eleman kimdir nedir pek fazla bir bilgim yok ama
bir turkun dunyanin en meshur sirketlerinden birinin en tepe noktasina kadar gelebilmesi cok guzel bir olay
bir turkun dunyanin en meshur sirketlerinden birinin en tepe noktasina kadar gelebilmesi cok guzel bir olay
| Quote: |
|
Muhtar Kent, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Coca Cola'nın zirvesine oturacak. Dünyanın en önemli şirketlerinden Coca-Cola'yı artık bir Türk yönetecek. Şirket yönetimi, şimdiki CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Neville Isdell'in, 1 Temmuz 2008 tarihinde görevini Muhtar Kent'e devretmesine ilişkin önerisini kabul etti. Coca-Cola'nın 200 ülkedeki tüm operasyonlarını yönetecek Kent, uluslararası bir şirkette zirveye tırmanan ilk Türk profesyonel unvanını da elde etmiş oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Neville Isdell, yaklaşık 20 yıldır beraber çalıştığı Muhtar Kent'in endüstri bilgisi, stratejik öngörüsü ve kişilerle ilişki kurabilme yeteneği sayesinde, Coca-Cola şirketini daha büyük başarılara taşıyacak donanıma sahip olduğunu belirtti. Muhtar Kent ise Coca-Cola şirketine önderlik edecek olmaktan duyduğu memnuniyeti, "Bu çok büyük bir onurdur ve yönetim kurulunun bana gösterdiği güvene minnettarım." sözleriyle dile getirdi. Kent'in eski patronu Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan ise gelişmeden mutluluk duyduğunu belirterek, "Kent, Türk gençleri için bir model olmuştur." dedi. Coca-Cola Direktörler ve Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı James D. Robinson da "Muhtar Kent, Coca-Cola'nın tüm dünyadaki işini genişleterek büyümesini sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu. Kent, 1953'te New York'ta dünyaya geldi. Babası Necdet Kent, dönemin New York başkonsolosuydu. Çocukluk yılları babasının mesleği nedeniyle New York, Bangkok, Hindistan ve Tahran'da geçti. Tarsus Amerikan Koleji'ni bitirdi. Babasının 'tıp oku' önerisini kabul etmedi ve İngiltere'de Hull Üniversitesi'nde iktisat eğitimi aldı. Gazetede okuduğu bir iş ilanı tüm yaşamını değiştirdi. Kent, o günleri şöyle anlatıyor: "Coca-Cola maceram 26 yaşında başladı. İş hayatına atılmaya hazırlanan her genç gibi bir özgeçmiş hazırlayıp, gazetelerdeki iş ilanlarına bakmaya başladım. Coca-Cola'nın eleman aradığını gördüm. Kalktım Atlanta'ya gittim ve burada işe başladım." 1978'de şirketin satış ve pazarlama bölümünde işe başlayan Kent, Hollanda ve İtalya'da çeşitli görevler üstlendi. 1985'te Türkiye ve Orta Asya bölgesi genel müdürlüğü, 1989'da Orta ve Doğu Avrupa bölüm başkanlığı görevlerini yürüttü. Bu dönemde şirketin Doğu Avrupa ülkelerinde çok hızlı şekilde yapılanarak halen sürdürdüğü piyasa liderliğini yakalamasını sağladı. 1995'te Avrupa'daki 12 ülkede şişeleme faaliyetlerini yürüten Coca-Cola Amatil şirketinin başına geçen Türk yönetici, 1999-2005 döneminde grubun Türk ortağı Efes İçecek Grubu'nda başkanlık görevini üstlendi. Satış pazarlama departmanında başladığı Coca-Cola'ya tam 29 yıl sonra bu sefer CEO Isdell'in istediği üzerine Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu grup başkanı sıfatıyla geri döndü. Şirketin uluslararası pazarlarda elde ettiği büyümede önemli rol üstlenen Kent, 2006'da ise Coca-Cola International başkanı olarak Kuzey Amerika dışındaki faaliyetlerin başına getirildi. |