FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Mikrofalówka - problem

a-r-t-u-r
We wnętrzu mikrofalówki(tam gdzie wkłada się rzeczy do podgrzania), znajduje się mała niemetalowa płytka, za którą znajduje sie to co wytwarza fale(nie wiem jak się to nazywa).
Problem jest taki, że ta płytka się przepaliła, i zaczęła iskrzyć Confused .

Wie ktoś może jaką ona spełnia funkcje, i czy mogę ją czymś zastąpić (np. kawałkiem tektury), lub ją wyjąć i niczym nie zastępować Question
eddy007
Nie lepiej oddać mikrofalówkę do serwisu? 2 tygodnie i juz dziala.
a-r-t-u-r
to już lepiej nową kupić, bo naprawa ponad 100,- wyniesie.... Confused

i dlatego sam chce to zrobić Wink
Nolt
a-r-t-u-r wrote:
to już lepiej nową kupić, bo naprawa ponad 100,- wyniesie.... Confused
i dlatego sam chce to zrobić Wink

Jesli jest stara to się nie oplaca bo za ~200,- masz nowa Razz
Bigrazer
U mnie w mikrofalóce tez jest taka niby kartonowa płytka : P Jak rozpakowywałem ja to chciałem ja ściagnac (potem dopiero okazało sie ze jest ona potrzebna Razz ).

Jesli ona sie spaliła to wina nie lezy po stronie tego czegos co za nia lezy (musiało sie za silnie nagrzac itd.) wiec jak wynienisz sama tte płytke to pewnie i tak po pewnym czaie dojdzie do tego samego, a mikrofalówka uszkodzona moze byc nienezpieczna.

Wiec radziłbym oddanie jej do serwisu a nie bawienie sie samemu Smile To nie jest rzecz która mozna samemu bez zadnej wiedzy nareperowac Razz
a-r-t-u-r
Przejde sie chyba do serwisu i popytam dokładniej co z ta plytka...
Może mi powiedza Wink
Chociaz jak naprawialem mikser to dopiero po ktorejs wizycie mi powiedzieli co jak zrobic Very Happy
Ciekawe jak dlugo tym razem bede ich musial nachodzic Twisted Evil
Bigrazer
a-r-t-u-r wrote:
Chociaz jak naprawialem mikser to dopiero po ktorejs wizycie mi powiedzieli co jak zrobic Very Happy
Ciekawe jak dlugo tym razem bede ich musial nachodzic Twisted Evil

Oj Mikser to jest zwykła wiertareczka Razz Ja proste jest praprawic (chyba ze pał wirnik, wtedy to trza nowa kupic). Mikrofalówka to wyzsza szkoła jazdy wiec... bedziesz czesto bywał w tym serwisie, az przestana cie tam lubic Razz Smile
c'tair
Jeżeli się nie mylę (a mogę więc miejcie wątpliwości do tego postu) to w mikrofalówkach jest tzw. magnetron, wytwarzający właśnie odpowiednie fale, i cała mikrofala jest obudowana dla bezpieczeństwa, coby te fale się nie wydostały. Gdzieś czytałem o zabawach z elektroniką, że można z tym elementem się nieźle zabawić, ale trzeba uważać, bo pstryk i jesteś bezpłodny. Niewiem na ile jest to prawdziwe, wolę nie eksperymentować z tym sam, i przy okazji ostrzec innych żeby lepiej się wpierw popytali jakiś masterów z fizyki albo elektroniki.