Co myślicie o tej grze w prawdzie jeszcze się nie ukazała, ale zapowiada się kawał dobrej gry w dodatku zrobionej przez Polaków? Widziałem parę trailerów i jestem pod wrażeniem
Jednak Polak potrafi 
Last edited by Nolt on Tue Sep 25, 2007 6:35 pm; edited 1 time in total
Nie wiem jak wam ale mi strasznie podobał się Chrome - polski FPP. Fabuła, grafika, klimat... ech, nie to co niektóre produkty gigantów
(mowa oczywiście o klimacie/fabule/grywalności)
Biorąc pod uwagę jakość polskich programistów i grafików, całkiem znanych na świecie nie zdziwiłbym się gdyby udało się im zrobić grę na miarę naszych czasów. Widziałęm trailery, screeny, teledysk Vadera (xp), i chociaż sam w to nie zagram to wygląda BARDZO dobrze, coś na poziomie conajmniej takiego NwN (pod względem możliwości zdobycia rzesz fanów). No, pożyjemy, zobaczymy.
Polak potrafi dużo, ale w takim kraju jak polska dużo nie może zdziałać. Dobrze, że wogólne coś robią od czasu do czasu.
Poziom "co najmniej NwN" Będzie, bo gra powstaje na enginie NwN właśnie
Bardziej bym się martwił o warstwę fabularną, bo w RPG-ach akurat grafika jest chyba najmniej ważna (vide Fallout). Ciekawi mnie tez jak rozwiążą walkę mieczem, np. w Rune było bardzo dobrze pomyslane 
BAAAAAAAAAAAAAAARDZO mi się podoba awansowanie postaci. Bo to nie będzie 3 punkty do machania mieczem i 2 do rzucania zaklęć, co się przekłada na to, że nic nowego się nie dzieje, albo jak się dzieje, to po prostu machniemy 3 razy mieczem i po wrogu, a kiedyś były 4 machnięcia, tylko, że tutaj mamy konkretnie: uczymy się danej umiejętności, bez żadnych głupich punktów.
Poza tym nie ma tak, że zrobimy każdą misję i gra. Każda decyzja wpływa na grę w dalszej części (za godzinę gry np.) więc nie ma save i chodu. Poza tym nie ma dobrych i złych decyzji. Są inne. I każda generalnie prowadzi do tego samego, ale inaczej.
| mtx wrote: |
| nie będzie 3 punkty do machania mieczem i 2 do rzucania zaklęć |
I dobrze
w wielu grasz RPG schemat wygl
Już niedługo premiera, jeszcze tydzień
A tymczasem zobaczcie ci się działo na premierze: http://wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,4575028.html
i jak będzie wyglądało wydanie: http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=15486
I jak, grał już ktoś? Ja sie przedstawia sprawa wymagań sprzętowych? Polonizacja obejmuje lektorów, czy tylko napisy? Piszcie, bo nie wiem czy kupować "w ciemno" czy poczekać do dema...
Mogę się mylić, ale wydaje mi się że jest to gra napisana przez polskich programistów więc raczej nie wyobrażam sobie żeby były napisy, chyba że angielskie

| jackill wrote: |
| Piszcie, bo nie wiem czy kupować "w ciemno" czy poczekać do dema... |
Kupować. Znajomy mi stanowczo poleca. Ja nie mam czasu grać, on trochę olał inne rzeczy... 
polska gra, ale na rynki międzynarodowe. ale mamy polskich lektorów...
kupiłam, ale nie mam takiego sprzętu ;(
Kupiłem
U mnie na A64 300+@2,4, 1GB Ram, GF7600GS w 1024x768 na minimalno - średnich detalach chodzi ok. Wieczorkiem napiszę więcej, bo będe grał teraz
Ale po pierwszych kilku godzinach, wrażenia bardzo pozytywne.
