21 października 55% Polaków wybrało. Z tego 40 kilka % wybrało PO. Jak sądzicie? Co się zmieni? A może nic? Jak będzie zachowywał się PiS w opozycji? Czy będzie pomagał, czy przeszkadzał? Jak wam się widzi sejm bez LPR i Sa?
Nowa Polska?
Wynik jest świetny, teraz zobaczymy jak PO poradzi sobie w tej sytuacji
Bez LPR i Samoobrony będzie duużo spokojniej
Bez LPR i Samoobrony będzie duużo spokojniej
Módlmy się o koalicję z PSL a nie LID'em i może być
Ale nie sądze, żeby to coś zmieniło, jeśli chodzi o kulturę polityczną w Polsce, niestety...
Bardzo trudno powiedzieć, zobaczymy po prostu zmiany z czasem, zobaczymy czy spełniają jakieś swoje obietnice czy w sumie nic sie nie zmienia. To, że LPR i Sa są poza sejmem to bardzo dobrze, jeszcze niech tylko w ogóle rozwiążą te partie a ich działaczy gdzieś wyślą w kosmos to będzie pieknie. Z jednej strony nie oczekuję wielkich zmian, i tak jesteśmy w unii, i tak dostajemy dużo wsparcia finansowego, ciekawi mnie jak załatwią problem uciekającej młodzieży? Lepsze warunki do studiowania czy może jednak zrobić coś z pracą dla nich? Z drugiej strony już nie boję się takich patologii jak Giertch na stanowisku ministra edukacji, który próbuje spełnić swoje partyjne idee przy pomocy szkół publicznych...
POżyjemy, zobaczymy
.
POżyjemy, zobaczymy
Miejmy nadzieję że się zmieni.... na lepsze oczywiście 
Na pewno ten rzad bedzie o wiele lepszy od poprzedniego, a to dlatego ze nie bedzie w nim LPR i Samoobrony (bez ministrów Giertycha i Leppera). Jak wczesniej PO przeszkadzało PiS-owi tak teraz bedzie na odwrót, PiS jest w opozycji a PO rozdaje karty.
Najbardziej dla mnie prawdopodobna koalicja to PSL-PO, i mam nadzieje ze o takiej w niedługim czasie usłyszymy. I śmiałbym sie gdyby niedługo PiS z LiD-em utworzyła koalicje przecisko PO... Oj by było zabawnie
Najbardziej dla mnie prawdopodobna koalicja to PSL-PO, i mam nadzieje ze o takiej w niedługim czasie usłyszymy. I śmiałbym sie gdyby niedługo PiS z LiD-em utworzyła koalicje przecisko PO... Oj by było zabawnie
Nadzieję na lepsze zawsze warto mieć.
Ze zmian z pewnością wymienią ludzi na stanowiskach na swoich kolesiów. To niestety domena w której PO przebija nawet SLD.
W polityce, przynajmniej tej sejmowej będzie spokojniej. Wygląda na to, że powoli kształtuje się nam system dwupartyjny.
Ze zmian z pewnością wymienią ludzi na stanowiskach na swoich kolesiów. To niestety domena w której PO przebija nawet SLD.
W polityce, przynajmniej tej sejmowej będzie spokojniej. Wygląda na to, że powoli kształtuje się nam system dwupartyjny.
| Quote: |
| Nabijają się z Polaków w brytyjskiej tv
W jednej z brytyjskich telewizji pojawił się program, w którym znany komik nabijał się w obleśny sposób z Polaków. Widownia pękała ze śmiechu. O sprawie poinformował mieszkający od trzech lat w Leeds Jakub Binda: Cały program był przesycony wulgaryzmami i rasistowskimi porównaniami. Mówi się, że Polacy są zbyt biali, by Anglicy mogli bać się o to, że zostaną posądzeni o rasizm w stosunku do nas. Ale tak się nie wytłumaczą. Winowajcą jest Douglas Stanhope, który gościnnie występuje w Wielkiej Brytanii. Jedną ze swoich audycji prawie w całości poświęcił Polakom. "SE" relacjonuje: Odwiedził gospodarstwo rolne, w którym pracują Polacy. Do jakich wniosków doszedł, sortując z nimi przez chwilę kartofle? Jego zdaniem pracujące tam polskie kobiety są tak piękne, że mogłyby zarabiać zdecydowanie lepiej, świadcząc usługi seksualne. MSZ już zapowiedział interwencję. Oburzeni są także internauci. Na forach internetowych aż roi się od komentarzy w sprawie dyskryminacji - twierdzi gazeta. Jeden z użytkowników napisał: Wczoraj byłem świadkiem, jak kolesie podeszli do Polaka, spytali skąd pochodzi, a gdy ten się przyznał, że jest Polakiem, zaczęli go szarpać. Dziennik "The Observer" zauważył niedawno, że wielu Polaków decyduje się na wyjazd z Wielkiej Brytanii z powodu przestępczości oraz aktów rasizmu. Jakub Binda wyjaśnił: Na własnej skórze odczułem, jak zmienia się podejście Anglików do nas. Mieszkam tu już 3 lata i coraz częściej zauważam, że powstał dramatyczny stereotyp Polaka. Brytyjski Channel 4 już zdał sobie sprawę ze swojej wpadki i przeprosił: Jest nam przykro, że ten program kogoś uraził i został potraktowany jako przejaw rasizmu w stosunku do Polaków. To nie było naszą intencją. Zobowiązujemy się, że będziemy zwracać większą uwagę na to, co pokazujemy w naszych programach. |
