Sytuacja w polskim parlamencie nigdy nie była dobra, ale teraz sejm przekształcił sie w arene cyrkowa, jedni chca komisji śledczej do sprawy CBA inni do czego innego... wszyscy mówia o nowych wyborach.. ale po co to wszystko? I tak beda wybory, wygra PiS lub PO ale i tak nie beda mieli wiekszosci i znów koalicje bo PiS i PO sie nie dogadaja... i znów taki burdel... czy w innych krajach tez jest taki problem w dogadaniu sie partii politycznych? Moze gdyby w polsce były tylko 2 stronnictwa to by było mniej kłopotu...
Zblizaja sie wybory... Pytanie do wszystkich jestescie za ich przeprowadzeniem czy nie. Pojdziecie głosowac a jesli tak to na kogo?
ja Zagłosowac pójde czy tak czy siak ale głosowac bede na te partie która bedzie miała przewage, by zapobiec koalicjom...
A idź mi z politykom. Nic nie robią i tylko kase zabierają za to, że siedzą i się kłucą. Po prostu PiS pokazało, że nie potrafi rządzić a teraz chcą wszystko utajnić, żeby nie było, żę te wszytkie afery to przez nich.
Kaczmarek skończony, Ziobro skończony, Lepper od dawna prezentuje niski poziom, premier wszyscy wiedzą
a głosować nie pójde z prostej przyczyny... na jesieni bede jeszcze niepełnoletni, ale wiosną... 
Ja tam jestem za wyborami odkąd PiS weszło w koalicję z Ligą polskich rodzin i samoobroną. W poprzenich wyborach głosowałem na PO i miałem nadzieję jak pewnie większość polaków ze bedzie koalicja PO-PiS. Dzięki PiS, tacy ludzie jak Lepper i Giertych doszli do władzy, stali się bardziej popularni. Lepper i Giertych, to populiści, ale tacy na max'a, prezentujący skrajne poglądy. Lepper raz mówił tak, a raz tak. O Giertychu to szkoda gadać bo ten gość pomysły bierze chyba z kosmosu.
Jak dla mnie totalny debilizm krąży teraz po sejmie, ci ludzie sami nie wiedzą czego chcą, a Ci co nie chcą wyborów, boją się poprostu, że zniknie im źródło dochodów.
Moim zdaniem, w polityce powinny się pojawić nowe twarze, młode i z nie zszarpaną reputacją. Natomiast starych wyjadacz którzy sprzedali już pół polski, pokupowali sobie takie wille, na które mnie w życiu nie będzie stać - powinni odejść wreszcie do lamusa.
Np. Leszek Miller - podobno ma startować z list SLD
Czy ten gość mało się jeszcze skompromitował ?
Jeżeli wreszcie dojdzie do wyborów to oczywiście pójde głosować, i będe głosował tak jak poprzednio : na PO. Mam nadzieje ze chociaż ta partia wprowadzi jakiś ład do naszego kraju.
Jeżeli natomiast i PO nie da rady to nie pozostanie juz chyba nikt zdolny do władzy.
AWS - wiemy jak skończyło
SLD - masakryczna porażka
PiS,Liga,Samoobrona - widzimy jak jest
PO - ciekawe czy im się uda, jak nie to powstaje pytanie "Co dalej ? ", bo jak na razie nie widze innej partii która mogła by rządzić krajem.
Ja sie do polityki nie mieszam. Żenuje mnie to co wyprawia się w naszym pieknym kraju, ale tak naprawdę to co ja mogę zrobić. Jestem zmuszony do takich rządów w Polsce. Mimo iż głosuje w wyborach, i tak nic to nie daje bo zawsze wygrywa partia, z najlepszą kampanią reklamową a nie ta która powinna wladać Polską.