EDIT:
Doszedłem do połowy drugiego aktu, więc mogę cos tam napisać
Techniczne:
Grafika bardzo ładna pomimo, że gram ze wszystkim na minimum (A603000+@2,4GHz, 1GB RAM, GF7600GS bez AA, widac schodki
ale who cares
), świetne efekty świetlne, ładne animacje. Myślałem, że bedzie gorzej na moim sprzęcie, ale nawet przy dużym młynie nic sie nie zacina. Oczywiście troche irytuja loadingi przy wchodzeniu i wychodzeniu z pomieszczeń, ale da się przeżyć. Muzyka bardzo dobra, dźwięki też na poziomie. Dubbing - na poczatku trochę mnie irytował głos Geralta, ale teraz mi nie przeszkadza. W grze pełno jest nawiązań do polskiej rzeczywistości, filmów, literatury, ale wspomne tylko o "Spieprzaj dziadu" w wykonaniu Geralta
Walka:
Mój kolega po pierwszym kontakcie z Wiedźminem narzekał na prostote walki, ale to raczej nie miał racji. Owszem nie ma kombosów jak w Mortal Combat, ale to RPG, więc jak na ten gatunek walka i tak jest bardzo "zręcznoiściowa" w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Walcząc z bossem, nie da się wygrac bez użycia eliksirów i znaków.
Fabuła:
To chyba najmocniejsza część gry sprawia, że trudno się oderwać i chce się grać dalej (to pierwsza gra od wielu lat, która mnie tak wciągneła). IMHO nie jest do końca liniowa, jak większość twierdzi, w kilku momentach trzeba wybrać droge którą chce się iść (np. czy bronić elfów, czy ich wydać), a zazwyczaj ten wybór nie jest jednoznaczny.
Wydanie:
Za taką cenę wydanie jest naprawde bogate
3 płytki, 3 książeczki. Opowiadanie oczywiście znałem już wcześniej, ale instrukcja i poradnik są warte przeczytania. Niestety we wszystkich wystepują literówki, a w opowiadaniu w kilku miejscach zabrakło spacji. Mapa jest bardzo ładna i w dużym formacie, ale szczeże mówiąc wolałbym zamiast niej medalion-brelok jaki jest w edycji kolekcjonerskiej
Aha, w Empiku dostałem płócienną torbe na pudełko oO
Podsumowując: jak dla mnie 8,5/10 (głównie ze względu na słabą optymalizację kodu i różne małe wpadki techniczne). Polecam z czystym sumieniem, nie tylko fanom Wiedźmina i RPG-ów.
Gra jest normalnie wypaśna
Jeśli ktoś może niech biegnie do sklepu i ją kupi
Co mnie bawi to specyficzny humor w grze i dość ostre odzywki wieśniaków typu: "ta kur** wiedźma ma na mnie ochotę" lub "a jeb** ich wszystkich pies" lol, oczywiście jest też wątek miłosny pomiedzy Geraltem i Triss, nawet Triss proponuje Geraltowi wypróbowanie łóżka (wiedzie ocb ^^). Jeśli chodzi o system walki na początku jest OK, dość łatwo przyswajalny, sterowanie jest banalne. Grafika sam perełki, denerwujące może być ładowanie lokacji, czasami trzeba po kilka razy wracać do różnych miejsc w krótkich odstępach czasu i wtedy obrazki ladowania mogą być trochę irytujące. Poza tym gra jest wspaniała. Panowie z CDPROJECT RED i CDPROJECT odwalili kawał dobrej roboty. Tylko im gratulować i dziękować za tak wspaniałą grę. 
jakie jest minimum sprzętowe?
Rozsądne wymagania sprzętowe:
Core 2 Duo 2.13 GHz, 2 GB RAM, karta grafiki 512 MB (GeForce 7900 lub lepsza), 8.5 GB HDD, Windows XP SP2/Vista.
Takie są podane na www.gry-online.pl, ale według mnie pójdzie i na mniejszych, bo mało kto ma takiego kompa, żeby to odpalić, a już żeby na maxymalnych pograć to jakiego to pc trzeba mieć 
Sempron 2800+ (~1.6GHZ), 768RAM, GF 7300GS(PCI-E), XP SP2 na prawie minimalnych detalach działa spokojnie 
Tak... polak potrafi. Wiedźmin ma być dobrą grą ale nie wiadomo czy spełni wymagania wszystkich fanów tego typu gier. Planuje sobie go kupić i mam nadzieje że się nie zawiodę
Trailery rzeczywiście pokazują gre od lepszej strony, nie wiadomo jak to będzie gdy siądziemy przed klawiaturą mając przed sobą te grę.
mam 512 ram (496 do użycia), graficzną mobile intel 945GM Express Chipset Family, Intel Celeron M CPU 420 1.6GHz (pamięć i XP mam) - pójdzie?
