FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Open - up -> otwórz sie

mtx
Postanowiłam zrobić akcję: http://www.open-up.wsieci.ws
Chodzi o przekonanie ludzi, że są inne komunikatory, że one działają, że są inne sieci i one lepiej działają niż gadu. Że to, że w gadu jest najwięcej ludzi, to dlatego, że część osób używa multikomunikatorów i zamiast powiedzieć dość, to siedzą na gg dla zatwardziałych propagatorów sieci i programu bez przyszłości.
Sorry, ale co ma gg czego nie ma żaden inny komunikator? ilości padów ;D
Padu padu musi się skończyć, albo musi się zmienić. Ta sieć ma już wszystko włącznie ze stroną dla twórców muzyki, tylko zapomnieli jakoś o sieci..
w ciągu tego tygodnia sieć padła ok 7 razy (dziś 2 czy 3)...
a taki jabber ma 99,9% Smile a padu padu? 70?

Nie zabraniam korzystać - jak ktoś woli - trudno, jego strata. Ale niech przynajmniej spróbuje innych i wtedy oceni..
Proponuję edukację dzieci neostrady. POMOŻECIE?? Smile

Last edited by mtx on Sat Jun 14, 2008 2:31 pm; edited 1 time in total
pawelabrams
Ja już mam id na tlenie i jabberze.... Ale zbytnio nikogo nie mam, więc jestem na gg... Ale kiedy się z kumplami przerzucimy to ja rzucam to Razz
matti05
No ja szczerze mówiąc to nawet nie wiem, dlaczego używam gg. Jakieś takie przyzwyczajenie, ale myśle, że jak coś to bez problemu bym mógł zmienić komunikator i niektórych znajomych też bym do tego namówił.

Mtx a co do komunikatorów co z tym Conspirator'em?? Nie wiem może coś się zaczęło z nim dziać tylko, że przegapiłem, bo jakiś czas troche byłem do tyłu, bo kompa w naprawie miałem.
Ramelof
A jakiś klienta jakiegoś można prosić, bo nie wiem co wybrać, bo znalazałem jakąś listę nic niemówiących mi jeszcze programów.
Timczak
Ja korzystam z tlena. Prostszy interfejs a obsługuje dwie sieci, a jak sie wtyczki doda to i więcej Smile

Gg bardzo szybko porzuciłem bo denerwowały mnie emoty robiące crusha. Poza tym brak wtyczek anty spamowych i to denne radio..
mtx
http://www.jabberpl.org/Klienty/Spis?v=12yf programy do obsługi Jabbera

http://www.jabberpl.org/Serwery/Spis spis serwerów

ja mam:
mtx@aqq.eu
mtx_unw@jabber.wp.pl
monika.czaplicka@gmail.com

zapraszam do jabberowego kontaktu Wink
polecajcie znajomym - czas przerwać monopol. Gadu gadu od kilku lat nie robi nic w kierunku rozwoju. A my chcemy więcej niż 70 znaków w opisie. Chcemy więcej niż 255 kb transferu plików. Chcemy dogadać się z wieloma sieciami, a nie z jedną gg.
Kamo
Prawde mowiac mi tam lata czy uzywam gg czy icq..korzystam z tego gdzie mam kontakt ze znajomymi. Najczesciej jest to stare gg (ver 6) Tam mam ich najwiecej.ale coraz czesciej odpalam trilliana i msn/icq.
Inne sieci mnie nie interesuja bo i po co. W ogole to ja nie rozumiem co was tak drazni w tym gg - co z tego ze pada..nie pasuje nie uzywac - proste jak drut.
A wy tu jakies akcje ktore i tak nic wam nie dadza. Podkreslam nie jestem zadnym zwolennikiem gg.. wyrazam tylko swoje zdanie.
mtx
przekonuję do zmiany PROGRAMU gg (głównie) na multikomunikator. a jak zmienisz sieć to też dobrze.
nikomu niczego nie każę - proponuję. jak ktoś woli gadu - proszę bardzo.
Kamo
Co do samego programu to moze i racja - gg w wer 7 jest beznadziejny z wielu wzgledow to sie zgodze. Dlatego tez uzywam gg w wersji 6 ktry jest malutki i prosciutki. Jak zrobia wtyczke do trilliana na gg to pewnie skorzystam. Ok nie robie offtopu juz.
olejniczak
Przez jakiś czas używałam Jabbera, ale ponieważ nie jestem lingwistą, to często potrzebowałam (np. w przypadku autoryzacji) pomocy syna. Strasznie mnie to denerwowało i wróciłam na gg. Radio mnie akurat nie interesuje w komunikatorach, jedynie prosta obsługa.
Nie wiem, nie znam się na komputerach i programach. Użytkowanie komputera wymogła na mnie rzeczywistość i jeśli jest inny, lepszy komunikator po polsku to czemu nie?
mtx
komunikatorów po polsku masz bez liku. Chociażby aqq 2.0 którego używam - ma jabbera, a nie ma problemów z językiem.
nie ma sieci idealnej, ale chodzi o to, że jabber się rozwija, a gg stoi w miejscu. Dlaczego więc nie pójść dalej w rozwoju? Bo wszyscy mają gg Razz
pokemon
Ja glownie korzystam z Microsoftowego MSNa Smile
Prosta obsluga, kazdemu razem z winda sie instaluje, tak wiec jak ktos chce sie ze mna porozumiec nie musi instalowac zadnego syfu ;p
Moze i MSN nie jest doskonaly i rewelacyjny jak te 'dzisiejsze' komunikatory, ale jakos ja nie narzekam Smile
mtx
a z iloma osobami jesteś w stanie pogadać?
Timczak
pokemon wrote:

Prosta obsluga

Ja bym nie był taki pewien. Żeby go w pełni opanować trochę czasu potrzeba. No chyba że tylko na zasadzie loguję się i pisze. Ustawienie opisu już, że tak powiem jest dość specyficzne?

pokemon wrote:

kazdemu razem z winda sie instaluje

Zaraz poleci kolejny proces jak było z Netscape.

pokemon wrote:

jak ktos chce sie ze mna porozumiec nie musi instalowac zadnego syfu ;p

To jest dopiero syf. Co chwile nic niewnoszące aktualizacje a do tego dziurawy jak IE. No po prostu cud...

Btw. Pisz polskie znaki
vrooth
porywasz się z motyką na Słońce, Mtx Rolling Eyes

a wiesz dlaczego? bo tak dużo ludzi jest przyzwyczajonych do gadu-gadu, że nie ma szans ich odzwyczaić, ani nawet przekonać do używania multikomunikatora...

zresztą po części sam do nic należę, bo siła przyzwyczajenia jest niezwyciężona Laughing i znaczna większosć znajomych używa tylko gg
mtx
1 Komunikator Gadu-Gadu 5 899 100 42,69%
2 Komunikator Skype 4 040 939 29,24%
3 Komunikator Tlen.pl 855 497 6,19%
4 Komunikator AQQ 126 849 0,92%
5 Komunikator MSN messenger 117 809 0,85%
6 Komunikator Spik 64 282 0,47%
7 Komunikator Konnekt 29 511 0,21%
8 Komunikator Stefan 24 292 0,18%
9 Komunikator Yahoo Messenger 15 235 0,11%
10 Komunikator ICQ 13 302 0,10%
11 Program iDesk 12 177 0,09%
12 Komunikator Xfire 11 539 0,08%
13 Komunikator Flircik 9 325 0,07%
14 Komunikator GoogleTalk 7 487 0,05%

Gadu ponad 42%. Podobny procent mają wszyscy inni użytkownicy (ponad 38%). A to są tylko ci, którzy korzystają z Megapanelu..
Ja np. nie biorę udziału, ponieważ na Operę nie ma programu.
Generalnie - osoby, które używają Gadu używają IE na które jest panel. Dlatego przypuszczam, że te statystyki nie są bardzo reprezentatywne.
Poza tym ja nie chcę spowodować, że nikt nie będzie używał Gadu. Chcę tylko, żeby ludzie zauważali inne komunikatory i Ci, którzy chcą i mogą, żeby je używali.

Proponuję, żeby każdy kto używa czegoś innego opisał w paru słowach swój komunikator - wady i zalety
webek
Ja siedze na AQQ i jestem z niego zadowolony. GG używałem chyba przez miesiąc, ale ciągłe DC, otwieranie się rozmów w nowych okienkach i te debilne reklamy doprowadzały mnie do szału... no i jeszcze ten irytujący dźwięk nowej wiadomości - coś jak wiertarka, tylko pod wodą Confused ;p

