FRIHOST • FORUMS • SEARCH • FAQ • TOS • BLOGS • COMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!


HARİBO ŞEKERİNDE DOMUZ JELATİNİ!





BURAK_X
Quote:
HARIBO
hariboSitemizde bu jelâtinli yumuşak şekerler için çeşitli yazılarımız yayınlanmıştı. HARİBO ÜZERİNE..., başlıklı yazımızda bu şekerlemelerde kullanılan jelâtinin domuz jelâtini olduğu Almanya’daki firmanın yazısı ve Laboratuar test raporu ile ortaya konmuştu. Kaldı ki, sığır, koyun ya da tavuk kökenli olsa bile helal kesim olmadığı için bu hayvanların kemik ve derilerinden yapılan jelâtinin de helal olamayacağı açıktır. Bu defa Almanya’dan bir kardeşimiz, firmaya yaptığı bir müracaat üzerine, firmadan gönderilen bir yazıyı bize de göndermiştir. Almanca yazılmış yazı metni şöyledir:


Subject: Re: Gelatine (Call #40
Date: Fr 11 Nov 2005 13:53:05 CET
From: sarah.moeger@haribo.com

Sehr geehrter Herr Gülec, vielen Dank für Ihr Schreiben an HARIBO. Es hat uns sehr gefreut, daß unsere Produkte Ihnen so gefallen. Unsere gelatinehaltigen Artikel werden ausschließlich mit Schweinegelatine hergestellt. Es gibt von HARIBO aber auch viele Fruchtgummi-Produkte, die Vegetarier oder Menschen islamischen Glaubens ohne Bedenken essen können. Diese Produkte werden aus modifizierter Stärke oder Agar-Agar, einer tropischen Algenart, und nicht aus tierischen Substanzen hergestellt. Die in Frage kommenden Artikel entnehmen Sie der beigefügten Liste. Diese Artikel sind überwiegend sogenannte Stückartikel, d.h. sie sind an Kiosken (o.ä. Verkaufsstellen) einzeln, oder beim Großhändler in der Runddose zu kaufen. Außerdem werden fast alle unsere Lakritz-Produkte mit modifizierter Stärke hergestellt. Wir hoffen, daß wir Sie auch weiterhin zu den treuen Kunden von HARIBO, Goldbär & Co. zählen dürfen.

Mit freundlichen Grüßen

HARIBO GmbH & Co. KG

i.A.
Sarah Möger
Verbraucherservice-
Yazıda konumuzu ilgilendiren kısmın Türkçesi şöyledir:

Çok Degerli bay Gülec,
“Jelâtin içeren ürünlerimiz özel olarak domuz jelâtini ile üretilmektedir. Mamafih, ayrıca vejeteryanlar ve İslam inancına sahip olanlar için de modifiye nişastadan ve agaragar’dan yapılmış yumuşak şekerlerimiz vardır. Bunlar hayvansal maddelerden yapılmamıştır.”

HARIBO GmbH Co.KG
Sarah Möger- Tüketici servisi

Böylece bu son yazı ile bir defa daha teyit edilmiştir ki HARİBO ürünlerinin jelâtinli olanlarında domuz jelâtini kullanılmaktadır. Firmanın bu son yazısı ile Müslümanlar için de hayvan kökenli olmayan jelâtinsiz şekerler yapmaya başladığı anlaşılmaktadır. Ancak Güvenli olup olmadıkları gerek Almanya’da, gerek Türkiye’de Helal Sertifika işlemleri sonucunda belli olabilecektir. Bu sonuçlar belli oluncaya kadar Müslümanların jelâtinli HARİBO şekerlemelerini çoluk çocuğuna tükettirmemelerini tavsiye ederiz.
YG2303
Gerçekten ilginç bir haber bilmeden neler yiyormuşuz.(gerçi ben o tarz şeyler tüketmem ama bir ara yemiş olabilirimjavascript:emoticon('Smile')
Smile) bu konuda bizi bilgilendirdiğin için teşekkürler.
darkeagle
Müslümanlar için özel olarak ayrı üretilmekte.

Ayrıca uzun bir süredir avrupada da aynı şekilde üretiliyor.

Ben güvenle yerim, özellikle de kendi düşüremeyecek kadar büyük bir firma ise.
BURAK_X
darkeagle wrote:
Müslümanlar için özel olarak ayrı üretilmekte.

Ayrıca uzun bir süredir avrupada da aynı şekilde üretiliyor.

Ben güvenle yerim, özellikle de kendi düşüremeyecek kadar büyük bir firma ise.


Quote:
Kaldı ki, sığır, koyun ya da tavuk kökenli olsa bile helal kesim olmadığı için bu hayvanların kemik ve derilerinden yapılan jelâtinin de helal olamayacağı açıktır.

Wink
---------------------------------------------------------------------------------------------
YG2303 wrote:
bu konuda bizi bilgilendirdiğin için teşekkürler.

Ne demek canım görevmiz Very Happy
loserk
...
BURAK_X
loserk wrote:
türk firmaları da aynı şekerlemeleri domuz jelatinsiz yapıyor zaten,mesela kent,mesela sagra... o yüzden türk firmaları tercih edin derim ben Wink
Bencede Very Happy
mr.emre
BURAK_X wrote:

Quote:
Kaldı ki, sığır, koyun ya da tavuk kökenli olsa bile helal kesim olmadığı için bu hayvanların kemik ve derilerinden yapılan jelâtinin de helal olamayacağı açıktır.



ona bakıyorsan hiç bir şey yiyemezsin. jelibona kadar neler var.
Garga
Piyasada neler neler var...Mesala et doner zannedip neler yediğğimiz, ya da meyve suyu zannedip neler içtiğimiz...Bunu senelerdir engelleyemediler acaba bunun önüne geçmek ve önlem almak için ille de ünlü birinin mi ölmesi veya hasta olması gerekir... Twisted Evil
Related topics
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Turkish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2011 Frihost, forums powered by phpBB.