|
|
2 pytanka a zarazem prośby.
- 1 - Potrzebuję jakiegoś dobrego programu (coś w stylu MovieMaker, ale ten mi nie działa). Żeby można było dzielić film na części, dodać jakieś efekty i przejścia.
- 2 - Jakiś program do przerabiania filmów .avi na płytę DVD. Żeby można było robić menu itd.. ale najważniejsze... żeby można było wkleić napisy. Bo mam DVD bez DivX-a
Jak by ktoś miał jakieś takie programy.. Było by super
Z góry dzięki 
do wycinania zwykły virtualdub a do edycji ulead video studio tylko ten drugi kosztuje troche 
Nero Vision:
http://www.nero7.pl/pl/produkty:vision4
Napisów nim nie wstawisz.
Napisy można wstawić w VirtualDubie ale musisz mieć kodeki ffdshow i ściągnać plugin ffdshow`a.
Jeśli chodzi o te napisy w Visual Dub to u mnie wychodzi beznadzieja. Przerabia się z godzine i wychodzi na to, że dźwięk nie zgrywa się z ruchem ust aktorów. :/
No to musisz się pobawić kodekami i opcjami ffdshow, robiłem juz nie jeden film tzn. polskie tłumaczenie + napisy w virtualdubie i wszystko jest w porządku.
Jest ciekawy pakiet do edycji filmów wydany przez Sony . Niestety nie pamiętam nazwy oraz pakiet nie należy do tanich . Jeżeli cię jednak by było stać na niego to oczywiście polecam 
VirtualDub + TMPGEnc polecam 
a jakiś program żeby elegancko pociąc filmik od tej do tej sekundy. Fajnie by było 
Napisałem ci przecież, testowałeś oba te programy ?
@bet_score: chyba najlepszym i zarazem najbardziej intuicyjnym programem do wszelakiej edycji filmów oraz obróbki audio/video jest Sony Vegas (niżej link):
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=114&id=1397
sam obrabiam w nim wiele filmików (amatorskich ;p) i naprawdę ten program posiada wiele możliwości...
myślę, że moża też w nim wbudować napisy do filmu... chociaż sam jeszcze tego nie robiłem (dodawałem tylko credits'y oraz podpisy pod różnymi scenami).
Program posiada też wiele efektów, przejść - zresztą sprawdź sam (link powyżej)
Co do zrobienia autorunu i menu to myślę, że dvdarchitect będzie dobry...
No i konwersja - polecam DivX Converter 6.2.1 - może jest już nowsza wersja... sam nie wiem ;p w każdym razie przerabiam w nim filmy z różnych formatów (głownie wmv i avi) do divixa, głównie do wystawienia na YouTube. Dużo możliwości zmiany bitrate, rozdzielczości, etc. I przede wszystkim prosty w obsłudze.
A jeśli chcesz obrobić sam dźwięk, by np. wstawić go jako ścieżke dźwiękową do filmu - polecam Audacity - jest za free i posiada naprawdę ogromne możliwości.
Większość z tym programów powinna znajdować sie na dobreprogramy.pl.
A ja polecam Sony Vegas 7.
Fajny programik do obróbki.
A co to nagrywania z .avi na płytke DVD to chyba nero ma jakiś-takiś bajer
| Quote: | | A co to nagrywania z .avi na płytke DVD to chyba nero ma jakiś-takiś bajer |
Tak, ma. Możesz spróbować w tym konwertować. Sam nic jeszcze w nero nie przerabiałem, więc nic więcej o tym programie napisać nie moge.
Siemano.
Ja osobiście polecam UleadVideo Studio. Duże możliwości, małe wymagania czyli to co potrzebujesz.
