FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Play - co sadzicie o tej sieci?

gildiaonline
Tak jak w temacie. Co sądzicie o sieci Play?

Jeśli wam się nie podoba to dlaczego?

mtx: 1. niepotrzebne znaczki w temacie 2. zamista code jest quote 3. niepotrzebne wyjaśnianie co to
mtx
Używam (jestem abonentką). Byłam też testerem.
Mam mieszane uczucia. Telefon fajny. Ale jednak nie tak fajny jakby mógł być. Abonament za tani też nie jest. bo mam 70 zł, czyli 100 min.
Internet na któym mi najbardziej zależy drogi jak cholera.
W sumie doczekam tylko do końca umowy. Chyba, że coś zmienią..
vrooth
dziwna kampania reklamowa, niektórzy mieli zastrzeżenia do jej nieetyczności - chodzilo o wizerunek małych dzieci czy coś, dokładnie nie wiem - drogi w porównaniu do ery/plusa/orange abonament, bo jak wchodziła na rynek czwarty operator to wszystkie ceny miały pójść w dół optymistycznie 30%, no ale nic z tego nie wyszło.... no i narazie słaba dostępnośc play, bo jakbyto powiedzieć, gdzie jest ich najblizszy punkt bo tego nie wiem... nie o to chodzi zeby zobaczyc na stronie, tylko idąc ulicą widzieć punkt obsługi....

początki
Nolt
Hehe, shit jak dla mnie Razz Moze i tel. oferuja dosc fajne, lecz oferta abonamentowa jest do du***. Wole mojego +)
Ramelof
Jestem w orange i nie mam zamiaru zmieniać na inną sieć tymbardziej na PLAY. Orange wporowadziła nową taryfe na karte, która jest naprawde dość dobra.

Wracając do tematu Play jest dość niedostępne - w moim mieście nie ma jej. Telefony może fajne, ale część i tak oferuje Orange, Plus, czy ERA.
Postman
http://www.playmobile.pl/
Rozważam obecnie tylko sieci przedpłacone. Mam simplusa. I wporównaniu z simplusem taryfa pleya wychodzi atrakcyjnie:
0,49 za minutę do wszystkich
0,15 SMS do wszystkich.
Dodatkowo jak dużo dzwonią do Ciebie to masz za dwie mniuty przychodzących połączeń jedną minutę wychodzących i to do wszystkich.
Z zakupem pakietu startowgo żaden problem. (koszt 30zł i na rozmowy 30zł).
Jako ciekawostkę mogę podać jak odpowiedział Orange Go. Rozdaje darmowe pakiety startowe. Można zamówić przez neta i wybrać sobie numer:
http://www.orange.pl/portal/map/map/homeog?SECTION=GO
Lecz cenami nadal nie przebiją Playa.
Natomiast Simplus nie popisał się swoją nową taryfą:
http://www.simplus.pl/showDoc.do;jsessionid=07F8EA12E5B7DE673683E8041C567F79?alias=infos_promocje_hity_simplusa
Moim zdaniem cofa się w czasie.
gandalfini
Postman wrote:

Jako ciekawostkę mogę podać jak odpowiedział Orange Go. Rozdaje darmowe pakiety startowe. Można zamówić przez neta i wybrać sobie numer:
http://www.orange.pl/portal/map/map/homeog?SECTION=GO

Heh, zamówiłem sobie nowy nr Wink dzięki
BTW - czy to nie właśnie w taryfie GO pieniądze na karcie przepadają jeżeli nie doładowywuje się go przez jakiś okres ??
On topic - sieć play będzie tak samo popularna jak sami swoi- może ekscentrcy się skuszą Wink
mtx
http://trendexpert.wordpress.com/2007/06/21/tp-zainteresowana-siecia-play/

Raczej tak jak z samymi swoimi to się nie skończy.
webek
Mi się w tej sieci tylko logo podoba :p
Nic więcej...

A sam jestem abonamentem ery w happy taniej i nie narzekam - no może tylko na to, że rozmowy są drogie, ale mi to jakoś szczególnie nie przeszkadza.
Nolt
mtx wrote:
http://trendexpert.wordpress.com/2007/06/21/tp-zainteresowana-siecia-play/

Raczej tak jak z samymi swoimi to się nie skończy.

