FRIHOST • FORUMS • FAQ • TOS • BLOGS • DIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Demokracja, Komunizm, Monarchia, wladza...

v3nd0r
Czy mysleliscie kiedys o tym , co bylo by lepsze od demokrqaci, monarchi? A moze uwazacie ze wladza w rekach jednej osoby, badz grupy osob to zlo? Osobiscie nie lubie demokracji, nie w takim wydaniu jaka widziamy ja w Polsce... Ci ludzie sa po prostu smieszni, mysla ze moga z nami robic wszytsko, a znaja nas tylko wtedy kiedy trzeba isc do urn... A czy lubie w ogole demokracje? nie wiem, bo jestem chyba jeszcze za mlody zeby wiedziec to napewno, jak zwykle prawda przyjdzie wtedy kiedy bedzie juz za pozno...
A dlaczego w tylu krajach demokracja funkcjonuje, moze na prawde to jest to? Hm mysle ze prawda lezy gdzie indziej nie w ustroju, tylko w ludziach, bo to my, ludzie tworzymy to wszytsko... I demokrcja jest taka jaka jest bo ludzie sa tacy jacy sa Razz Nic na to poradzic sie nie da, gdyby do wladzy byli dopuszczani naprawde tacy ludzie ktorzy czyja powolanie, a nie tylko czuja kase to mysle ze bylo by owiele lepiej... Moze z drugiej strony droga nasza jest troche trudniejsza, bo odzyskalismy wolnosc stosunkowo nie dawno, a droga do lepszego jutra wiedzie prze wyboista droge.
Arcio
tyle ze gdyby ludzie byli tacy jak powinni byc to wogole niepotrzebna by byla zadna demokracja czy monarchia .. tylko anrachia
HunterMac
Moja historyca w LO zwykla mawiac ze demokracja nie jest dobrym
ustrojem, ale jak na razie czlowiek nie wynalazl lepszego i wedlug mnie
jest w tym duzo prawdy. Zreszta co tu mowic - czy to demokracja czy
monarchia feudalna, zawsze po dupie dostaja najbiedniejsi. To chyba
bardziej kwestia sposobu rzadzenia panstwem niz kwestia ustroju.
Dopuki ludzie laknacy wciaz wiecej pieniedzy beda wdrapywac sie na
szczyt wewnetrznej drabiny machiny polityki panstwa, podazajac za
dobrem wlasnej d... i obejmujac wladze beda w efekcie lansowac
rozwiazania panstwowych problemow, utrzymujace ich stolki i
powiekszajace ich dochod (patrz sprawa Orlenu, skandale z paszami,
inne kraje przejmujace rodzime firmy itp), doputy demokracja nie
bedzie faktycznie miala mozliwosci prawdziwie i efektywnie zaistniec
- a bedzie sie u nas dzialo jak dotad...

Quote:
tyle ze gdyby ludzie byli tacy jak powinni byc to wogole
niepotrzebna by byla zadna demokracja czy monarchia .. tylko anrachia

Tu sie akurat nie zgadzam - nawet w prechistori ludzie laczyli sie w
drobne grupy aby polowac, zdobywac pozywienie, itd - w grupach tych
nastepowal naturalny podzial wedlug umiejetnosci i sily - czyli tak
naturalnym jest pewnien sposob organizacji i tworzenie komorek
spolecznych, administracyjnych. Gdyby faktycznie ludzie "byli tacy jak
powinni byc " to najlepiej wtedy spisywalby sie wedlug mnie komunizm
opisany przez Marksa, lub jakas mutacja demokracji. Zreszta nie jestem
zadnym ekspertem to tylko subiektywna opinia, chce tylko powiedziec ze
anarchia moze przyniesc tylko chaos i brak jakichkolwiek korzysci.
v3nd0r
Sa rozne szkoly anarchi jedne lepsze drugie gorsze. Ale jak dla mnie glowna i najwazbnniejsza zasada jest to iz mozna zyc bez panstwa nic wiecej... Jest takie cos jak anrachokomunizm,anarchokolektywizm i inne tego typu podobne rzeczy, nie generalizujmy anarchi jako czegos zlego bo bezwladnego gdyz jest tu grube nie dopomowienie Razz

Zycie Bez Panstwa Jest Mozliwe... a kontr odpowiedzia niech nie ebdzie 'ale po co'...
fallco
hmmm trudne pytanie... demokracja jest niedoskonala bo my jako ludize nie jestesmy doskonali... ale rzeczywiscie trudno znalezc lepszy system, aczkolwiek monarchia to tez dobry pomysl, tylko zalezy od rzadzacego...