| sl4sh wrote: |
| PO - ciekawe czy im się uda, jak nie to powstaje pytanie "Co dalej ? ", bo jak na razie nie widze innej partii która mogła by rządzić krajem. |
właśnie, tu jest główny problem. niestety - muszę to powiedzieć - PO czasem nie daje sobie rady z polityką. dlaczego odpuścili obie komisje i zapowiedzieli je przed wyborami? wg mnie te komisje zniszczyłyby PiS (i ich reakcja - stanowcze NIE dla komisji - to tego dowód) a przynajmniej prześwietliłyby partię. "jeśli były" jakieś brudy to niech ludzie wiedzą o nich zanim pójdą głosować.
no i co z tego że Dorn ich nie dopuści? opozycja ma obecnie stanowczą większość więc chyba mogą zmienić marszałka, no nie? (pytanie nie jest retoryczne - nie znam szczegółów prawnych pracy sejmu) lewica zapowiedziała że będzie walczyć do końca. Liga i Samoobrona na pewno też nie odpuszczą. teraz PO ma szanse i co? lipa...
wybory jesienią będą jeszcze poza moim zasięgiem ale wiosną już będę mógł głosować. mam nadzieje że do tego czasu coś się wyjaśni. i że pojawi się wreszcie ktoś rozsądny i zdolny do prowadzenia polityki. niestety, wydaje się że żadna z obecnych partii tego nie potrafi.
PO - ciekawe czy im się uda, jak nie to powstaje pytanie "Co dalej ? ", bo jak na razie nie widze innej partii która mogła by rządzić krajem. |
Moim zdaniem PO stoi na takim samym poziomie do i PiS, pwnie gdyby oni mieli tyle samo głosów co i PiS w tym rzadzi i tak by przyszło im do głowy utworzyc np z samoobrona :/
Wszyscy krytykuja PiS za to ze wszedł w koalicje z LiSem (Wtedy jeszcze samoobrone i Lige polskich rodzin) ale PiS musiał wejsc w ta koalicje by cokolwiek zrobic, to PO odmówiło współpracy, wiec szukano innej perspektywy.
Mam nadzieje ze jeszcze posłowie "zdarza" rzegłosowac ustawy o tym zeby karani politycy nie mogli siedziec w tych wygodnych poselkich ławach na wiejskiej (nie było by leppera).
Np. Leszek Miller - podobno ma startować z list SLD Czy ten gość mało się jeszcze skompromitował ?
...
SLD - masakryczna porażka
PiS,Liga,Samoobrona - widzimy jak jest
|
z całym szacunkiem, ale SLD w moich oczach zdecydowanie lepiej prezentowało sie niż PiS teraz...
-wejście do unii
-wzrost gospodarczy
a jeśli ktos powie, że za PiS też jest wzrost, to tylko dlatego,że Kaczyńscy sie nie mieszali do niej...
owszem, wiele ludzi krzyczy, że to postkomuniści, że są tam osoby rodem z PZPR... a, to nic innego jak polowanie na czarownice, dawni czlonkowie Solidarności się mszczą, ludzie, którzy cierpieli za komuny teraz się rewanżują.... to są odczucia człowieka urodzonego w tzw 'wolnej Polsce', mnie nie obchodzi to czy należał do PZPR czy do Solidarności, mnie obchodzi to co robi i chce zrobić...
a, i marzy mi się, żeby Miler dostał sie jakimś cudem do sejmu, załapał się do komisji śledczej do spraw cba i powiedział Ziobrze prosto w oczy na przesłuchaniu - 'Pan jest zerem, panie Ziobro'... takie skromne marzenia xD
Polityka - to nie dla mnie 
Hm... człowiek który pisze, że nie interesuje się polityką to człowiek który nie interesuje się losami swojego kraju.
No bo skoro ludzie nie interesujecie się polityką, czyli tym co się dzieje w państwie, to potem nie miejcie jakiś wontów co do sytuacji w państwie, do tego że dzieje się źle i źle się żyje ! :/ Przeciez was to nie interesowało...
