FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Sprzęt...czyli kilka pytań przed drobnym &

gandalfini
Mam dość mojego 5 letniego gratka więc zamierzam wkrótce zmienić w nim "conieco". Od razu założyłem, że nie będę się pakował w dual-cory, pci-e i te wszystkie inne technologie hi-end ponieważ i tak nie gram na komputerze a zależy mi na uprzyjemnieniu sobie pracy (wszak 5 letni sprzęt dławi się w nowych aplikacjach). Od razu zaznaczam, że Visty nie instaluję Wink zamierzam dalej siedzieć na zmodowanym Windows MX RGB (zżera ok 50% mniej ramu niż XP PRO a w sumie to jedno i to samo)

Zacznę od tego co mam :

CPU :Celeron 2,4 Ghz OC na 2,47 Ghz
Ram: 512 MB DDR 333
Grafika: Radeon Pro 9000 64 MB
Płyta główna: jakiś ECS

A teraz co chcę uzyskać:

CPU: Athlon 64 3500+ bądź jakiś P4 3,0-3,2 Ghz

Właśnie nie wiem na który z tych procesorów się zdecydować - z jednej strony nie znam się na tym (aż w takim stopniu bym sam sobie potrafił doradzić) zaś z drugiej strony trochę boję się pchać w 64 bity ponieważ nie jestem pewny czy 64 bity są ogólnie wydajniejsze niż wielowątkowy P4.

Ram:

Zamierzam wykorzystać to, co już mam i dokupić do niej jeszcze jedną kość 512 DDR 333, powinno wystarczyć.

Grafika:

Jako że docelowo chcę wykorzystać jeszcze port AGP zadecyduję się na ATI RADEON 9800 Pro - jeżeli znacie jakąś podobnie wydajną kartę Nvidi w tym samym przedziale cenowym to dajcie znać Wink Całę życie spędzam na radkach, jednak nvidia ma lepszy support pod linuksa na czym mi zależy.

Płyta główna - ECS odpada, mam dość użerania się z nim Wink wybiorę coś msi bądź asusa - jednak wszystko zależy od procka więc niewiele można mi w tej kwesti pomóc.
vrooth
ja bym zamiast tych 512 ram dokupoił 1024, bo zawsze to bedzie wygodniej, gdy masz otawartych na raz kilkanaście aplikacji Smile
webek
W moim drugim kompie miałem plytkę ECSa i doskonale Cię rozumiem ile z tym problemów. Potem przejściowo wymieniłem na Asrocka (też badziew straszny) i obecnie mam Gigabyte i właśnie mam na niej P4 3.06 z HT. działa wyśmienicie. Tyle też, że 1GB ramu w DDR1 wymieniłem na 2,5GB ramu w DDR2. No i karte wcześniej miałem Radeona 9550 i teraz mam GeForce'a 7900 i bardzo fajnie to wszystko chodzi.

Też miałem taki dylemat - Athlon czy Pentium, ale ostatecznie zdecydowałem, że lepiej kupić P4 i potem wymienić na C2D (moja płytka go supportuje) - zwłaszcza, gdy w przyszłości ceny zmaleją Wink

Osobiście też postanowiłem, że kupie DVD-RW i nowy HDD już pod SATA-II - choćby dla lepszego przepływu powietrza wewnątrz obudowy. obecnie na ATA mam tylko stary HDD 80GB.

No i jeszcze jedno - jak będziesz wymieniał części na jakieś droższe to nie oszczędzaj pieniędzy na zasilaczu - znam ludzi, którzy własnie na tym oszczędzali i tak im to cholernie głośno chodzi... i jeśli chodzi już o ten komponent to polecam Tagana, fakt że są drogie, ale nie pożałujesz wyboru.