Daruj sobie, przęt z 2x za słaby do Wiedźmina. Minimum to 1GB ramu (naprawdę minimum, a najlepiej mieć 2GB), karta graficzna to może do wyświetlenia menu by wystarczyła
U mnie na GF7600GS ledwo styka. U brata na laptopie GF7400GS też raczej jako minimum. S[rzętu potrzebuje mocnego, ale gra w pełni to rekompensuje.
PS> Wiedźmin dostał 9+ w CDA.
Widziałem już Wiedźmina w akcji. Potrzebuje dobrego sprzętu choć na takiego nie wygląda. Jest długi, wciągający i POLSKI! Gratulacje dla naszych chłopaków, którzy się postarali i zrobili naprawdę ciekawie zapowiadającego się RPG-a!
| Tomaszydlo wrote: |
| Potrzebuje dobrego sprzętu choć na takiego nie wygląda. |
No nie gadaj, że to na screenach nie wygląda rewelacyjnie:
http://www.hcgamer.hu/gamer/images/cikkek/2007_05/thewitcher16.jpg
http://www.hcgamer.hu/gamer/images/cikkek/2007_05/thewitcher17.jpg
http://www.hcgamer.hu/gamer/images/cikkek/2007_05/thewitcher14.jpg
http://www.witcher.phx.pl/screens/2006/42.jpg
U mnie nawet na najmniejszych detalach wygląda świetnie, a jak się włączy lepsze oświetlenie, to wymiata
/jak na RPG'a oczywiście/
Może taki lekki offtop, ale nie chciałem już tworzyć nowego tematu, bo tematyka podobna.
| Quote: |
Wrocławianin trzecim programistą świata
Paweł Gawrychowski, doktorant z Instytutu Informatyki Uniwersytetu Wrocławskiego, zajął trzecie miejsce w finale konkursu programistycznego Top Coder. To najbardziej prestiżowe indywidualne zawody programistów na świecie.
W eliminacjach do Top Coder startuje zwykle kilka tysięcy zawodników, do finału kwalifikowanych jest kilkadziesiąt osób.
Gawrychowski ma już sporo sukcesów na koncie. M.in. już dwa lata temu dotarł do rundy finałowej Top Coder i zajął siódme miejsce. Jeszcze jako student był w drużynie, która zajęła drugie miejsce w akademickich mistrzostwach świata w programowaniu. |
www.gazeta.pl
Wcześniej wymieniony w tym tekscie drużynowy sukces na mistrzostwach świata, teraz Wiedźmin i sukces tego człowieka, Polska staje się coraz mocniejsza jeśli chodzi o sprawy związane z komputerem, tylko szkoda, że jeszcze troche naród jest w tych sprawach zielony. No, ale miejmy nadzieję, że jeszcze parę lat i każdego Polaka będzie stać na porządny komputer i stały dostęp do internetu, no i oczywiście, że będzie umiał z tego korzystać.
A co do tematu, żeby już ten post nie był już taki po całości offtop to powiem, że pod względem graficznym patrząc na screeny bardzo mi się podoba i myślę, że i pod względem grywalności bym sobie go upodobał, bo lubię gry tego typu, ale niestety co z tego skoro u mnie nie pójdzie :/
Taaak owszem na SS wygląda bardzo dobrze, pamiętajmy, że to są tylko screeny. Nie każdy będzie mógł sobie zresztą pozwolić wyciągnąć z tej gry ostatnie poty pod względem grafiki.
Obecnie jedyne co mi się nie podoba w wiedźminie to system walki. Jak to usłyszałem w jednym programie "zaklikiwanie przeciwnika na śmierć". Hyh dość oryginalne stwierdzenie ale prawdziwe. System walki nie jest zbyt rozwinięty. Ale i tak się cieszę że Polacy pokazali na co ich stać 
No sorry, akurat system walki to rewelacja. Optymalnie zbalansowany tak, że Wiedźmin pozostaje erpegiem (czyli klikanie), ale jednocześnie dodaje coś więcej i nie jest tak prosty (i nudny) jak np. ten w Diablo.
