FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Rosja przeprasza za Katyn

Bigrazer
Własnie odbyła sie premiera filmu "Katyń" w ambasadzie polski w Rosji.

Quote:
- Polacy, wybaczcie nam! - powiedział znany rosyjski dysydent i obrońca praw człowieka Siergiej Kowaliow po obejrzeniu filmu "Katyń" Andrzeja Wajdy. - Nie daj Boże, żeby coś takiego kiedykolwiek się powtórzyło - wtórowała mu historyk Natalia Lebiediewa.

Myslicie ze ten film zmieni poglad Rosji na te tragedie?
bpit22
Myślę że to tylko pojedyncze przypadki. Rosja nigdy nie przyzna się wszem i wobec że to właśnie ona jest odpowiedzialna za tą masakrę, a film niczego nie zmieni.
gecko
bpit22 wrote:
(...)a film niczego nie zmieni.

W wypadku stanowiska Rosji - pewnie tak, "oni" (czyli sztab Putina) mają zapędy imperialne. Więc coś takiego im nie na rękę. Przyznać się do błędu? Nie sądzę, żebym to kiedykolwiek usłyszał.

Chociaż film może coś zmienić w Polskim społeczeństwie. Pomaga to przypomnieć ważne (i tragiczne) wydarzenia historyczne. I przypomnieć, że wcale nie jest teraz tak źle jak to media podają. Że takie a takie bezrobocie, że nie zdążymy z Euro... Ok, to problemy. Ale w perspektywie historii raczej mało znaczące. A media muszą mieć coś do powiedzenia więc ... No nic Wink
loginos
Owszem, Putin i spółka nie przyznają się do błędu a w szczególności winy wobec Polaków, ale na to trudno liczyć.
Dla mnie wielkim sukcesem byłoby gdyby udało się przedstawić Rosjanom (i Polakom również) prawdziwą wersję wydarzeń. Moim zdaniem film Wajdy bardzo dobrze się do tego nadaje i dobrze by było, żeby jak najwięcej Rosjan go obejrzało.
SoFly
eee wg mnie to rosja i tak nie zmieni pogdladu na polske, a wrecz przeciwnie polska mlodziez zobaczy co sie dzialo w tamtych czasach i to oni moga zmienic poglad na rosje, ale wiadomo, wtedy w rosji panowal ktos inny.... stalin.... i zyli inni ludzie, ktorzy byli za to odpowiedzialni
Timczak
I cóż z tego że żyli inni ludzie? W Rosji niby panuje demokracja ale ja bym w takiej nie chciał żyć. Putin trzyma wszystko. Kieruje młodzieżówkami które napadają na ambasady, atakują obywateli innych państw. Jednak młodzież rosyjska raczej nie zmieni poglądów na temat Polski. Mentalność w Rosji jak była taka pozostała. A zmiana jej może potrwać jeszcze bardzo długo.
vrooth
Nie łudziłbym sie że w post imperialnej Rosji, gdzie jednak kontynuuje sie niektóre sowieckie metody działania, ktokolwiek poza opozycjonistami bedzie cos na ten temat mówił... nie wspominam już o przyznaniu sie do faktu historycznego...

sam akt przyznania byłby potwierdzeniem tego, jak działał sowiecki aparat progagandy, jakie kłamstwa wmawiano ludziom, jak wyglądała cała manipulacja, oraz jak postępowano z ludzmi i prawdą...

nie łudze, sie, że Rosja kiedykolwiek przyzna sie -> to znaczy ujawni akta ze swoich archiwów... bo czy w tym przypadku warto wierzyć w słowa? takie słowa?
Bigrazer
Quote:
I cóż z tego że żyli inni ludzie? W Rosji niby panuje demokracja ale ja bym w takiej nie chciał żyć. Putin trzyma wszystko. Kieruje młodzieżówkami które napadają na ambasady, atakują obywateli innych państw. Jednak młodzież rosyjska raczej nie zmieni poglądów na temat Polski. Mentalność w Rosji jak była taka pozostała.