najlepszym systemem bylby komunizm, jest tylko jeden problem - nie istnieje spoleczenstwo ktore byloby wstanie sprostac jego wymaganiom mentalnym, bo zawsze niektorzy beda dazyc do wlasnosci...
Black & White
W sumie to rdzenni nasi przodkowie żyli w ustroju anarchii do czasów Mieszka i było im tak dobrze.
No ale dziś.
Czasy komunizmu nauczyły nas cwaniakować, minie jeszcze kilka pokoleń, zanim nauczymy się co to demokracja.
Każdy kraj zachodni miał problemy z tym ustrojem, teraz oni mają demokrację przez kilkadziesiąt lat, a my tylko kilkanaście.
Wydaje mi się, że z czasem też przezwyciężymy nasze problemy.
Arcio
przeciez mowiac anarchia nie mam na mysli powrotu do epoki kamienia lupanego ;)zycie w anarchi to jak najbardziej zycie w wielkim skupisku.. tylko ze bez beznadziejnego zlodziejskiego kregu szyderców który by nami juz nie rzadzil, nie okradalby nas nie rzucalby nam klody pod nogi.. opadły by granice panst ,juz nie bylo by kongliktow narodosciowych ehh..

"Być rządzonym, to być obserwowanym,
nadzorowanym, szpiegowanym, kierowanym, nastawianym
Być rządzonym, to być kontrolowanym
porządkowanym, ocenianym, szacowanym, cenzurowanym
Być rządzonym oznacza, przy każdej transakcji,
przy każdym działaniu, przy każdym ruchu
być odnotowanym, rejestrowanym, opodatkowanym, napominanym,
ostemplowanym, krępowanym
Być rządzonym oznacza, pod pretekstem dbałości
o dobro ogółu być zmuszanym do płacenia
Być rządzonym oznacza być uciskanym
okradanym, oszukiwanym, drenowanym, represjonowanym
Być rządzonym oznacza, przy pierwszej próbie buntu
przy oznakach protestu, przy oznakach oporu
być nękanym, poniżanym, wyśmiewanym, i znieważanym,
Być rządzonym, to być sprzedawanym,
zdradzanym, deportowanym, bitym, rozbrajanym,
Być rządzonym, to być aresztowanym
sądzonym, skazywanym, więzionym, rozstrzeliwanym

Taka jest władza, taka jest jej sprawiedliwość,
Taka jest władza, taka jest jej moralność. "

Dezerter- Być rządzonym
skoczek_2002
Fajny Arcio wierszyk!
Kudlaty
no no... Arcio ciekawy i fajny wierszyk... Smile
v3nd0r
no bardzo mi sie podoba, oddaje ducha wladzy ;], co to znaczy wladza, to znaczy ze trzeba przeczytac wierszyk powyzej i nic wiecej juz nam nie potrzeba...
Black & White
A kto by płacił za budowę dróg, kto by ochraniał twoją rodzinę od przestępców, kto by interweniował w sytuacji kiedy ktoś stanie się imperialistą powyżej prawa.
Zrozumcie, że ludzie z natury chcą czymś kierować, trafiłby się taki, który miałby pieniądze, zdobył ludzi, broń i mógłby rządzić.
Jakby nie było, nie miałbyś nawet tego minimalnego wpływu na swój los jaki masz teraz.
Arcio
co do wierszyka to spiewa to kapela Dezerter ale wiem ze to napisal jakis polski popularny pisarz.. wiem jedno ze chcialbym wiecej jego dzieł !

Black & White zdjae sobie sprawe.. dlatego wykluczam mozliwosc powstania anrachi w takim swiecie w jakim my zyjemy
niedawno mielismy przyklad obalenia rzadu w argentynie.. kazdy widzial co sie dzialo..totalna rebelia okranadne sklepy , burdy wszystko niszczone.. nie o tym marzę..
skoczek_2002
Tylko o ?
Arcio
wiesz wszyscy widza anarchie polityczna a anarchisci wyznaja anarchie serca
skoczek_2002
Mów rozsądnie...
Arcio
hmm jak amm Ci to wytlumaczyc.. Wiara w utopie w ktorej istnieje tylko pokój, mlilosc, dobro. Teraz moze my Polacy czujemy sie w miare bezpieczie..ale tylko kwestia czasu jak wyłoni sie jakis nowy hitler i nas wyzabija masowo
skoczek_2002
Nie powstanie nowy hitler, bo już był taki, więc ludzie wiedzą kto to jest i do czego to prowadzi...
Arcio
taa ludzie wiedza co to hitler..ale drugi hitler moze byc tak podstepny jak i pierwszy a wtedy ludzie nie nie obejrza a na swiecie bedzie juz wojna
skoczek_2002
Ale wtedy wiedzą jak mu przyłożyć w mordę...
Arcio
ty chyba nie wiesz co to jest manipulacja ludzmi.. by sie nie obejrzeli a ktos juz by ich owinal wokol palca
skoczek_2002
trochę optymizmu...
Powinni pesymistów warnem karać...
Arcio
skoczek jak mailem 12 lat tez bylem przepelniony optymizmem
skoczek_2002
Nie jestem do końca optymistą, ale także realistą...
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.