O Matko.. grałem... przez 4 dobry odchodziłem od kompa tylko za potrzebą i na pare godzin snu - wstawałem o 6 rano i kończyłem grać o północy... masakra! Ta gra to mistrzostwo! Fabuła jest znakomicie dopracowana, system walki też... no co tu dużo pisać - w to trzeba po prostu zagrać! Myślę, że każdy kto uważa się za prawdziwego gracza musi w to zagrać.
Fakt, że jeszcze nie przeszedłem całej gry, ale już wiem, że niedługo osiągnę ten stan... stan nirvany ;p
no i zaczne grać w kolejną grę ;p
Uf, miałem okazję zobaczyć i zagrać w to cudo, narazie tylko u kolegi ale jak znajdę fundusze na nowego kompa to na pewno zagram w to. Moim zdaniem gra jest lekko przerekalmowana, ale nie zrozumcie mnie źle, jest bardzo dobra, u mnie ma jakieś powiedzmy 8+/10 albo 9-/10. Żeby nie porównywać jej za bardzo, bo przecież nie grałem w nią dłużej, powiem tylko, że jak wpadłem do kumpla zagrać w Dwa Światy (naprawdę znakomita POLSKA gra, RPG, gorąco zachęcam coby każdy szanujacy się gracz chociaż raz ją odpalił) to siedziałem u niego 3 dni i graliśmy na zmiany, tzw. jeden grał, drugi spał i na odwrót. Była może nieco krótka, ale bite minimum 25-30h ma, jak się ją przechodzi na wysokich obrotach i tak żeby skończyć grę jak najszybciej albo nawet z 50+ godzin jak się wsiązka w świat klimat i robi questy. I mimo, że wiedźmin jest doskonałą grą, to dla mnie Dwa Światy jest odrobinę lepszą, aczkolwiek gorzej rozreklamowaną i przez to nieco mało znaną. I tak dla mnie królem klimatu, kmin, questów itp. zostanie chyba na zawsze Fallout
.
gra nawet fajna choć mnie grafika nie zadowala ale reszta jest ok:) grę oceniam na 8/10 w porywach do 9
Tylko proszę was koledzy, nie ściągajcie tej gry z neta, tylko kupujcie orginalne. Wspierajmy polskich programistów. Jak słyszę rozmowy w szkole "ściągnąłem sobie Wiedźmina w 4 dni, zaoszczędziłem kilkadziesiąt złotych" to mnie bierze. Dlaczego polak nie potrafi docenić pracy swojego rodaka. Więc jeżeli nie macie tyle kasy to nie grajcie. Ja do tej pory nie zagrałem bo nie mam kasy, ale na pewno kupię tą grę, to będzie jedna z nie licznych oryginalnych płyt w moim domu. 
Ja jestem tak patriotyczna, że ją kupiłam, mimo tego, że nie mogę w nią grać
Śmieszy mnie tylko, że mamy wspierać naszych polskich programistów, ale jak zrobią coś programiści z ameryki, to ich już wspierać nie warto, prawda?
Bill Gates i tak jest bogaty 
Nie zapomnijmy, że gra ponoć świetnie się sprzedaje za granicą, więc programiści raczej są dobrze nakarmieni =P. Powinni zauważyć to inni twórcy innych gier, zamiast wydawać jakiegoś Alien Shooter czy coś to jednak warto stworzyć coś niezłego, coś co zawojuje kawałeczek rynku. Ale jednak, zawsze jest przecież zapotrzebowanie na słabe i denne gry, musi być, bo inaczej nikt by takich nie robił
.
Ja jestem tak patriotyczna, że ją kupiłam, mimo tego, że nie mogę w nią grać
Śmieszy mnie tylko, że mamy wspierać naszych polskich programistów, ale jak zrobią coś programiści z ameryki, to ich już wspierać nie warto, prawda?
Bill Gates i tak jest bogaty  |
Ja patrzę na to w ten sposób: nasz kraj jest stosunkowo biedny, Polska nie tworzy zwykle gier na rynek światowy, a kupowanie tej gry może wspomóc naszych polskich programistów i firmy tworzące gry w dalszej walce o rynek zagraniczny, czyli promowania polski na świecie. Co wy na to??