Ja mysle ze kiedys mentalnosc rosjan sie zmieni, i tez z biegiem czasu rosja stanie sie w pełni demokratycznym państwem, ale zanim do tego dojdzie moze minac wiele wiele lat a nawet wiele dekad. Kiedys ZSRR miał trwac wiecznie i sie rozpadł a teraz i państrwo putina sie rozpadnie (chociaz nie koniecznie na czesci, ale na pewno władza sie znieni).

A kiedy to nastapi to i zmieni sie stosunek Rosji do sprawy katyńskiej i moze wtedy poznamy wszystkie dokumenty z archiwum rosyjskiego...
vrooth
Bigrazer wrote:
Ja mysle ze kiedys mentalnosc rosjan sie zmieni, i tez z biegiem czasu rosja stanie sie w pełni demokratycznym państwem, ale zanim do tego dojdzie moze minac wiele wiele lat a nawet wiele dekad. Kiedys ZSRR miał trwac wiecznie i sie rozpadł a teraz i państrwo putina sie rozpadnie (chociaz nie koniecznie na czesci, ale na pewno władza sie znieni).

A kiedy to nastapi to i zmieni sie stosunek Rosji do sprawy katyńskiej i moze wtedy poznamy wszystkie dokumenty z archiwum rosyjskiego...

państwo Putina w mojej opini się nie rozpadnie póki zarabia krocie na eksporcie surowców, których maja pod dostatkiem... to potrwa jeszcze kilkadziesiąt lat, a zyski są ogromne. Myślicie, że skąd Rosjanie mają pieniądze na zbrojenia? Na mały rozwój infrastruktury? Z ropy i gazy własnie... Póki są pieniądze, nic sie nie zmieni...

jeszcze jeden czynnik co do ujawnienia akt... póki będą żyli i zajmowali wysokie stanowiska byli aparatczycy, nic takiego raczej sie nie stanie... a teraz prezydent Putin buduje i umacnia swoją partie -> "Jedna Rosja' bodajże...
jackill
Cholera, już myślałem, że faktycznie Putin przeprosił... A tu tylko jedna opinia człowiek niezwiązanego z rządem. Szkoda, ale dopóki rządzi Putin, to nie ma co liczyć na przeprosiny, prędzej na kopa w d*** i zakręcenie gazu i ropy :/
Alanu
Moim skromnym zdaniem to Rosja nadal wie swoje.Oglądałem ostatnio reportaż o ,,Katyniu"i pytali tam przechodzących ulicą Rosjanów.Oczywiście wszyscy mówili,że tego nie zrobili i to wina Niemiec.Naprawdę bardzo nam przykro ,że tak nas traktujecie po tym co nam zrobiliście.

Pozdrawiam i mam nadzieję ,że Rosja przekona się na własnej skórze co to znaczy tragedia oraz krzywda.Oczywiście im tego nie życzę.
Timczak
Widzę że twoje zdanie jest naprawdę bardzo skromne skoro wszędzie to podkreślasz Razz

A świadomość Rosjan zmieni się z czasem. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Ale zanim do tego dojdzie to minie bardzo dużo czasu. Może i ponad pół wieku? Jednak patrząc na to ze strony władz Rosji to muszą one utrzymać spokój w państwie. Kolejne republiki radzieckie chętnie uwolniły by sie z reżimu. Grozi to nie mała wojną domową. Jak rząd przyzna jak było to wszystko się zawali. Może być nieciekawie. W tedy to na pewno gazu nie będzie. Nie bronie Putina itd. ale zwracam uwagę na ogólną sytuację w Rosji.
Bigrazer
Mentalnosc rosjan predko sie nie zmieni, tak samo jak nie predko zmieni sie władza w rosji. Putin jak rzadzi tak rzadzic bedzie, tylko jak skończy sie jego prezydentura to beda rzadzili w jego imieniu jego podwładni ale on i tak cały czas bedzie podziagał za wszystkie sznurki. A za katyń przeprosza wtedy gdy beda potrzebowali cos od polski.
vrooth
Timczak wrote:
A świadomość Rosjan zmieni się z czasem. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Ale zanim do tego dojdzie to minie bardzo dużo czasu. Może i ponad pół wieku?