Co do komisji.... szczerze mówiąc nie mam za bardzo zdania na ten temat. Chce po prostu żeby wybory odbyły się jak najszybciej. Bo to co się dzieje to totalna kompromitacja naszego kraju. Kumpel jest w anglii, i nawet tam wspominaja, jak śmiechowo jest w Polsce (btw. przynajmniej teraz wiedzą gdzie leży polska
)
Odnośnie partii i rządzenia - osobiście uważam, że naszej szeroko pojętej polityce potrzebne są nowew twarze i to tak "natychmiast". Bo jak na razie wszystko jest po staremu, zmieniają się tylko nazwy partii lub tez występują migrację posłów z jednej do drugiej partii.
SLD... w sumie jak PiS.... te same afery, problemy itd.
Lepper & Giertych .... broń nas Boże przed tymi panami -> populistyczne pomysły, ludzie bez wykształcenia (Lepper), zero "przyszłościowego" i "logicznego" myslenia... poprostu szkoda gadać.
HM... kompromitacja konkretna i wstyd będzie jak odbiorą nam euro 2012...
| Co do komisji.... szczerze mówiąc nie mam za bardzo zdania na ten temat. Chce po prostu żeby wybory odbyły się jak najszybciej. Bo to co się dzieje to totalna kompromitacja naszego kraju. |
Naprawdę sądzisz, że cokolwiek się zmieni? Osobiście, pokładałem już w tych wszystkich rewolucjach resztki nadziei i nie spłaciło mi się to, więc ujmę to tak: polityka nauczyła mnie pesymizmu. Koniec, kropka.
Kumpel jest w anglii, i nawet tam wspominaja, jak śmiechowo jest w Polsce (btw. przynajmniej teraz wiedzą gdzie leży polska ) |
To przypadkiem nie Amerykańce (a konkretnie Bush, pytający "a to w ogóle Polska ma dostęp do morza?") nie mieli problemów z umiejscowieniem Polski we współczesnej geografii? :>
| Hm... człowiek który pisze, że nie interesuje się polityką to człowiek który nie interesuje się losami swojego kraju. |
I całkiem możliwe, że przypadkiem na takiego trafiłeś. Osobiscie, też się do takowych zaliczam-moim zdaniem tego burdelu już nie można naprawić, nie niszcząc z nim całej Polski...
No bo skoro ludzie nie interesujecie się polityką, czyli tym co się dzieje w państwie, to potem nie miejcie jakiś wontów co do sytuacji w państwie, do tego że dzieje się źle i źle się żyje ! :/ Przeciez was to nie interesowało...[/quote]
Mając do wyboru PiS i PO, moim zdaniem najlepiej było po prostu w ogóle nie głosować. Te partie mają bardzo podobny program i jak któryś z przedmówców powiedział, sądzę, że gdyby PO doszło do władzy, robiliby praktycznie tak samo, teraz tylko z kaczek śmielibyśmy się z kaczora...
| Odnośnie partii i rządzenia - osobiście uważam, że naszej szeroko pojętej polityce potrzebne są nowew twarze i to tak "natychmiast". Bo jak na razie wszystko jest po staremu, zmieniają się tylko nazwy partii lub tez występują migrację posłów z jednej do drugiej partii. |
| SLD... w sumie jak PiS.... te same afery, problemy itd. |
Staram się być na bieżąco, ale dawno już nie słyszałem o jakiejś nowej aferze związanej z SLD, możesz mnie oświecić?