Polecam każdy inny komunikator, który nie nazywa się Gadu Gadu.
bpit22
Tak, zgadzam się AQQ jest naprawdę przyjaznym komunikatorem. Już od dłuższego czasu zamierzam zakończyć korzystanie z GG, ale naprawdę jest z tym trudno, ponieważ za dużo ludzi jest już tak przyzwyczajonych że nie chce się nigdzie przenosić. Inicjatywę popieram w 100%.
a-r-t-u-r
A ja używam Miranda IM,
Dlaczego?
Ponieważ obsługuje wszystkie protokoły, a jeśli jakiegoś nie obsługuje to zawsze można sobie odpowiednią wtyczkę dograć, i już będzie obsługiwać Razz
Posiada naprawdę dużo dodatków: skiny na komunikator i okna rozmowy, dźwięki, emotki, i naprawdę wiele różnych dodatków w postaci pluginów: radio, program tv, telewizja internetowa, itd.
Zajmuje o wiele mniej miejsca w pamięci RAM niż gadu-gadu, u mnie wynosi to około 7MB w pamięci(gg zajmowalo mi ok. 25MB, więc różnica jest spora, no i wygląd też ma lepszy niż gg).
Możliwość pisania własnych wtyczek Very Happy
Obsługuje również kanały rss, z których informacje są pobierane automatycznie co jakiś czas(ustalamy go sami, dla każdego kanału możemy nieć różny czas, naprawdę bardzo fajna opcja)

Jeśli ktoś chce wypróbować oto polska stronka: http://www.miranda-im.pl/
A polskie wtyczki są dostępne po zarejestrowaniu, bez rejestracji przełącza nas na chyba angielskojęzyczną stronkę, ale tam trzeba uważać co się pobiera, bo tam każdy może wrzucać co chce, i nikt tego nie sprawdza(pobierałem kiedyś nowe dźwięki, a zamiast dźwięków był virus. Na polskiej stronce takich problemów nie ma Wink ).
loginos
Pamiętajmy o tym, że używając jabbera można komunikować się z ludzmi w innych sieciach - gg, tlen, icq, msn itd przy pomocy transportów. Dzięki temu można rozmawiać z "nieświadomymi" znajomymi i namawiac ich do przejścia na jabbera B)
mtx
mam pytanko. czy to jest na zasadzie:
gg->trans->jabber
czyli gadam tak jaby przez jabbera do gg, czy nie?
bo np w tlenie jest gg, ale gadam gg->gg, bo jesteśmy w jednej sieci.
loginos
mtx - zdublowałaś post. jak moderator sie dowie to da ci bana Wink

Transport jest agentem zainstalowanym na serwerze jabbera, czyli ty wysyłasz wiadomości jak do zwykłego kontaktu jabberowego, a transport przekazuje je do sieci docelowej np. gg i z powrotem. Do tego transportowi jest potrzebne konto w sieci gg. Dla ciebie użytkownik z sieci gg prawie się nie różni od normalnego jabberowego, chociaż nie może korzystać z specyficznych jabberowych funkcjonalności. Dla człowieka z gg ty wyglądasz jak zwykły kontakt (nie musi wiedzieć, że masz jabbera).

Jeśli na przykład twoja sieć przepuszcza tylko ruch jabberowy, możesz komunikować si z ludzmi w gg, icq itd. za pomocą transportów.
Wyjaśniełem, czy tylko namieszałem? Wink
Bigrazer
Oj ciezko bedzie pozbyc gg jego wielkiej pozycji. Znam wiele osób które nie wiedza co to jest komunikator, wiedza tylko ze do rozmawiania słuzy gadu gadu a nie cos innego.

Ja sam uzywam od 2 lat tlena i udało mi sie przekonac do tego komunikatora tylko kilka osób, inne po prostu nie chca zmieniac. Albo nie potrafia zainstalowac, ale nie pasuje im inny wyglada itd.
mtx
ale jeśli każdy z nas przekona 2 osoby, to jak żyw nas tu na forum jest 20. to jest 40 przekonanych osób. Każda z nich kolejne 1-2.. itd. tak się robi akcje wirusowe. nie trzeba natychmiast 50 osób. 2 wystarczą.
matti05
Długo jakoś mi to zajmowało, ale dzisiaj zainstalowałem sobie Tlen, bo już te zwiechy GG mnie wkurzały. Póki co trochę mnie przeraził mnogością opcji, ale to może i dobrze, że jest tak rozbudowany. Narazie nie mogę mieć obiektywnego zdanie, bo za mało czasu go używam, żeby zobaczyć czy się tak zwiesza, czy nie.
Pierwsze uczucia się mieszane, ale to pewnie dlatego, że przyzwyczaiłem się do GG.
mtx
jeśli będziesz miał problemy lub pytania nie wachaj się pytać.
rzeczywiście pamiętam przeskok z gg do tlena. to było coś.. a jeszcze niedługo potem zainstalowałam tlen +. Ło rany..
ale trochę nie polecam, bo mają dużo niestabilnych wtyczek. Chyba, że włączysz tylko wybrane i będziesz przygotowany na to, że może trzeba będzie reinstalowć tlen..
gecko
tak w ogóle - tlen to NIE jest jabber/xmpp gdyż jest zamkniętym protokołem.