Według mnie Wiedźmin jest stanowczo przereklamowany (nie mówię przez to, że aż tak zły). Wielki bohater, któemu żadne zbóje i potwory nie straszne, ma problem z pokonaniem strumyka... Nie może sobie w ogóle poskakać (np. w TES IV skakanie było na tyle rozbudowane, że ćwiczyło sprawność bohatera). Myślę, że na równi z Two World jest to produkt drugorzędny. Daleko mu do NW2, Gothica 3, czy Obliviona, ale polscy producenci są na dobrej drodze. Niech wypuszczają gry rzadko, ale dopracowane, Wiedźminowi zabrakło z pół roku pracy nad drobiazgami i mieli byśmy ekstra gierkę. Teraz w skali światowej jest niestety jedną z wielu...
Niemożnośc pokonywania strumieni wynika z ograniczeń enginu, tak amo jest w NWN2 i mi jakoś specjalnie to nie przeszkadza. W Oblivionie mogłeś chodzoć gdzie Ci sie podobał i co z tego, jak gra nużyła tym ciągłym łażeniem, jak Morrowind.
Mnie Oblivion nie znużył po 50 godzinach grania. Później dorobiłem się zbyt silnej postaci i rzeczywiście trochę się nudno zrobiło, ale wcześniej było bardzo przyjemnie.
Poza tym twórcy Wiedźmina zarzekali się, że ulepszyli Aurorę w każdym aspekcie, dlaczego zatem nie mogli w kod wpleść możliwości skakania...?
BTW: Mogli skorzystać z silnika serii Gothic i począwszy od Morrowinda TES, który nazywa się... No właśnie... Jak to... Genome! 
Wg. mnie skakanie to taka mała rzecz która bardzo cieszy, niema to jak podczas długiej podróży poskakać sobie przez płotki i kamienie 
interakcja z otoczeniem to tez moim zdaniem słaba strona wiedźmina, rzucenie w zbira krzesłem to też by była ciekawa opcja.
Mimo tych usterek jestem fanem Wiedźmina, ale wpływają na to także genialna seria Sapkowskiego, więc nie jestem zbyt obiektywny.
Niezla gierka nie ma o czym gadac konkret polacy sie postarali
Uważam że ta gra nie imponuje mi grafiką, ani realizmem, ale pograć można, po kilkunastu godzinach się znudzi jak każda inna gra;)
Chyba nie grałeś w WoW
.
Tak się składa że nie grałem. Dużo straciłem?? 
ZAgrałem sobie ostatnio w demko i nie moglem odejść. Tak dobrej gry jeszce nie widziałem. To chyba gra roku. A na pewno najlepsza gra polska. Musze kupić szybko pełną wersję
A ja skończyłem go wczoraj
Kilka ciężkich walk na końcu, świetne outro i ... furtka do 2-giej części 
bpit22 - bardzo możliwe, że po zagraniu w WoW, będziesz uważał, że cały czas jaki spędziłeś przy komputerze przed odpaleniem WoW był stracony
.
Wyobraź sobie, że Twoi koledzy, z którymi grasz od kilku miesięcy tłuką się z odwiecznymi wrogami 30 vs 30, a Ty nad polem bitwy przelatujesz gryfem, lądujesz i rzucasz deszcz meteorytów, który wszystkich wrogów zmiecie. Takich smaczków w WoW są tysiące. Niektórzy z tego kpią, ale ja to kocham (podobnie jak 10 milionów ludzi, którzy płacą 60 zł miesięcznie, by pograć w to cudo)
.
Jeżeli masz mało czasu, albo słabą psychikę (uzależnienia), to lepiej nie próbuj.
Pozdrawiam, Genome
.
No, ale jeszcze drugie tyle gra na serwerach nieoficjalnych - krócej nawanych piratami. Choć nie są one takie jak oryginały, ale też dużo rzeczy można zrobić.
z 1,5 ram odpalę Wiedźmina??
A pewnie, ja grałem na 1GB ramu. Na patchu 1.2 szybciutko się wczytywało.
Ja sobie jeszcze z 2tygodnie muszę poczekać, bo wymieniam części w swoim kompie. Po wymianie dopiero zobacze czy gra jest warta tego co o niej mówią.
Ostatnio kumpel sobie kupił... a potem razem się zialiśmy bo on nie wiedział NIC o systemie walki... no i jak to "doświadczony" gracz klikał ile wlezie... trzeba było go uświadomić, że tu taka ikonka się pojawia... (graliśmy na średnim poziomie) xD
instaluję wiedźmina, obaczym czy ruszy na moim sprzęciochu, ale instaluje się długo..