| HM... kompromitacja konkretna i wstyd będzie jak odbiorą nam euro 2012... |
Fakt-będzie. Tryb przypuszczający jest tu zbędny. Mogę postawić każdą kasę na to, że te całe mistrzostwa się nie udadzą ;>
jeju jak co dzień dzieje sie cos nowego... az głowa zaczyna pekac :/ Wczoraj właczam rano radio i najwazniejsza informacja "Aresztowano KAczmarka" ludzie
Wszyscy politycy oburzeni ze to atak na polske... Im dłuzej ten nieporzadek trwa tym jest coraz gorzej... Powinny byc wybory i jakas ustawa która by zabraniała tym terazniejszym rzadzacym do kandydowania! Albo zeby w sejmie mogły zasiadac tylko osoby w wieku 25-35 lat ;]
| Quote: |
| Hm... człowiek który pisze, że nie interesuje się polityką to człowiek który nie interesuje się losami swojego kraju. |
Ale gdyby sie powaznie interesowac polityka, to mozna dostac choproby psychofizycznej i nerwicy. Trzeba sie umiarkowanie interesowac i miec tez umiarkowanie polityków w powazaniu 
| Deathplanter wrote: |
To przypadkiem nie Amerykańce (a konkretnie Bush, pytający "a to w ogóle Polska ma dostęp do morza?") nie mieli problemów z umiejscowieniem Polski we współczesnej geografii? :>
|
Tego akurat nie slyszalem
Ale chodzilo o Anglię. A pisałem, że wiedzą gdzie jest Polska - w sumie nie tak do nich daleko :]
| Deathplanter wrote: |
Staram się być na bieżąco, ale dawno już nie słyszałem o jakiejś nowej aferze związanej z SLD, możesz mnie oświecić?
|
Chodziło mi o czas w którym rządziło SLD....czas przeszły, nie miałe na myśli czasu teraźniejszego, no ale cóż może poprostu źle to napisałem.
Każdy może mieć swoje zdanie, Ja, twierdzę, że należy się interesować polityką. Ale powiem szczerze, że ostatnio troche się w tym wszystkim pogubiłem. Poprostu nie nadążam z tym wszystkim - za dużo !
Jestem tylko ciekaw co z tego wszystkiej wyjdzie....
Jak na razie w PO upatruję w miarę stabilnej sytuacji - choć oczywiście mogę się mylić.
http://www.youtube.com/watch?v=R8eZY8SmY3A
Całkiem ciekawa i nawet śmieszna konferencja prasowa dotycząca przecieków akcji cba
Była w TVP1 po teleospesie wczoraj jesli ktos nie ogladał
Niektóre fragmenty rozmów sa bardzo fajne
I co myslicie o tej całej sprawie?
No nareszcie koniec tego cyrku i będziemy mieli wybory. Tutaj jest moja prośba do obywateli uprawnionych do głosowania, idźcie i zagłosujcie, niech rządzących wybierze większość społeczeństwa, a nie jak to był w przypadku PiS'u, że wybrało ich ok. 15% społeczeństwa.
...
Głównym problemem UPR od lat to, że ludzie nie głosują "by nie zmarnować głosu". Jest to nonsens, ale telewizja i inne media tak własnie argumentują - i to do ludzi trafia.
Na wspólnej platformie UPR, LPR i PR wejście do Sejmu jest praktycznie pewne. Wprawdzie LPR-owi sondaże dają tylko 2%-6%, ale wiemy, że ZAWSZE były one zaniżone - podobnie, jak sondaże dla UPR 1% - 3%, natomiast PR ma sondaże 1% - 5%.
Jednocześnie UPR starannie zastrzegła sobie, że ma w kampanii własne logo i własny czas antenowy. Trzy partie nie maja tworzyć wspólnego klubu w przyszłym Sejmie i w ogóle pozostają samodzielne. UPR startuje zresztą całkowicie samodzielnie w wyborach do Senatu.
Tym, co je mimo ogromnych różnic programowych łączy - to to, że 18 lat temu w Magdalence ONI postanowili, że nie dopuszczą do powstania w Polsce Prawicy. Pomimo ogromnych różnic między partiami konserwatywno-narodowymi, konserwatywno-katolickimi i konserwatywno-liberalnymi łączy je sprzeciw w'obec wszelakiej (a zwłaszcza: zakamuflowanej) Lewicy.
(Przy okazji zwracam uwagę, że faworytem o.Tadeusza Rydzyka nie jest LPR, tylko PiS!!! Nie rozumiem, jak można psioczyć na Radio "Maryja" i jednocześnie namawiać nas do współpracy z PiS-em!?!)
