FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Milion dolarów za donos na pirata!!!

bpit22
Quote:
Przemysł oprogramowania każdego roku traci pieniądze z powodu piractwa. Jednak światowa organizacja zwana Business Software Alliance czyni starania, by uległo to zmianie. BSA proponuje nawet milion dolarów za donos na pirata!

Ciąg dalszy:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/milion_dolarow_nagrody_za_donos_na_pirata_32541.html

A co wy na to ?? Shocked Shocked Shocked
Bigrazer
To ja doniose na siebie... ciekawe ile kasy za to dostane Razz

Kazdy sposób walki z piractwem jest dobry i zły zarazem. I kazdy bedzie bezskuteczny, niestety Smile
mtx
Ale donosząc na siebie będziesz musiał zapłacić karę kilkaset tys. dolców. Więc nie wiele Ci zostanie, a poza tym może pójdziesz do więzienia, więc jeśli kaucja, to drugie tyle, więc nawet się możesz nie wypłacić Smile
kizarop
O szkoda w mojej okolicy juz wszystkich piratow polapali.
gecko
mtx wrote:
Ale donosząc na siebie będziesz musiał zapłacić karę kilkaset tys. dolców. Więc nie wiele Ci zostanie, a poza tym może pójdziesz do więzienia, więc jeśli kaucja, to drugie tyle, więc nawet się możesz nie wypłacić Smile

a nie lepiej najpierw się 'prawie oczyścić' tj legal windows 98, jakieś badziewie i tylko jedną aplikacje za 30 zł mieć 'za free'. potem donosisz na siebie (lub znajomego-przecież można się umówić)

płacisz 30zł + karę (kilkaset zł) + koszt rozprawy + koszt windowsa 98 << 1.000.000 dolarów Very Happy Very Happy Very Happy
mtx
„Grzywna w wysokości 222 tysięcy dolarów za pobranie 24 piosenek wartych sumie 23,76 dolara?”

http://hacking.pl/pl/news-7020-Kolosalna_grzywna_za_pobranie_24_piosenek.html
to nie będzie takie łatwe Smile
Ducksteina
Hamstwo. Grzywna mozna dac, ale ze az 222 tysiecy dolarow`?
Troche ich pokopalo... A tak wogole gdyby zobaczyli ile moi koledzy sciagaja to by chyba nikt nie mogl tego zaplacic.
A Windowsa tez sie nie oplaca kupowac... nadal jest do d*** i nic sie nie zmieni, nawet Vista pogorszyla sprawe... ze az szkoda gadac...
Deathplanter
Ducksteina wrote:
Hamstwo. Grzywna mozna dac, ale ze az 222 tysiecy dolarow`?
Troche ich pokopalo... A tak wogole gdyby zobaczyli ile moi koledzy sciagaja to by chyba nikt nie mogl tego zaplacic.
A Windowsa tez sie nie oplaca kupowac... nadal jest do d*** i nic sie nie zmieni, nawet Vista pogorszyla sprawe... ze az szkoda gadac...

A jak inaczej powinno się ich karać? Upomnieniami słownymi, prezentami za kupowanie legalnych płyt? Nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
mtx
chodzi mu o to, że dużo to kosztuje Smile
Ducksteina
no wlasnie^^ jak mu 50 tysiecy wlepia to juz wystarczy chyba,co? Surprised
bpit22
Myślę że było by dużo łatwiej jakby poprostu zmniejszyli cenę oprogramowania do jakieś przystępnej ceny. Np. za Win XP Pro 150 zł to wtedy ok mogę nawet kupić. Myślę że kasę jaką wydają na organizację typu BSA tylko po to żeby łapała użytkowników, w gruncie rzeczy nie robiących nic złego. Ja osobiście nigdy w życiu nie wydałem i nie wydam 600 zł na oryginalny system operacyjny, ponieważ mam wiele innych rzeczy na które mogę wydać tą kasę.
gandalfini
bpit22 wrote:
Ja osobiście nigdy w życiu nie wydałem i nie wydam 600 zł na oryginalny system operacyjny, ponieważ mam wiele innych rzeczy na które mogę wydać tą kasę.