A od siebie - polecam PSI-Pedrito Smile (odmiana PSI. różnica? m.in. wyświetla opisy pod osobami na liście kontaktów Smile )

Nie ma wtyczek tlen/gg ale od czego są transporty jak nie od tego? Smile Jak coś to dokładny opis konfiguracji transportów jest tutaj: http://google.bajo.pl/1199,gadu,gadu,w,google,talk.html

mtx: zgadzam się, jak ktoś ma jakieś problemy to pisać

mtx: zgadzam się, jak każdy przekona choć 2 osoby to... hasta-la vista, głupie gadu Twisted Evil
Genome
Dokładnie to samo, co poprzednik - PSI-pedrito!

Niezawodny, eleganki i funkcjonalny programik. Mój JID: genome@jabster.pl. Mogę pomóc w skonfigurowaniu PSI tym, którzy tego nie potrafią.
mtx
Quote:
Z najnowszych badań Megapanel PBI/Gemius za październik br. wynika, że wciąż numerem jeden w Polsce pozostaje Gadu-Gadu, które posiada blisko 5,6 mln użytkowników i zasięg na poziomie 40,92 proc. To spadek w stosunku do września, gdy zasięg wynosił 42,49 proc., a w sierpniu - 42,69 proc. Na przestrzeni miesiąca ubyło również 200 tys. użytkowników - we wrześniu 5,8 mln, a teraz 5,6 mln.

http://news.mediarun.pl/news/id/24941
Kamo
Ostatnio zapoznalem sie i korzystam z multimessengera o nazwie pidgin. Ma wszystko w sumie w tym gg - niestety nie moge tego gg odpalic ale nie mam czasu sie tym bawic - programik jest dobry - porzucam trilliana.
bpit22
Ja mam zainstalowanego tlena, uważam że fajny programik, ale używam go z tego względu bo ma więcej fajnych opcji niż GG, ale jakoś całkowicie nie mogę przejść np. na tlena. Za dużo znajomych korzysta z GG, ponieważ jest wygodne. W ten sposób nadal jestem mocno zmuszony do korzystania z protokołu GG. Bardzo chciałbym przestać korzystać z GG, ale to chyba nie jest w obecnym czasie możliwe, ale kampanię jak najbardziej popieram.
Genome
Mam na liście PSI tylko 4 osoby z jabbera, 5 z AQQ, reszta to GG. Żaden problem porozumiewać się z każdym z nich (chyba, że z GG, bo u nich DC to codzienność).
loginos
W psi też można wyświetlać opisy na liście kontaktów, to kwestia konfiguracji tylko niedostępna z GUI.

Co do badań o których piszesz mtx, to dotyczy użytkowników protokołu, czy klienta gg? Przypuszczam, że mogą być w tych liczbach spore różnice.
tmdevil
mi tam sie podoba gg ; ) mialem tlen aqq i jakos najbardzeij mi sie podoba gg bo nie wiem czemu ale on cos w sobie ma albo juz jestem poprostu przyzwyczajony Very Happy
loginos
A ciekaw jestem czy jeśli używacie jabbera, czy też innego protokołu to z ludźmi z gg (zanim uda się ich namówić na coś innego Smile ) rozmawiacie za pomocą transportów, czy raczej używacie multikomunikatorów?
mtx
Różnie. zależy od sytuacji, ale zwykle rozmawiam z gg przez moje aqq przez transporter.
tombula
Witam.