Zwracam też uwagę, że mimo wielkich różnic w programach między LPR i UPR jest jednak kilka punktów wspólnych - np. niechęć do eurokracji. Nie jest ich za wiele - ale są. Nie piszę tego po to, by przekonywać Państwa, że partie te są podobne - tylko dla porządku.
Jednak to, że tak się różnią, jest BARDZO KORZYSTNE. Nikt nas nie będzie podejrzewał, że podpisujemy się pod programem LPR (i odwrotnie...). Ponadto nasz elektorat jest głównie w wielkich miastach - elektorat LPR i PR to małe miasta. Przydałaby się jeszcze jakaś partia wiejska...
Jeśli osiągniemy porozumienie. Ja tu nie zabieram głosu, bo moje serce jest za startem samodzielnym - a rozum jest za startem na wspólnej liście.
Na razie osiągnęliśmy jedno: odciągnęliśmy LPR od sojuszu z "Samoobroną" - dzięki czemu wejście "Samoobrony" do Sejmu z pewnego stało się nad wyraz wątpliwe. I to będzie na pewno naszą zasługą - nawet, jeśli porozumienia z LPR nie podpiszemy i do Sejmu nie wejdziemy!
... |
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/
UPR na listach razem z LPR'em i PR ? ale w sejmie samodzielnie... a już myślałem że źle widze, ale moze sie okazac, ze jest to szansa na powrót upr do sejmu 
Heh jak wałęsa rządził Polską, nie miałem żadnych wątpliwości (przecież brzdąc byłem
) ,
Jak kwaśniewski rządził Polską, to pojawiło się wiele wątpliwości..niepewna sytuacja...
Teraz jak kaczyńskie dobrały się do rządzenia mam tylko jedną wątpliwość;
- Anglia czy I(rlanidia...
Mnie nie przeraża głupota polityków (co widać, słychać i widać). PiS w czołówce w sondażach. Czy Polacy są masochistami? Czy po prostu głupi...
Po raz kolejny okaże się że Polska najlepsza jest do rewolucji i uwalniania spod zaborów ale też zaprzepaszczania szans i danej wolności.
Cholera... A byłem patriotą... 
a moze zadam takie pytanie. Na kogo bedziecie głosowac w najblizszych wyborach? Chodzi mi o jaka partie polityczna poprzecie.
Wiadomo jest ze trzeba pojsc na wybory, przede wszystkim by wybrac mniejsze zło (czyli zagłosowac na PO lub PiS) by nie dopuscic samoobrony i LPR do rzadów. Ale rodzi sie dylemat kogo poprzec? PiS teraz sprawuje sie nie za ciekawie ale PO tez nie wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem... Programy maja podobne wiec w gre wchodzi ocena kto bedzie spokojniej rzadził... A moze jakas inne stronnictwo jest warte polecenia?
Napewno nie na PIS. A kogo to jesze nie wiem. Może brakuje mi partii , która spełniała by moje oczekiwania.
głosowałbym na Unię Polityki Realnej
mimo tego że złączyło listy z LPR'em i PR, bo Giertycha zdecydowanie nie lubie nie popieram i popierać nigdy nie będę, a zarejestrowanie sie jako jeden komitet - Liga Prawicy Rzeczpospolitej - to tylko sztuczka by dostać sie do sejmu... może im się uda
głosowałbym, no ale jeszcze w dniu wyborów będe niepełnoletni, z czego jakość nie jestem zadowolony... przynajmniej potem przez cztery lata sluchajc wiadomości/faktów/czegokolwiek nie będe miał kaca moralnego że to z mojej winy 
Cóż, ja mimo wszystko wolałbym głosować niż przez 4 lata żałować że nie wspomogłem przeciwników jedynejpoprawnejpartiipolitycznej... Niestety, zabraknie mi kilku m-cy...
A jak skomentujecie fakt niewpuszczenia obserwatorów na wybory? Jak dla mnie to jest już szczyt wszystkiego...