www.pardon.pl
To wiadomo czemu Polacy zaczęli już wracać do Polski, skoro im tam żyć nie dają. Lepiej niech Anglicy uważają co mówią, bo mogą w pape dostać
kogo by nie wybrac to i tak bedzie zle.... a co tego incydentu w angli to niech robia tak dalej a przez przypadek moga poznac stereotyp polskiego dresa ^^
| MOldar wrote: |
| Wynik jest świetny, teraz zobaczymy jak PO poradzi sobie w tej sytuacji Bez LPR i Samoobrony będzie duużo spokojniej |
Ale i nudniej. Nie będziesz mógł obejrzeć programów satyrycznych, które bardzo zabawnie przedstawiały wyczyny naszych (hmm czy aby na pewno ?) przedstawicieli. Poza tym pozostaje nam obserwować PiS bo jego politykom i tak niewiele brakuje w wymyślaniu absurdalnych rzeczy. Np Dorn, on to w tym przoduje.
A tak na serio.
Może nareszcie się coś zmieni. Prawdą jest, że w obecnej sytuacji nie ma partii która w pełni spełniała by moje poglądy. Ale zawsze trzeba wybrać mniejsze zło. Wynik mnie cieszy ponieważ od tej tak zwanej "walki" z korupcją i "układem" to już na wiadomości patrzeć nie mogę.
| Timczak wrote: |
| Ale i nudniej. Nie będziesz mógł obejrzeć programów satyrycznych, które bardzo zabawnie przedstawiały wyczyny naszych (hmm czy aby na pewno ?) przedstawicieli. Poza tym pozostaje nam obserwować PiS bo jego politykom i tak niewiele brakuje w wymyślaniu absurdalnych rzeczy. Np Dorn, on to w tym przoduje.
|
no to widać co interesuje młodych Polaków xD
coż, nie powiem, ludzie sie tym co sie dzieje na wiejskiej fascynują, interesują, bawi ich to, ale nie o to chodzi głównie, nie? ale takie życie i takie standarty, trzeba sie przyzwyczajac, nie ma na to rady
| Quote: |
| PO: Zreformujemy CBA na wzór Hong Kongu
Platforma zamówiła tłumaczenia przepisów, które powołały do życia Niezależną Komisję Antykorupcyjną (ICAC) z Hong Kongu - pisze "Newsweek". - Potwierdzam, że pracujemy nad zmianami w CBA w oparciu o podobne rozwiązania funkcjonujące w Hong Kongu - potwierdził Paweł Graś. ICAC świetnie poradziła sobie z korupcją w Hong Kongu i niemal wypleniła przekupstwo wśród tamtejszych urzędników i policjantów - czytamy na stronie internetowej tygodnika. Platforma chce wykorzystać model opracowany w Hong Kongu i włączyć CBA do zupełnie nowej instytucji antykorupcyjnej. Według "Newsweeka", organizacja ta ma opierać się na trzech filarach: śledczym (dzisiejsze CBA), prewencyjnym, który ma zajmować się analizą prawa i usuwaniem przepisów rodzących korupcję oraz edukacyjnym, który ma uczulać urzędników na sytuacje korupcyjne. Szefową nowego urzędu zostanie prawdopodobnie Julia Pitera. - Czekam na tłumaczenie przepisów, które Brytyjczycy wprowadzili w Hong Kongu - powiedziała "Newsweekowi" posłanka PO i zapowiedziała, że w pierwszej kolejności chciałaby zająć się budowaniem części prewencyjnej i edukacyjnej nowego urzędu antykorupcyjnego, a dopiero później chce włączyć do niego CBA. Według tygodnika, PO zamierza również sprawdzić legalność działań CBA i przejrzeć ankiety personalne agentów. |
www.gazeta.pl
Skoro sprawdziło się w Hong Kongu to można i w Polsce spróbować, czemu nie, bo może lepiej jest ostrzegać przed korupcją niż za to karać i wielkie relacje robić z zatrzymań kolejnych osób. Może niektórzy ludzie mają problem z odróżnieniem łapówki od dowodu wdzięczności, więc trzeba ich uświadamiać. Tak jak w medycynie najpierw profilaktyka, a pózniej w razie problemów działanie.