Cóż naprawdę co mnie bardzo miło Zaskoczyło: cena! Chodzę sobie kiedyś po sklepie i patrze Wiedźmin. Ten o którym tyle mówią, ten wspaniały! Podobno ładnie wpasowano fabułę gry w treść opowiadań A. Sapkowskiego (wszystkie czytałem - polecam gorąco!). Cóż gra+materiały dodatkowe+ścieżki dźwiękowe? myślałem, ze kolejny cud za 200 czy 150 zł, a tu ? No szok:) Gratuluję twórcą. Szkoda tylko, że na moim sprzęciku nie działa 
zainstalowałam i nie działa. ale zainstalowałam odrazu z patchem 1.2.. może dlatego.. zobaczę jeszcze samodzielnie
Raczej nie patch 1.2 dużo poprawia a nie psuje
Skraca 2x czasy ładowania 
ale mam 1.5 gb ram, 1.6GHz, directx 10, Mobile Intel 945GM Express 224mb - NIE DZIAŁA ;(
No to proponuje zacząć od ponownej instalacji i wgranie wszystkich patchów od nowa czyli 1.1 1.1a i 1.2. Oryginał czy pirat? Czym się objawia, bo pisząc nie działa nie wiem jaka może być przyczyna.
Oryginał! Cóż za pytanie!
Wgrałam wszystko, wrzuciłam patcha 1.2 - odpaliłam i nic. Po prostu klikam i nie reaguje na komendę. Potem dodałam ten dodatek, jeśli patch nie działa i też taka reakcja.
Chyba karta grafiki jest za cienka... Ale możesz spróbować dać nowsze stery itd, ale wątpię, żeby to pomogło.
PS. Możesz też sprawdźić tutaj: http://www.systemrequirementslab.com/referrer/srtest ale na 100% za słaba grafika.
Nie jestem w stanie sprawdzić, mimo instalacji oprogramowania.
Nawet jeśli grafika jest za słaba, to chyba powinny się napisy odpalać (menu), najwyżej gra może umierać.. ale w ogóle się nie odpala (tzn odpala się menu główne (uruchum, instaluj itd..)
W takim razie napisz do supportu może ini powiedzą co jest. Jeszcze jedno płyta jest włożona jak chcesz grać.
Mam płytkę w środku. napiszę do nich, ale mam podobny problem ze Spell Force 2 - tylko, ze tu mi wyskakuje błąd i dlatego nie odpala, mimo, że mam sprzęt lepszy niż potrzeba w normie..
Przyczyn może być wile ważne by ją usunąć więc napisz jak już go rozwiążesz może komuś się przyda.
Są gry, które nie są zrobione tak jak trzeba, a że historia lubi się powtarzać (Two Worlds), to Polakom znów coś nie wyszło.
BTW: Polskie serwisy jako grę roku wybierają... (tu was zaskoczę) Wiedźmina! Wszystkie inne Bioshock, Call of Duty IV, albo Crysis. Na jednym z popularniejszych serwisów Wiedźmin miał drugie miejsce w kategorii "Gra tylko na PC" i z tego powodu powinniśmy się cieszyć, a nie z tego, że w jakimś pierwszym lepszym rodzimym serwisie nam wywalą, że Wiedźmin zrobił furorę w Europie (bo nie zrobił).
Nie wiem czy wiecie, ale jest polska gra, która rzeczywiście jest znana na świecie. Jest to Painkiller, a najlepszy (ostatnimi czasy) profesjonalny gracz na świecie Fatal1ty twierdzi, że to jego ulubiona gra. Dlaczego zatem w ramach komputerowego patriotyzmu odpalacie Wiedźmina, a nie Painkillera? Bo siła The Witcher tkwi w... reklamie! Podajcie mi medium, w którym dzień w dzień nie bębnili o Wiedźminie... Nawet w jakimś podrzędnym brukowcu co nieco się znalazło. Cały czas wpajano nam, że kupienie tej gry, to obowiązek, bo tworzyli ją Polacy.
Czekam na drugą część, chociaż pierwszej nie skończyłem i nie mam zamiaru. Nie lubię przechodzić gier na siłę. Mam nadzieję, że CD-Projekt czegoś się nauczył i zamiast w reklamę, zainwestuje w lepszy engine, bo marki Wiedźmin reklamować już nie trzeba...