Czytając wcześniejsze wypowiedzi zauważyłem sporo zwolenników Unię Polityki Realnej, cieszy mnie, że coraz więcej zaczyna sie o nich mówić i staja sie coraz bardziej rozpoznawalni .
Być może ich ultraliberalny program budzi kontrowersje jak chociażby punkt 3
| "3. Jesteśmy za pełną legalizacją narkotyków. Wychodzimy z założenia, ze Pana zdrowie czy życie jest Pana własnością. Tym samy zaś – jeśli zdecyduje się Pan na ich narażenie na szwank w wyniku zażywania narkotyków, jest to wyłącznie Pana decyzja. Skutkiem ubocznym (ale ważnym!) legalizacji narkotyków, jest zlikwidowanie mafii narkotykowych. " |
ale w gruncie rzeczy to jedyne alternatywne ugrupowanie. PO moze poza tym że prezentuje wyższy poziom kultury, tak na dobra sprawę niewiele różni sie od PiSu. Wszyscy Ci politycy już sie kiedyś się nie sprawdzili w rządzie J. Buzka. A o podobieństwie świadczy chociażby to że politycy migrują pomiędzy tymi partiami.
Program UPR:
http://www.upr.org.pl/main/artykul.php?strid=1&katid=156&aid=6142
i coś dla tych którym sie nie chce zbyt duzo czytać
http://pl.youtube.com/watch?v=spQ89akuJAE
W zmanipulowanych prze PiS sondażach próbuje sie nam wmówić, ze nie warto głosować na partie która nie wejdzie do sejmu. Ponieważ doskonale sobie zdają sprawę, że w przypadku wygranych wyborów mogą mieć większość w sejmie.
Jestem przekonany ze UPR za znacznie więcej zwolenników niż jak pokazują sondaże czy wyniki w wyborach.
Jedna ważna sprawa to będzie trzeba cholernie uważać by podczas głosowania przypadkiem nie skreślić kogoś z LPR
Do sejmu całe szczęście wchodzą jako osobne ugrupowania.
Wszystkich zainteresowanych i niezdecydowanych zachęcam zeby sie chociaż zapoznanać z ich programem. A później już tam zagłosujcie na kogo chcecie (oby tylko ze nie na PiS 
Póki co jestem niepełnoletni więc nie zaprzątam tym sobie głowy. Gdyby jednak wybory odbyły się za kilka miesięcy na pewno wziąłbym to wszystko do serca i pogrzebał trochę. Biorąc pod uwagę, że tacy ludzie jak Tusk, Kaczyńscy i inni są już w naszej polityce od dobrych 10-15 lat, to stare wygi, to nie jest jakaś 'nowość, coś co uratuję polskę, stworzy IV RP', to coś co bije się o władzę od dobrych kilku lat. Czemu nie ma obiecanych 3 mlnów mieszkań? Ja narazie widzę, że zaspokajany jest głód emocji, czyli kto komu bardziej wrzuci, taki stary system, takie coś co kojarzy mi się mocno z PRL'em (może i źle, przecież wtedy mnie na świecie nie było), że wyborcy tylko czekają aż ktoś rzuci "spieprzaj dziadu" albo ", że oni to ofermy" na drugiego. I to ludzi podnieca, oni nie wybierają drogi, oni chyba wybierają ludzi, którzy są w partii. Ba, nie patrzą nawet na jakieś obietnice czy jakieś argumenty partyjne. Mój własny ojciec powiedział, że woli głosować na PiS bo oni to uczciwi i sprawiedliwi, bo w PO to jakieś komuchy siedzą.
Poza tym jakie były procenty poprzednich wyborów? Jaka była frekwencja oraz ile % było na PiS, PO i resztę? Mi coś świta, że frekwencja była ok. 50% i np. PiS miał ze 46%, PO z 42%... Wychodzi na to, że co piąty polak głosował na PiS... A w sumie to czterech pozostałych albo nie głosowało wcale albo głosowali na inną partię (a jest jakaś jeszcze inna możliwość? xp).