A widzisz, w ten sposób propagujesz piractwo Wink
Swoją drogą, nikt nie karze Tobie używać nielegalnego OS, a w przypadku windy sprawa legalności ostro się komplikuje gdyż "gołym" (bez innych programów) systemem niewiele zdziałasz.
Co prawda nawet dla windowsa jest sporo darmowych odpowiedników komercyjnych porgramów, jednak każdy powinien przyznać mi rację, że to Linuks w kwestji "wszystko za free" rządzi.
Sprawa legalności to kwestia mentalności - ja np, przez pół roku kożystałem z Debiana i nie narzekałem, co prawda brakowało mi kilku komercyjnych aplikacji znanych z Windows jednak 90% zadań jakie wykonuje przy kompie byłem w stanie zrobić legalnie. A linuksa pozbyłem się tylko dlatego, że nie byłem w stanie zmusić go do współpracy z moorhuntem Wink

Ehh...jak zwykle wyskoczyłem z off-topem napisanym w taki sposób, że i tak nit mnie nie zrozumie Wink

On-topic;

Dla mnie takie akcje to totalna przesada - wlepią kilka $$$ jednej osobie - ok, ale co z windykacją grzywny ? w kamieniołomach odrobi ? Very Happy
MOldar
kizarop wrote:

Zakapowałbyś kolesia który udostępnia Ci za darmo muzyke/gry/filmy? Sprzedasz swój honor za marny milion $$$? Mad
Deathplanter
MOldar wrote:
kizarop wrote:

Zakapowałbyś kolesia który udostępnia Ci za darmo muzyke/gry/filmy? Sprzedasz swój honor za marny milion $$$? Mad

Zgadnij, panie honorowy.
bpit22
Okazuję się że w wielu państwach taka akcja przynosi niespodziewany efekt, ale to nie zmienia kwestii że oprogramowanie dla... windowsa jest za drogie, a darmowe programy w wielu przypadkach nie udostępniają takich funkcji jak ich płatni "kumple". A tak przy okazji chciałbym oddać cześć programistom którzy piszą darmowe oprogramowanie, ponieważ myślę że własnie do nich świat należy !!! Very Happy Very Happy
Timczak
bpit22 wrote:
Myślę że było by dużo łatwiej jakby poprostu zmniejszyli cenę oprogramowania do jakieś przystępnej ceny. Np. za Win XP Pro 150 zł to wtedy ok mogę nawet kupić. Myślę że kasę jaką wydają na organizację typu BSA tylko po to żeby łapała użytkowników, w gruncie rzeczy nie robiących nic złego. Ja osobiście nigdy w życiu nie wydałem i nie wydam 600 zł na oryginalny system operacyjny, ponieważ mam wiele innych rzeczy na które mogę wydać tą kasę.

Może nawet i ten Xp niech kosztuje te 500zł. Ale weźmy pod uwagę że stare wersje Windowsa mogły by być tańsze. Np Me, 98se, czy 2000. Teraz jest je bardzo ciężko kupić legalnie. Taka jest polityka Microsoftu. Nie krytykuje jej bo oni chcą zarobić na tym co sami robią. Jest to sensowne. Chyba każdy nie byłby zadowolony z tego, że ktoś zabiera mu jego np. obraz na którego malowanie poświęcił bardzo dużo czasu i wydał własne pieniądze, a potem ktoś go porostu zeskanuje i wydrukuje mnóstwo kopii. Jednak nie zmienia to faktu że Windowsy są za drogie. Może Microsoft nie poprzestanie na obniżce cen za Office do 200 ale również obniży cenę Windowsa?
W Indiach bodajże obniżono cenę Visty najtańszej do równowartości 200 zł. Pozostaje miec tylko nadzieję
bpit22
Ok zgadzam się każdy chcę zarobić na tym co sam zrobi. Rozumiem że można zapłacić 3000 zł za AutoCad'a który jest niezbędny do pracy, a poza tym to i tak kupują go tylko firmy i im raczej nie robi różnicy zapłacić 1000 zł a 3000 zł, ale czy normalnemu użytkownikowi który chcę po prostu posiedzieć w internecie jest potrzebny system za 1000 zł lub więcej? Confused Confused Wg. mnie NIE. A microsoft zarabia takie pieniądze że nie ma już chyba szans na to aby kiedykolwiek kto inny przejął jego rynek.
webek
Gdyby płacili za złapanie każdego pirata 1 mln zielonych, to by szybko pieniędzy na świecie zabrakło i wrócilibyśmy do czasów wymiany towar-za-towar... ewentualnie płyta-za-płytę ;p