili :p

oczywiście, ze się znają. współpracują przy doborze ofiar itd.
loginos
Całkiem dobry pomysł. Co prawda nigdy nie zdarzyło mi się w to grać przez Internet, ale to może być ciekawe.
Rozumiem, ze działania nocne mamy przy pomocy prywatnych wiadomości - zabijanie mafiozów i obywateli, a dzienne (oskarżanie i podawanie ofiar) w jakiś temacie na forum.
mtx, daj znać jak uda się zebrać ekipę i zaczniemy grę.
c'tair
Jak zobaczyłęm ten topic to już myślałem, że chodzi o legendarną Mafia: The City of Lost Heaven Razz. To była gra...
Jeśli potrzebujecie gracza to powiedzmy, że pisze się na to, tylko dajcie mi znać na pm, bo ostatnio mam bardzo mało czasu, ale myślę, że dałbym rade poświęcić te kilka minut dziennie, przynajmniej będzie troche zabawy. Smile
mtx
Ze względu na za małą ilość graczy zapraszam na forum gdzie tych graczy już jest trochę (wymagana rejestracja, ale się opłaca) - http://www.profeo.pl/group/PRO-KREO-Mafia