http://www.premier-hosting.info/forums/viewtopic.php?t=7
| Quote: |
Welcome to the official eu$$ FAQ!
Q. What are eu$$? What are they used for?
A. eu$ are like points, but you can use them to trade things in the forums or simply give them to someone whose post you liked. The average earning for a post is 5 eu$
Q. How many FRIH$ do I lose per day for my hosting?
A. You don't lose any. You will have to donate your eu$$/month for the hosting otherwise your account will be suspended. You will be notified via PM when your eu$$ are due. |
Co sądzicie o kopiowaniu tekstów bezmyślnie? Co sądzicie o kopiowaniu bez podawania źródła? A ze źródłem?
Last edited by mtx on Fri Nov 02, 2007 2:56 pm; edited 1 time in total
A co to jest kopjowanie? nie znam slowa.
O ile pamietam tak bylo tez z yoyo i ddl2 (www.yoyo.pl i www.ddl2.pl - niestety, juz nie mozna sie nabijać, bo usuneli
)
| mtx wrote: |
http://www.premier-hosting.info/forums/viewtopic.php?t=7
| Quote: | Welcome to the official eu$$ FAQ!
Q. What are eu$$? What are they used for?
A. eu$ are like points, but you can use them to trade things in the forums or simply give them to someone whose post you liked. The average earning for a post is 5 eu$
Q. How many FRIH$ do I lose per day for my hosting?
A. You don't lose any. You will have to donate your eu$$/month for the hosting otherwise your account will be suspended. You will be notified via PM when your eu$$ are due. |
Co sądzicie o kopjowaniu tekstów bezmyślnie? Co sądzicie o kopjowaniu bez podawania źródła? A ze źródłem? |
Co sądzimy? To jest nielegalne, ale to tak na marginesie. Zacznijmy od tego że inne forum ma małe szanse na odniesienie takiego samego sukcesu. Nie jest to nawet śmieszne a jedynie żałosne.
zal... szkoda slow na takich, rozumiem ze mozna zrobic podobna strone,forum do frihosta, ale zeby jeszcze faq kopiowac i to tak bezmyslnie to juz czysta przesada......... do sadu z nimi ^^
Może by tak zgłosić to adminowi frihosta...
| mtx wrote: |
Co sądzicie o kopiowaniu tekstów bezmyślnie? Co sądzicie o kopiowaniu bez podawania źródła? A ze źródłem? |
Moim skromnym zdaniem to jest po prostu plagiat i jako taki powinien być karalny.
Według mnie każdy admin mógłby być w stanie troszkę się wysiliś i ułożyć własny regulamin forum - co prawda może wzorować sie na regulaminach z innych for dyskusyjnych jednak liczy się chyba odorbina wysiłku w jego stworzenie a nie bezmyśłne kopiowanie, co nie ?
Sam jestem autorem poradnika do GTA San Andreas (do ściągnięcia z gtasite.pl) jako autor przekazałem go wyłącznie do dyspozycji tego sajtu - poradnik cieszy się wielkim powodzeniem (na dzień dzisiejszy zaliczył 24318 pobrań
) no i nieźłe się wpieniłęm gdy jakiś "inteligientny inaczej" wpadł na pomysł taniego zarobku i zaczął sprzedawać moją pracę w serwisie aukcyjnym Allegro.pl - historia skończyłą się zbanowaniem jego konta, ale niesmak pozostał mi do dziś 
Taka mentalność ludzi, że chcą zarabiać kosztem innej człowieka i jego ciężkiej pracy. 
Osobiście nie mam nic przeciwko wzorowaniu się na pomysłach innych (niezależnie od tego, czy to moje pomysły, czy ja się wzoruję), ale w takiej sytuacji należy włożyć trochę własnej inwencji lub, w chociaż podać źródło, gdy kopiuje się pomysł w całości.
No chyba że wchodzi w grę "sprzeczność licencji" jak w opisanym wyżej przykładzie poradnika do GTA 
Mógłbyś rozwinąć ten temat sprzeczności licencji ? bo albo ja za dużo piw dziś wypiłęm albo nie wiem do czego piejsz 
Na przykład wikipedia jest na GNU FDL (Free Documentation License), która przewiduje wolne wykorzystanie materiałów z zastrzeżeniem ich niekomercyjności (w kontekście wikipedii jest to jednak tylko czerpanie zysków z artykułów bezpośrednio) i podania źródła.