Prezes tp ? a moze prezes tp i orange. Po polaczeniu (jesli mozna tak nazwac) orange i tp. Obie firmy zgarniaja kupe kasy praktycznie pchajac sie i sponsorujac wiele rzeczy. Play to kolejny ich plan zainwestowania kasy.
Seba222
Ja liczyłem na to, że po wejściu PLAY spadną ceny u innych operatorów. Niestety PLAY wystartował z takimi cenami, żechyba każdy inny operator ma niższe. Niestety mnie nie są w stanie przeciągnąć do siebie i zostaję w ERZE. Nie jest tu może idealnie, ale ... no właśnie. Chyba się przyzwyczaiłem i w tej chwili nie chce mi się po prostu operatora zmieniać. Za 60 zł brutto mam 40 minut do wszystkich i 240 minut do Ery, heyah i na stacjonarne + 600 minut do wszystkich promocyjnie. W zupełności mi to wystarczy, a nawet nie wygaduje wszystkiego.
Natomiast co do reklamy PLAY - takie sobie, czasem kontrowersyjne, ale nic nadzwyczajnego. PLUS ma najlepsze reklamy w tej chwili (jeżeli chodzi o sieci komórkowe) - są śmieszne, a zarazem wbijające sie w pamięć. Nie zmienia to jednak faktu, że w plusie telefonu nie kupie Razz
eddy007
Jak dla mnie to nie takie złe. Ale więcej się spodziewałem po sieci, która miała taką kampanię reklamową.
Lemike
też kupiłem starter PLAY-a i mimo że ceny nie są rewelacyjne, sieć pod względem usług jest całkiem przeciętna. A ceny maleją tylko wtedy, gdy kupi się baaardzo drogie doładowanie, czyli 150zł i więcej... i najwiekszym plusem wg mnie są te bonusy(tj. jeśli doładuje się konto o 50zł lub więcej dostaje sie bonus w zależności od ceny doładowania), co w innych sieciach też kiedyś było, a nie wiem jak jest teraz...
dragonworld
Mnie najbardziej w tym playu odrzucają reklamy Rolling Eyes
the_mariska
Jak dla mnie zbędne zabawki. Od nowinek technicznych mam komputer. A telefon wystarczy mi w zupełności, jeżeli: 1. Mozna z niego dzwonić, odbierać połączenia, i patrzeć z jakiego numeru są nieodebrane, 2. Można wysyłać i odbierać smsy, 3. Można nim otworzyć piwo (z kolegami w akademiku rozważaliśmy też pomysł instalacji w specjalnych telefonach 'studenckich' również zapalniczki i korkociągu Twisted Evil ). Całą resztę uważam za zbędny szpan. A przepłacać za telefon kilkakrotnie, żeby zaszpanować czymś właśnie takim to moim zdaniem czysta głupota.
[BTW. jestem w Plusie, mam 15 gr za smsa, 59 za minutę, i abonament minimalny przy tych stawkach jest 25zł. Tyle jeżeli chodzi o proównanie. Rolling Eyes ]
fofoo
Jak dla mnie to start mają dość słaby mogliby się bardziej postarać. Heya zrobiła to duzo lepiej. Wiadomo że najwazniejsze to złapac klienta, potem juz przez jakis czas sie go ma (przeciez nikt nie zmnienia operatora z miesiaca na miesiac), a tu play wygląda dosc blado.
vrooth
ale tutaj trzeba dodać że każdy bedzie mniej lub bardziej warczał na play'a, ponieważ jego debiut na rynku polskim miał spowodować zdecydowaną obniżke cen...