przypominam, że już minęło 67 lat o Zbrodni Katyńskiej i 15 od upadku Związku Radzieckiego... ponad pół wieku, nawet od teraz, to trochę mało Confused
webek
władze Rosji nie chcą się do tego przyznać do dzisiaj to i w przyszłości raczej nie wiele się zmieni. Przynajmniej mi się tak wydaje...
Widziałem kiedyś w TV jak jakaś reporterka z Polski chodziłą po ulicach Moskwy i pytała ludzi czy wiedzą co to jest "Katyń" - zwykle padały odpowiedzi - nie mam pojęcia/nie wiem/nie interesuje mnie to... chociaż jedna babka powiedziała, że to chyba taka osoba jest ;p

Na takiej samej zasadzie nieuświadomieni ludzie używają pojęcia "Polskich obozów koncentracyjnych" - strasznie mnie to denerwuje...

No ale cóż począć - komuna zrobiła swoje...
Timczak
vrooth wrote:
Timczak wrote:
A świadomość Rosjan zmieni się z czasem. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Ale zanim do tego dojdzie to minie bardzo dużo czasu. Może i ponad pół wieku?

przypominam, że już minęło 67 lat o Zbrodni Katyńskiej i 15 od upadku Związku Radzieckiego... ponad pół wieku, nawet od teraz, to trochę mało Confused

Pół wieku od teraz Smile
vrooth
Timczak wrote:
vrooth wrote:
Timczak wrote:

Pół wieku od teraz Smile

no to to właśnie napisałem Very Happy

taka rosyjska mentalność, wyniesiona z czasów komunizmu, no i racja stanu...
matti05
Minęło trochę czasu od premieru filmu i okazuje się, że był na tyle dobry, że dostał nominację do Oskara. Jest to nie tylko wielkie wyróżnienie dla Andrzeja Wajdy i wszystkich aktorów, ale także szansa dla Polski na przekazanie światu prawdy o tym wydarzeniu. W telewizji słyszałem komentarz, że nie spodziewno się tego, że film osiągnie taki sukces na arenie międzynarodowej, bo ten film dotyczy w zasadzie Polski i jej historii, i dla innych to jest tylko zwykły film, ale jednak poruszył i społeczność międzynarodową.
Bigrazer
A ja tak po cichu Mysle ze Amerykanie nawet specjalnie dadza oskara za ten film, a to wszystko dlatego by zrobic na złośc Rosji. Przeciez ten film w prosty i jednoznaczny sposób pokazuje ze Rosja jest winna wielkiemu morderstwu. Jesli ten film dostanie oskara, duzo osób go obejzy, a co za tym idzie wiecej ludzi bedzie myslało ze Rosjanie sa Ble.

Co nie umniejsza wagi temu filmowi, bo film mi sie na prawde podobał.

