FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Ulubiona ksiazka...

eddy007
Witam all !
Jaka jest wasza ulubiona książka ,bądź wasze ulubione książki Smile
Mojimi ulubionymi ksiażkami sa:

Harry Potter - I kamień filozoficzny
O psie który jezdził koleją.... to jest piękna książka ....naprawde polecam ją przeczytać!
Hehe piotruś pan :p

No to narazie wszystko ,ale gdy sobie coś przypomne dopisze Wink
Kometować! ;P

pozdrawiam aLL
Deathplanter
Hmmm... sądzę, że o ile pierwsze miejsce na podium wybrałbym bez problemu, to z resztą byłoby cienko. Przede wszystkim, Firestarter King'a. Arcygenialne budowanie klimatu, wątki psychologiczne i błyskotliwe fragmenty, na przykład:
Quote:
Wierzę, że jest jedna rzecz, którą Bóg uwielbia: każe robić coś ludziom, którzy zarzekali się, że "nigdy tego nie zrobią".

Aktualnie czytam Hannibala i sądzę, że tak jak Firestarter zdeklasował "Czystkę" Paducha, tak Hannibal zrobi w moich rankingach to samo z Firestarterem, bo zaczyna się rewelacyjnie.

Horrory, które wbiły mi się w pamięć? Właściwie tylko do trzech wracam-"Manitou" i "Wyklęty" Mastertona i "Twierdza" Wilsona. Dwa pierwsze miały genialnie zbudowane napięcie i nic poza tym, w trzecim wrażenie zrobiła na mnie właśnie fabuła Smile

Tak przy okazji, może ktoś sprawdzić, czy przypadkiem takiego tematu już nie było? phpBB'owski search pokazuje mi za dużo wyników i jestem zbyt leniwy, by przekopywać 20 stron...
InsanePL
Moja ulubiona książka to Quo Vadis i Potop, mam nadzieje że trafie akurat tą książkę na maturce w tym roku choć wątpię po tym co się ostatnio dzieje w ministerstwie edukacji Smile, a tak po za takimi książkami to PHP and MySQL Vademecum Profesjonalisty wyd 3. Naprawdę dobra książka do nauki PHP Smile
Bigrazer
eddy007 Jesli chodzi o Harrego Pottera to najmniej podobał mi sie kamień filozoficzny (jakos bardzo dziecinna mi sie wydawała). Najbardziej z całej seri Harrego pottera podobała mi sie ostatnia czesc, "Harry Potter i Dary smierci" - w tj czesci akcja działa sie przez całą ksiazke i wydawała sie byc troche powazniejsza od wczesniejszych Smile

No ale wracajac do ulubionych ksiazek to na pierwszym miejscu bedzie "Winetou" Karola Maja (wiekszosc ksiazek tego autora mi sie bardzo podoba), No i "Toprzsamosc Borna" Lumdluma (super kryminał, film na podstawie ksiazki jest tez bardzo fany polecam).
vrooth
Imperator /historyczno przygodowa o Juliuszu Cezarze/, Winnetou /dzieciństwo Smile/, Polowanie na Czerwony Październik /i wogóle cała twórczość Tom'a Clancego/, Oskar i pani Róża /warto przeczytać/, Rozmowy z katem Kazimierza Moczarskiego /ostatnio mi utkwiła w pamięci.../

i jestem pewnien, ze wszystkich teraz nie wymienię, jakaś zawsze umknie...
webek
Też mam swój ranking ulubionych książek:
1. Simon Beckett - Chemia Śmierci
2. Simon Beckett - Zapisane w Kościach
3. J.R.R. Tolkien - Hobbit
i parę innych książek...
Deathplanter
webek wrote:
Też mam swój ranking ulubionych książek:
1. Simon Beckett - Chemia Śmierci
2. Simon Beckett - Zapisane w Kościach
i parę innych książek...

Fakt, Simon Beckett napisał te dwie książki po prostu genialnie. Polecam każdemu, kto kocha horrory z wyjątkowo dokładnymi opisami obscenincznych scen, w tym akurat ten autor jest geniuszem Smile

O, to może coś z literatury naukowej-czytał ktoś Kod Biblii?
gandalfini
Jak dla mnie J.R.R Tolkien wymiata - czytałem całą trylogę włądcy pierścieni, Honnita oraz Similariona chyba ze 100 razy,
Warte przeczytania są rónież powieści mistrza grozy - Stephena Kinga - polecam przeczytać wszystko co "chłopak" napisał gdyż jego książki przeniesione na srebrny ekran w porównaniu do pierowozoru są tragiczne.
Kamael
Moimi ulubionymi są głownie ksiązki fantasy:

"Siewca wiatru" - Kossakowska Maja Lidia
Trylogia Tolkiena wraz z Hobbitem i Silmarillionem
Całą sagę Wiedźmina wraz z tomami opowidań
a ostatnio czytam chyba już 11 tom odpowiadań o pewnym drowie zwanym Drizzt Do'Urden. Książka napisana przez R. A. Salvatore i musze przyznać że również mi się bardzo podoba i widać że Sapkowski wzorował się na tym pisarzu, a przynajmniej widać to czytając te opowiadania bo stwierdzić tego nie można, no chyba że się sam przyzna Wink

A z książek nie-fantasy to uwielbiam ksiązki Terrego Pratchetta, a w szczególności "Kot w stanie czystym" - wymiata ;]
Tomaszydlo
A ja to lubię Potop, Pana Tadeusza i może Quo Vadis naprawdę dobre książki... a jak dobrze na wyobraźnie wpływają xD

A tak na serio to ja chyba Hobbita lubię ^^. I jeszcze kiedyś czytałem takie książki jak "Szkoła przy cmentarzu" albo jakoś tak dokładnie nie pamiętam. To nazwa serii książek.
buleczka16
Moje ulubione ksiazki to:
Wszystkie czesci Harrego Pottera - (przeczytane po 3 razy xD)
hobbit i wladca pierscieni tolkiena.
wszystkie inne ksiazki jakie przeczytalem byly dla mnie nudne, moze dlatego ze 'musialem' je przeczytac xP ~(szkoła)
Jestem jeszcze mlody i powaznej literatury nie czytam xD.
pozdro. Very Happy
marekk06
Ostatnio zaczalem czytac tworczosc dana browna, naprawde polecam.
Poza tym, moje ulubione ksiazki to te zwiazane z tematyka popularno- naukowa.
Pozdrawiam
gecko
marekk06 wrote:
Ostatnio zaczalem czytac tworczosc dana browna, naprawde polecam.

Jak ktoś lubi teorie spiskowe to także polecam. Zwłaszcza Anioły i Demony; Kod Leonarda da Vinci już jest trochę gorszy, natomiast Znikający Punkt (czy jakoś podobnie) jest najgorszy ze wszystkich. Ale nie znaczy, że do kitu - jest ok.

Od siebie polecam Ryszarda Kapuścińskiego - Cesarz. Ta książka naprawdę zmieniła mój światopogląd!
Maserman
Ja uwielbiam wszystkie produkcje wydawnictwa Fabryka Słów. Fantasy FTW Smile
Azt3k
Moje ulubione ksiązki to ,,Wiedźmin" Andrzeja Szpakowskiego i ,,Władca Pierścieni" Tolkiena.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.