FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Pytanie odnosnie parametrow komputera

venom6
Witam,
Mam pare pytań, liczę, że ktoś mi na nie odpowie jak najszybciej Razz
Chcę kupić pare nowych części do komputera na aukcji internetowej z powodu częstego zawieszania się komputera, nie wiem z jakiej przyczyny, ale o tym później i z jego powolnej pracy.

1. Gdzieś na innym forum wyczytałem, że AGP 1/2 - 3,3V, AGP 4/8 - 1,5V. Napięcie jest niby takie same w AGP 4x i 8x, ale teraz mnie zastanawia czy jak kupię płytę główną, która posiada AGP 8x to czy karta graficzna z AGP 4x będzie z płytą dobrze współgrała? Sprzedający niestety nie napisał czy płyta obsługuje AGP 4x też, czy tylko 8x, a na jego odpowiedź czekam już 2 dzień więc zanim mi odpowie aukcja dawno przepadnie, a na przyszłość lepiej wiedzieć.

2. Posiadam procesor ADM Duron 1.8 GHz (Socket A) i zastanawiam się teraz jakie on ma parametry, na necie znalazłem gdzieś odpowiedź, że ma niby FSB 266 MHz. Czy ktoś może mi powiedzieć jak mógł bym to sprawdzić żeby mieć 100 % pewność? Od razu dodam, że szukałem w programie Aida32 i nie znalazłem tam nic na ten temat.

A teraz wracam do przyczyny częstego zawieszania mojego aktualnego komputera o czym mowa była na początku.

Czy częste zawieszanie komputera (tzn. co 5 min. co godzinę, czasem co kilka godzin) może być spowodowane tym, że mam zbyt słaby zasilacz?

Parametry tego złoma:
Procesor AMD Duron 1.8 GHz
Karta graficzna GeForce 2MX 400 64MB
Płyta główna ECS K7VZA
SDRAM: 2 kości po 256 MB i 1 kość 128 MB (133 MHz)
HDD: 1 HDD 40 GB, 1 HDD 200 GB
Nagrywatka LiteOn 52x24x52
Karta sieciowa REALTEK
Karta sieciowa Intel
No i najzabawniejsze, zasilacz firmy ASTEC 200W
Nawet nie miałem zielonego pojęcia, że to tylko 200W zasilacz mam w komputerze Razz
Narazie znalazlem gdzieś w szafce 300W zasilacz, wymieniłem ten 200W na 300W, ale nadal się zawiesza, nie wiem czy to może być spowodowane, że dalej jest zbyt słaby?

Chłodzenie procesora mam na oko dobre, temperatura nie przekracza 60 stopni.
Temperatura karty graficznej raczej też nie jest zła, bo radiator umieszczony na niej jest cały czas chłodny, nawet gdy komputer jest włączony kilka godzin.
Nawet pastę termochłodzącą wymieniłem na nową...
Gryzie mnie tylko ten zasilacz Razz

Dodam jeszcze, że na Linuksie się nie zawiesza w ogóle, pracowałem na nim ok. 2 tygodni i nic.

PS Trochę się rozpisalem niepotrzebnie w tym poście co prawda, a tak poza tym to pisałem go na 2 zawieszenia komputera Razz
Nolt
ad. 1. Jeśli karta graficzna obsługuje AGP 4x/8x to jasne, bez najmniejszego problemu będzie wszystko dobrze działało. O ile dobrze pamiętam GF 2MX działa tylko na AGP 4x.
ad 2. Twój procesor posiada 288Mhz FSB (sprawdź nawet specyfikację swojej płyty głównej zobaczysz że twoja płyta obsługuje tylko takie procesory Razz)

I tak, od razu moja rada twoj zasilacz jest za słaby powinieneś mieć przynajmniej 300W. Co do restartów komputera najczęstrzym problemem jest wysoka temp. twojego procka. 60stopni to trochę dużo (temp. powinna oscylować w granicach 40-55). Polecałbym przetestowanie kości RAM i procesora. Polecam soft taki jak hiron boot cd (a w nim gold memory do testowania pamięci RAM)+prime95 (program ten wykonuje różnego rodzaju obliczenia i maksymalnie obciąża twój procesor, także jeśli podczas testów komp zawiesi się znaczy to że coś nie tak jest z procesorem). Koniec końców, moja rada jest taka, na pewno wymień zasilacz, a później przetestuj RAM procka, ewentualnie dysk twardy.