Używam tylko Skype. Część znajomych zmieniła GG na Skype i jakoś to się kręci, a inni zawsze mogą na maila pisać.
malpa240
Obecnie używam Konnekta, oraz korzystam w tej chwili tylko z sieci GG (ponieważ prawie wszyscy znajomi mają ;x) oraz Tlena. A projekt całkowicie popieram! Dość już kicków, błędów servera i tym podobnych gówien.
mtx
Najnowsze aqq 2.0 jest superanckie. Jeszcze jest w fazie beta, ale generalnie raczej nie zdarzają się mu problemy, więc polecam wszystkim, którzy lubią programy na wysokim poziomie Smile
Ramelof
Też uczestnicze w beta-testach komunikatora jest na prawde bardzo fajny i stabilny mimi wersji rozwojowej.
hack3r
ja tam uzywam aqq i skype tyle ze w aqq mam gg bo tu siedza kolezanki:D i reszta do tego mam w tym aqq tlena i no i owe aqq:P
nic lepszego
wciagam ludzi na aqq bo ta siec dziala lepiej od gg i ma wiecej mozliwosci:]
smspno
Nie używam innych komunikatorów poza GG, ponieważ wszyscy moi znajomi siedzą na gadu gadu. Ubolewam nad tym, że GG jest tak bardzo popularne w Polsce. No, ale myślę, że zacznę przekonywać znajomych do czegoś innego... może jabbera?
loginos
Właśnie taka postawa mnie zadziwia. Skoro przedkładasz jabbera nad gadu gadu to przecież nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby używać tego pierwszego i komunikować się ze znajomymi z gg.
Transporty jabberowe są jednym z jego największych dobrodziejstw i stanowią o dużej przewadze nad innymi komunikatorami
grzesiek86
mtx wrote:
Postanowiłam zrobić akcję: http://www.open-up.wsieci.ws
Chodzi o przekonanie ludzi, że są inne komunikatory, że one działają, że są inne sieci i one lepiej działają niż gadu. Że to, że w gadu jest najwięcej ludzi, to dlatego, że część osób używa multikomunikatorów i zamiast powiedzieć dość, to siedzą na gg dla zatwardziałych propagatorów sieci i programu bez przyszłości.
Sorry, ale co ma gg czego nie ma żaden inny komunikator? ilości padów ;D
Padu padu musi się skończyć, albo musi się zmienić. Ta sieć ma już wszystko włącznie ze stroną dla twórców muzyki, tylko zapomnieli jakoś o sieci..
w ciągu tego tygodnia sieć padła ok 7 razy (dziś 2 czy 3)...
a taki jabber ma 99,9% Smile a padu padu? 70?

Nie zabraniam korzystać - jak ktoś woli - trudno, jego strata. Ale niech przynajmniej spróbuje innych i wtedy oceni..
Proponuję edukację dzieci neostrady. POMOŻECIE?? Smile

I co wszyscy mają sie przenieść na inną sieć?
Może napiszesz na jaką, bo na razie tylko krytykujesz gg, a jeśli każdy miałby pozbyć sie gg i wybrać sobie jaką kolwiek inna sieć, to wtedy jaki jaki będzie sens, jak wszyscy znajomi będą mieli inne komunikatory i nikt ię nie dogada.
Zastanawiałeś się dlaczego gg pada częsciej od sieci które wymieniłeś? Może dlatego że jest większe obciążenie serwerów?
mtx
Obrońca Gadulca się znalazł Wink

Na tym polega inteligentność jabbera - możesz z nim pogadać i na gg i na tlenie i na jabberze.
A z gadu pogadasz tylko z gadu...

im serwery padają - owszem, bo jest nas dużo, ale przecież stać ich na to, żeby wymienić sobie na lepsze. Ale także dlatego, że nie dbają o swoich użytkowników. Gdyby im zależało, to już dawno by wymienili.
Amerykański ICQ ma 1000 więcej i się nie wiesza - ciekawe, prawda??

poza tym gg powinieneś odbierać tylko przez program gg. A jabbera możesz na wielu programach i żaden nie jest uznawany za ten jedyny - jak widzisz gg tworzy monopol, a jabber nie i dlatego lepiej, żebyśmy zwalczali gg.
pawelabrams
Zaskarżmy GG do Unijnego Trybunału Sprawiedliwości za "Praktyki Monopolowe"!!!
loginos
pawelabrams wrote:
Zaskarżmy GG do Unijnego Trybunału Sprawiedliwości za "Praktyki Monopolowe"!!!

Jakie praktyki monopolistyczne (bo chyba jednak nie "monopolowe") masz na myśli?
pawelabrams
specjalnie tak napisałem Razz

1. Że nielegalne (w teorii ) jest podłączanie się do ich sieci przez inny komunikator...
2. Że nie chce udostępnić protokołu połączenia z siecią (jak nr 1 zostanie udowodniony...)
loginos
pawelabrams wrote:
specjalnie tak napisałem Razz

Very Happy

Ciekawe czy coś z tego wyrośnie. Osobiście wolałbym, żebvy otworzyli protokół bez wyroku sądowego i kar, ale skoro inaczej się nie da.
pawelabrams
Ja używam teraz Pidgina - fajny multikomunikator, gadam jednocześnie ze kumplami z klasy na gg i znajomymi z zagranicy na msn-ie... A poza tym jestem na jabberze/gmailu.