FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Z pamietknika wkurzonego admina czyli....

Ramelof
.... jak dostałem szału.

Tak się ostatnio zastanawiam czy zdażyły się wam jakieś ciekawe sytuacje, w których niewytrzymaliście z jakimś userem co wam forum czy strone spamował, niestosował się do regulaminu. Najkrótcej można to ująć kiedy się wkurzyliście i co robiecie z takim łepkiem.
Bigrazer
na poczatku ostrzegałem, potem jeszcze raz ostrzegałęm, potem jeszcze raz mocniej ostrzegałem... a potem dałem warna... drugiego warna... zbanowałe... i zbluzgałem osobiscie ;] (polecam ostania forme, jesli jest mozliwosc osobostego kontaktu Razz, prawdziwa radocha Very Happy)
vrooth
mnie najbardziej rozśmieszył moderator, który sam sobie dodawał ostrzeżenia, bo mu sie nudziło... potem dodawał innym, żeby nie było im nie było smutno, że on ma, a oni nie...

obeszło sie bez konsekwencji oczywiście xD
Kamo
Jestem adminem na trzech zupelnie roznych forach i nie mialem sytuacji by mnie cos do ostatecznosci doprowadzilo - nie liczac botow na ktore sposob sie znalazl - Chociaz ostatnio userzy jednego z nich dzialaja mi na nerwy i mysle co z tym zrobic.
Genome
Kiedyś miałem okazję porozmawiać z człowiekiem (określenie chyba na wyrost), który za autorytet w dziedzinie wyboru komponentów komputera uważa redakcję... ... BRAVO!

Nie rozróżniał wielkich i małych liter, nie wiedział, co to ortografia i pisał jak idiotka z różowego bloga (koffani, lovusiam, etc.). W sumie nic złego nie robił, ale pisał tak w Shotboxie na poważnym forum... Osobiście sprowokowałem go do bluzgów i banik był czystą formalnością.

W sumie nie mam wyrzutów sumienia, ale trochę niedobrze go potraktowałem... W sumie to takim niekonwencjonalnym adminem byłem Smile.

BTW: Nie życzę Wam takich debili na forum...
SoFly
u mnie na forum tez sie taki trafił, rozumiem ze można być dyslektykiem, bo każdemu sie zdaża :> ale bez przesady, "rze" "ić" "pszes" ale to trzeba było widzieć jak pisał całe zdania. A wystarczyło by zainstalować firefoxa 2 i błędy były by podkreślane na czerwono i tylko pomyśleć gdzie jest błąd, ale mimo że zwracałem uwagę to on dalej swoje ..... na takich nie ma rady :> to tylko dzieci neo :]
pawelabrams
zdażyć to się może nie wiem co. Wiem co się może zdarzyć. Nawet takie błędy firefox podświetla.

No ale wracając do tematu... U mnie jeszcze takich nie ma. Ale pamiętam na innych forach. rzeczy takie jak (tylko przykład): "Gurnicy porzli do kópalni" (no normalnie używa polskich znaków tylko tam gdzie nie trzeba...

Ale pokemonizm i "ruzoffe koffane lolcie" to już przesada. Dlatego nie wchodzę na fotkę.
darczeku
Admina, w sense "admina" (forum, jakaś stronka) czy Administratora? (serwer produkcyjny, zarządzanie?) bo to kolosalna różnica.

mtx: WTF? ale o co cho?
gecko
Pytasz o temat? Chodziło o admina w sensie admina forum. Chyba Razz

Ja jestem adminem w sensie admina forum skromnego forum klasowego. Problem jest tylko jeden: wszyscy są ignorantami i np w ważnych tematach (np Ściągi albo Najbliższe Sprawdziany) wymieniają się uwagami nt nauczycieli etc. A najgorsze to zwrócić takiemu uwage: wyśmieje cię i będzie tak robił dalej. Wyrzuć z forum a się obrazi w rzeczywistości tak jak połowa klasy. No i zostaniesz nazwany pedantem i 'adminkiem'...

Zero zasad. No ale przynajmniej błędów ortograficznych nie robią Wink
InsanePL
Ja mam takie problemy regularnie hehe Smile. Prowadzę forum o Freernningu a średnia wieku Freerunnerów to 14-18 lat. A jak wiadomo takim przeważnie nie chce się czytać regulaminu. I raz na tydzieć zdarza się tak że z 2-3 userów nie czyta kompletnie regulaminu, dostają warna a temat ląduje w koszu. Mimo to za 5 min zakładają identyczny temat choć zostali poinformowani o ostrzeżeniu, powodzie ostrzeżenia i odesłani do Regulaminu... To naprawdę wkurzające. Rekordowiec na moim Forum zrobił to aż 5 razy w ciągu godziny ^^ Smile Więc musiałem mu zablokować możliwość pisania postów na tydzień Smile. Może przez ten czas przeczyta regulamin Smile
Ramelof
@InsanePL albo zmądrzeje, albo założy drugie konto i nadal będzie łamać regulamin. Na takiego nie ma sposobu. A ban na IP nic nie da bo zapewne neostrade i sobie będzie w kulki grać.