Ja go używam i jestem zadowolony... Idealny do montażu i obróbki wideo.
pozdrawiam
- 2 - Jakiś program do przerabiania filmów .avi na płytę DVD. Żeby można było robić menu itd.. ale najważniejsze... żeby można było wkleić napisy. Bo mam DVD bez DivX-a
Polecam pakiet nero full ver. 7!
| webek wrote: | @bet_score: chyba najlepszym i zarazem najbardziej intuicyjnym programem do wszelakiej edycji filmów oraz obróbki audio/video jest Sony Vegas
A jeśli chcesz obrobić sam dźwięk, by np. wstawić go jako ścieżke dźwiękową do filmu - polecam Audacity - jest za free i posiada naprawdę ogromne możliwości. |
Nie jestem ekspertem ale korzystałem/korzystam z obu programów i także gorąco polecam! O ile Sony Vegas jest drooogi jak ... bardzo drogi, to możliwościami wręcz powala. Audacity jest za to darmowe ale także "mocne" 
Ja może nie tak w całości do tematu nawiązuje, ale zagadnienie podobne. Otóż, potrzebuje programu, którym mogę sobie przekonwertować filmy z rmvb do avi.
Ostatnio trochę czasu szukałem i nie trafiłem na nic dobrego, bo to albo jakość obrazu była tragiczna, albo dźwięk nie nakładał się z obrazem. Jeśli ktoś zna jakiś dobry i prosty w obsłudze program, to proszę o nazwę.
Żeby to już nie był taki kompletny offtop to polecam osobom, które szukają programów do edycji video zapoznać się z tym tematem. Są tam nazwy programów razem z tutkami do nich.
http://www.frihost.com/forums/vt-77139.html
Ja konwertowałem Winavi (wszystko ładnie konwertuje) i z darmowych Mediacoder (chociaż ten ostatni jest krytykowany za szybkosć konwersji)
Avi2Dvd - do zrobienia z *.avi DVD
Gordian Knot też jest dobry, ale trochę trudniejszy w obsłudze
WinAVI - a to do przerabiania na inne formaty, z rmvb do avi tez przerabia
Video X Converter - Przerabia kilka ciekawych formatów na inne, np. 3gp, mp4.
W Nero jest Nero Vision. Najlepsze co widziałem do edycji, naprawdę.
Widzieć to ja widziałem lepsze... tylko żeby był tańszy niż 300zł...
Co do pierwszego punktu, to przekonałem się że "Sony Vegas Studio" jest świetnym programem, osobiście z nim się nie stykłem, ale mój bardzo bliski przyjaciel montuje/przerabia/i co tam jeszcze/ filmy, i wychodzi naprawdę dobrze, i w dobrej jakości.
A jeśli chodzi o montaż i odbróbkę filmów i zdjęć(w sensie zrobić pokaz z przejściami i odpalić na stacjonarnym dvd) to ja używam Ulead VideoStudio oraz Ulead DVD MovieFactory, i naprawde polecam. programy mają fajne przejścia, filmy można ciąć na kawałki, łoczyć kawałki w jeden film i jeszcze inne rzeczy robić.
Chyba raczej nie powinny być drogie te programy, bo kiedyś je do karty telewizyjnej za 50,- dawali
| Quote: | @Azt3k
W Nero jest Nero Vision. Najlepsze co widziałem do edycji, naprawdę. |
To chyba niewiele programów widziałeś.
Napewno są lepsze niż nero vision, no i fajniejsze menu można zrobić.
Miałem kiedyś doświadczenie w korzystaniu z Ulead Video Studio i potwierdzam jego duże możliwości i końcowy efekt. Co do Nero Vision - zgadzam się, mimo znanej marki - nie jest to wybitny program, ale jak komuś się podoba, to jego sprawa - w końcu nie samo narzędzie jest najważniejsze ale twórcza inwencja człowieka, który go używa.
...bo jakby się uprzeć to nawet w Paincie można rysować. Tylko po co, skoro jest Photoshop? 
Ulead Video Studio dołączony nieraz do kart telewizyjnych
| Gosiachek wrote: | | Ulead Video Studio dołączony nieraz do kart telewizyjnych |
A nie jest to jakas "okrojona" wersja przypadkiem ?
|