PS: Twój komp to nie taki złom jak ci się wydaje, to dość dobry sprzęt jeśli chciałbyś mieć własny serwer WWW, ftp, itc, hub dc lub coś takiego (oczywiście na systemie Linux). Dla przykładu: strona www.slackware.com stoi na komputerze Pentium III, 600 MHz i 512 RAM (os slackware).
venom6
Tak zgadza się, ta karta graficzna GeForce 2MX 400 działa na AGP 4x. A co do płyty to ok, obsługuje procesory do 288 MHz FSB, a procesor prawdopodobnie ma 266 MHz (chociaż kij go wie), tak wyczytałem gdzieś na innym forum o ile mnie pamięć nie myli. A teraz zapytam jeszcze o coś, jeśli przykładowo podłączę do płyty głównej procesor z 333 MHz FSB, a płyta obsługuje maksymalnie 266 MHz FSB to będzie to działało? Wydaje mi się, że tak ale procesor będzie miał mniejszą moc. I jeszcze coś na koniec, po zmianie procesora z 1 GHz na 1.8 GHz przy tej właśnie mojej aktualnej płycie głównej ECS wykrywa mi proceosr jako "unknow", poprzedni procesor też był Duronem, wie ktoś może dlaczego tak jest?

PS dzięki Nolt za pomoc Smile
Postman
Hn do tej płyty umieścisz każy procesor z Socket A. Masz dużo podpiete do zasiłki tak więc zasilacz moze nie wyrabiać To że pisze 300 wat to wcale nie musi oznaczać 300 wat. Polecam markowe zasilacze z pasywnym a jeszcze lepiej z aktywnym. PFC. Częstą przyczyną może być płyta główna np wybrzuszone kondesatory. Jeżeli chcesz wiedzię co nawal podłączaj po kolei każy z elementów kompa i czekaj na efekty. Oczywiście procek i pamięć oraz karta muszą być na płycie i jeden z twardzieli z sytemem. Masz zamontowane trzy kostki pamięci . Podejrzewam , że mogą ze sobą się gryź , nie wspominają że źrą dużo prądu.
Jak już nie wiesz co to kup nowego kompa. Ten pomału odchodzi do lamusa. Laughing
Nolt
Wygogolowałem coś takiego o twojej płycie, nie wiem czy to dokładnie ta wersja ale:

AMD-K7 Athlon Socket A 200/266MHz FSB
AMD-K7 Duron Socket A 200/266MHz FSB

Co mogę powiedzieć o płytach ECS? to jedne z najgorszych płyt głównych (choć z drugiej strony płyta, płycie nie równa) ale takie wszędzie opinie są o płytach ECS, nie zdziwiłbym się poprostu twoja płyta nie lubi nowego procesora. Możesz spróbować zaktualizować BIOS do najnowszej wersji to może pomóc w indentyfikacji procka. A odpowiedz na pytanie czy po podłaczeniu innego procesora którego nie wspiera płyta jest że raczej nie będzie działał..

źródło: http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=95
gandalfini
To i ja się spytam (by nie zakłądać nowego topic'a)
Zamierzam wkrótce nieco zupgrejdować mojego 5 letniego zdechlaka i mam problem z doborem procka - "nowe" graty będą pochodzić najprawdopodobniej z allegro. Od razu zakłam, że nie będzie to jakiś "wypas" sprzęt - byleby był ok 50% szybszy od tego złomu co mam (Celeron 2,4 Ghz, 512 MB Ram, Radeon 9000 pro)
Mam dylemacik - czy kupić Pentium 4 (3,0 bądź 3,2 GHZ) czy też athlona (o podobnej częstotliwości taktowania)
Wydaje mi się, że Pentium jest szybszy ( w końcu ma Hypet-threading czy jak to się zwie;) )
Poszperałem w necie i nie znalazłem żadnej sensownej odpowiedz- jedni wolą pentium a inni athlony. Mam do Was pytani - czy porównywaliście wydajność tych procków (no nie wiem jak..u kolegi, znajomych...) i który z nich jest wydajniejszy ??
gecko
http://rankingi.chip.pl/ Very Happy

tu masz wszystko. a HT to sciema, daje gora 5-10% wieksza wydajnosc ale tylko w niektorych zastosowaniach. ja osobiscie wole athlony X2 64+ (dwurdzeniowy, 64-bitowy) - wlasnie takiego planuje kupic.

poguglaj dokladniej bo duuuzo przeoczyles Wink