@gecko ja tu mówie ogólnie może być admin albo jakiś moderator forum lub jakieś strony. Przecierz denerwować cię może nawet ktoś piszący w shootboxie albo w komentarzach do newsów. Chciałem wiedzieć co ogólnie was denerwuje i jak z tym walczycie.

@pawelabrams ja pisząc posty nie sprawdzam pisowni, bo mam opere, ale staram się ich po prostu nie robić, a że inni piszą bez sensu - trudno. Od czasu do czasu każdemu może sie zdażyć.

@darczeku nie wiem o co ci w tym poście chodzi. Jaki serwer produkcyjny? Tak jak już pisałem wyżej do gecko.
matti05
Najbardziej każdego admina to chyba spamboty wkurzają. W dzisiejszych czasach to normalnie jest plaga, ostatnio sam przeżyłem nalot spambota na stronę, ale zainstalowałem captcha i już mam spokój.
Z jakiś miesiąc temu prowadziłem dla kumpla forum, nie znał się za bardzo, a było mu potrzebne to pomogłem. Było to forum kibiców Wisły Kraków, a w moim mieście to Legioniści głównie i już zaczęły się najeżdżanie na nas na forum, to pobanowałem i spokój, a na dodatek to jeszcze nam grozić zaczęli, że nas pobiją ^^
loginos
Jakiś czas temu też przeżyłem atak spamboów w mojej księdze gości i faktycznie CAPTCHA zupełnie rozwiązuje problem.
Czymś co mnie bardziej irytowało był jeden użytkownik, któremu spodobało się obrażać innych i nie dał się uspokoić. Żadne metody na niego nie działały, ani upomnienia "na priva", ani moderowanie jego postów. Dopiero zupełne ignorowanie jego wypowiedzi przyniosło skutek.
Ramelof
@loginos i @matti05

Mój kolega zapewne by stwierdził, że: "Są ludzie i parapety" I jak się z tym nie zgodzić. Jeżeli chce cię ktoś zdenerowować to będzie to robił nałogowo, aż go nie wyleczysz z nałogu. Razz (tj. odetniesz mu żródło typu możliwość pisanie tam gdzie to robi)
vrooth
dwa razy miałem do czynienia, że jakiś niezidentyfikowany osobnik prowadził masową rejestracje -> jeden w ciągu godziny zarejestrował sie 79 razy Shocked zanim szacowne grono adminów zdążyło sie zorientować i skutecznie zareagować blokując ip

że też ludziom się chce...
Ramelof
@vrooth no ale jeżeli jest to neo no to go nie zablokujesz, a jak zablokujesz jakiś przedział to możesz uniemożliwić normlanym użytkownikom dostęp więc uważam, że takie coś to tylko w ostateczności, bo możesz się pozbyć tym sposobem dużej ilości użytkowników.
mtx
nie ma sposobu na blokowanie. jak ktoś chce może mieć IP jakiekolwiek. Jakikolwiek host. logować się na różne konta. jesteśmy bezsilni..
vrooth
Ramelof wrote:
@vrooth no ale jeżeli jest to neo no to go nie zablokujesz, a jak zablokujesz jakiś przedział to możesz uniemożliwić normlanym użytkownikom dostęp więc uważam, że takie coś to tylko w ostateczności, bo możesz się pozbyć tym sposobem dużej ilości użytkowników.

wbrew pozorom to nie było dziecko neostrady xP chyba mały łut szczęścia...
no nie blokowałbym przypadkiem wszystkich... aż tak demoniczny nie jestem Very Happy
loginos
znacie może inne sposoby blokowania użytkowników niż po IP i po loginie?
mtx
host Wink
może skrypt blokowania maila
gecko
...hah, to może jeszcze captcha przy wysyłaniu każdego posta żeby ograniczyć floodowanie? Laughing

A tak szczerze - chyba nie ma innych opcji. Bo co - blokować po identyfikatorze 'browser-agent'?
pawelabrams
O tak. Na forum o Internet Explorerze nie mogą wchodzić użytkownicy Mozilli bo naspamują xD
loginos
Ale nagłówek z identyfikacją przeglądarki można łatwo podmienić (przynajmniej w Mozilli, kon@erorze czy Operze) więc byłby to mało skuteczny sposób.
gecko
ale ja żartowałem! Razz (właściwie to użyłem ciężkiego sarkazmu...)

Chodziło mi o to, że chyba już nie ma innych opcji do blokowania.

@pawelbrams: na jednym forum linuksowym bardzo mądrze i inteligentnie wypowiadał się koleś pisząc z windowsa ale... no pomysł co najmniej ciekawy xD [sarkazm]