Pozdro!
abikor
Zastanawiam się ile osób z wypowiadających się na tym forum obejrzała ten film. Wydźwięk tego filmy nie ma charakteru antyrosyjskiego. Losy Polaków i Polski są bardzo skomplikowane, a tragedia w Katyniu była indywidualną tragedią ofiar i ich rodzin - tak został on pokazany i uważam, że dobrze.
Rosja zawsze miała mocarstwowe zapędy i raczej nie była skłonna do przyznawania się publicznie do błędów. Z całą pewnością przyznanie się oficjalne do tego co wydarzyło się w Katyniu, Miednoje i innych miejscach kaźni nie przydałoby im chwały i nie należy oczekiwać, byśmy szybko tego doświadczyli.
Natomiast młode pokolenie jeśli będzie miało dostęp do prawdziwych informacji, a w dobie internetu to już nie problem z czasem samo doprowadzi do pojednania i wyjaśnienia wszystkich niejasności i problemów.
Póki w kręgach władzy są nadal ludzie wywodzący się z KGB jeszcze długo nic się nie zmieni.
Oskar dla "Katynia" byłby zapewne dodatkowym plusem na naszą korzyść.
Z resztą o prawdzie o Katyniu nie tylko Rosjanie mało wiedzą - w zasadzie na całym świecie ten temat jest raczej nieznany, a przeciętny Amerykanin potraktuje go jako fikcję opartą na dobrym scenariuszu.
Tym bardziej chciałbym by Oskar otrzymał Wajda, choć i tak nominacja już jest wyróżnieniem i z całą pewnością wiedza o tamtych wydarzeniach stanie się powszechniejsza.
b4r4t
Nie wiadomo, czy Oscar będzie takim spektakularnym wydarzeniem. Wszystko z powodu tego, co się teraz dzieje z hollywood ... strajki, bojkoty ...

Ale my nie o tym.
Moim zdaniem taka niewiedza jest jak najbardziej na rękę rosyjskim władzom. Dodatkowo jeszcze tworzą własne filmy (a raczej je sponsorują), które traktują o tym , że Polacy są BE.
Z drugiej strony ... Polacy też czasem mają problemy z przyznaniem się do błędów ... na przykład pogrom w Jedwabnem długo był przedmiotem sporów.
Niestety nasz naród ma syndrom "narodu wybranego" ...
Nie zmienia to faktu, że w tym wypadku to Rosja zawiniła, a Katyń był niezaprzeczalną zbrodnią. Mimo wszystko o Katyniu młodzież rosyjska raczej nie dowie się w szkole.
Tak samo za naszą zachodnią granicą II Wojna Światowa omawiana jest na Historii nie tak szczegółowo jak u Nas. Wielu Niemców zapytanych o Auschwitz nie będzie wiedziało co to ...

Każdy kraj broni swoich interesów.
Nawet Saddam i podległa mu gwardia ogłaszały same sukcesy w momentach gdy armia USA zajmowała lotniska ... miasta ...

Duma narodowa ... własne widzimisie ... interesy ... wszystko ma wpływ na taki stan rzeczy ...
Bigrazer
Nie chodziło mi o to ze film ma wydzwiek antyrosyjski. W filmie jest pokazana tragedia oficerów i ich rodzin podczas wojny. Jedynie gdy ten film dostał by oskara, wiecej osób by sie zainteresowało i dowiedziało o tej zbrodni.
webek
Jak ktoś słusznie wczesniej zauważył - film może odmienić zdanie, ale pojedynczych osób, a nie całego narodu.

A jeśli chodzi o oskara - Katyń może jest "wielką produkcją Polską", ale nie jest to jakiś film wybitny. Fakt, z punktu widzenia Polaków film ma wielkie znaczenie ukazując okrucieństwa związane z tym wydarzeniem, ale dla takiego przykładowego Amerykanina, który pewnie nigdy wcześniej o takim slowie jak "Katyń" nie słyszał - film nic nie znaczy, albo jest to tylko kolejny zwykły film. Zresztą nawet jak dla mnie (a jestem ogromnym miłośnikiem kina) produkcja ta nie była niczym specjalnym - długa, nudna i beznadziejne efekty (chodzi mi o te strzały w tył głowy, które padały pod koniec filmu). Montaż czy zdjęcia stały za to na bardzo wysokim poziomie.

Ale jeśli porównując film do tegorocznych nominacji oskarowych - miał szansę, bo i filmy startowały nienajlepsze...
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.