Witam all !
Jaka jest wasza ulubiona książka ,bądź wasze ulubione książki
Mojimi ulubionymi ksiażkami sa:
Harry Potter - I kamień filozoficzny
O psie który jezdził koleją.... to jest piękna książka ....naprawde polecam ją przeczytać!
Hehe piotruś pan :p
No to narazie wszystko ,ale gdy sobie coś przypomne dopisze
Kometować! ;P
pozdrawiam aLL
Hmmm... sądzę, że o ile pierwsze miejsce na podium wybrałbym bez problemu, to z resztą byłoby cienko. Przede wszystkim, Firestarter King'a. Arcygenialne budowanie klimatu, wątki psychologiczne i błyskotliwe fragmenty, na przykład:
| Quote: |
| Wierzę, że jest jedna rzecz, którą Bóg uwielbia: każe robić coś ludziom, którzy zarzekali się, że "nigdy tego nie zrobią". |
Aktualnie czytam Hannibala i sądzę, że tak jak Firestarter zdeklasował "Czystkę" Paducha, tak Hannibal zrobi w moich rankingach to samo z Firestarterem, bo zaczyna się rewelacyjnie.
Horrory, które wbiły mi się w pamięć? Właściwie tylko do trzech wracam-"Manitou" i "Wyklęty" Mastertona i "Twierdza" Wilsona. Dwa pierwsze miały genialnie zbudowane napięcie i nic poza tym, w trzecim wrażenie zrobiła na mnie właśnie fabuła
Tak przy okazji, może ktoś sprawdzić, czy przypadkiem takiego tematu już nie było? phpBB'owski search pokazuje mi za dużo wyników i jestem zbyt leniwy, by przekopywać 20 stron...
Moja ulubiona książka to Quo Vadis i Potop, mam nadzieje że trafie akurat tą książkę na maturce w tym roku choć wątpię po tym co się ostatnio dzieje w ministerstwie edukacji
, a tak po za takimi książkami to PHP and MySQL Vademecum Profesjonalisty wyd 3. Naprawdę dobra książka do nauki PHP 
eddy007 Jesli chodzi o Harrego Pottera to najmniej podobał mi sie kamień filozoficzny (jakos bardzo dziecinna mi sie wydawała). Najbardziej z całej seri Harrego pottera podobała mi sie ostatnia czesc, "Harry Potter i Dary smierci" - w tj czesci akcja działa sie przez całą ksiazke i wydawała sie byc troche powazniejsza od wczesniejszych
No ale wracajac do ulubionych ksiazek to na pierwszym miejscu bedzie "Winetou" Karola Maja (wiekszosc ksiazek tego autora mi sie bardzo podoba), No i "Toprzsamosc Borna" Lumdluma (super kryminał, film na podstawie ksiazki jest tez bardzo fany polecam).
Imperator /historyczno przygodowa o Juliuszu Cezarze/, Winnetou /dzieciństwo
/, Polowanie na Czerwony Październik /i wogóle cała twórczość Tom'a Clancego/, Oskar i pani Róża /warto przeczytać/, Rozmowy z katem Kazimierza Moczarskiego /ostatnio mi utkwiła w pamięci.../
i jestem pewnien, ze wszystkich teraz nie wymienię, jakaś zawsze umknie...
Też mam swój ranking ulubionych książek:
1. Simon Beckett - Chemia Śmierci
2. Simon Beckett - Zapisane w Kościach
3. J.R.R. Tolkien - Hobbit
i parę innych książek...
| webek wrote: |
Też mam swój ranking ulubionych książek:
1. Simon Beckett - Chemia Śmierci
2. Simon Beckett - Zapisane w Kościach
i parę innych książek... |
Fakt, Simon Beckett napisał te dwie książki po prostu genialnie. Polecam każdemu, kto kocha horrory z wyjątkowo dokładnymi opisami obscenincznych scen, w tym akurat ten autor jest geniuszem
O, to może coś z literatury naukowej-czytał ktoś Kod Biblii?
Jak dla mnie J.R.R Tolkien wymiata - czytałem całą trylogę włądcy pierścieni, Honnita oraz Similariona chyba ze 100 razy,
Warte przeczytania są rónież powieści mistrza grozy - Stephena Kinga - polecam przeczytać wszystko co "chłopak" napisał gdyż jego książki przeniesione na srebrny ekran w porównaniu do pierowozoru są tragiczne.
Moimi ulubionymi są głownie ksiązki fantasy:
"Siewca wiatru" - Kossakowska Maja Lidia
Trylogia Tolkiena wraz z Hobbitem i Silmarillionem
Całą sagę Wiedźmina wraz z tomami opowidań
a ostatnio czytam chyba już 11 tom odpowiadań o pewnym drowie zwanym Drizzt Do'Urden. Książka napisana przez R. A. Salvatore i musze przyznać że również mi się bardzo podoba i widać że Sapkowski wzorował się na tym pisarzu, a przynajmniej widać to czytając te opowiadania bo stwierdzić tego nie można, no chyba że się sam przyzna
A z książek nie-fantasy to uwielbiam ksiązki Terrego Pratchetta, a w szczególności "Kot w stanie czystym" - wymiata ;]
A ja to lubię Potop, Pana Tadeusza i może Quo Vadis naprawdę dobre książki... a jak dobrze na wyobraźnie wpływają xD
A tak na serio to ja chyba Hobbita lubię ^^. I jeszcze kiedyś czytałem takie książki jak "Szkoła przy cmentarzu" albo jakoś tak dokładnie nie pamiętam. To nazwa serii książek.
Moje ulubione ksiazki to:
Wszystkie czesci Harrego Pottera - (przeczytane po 3 razy xD)
hobbit i wladca pierscieni tolkiena.
wszystkie inne ksiazki jakie przeczytalem byly dla mnie nudne, moze dlatego ze 'musialem' je przeczytac xP ~(szkoła)
Jestem jeszcze mlody i powaznej literatury nie czytam xD.
pozdro. 
Ostatnio zaczalem czytac tworczosc dana browna, naprawde polecam.
Poza tym, moje ulubione ksiazki to te zwiazane z tematyka popularno- naukowa.
Pozdrawiam
| marekk06 wrote: |
| Ostatnio zaczalem czytac tworczosc dana browna, naprawde polecam. |
Jak ktoś lubi teorie spiskowe to także polecam. Zwłaszcza Anioły i Demony; Kod Leonarda da Vinci już jest trochę gorszy, natomiast Znikający Punkt (czy jakoś podobnie) jest najgorszy ze wszystkich. Ale nie znaczy, że do kitu - jest ok.
Od siebie polecam Ryszarda Kapuścińskiego - Cesarz. Ta książka naprawdę zmieniła mój światopogląd!
Ja uwielbiam wszystkie produkcje wydawnictwa Fabryka Słów. Fantasy FTW 
Moje ulubione ksiązki to ,,Wiedźmin" Andrzeja Szpakowskiego i ,,Władca Pierścieni" Tolkiena.