Skoro już mowa o polityce dodaje linka do przezabawnej wpadki w TV Pana senatora RP
http://pl.youtube.com/watch?v=kPaWK8VO554&
Poczuję się w obowiązku i was oświecę.
UPR niestety nie ma szans na wejście do rządu. Więc tak naprawdę to jakbyście nie głosowali. A jak nie głosujecie, to popieracie partię, która wygra (czyli prawdopodobnie PiS). Dlaczego?
Mamy 1000 osób. 33 zagłosuje na PiS. 29 na PO, 15 na LiD, 3 zagłosuje na partie nie wchodzące, a 920 nie zagłosuje.
Frekwencja: 8% (
)
3,3% SPOŁECZEŃSTWA za PiS, 2,9% PO itd. 92% ma wybory w nosie
ALE
41,25% GŁOSUJĄCYCH popiera PiS, 36,25% PO, 18,75% LiD, 3,75% partie nie wchodzące.
mamy 460 miejsc (zapominamy o mniejszości niemieckiej
)
ALE
te 4% nie wchodzą, czyli trzeba przeliczyć procenty
PiS 44%, PO 37%, 19% LiD.
MANDATY
203 PiS, 170 PO, 87 LiD
Sami widzicie, że głosy oddane na niewchodzące partie i głosy nie oddane wzmacniają najbardziej partię wygrywającą. Dlatego lepiej zagłosować na PO, która ma szanse wygrać niż na UPR, który i tak nie wejdzie do sejmu.
Mimo, że mam wielki szacunek do UPRu i jego programu itd. i nie chce nikogo przekonywać, że tylko PO itd, bo wiem, jakie mają wady, ale jeśli chcemy walyczć z PiSem, to trzeba walczyć w jednym szeregu.
| mtx wrote: |
| Mimo, że mam wielki szacunek do UPRu i jego programu itd. i nie chce nikogo przekonywać, że tylko PO itd, bo wiem, jakie mają wady, ale jeśli chcemy walyczć z PiSem, to trzeba walczyć w jednym szeregu. |
Niestety mtx ma racj
Słuszne uwagi mtx, skoro juz jestesmy takimi realistami to pozwolcie ze tez trochę pofantazjujmy...
PiS wygrywa wybory (dzisiaj podali ze 41% wynik z d.. wziety no ale mniejsza z tym).
Najsilniejsza partia opozycyjna zostaje PO.
PO juz 2005 miała być rzekomo twarda i silna opozycja.
Jakoś tego nie widać żeby poparcie PiS zmalało, sami wiemy ze jest jeszcze gorzej...
Nie chce tutaj źle wróżyć ale przy takiej opozycji jak Platforma to w następnych wyborach PiS bedzie mieć 60% poparcia ...
To tyle jeżeli chodzi o moja niechęć do partii Tuska, wystarczy ze już komitety wyborcze LiD i PiS zawiązały koalicje jeżeli chodzi o sposób prowadzenia kampanii przeciwko PO w końcu jedni i drudzy mogą skubnąć trochę elektoratu platformie.
Po koalicji PiS i Samoobrony nie zdziwiłbym sie jakby po wyborach doszło do socjalistycznej koalicji LiD PiS, ale tak na marginesie...
a wracając do sondaży to nie powinno sie do nich przykładać większej wagi... Unia Polityki Realniej po 15 latach ma (znowu Realne
) szanse by zaistnieć w polskim parlamencie. Nie ma co słuchać pisowskiego propagandzisty o marnowaniu głosów na polityczny plankton. Głosujmy zgodnie z naszymi przekonaniamy w końcu jeszcze póki co mamy demokracje.
UPR wejdzie do Sejmu z list LPR
samoobrona i PSL tez niestety wejdą...
Jeżeli brać pod uwagę program gospodarki wolnorynkowej, zmniejszenie administracji państwowej i biurokracji PO i UPR niewiele sie różnią. Dlatego nie powinniśmy się bać zagłosować na UPR jeżeli jesteśmy liberałami a nie socjalistami jak PiS i LiD.