E tam, grałem w Painkillera, ale znudził mi się po kilku godzinach. Wiedźmiana przeszedłem od początku do końca, nie nudząc się ani chwili.
PS. Zauważ, że Wiedźmin jest silnie osadzony w polskich realiach (liczna easter eggi), oparty na literaturze polskiego autora, którą większość choć pobierznie zna, dlatego Wiedźmin jest dla polaka na pewno bardziej interesujący niż jakieś strzelanki. A COD4 to jeden wielki crap. Odpaliłem, pograłem 15 min i wywaliłem. Może 5 lat temu jeszcze by mnie to bawiłe, ale teraz... wolę pograć w Operation Flashpoint...
Wiedźmin
Wczoraj byłem w MediaMarkt i tam był xbox 360 włączony i gra wiedźmin
o kurdę
syta giera
tylko że mi nie pójdzie
Naszczęścię męczę już mamę żeby mi kupiła tego PC:
http://www.allegro.pl/item287728509_zestaw_q6600_4gb_1_5tb_2x8800gtx_vista_ultimate.html
Oczywiścię zainstaluję tam Windows XP Pro...
I będe se grał w Wiedźminka 
CoD IV też mi się nie podoba (tzn. nie podobają mi się realia), ale niech mi nikt nie wciska kitu, że ogólnie patrząc (bo to bądź co bądź dwie różne kategorie) Wiedźmin jest lepszy od Bioshocka...
Zdecydowanie podoba mi się Wiedźmin. Ta produkcja pokazuje, że Polak potrafi. Świetne klimaty, muzyka, dopracowana w najdrobniejszych szczegółach ale też forma samej gry (zestaw) - pięknie wydane. Więcej takich, a będziemy wreszcie znani na świecie nie tylko ze świetnych informatyków (nasi młodzi zewsze w czołówce) ale i z efektów ich pracy w postaci profesjonalnych produktów. Tak trzymać.
Słyszałem, że gra jest wyjątkowo dobrze zrobiona, ale mimo wszystko - nie lubiłem nigdy książek o Wiedźminie, więc i gry na pewno nie kupię, bo mi się na sto procent nie spodoba 
Czemu od razu takie założenie. Wiedźmin Gra nie jest na podstawie Wiedźmin Książka, aczkolwiek ma pare aspektów z niej wyciągnięte. Można grać wiedząc co było w ksiązkach lub nie i nie [rzeszkadza to w ukończeniu gry.
Mi bardzo podobały się książki i gra. Tyle, że gra ma trochę zabójcze wymagania :/, ale mi działa
. W grze podobały mi się rozbudowane tereny, miasta, Kear Morhen, i cały mechanizm walki (nie klikanie na wariata). Dobra była też muzyka, ale grafika kapitalna!!!
Gram wreszcie, więc mogę powiedzieć parę słów.
Ogólnie - jest nieźle, ale..
kwestia zostawiania przedmiotów: w V akcie nie ma u kogo zostawić, więc potem albo muszę bez przerwy sprzedawać albo nie wiem co.
Dlaczego do cholery jest Triss a nie Yennifer?!
kilka bugów (m.in. 2 pamiętniki babci, 5 bimbów babci, 7 pudełek kości itd..)
Odczarowywanie Addy po raz 2 to już przegięcie!
Dlaczego to się dzieje PO Sadze, a nie przed?
Dlaczego są osobne umiejętności dla srebrnego i stalowego miecza?
Niektóre misje są bardzo fajne (np z Aliną i Celiną)
cdn
Dlaczego do cholery jest Triss a nie Yennifer?!
|
A tam Yen, jak Shanni jest
Dlaczego są osobne umiejętności dla srebrnego i stalowego miecza?
|
Bo to zupełnie inne bronie, stalowy jest ciężki a srebrny lekki. IMHO bardzo sensowny taki podział. No i srebrny jest na potwory, a stal na ludzi, więc na inaczej poruszających się przeciwników, stąd 2 techniki.
Shani jest ok, ale nie rozumiem dlaczego nie ma Yen! To nie fair!
A różnicy mieczy niestety w walce nie widać zbytnio. No i nie rozumiem sensu pojawiania się bossów w wielu misjach.
Poza tym urozmaiciłabym potwory..