więc warcze i ja Smile
venom6
Co do tej sieci to mało co wiem, ale kolega niedawno kupił sobie starter Play'a i gdzieś przeczytał, że w tej sieci jest darmowy WAP, kupił sobie na dokładkę jeszcze doładowanie do tego startera, nie wiem tylko za ile więc nie będę kłamał no i wszedł na WAP, dosyć długo na nim siedział, w końcu po jakimś czasie wyrzuciło go z WAP'u i dostał SMS'a z sieci o stanie swojego konta (czyli kilka groszy) Very Happy. Z początku myślał o co chodzi? Wkurzył się i to bardzo, ale na drugi dzień zobaczył w reklamie, że darmowy WAP jest owszem, ale tylko w ramach ich serwisu Razz
Maja swoj potral z onetem i tam mozna (ponoć) łazić za darmo.
Bynajmniej kiedyś tak się reklamowali...
mtx
Zgadza się. Serfowanie po portalu jest darmowe. Ale tam nic nie ma poza możliwością ściągania wszystkiego Razz
znaczy niusy są, ale w takiej formie, że szlag trafia Razz
Ramelof
Można już czytać, że PLAY-a chce kupić TP widać coś im tam sieć nie wyszła, ale porzyjemy i zobaczymy co z tego będzie.
ebskryshak
Oferta niby ciekawa, ale tak czy siak sie nie przebije na polskim rynku.
Era, Orange czy Plus sa po prostu za mocnymi graczami.
Pewnie podzieli los Samych Swoich.
loginos
Nie korzystałem i nie korzystam z ich usług (ani nawet nie zamierzam) toteż jedyną opinię o ich sieci mam na podstawie kampanii reklamowej.
Moim zdaniem była paskudna i raczej odstraszałaby mnie jako potencjalnego klienta.
ebskryshak
Tak racja.
Troche bez sensu i nieprzemyslana.
Przykre, ale chyba tylko 3 wielkie sieci u nas zostana Very Happy
Xaros
Ja z kolei słyszałem że jest spory problem z zasięgiem, ponieważ PLAY montuje własne niezależne nadajniki. Puki co żadna rewelacja. Każda sieć ma do zaoferowania coś innego a PLAY w porównaniu z konkurencją... no właśnie. Idealnym połączeniem jest zasięg Plusa z promocjami Heyah Wink
vrooth
ale jak wiadomo idealnych rozwiazan w naturze nie ma i najprawdopodobniej nie bedzie...

Quote:
podzieli los samych swoich

czy ja wiem... nie mają wsciekle zielonego/czerwonego wisniewskiego w reklamach, wiec pewnie bedzie im sie lepiej wiodło...
Deathplanter
http://img119.imageshack.us/img119/8250/playreklamavk8.jpg

Zdjęcie uchwycone 29 czerwca w Media Markt w Galerii Łódzkiej. Osobiście, dla mnie tak agresywna kampania reklamowa to już gruba przesada, biorąc pod uwagę, że nie lubię jak każdego potencjalnego klienta uważa się za totalnego debila...
Shadowpl
takie teksciki reklamowe powinny trafiac do jak najwiekszej liczby odbiorcow, a oni chyba tego nie chca, widac ze jakies tumoki zarzadzaja tą firmą

ogolnie droga, promocje pow 50zl odstraszaja przecietnego biednego Polaczka, nie tego się mozna było spodziewać
bet_score
Ja się właśnie zastanawiam nad Play ale widzę że nie popieracie jej więc jeszcze się namyślę. A jeśli nie Play to jaka sieć?
mtx
Ja mam Orange. Dużo osób na niego narzeka, ale ja jestem bardzo zadowolona.

Powiedz czego potrzebujesz- np zasięgu we wsiach, dużo smsujesz albo chcesz tani abonament?
1) Karta mix czy abonament?
2) dużo dzwonisz? do kogo? (jaka sieć?)
3) dużo smsujesz?
4) potrzebujesz bdb zasięgu?
5) inne?
bet_score
Miasto
Mix
Mało dzwonie, jak tak to do ERY
Bardzo dużo smsuje
Zasięg? Nie. Mam go pod dostatkiem
Inne.. Inne.. Hm. Jakieś bonusowe Smsy albo minuty?..
mtx
http://www.orange.pl/portal/map/map/homemix?SECTION=MIX&stamp=1184587268690
sms za 1 grosz, mms za 2. - Pakiet 500 SMS kosztuje 5 zł miesięcznie

Kupując ofertę Nowy Twój Mix ponosisz jednorazową opłatę aktywacyjną w wysokości 50 zł, z czego 25 zł to kwota startowa, którą możesz wykorzystać na minuty, SMS-y, MMS-y, przesyłanie danych lub inne usługi przez 36 dni od daty aktywacji numeru.

plan taryfowy 10 zł 25 zł 30 zł 50 zł 75 zł
darmowe minuty do Orange 0 0 60 120 180
bet_score
Dzięki. Przejdę się dzisiaj do punktu obsługi orange i jeszcze popytam co i jak. Dzięki Smile
loginos
Problem jest taki, że większość promocji (np. te o których pisze mtx) obowiązują wewnątrz sieci. Czyli jeśli maisz się zdecydować na jakąś sieć to chyba optymalnie będzie jak wybierzesz tę w której są ludzie do których najczęściej dzwonisz.
Poza swoją siecią nie masz co liczyć na promocje typu "darmowe minuty" lub "sms za grosz", albo pół grosza.

PS.
Jeśli ktoś wie o takiej ofercie to chętnie o tym poczytam, jeśli tylko zechce się swoją wiedzą podzielić Smile
Czyzu
Jestem jej użytkownikiem , poniewazs chciałem miec wypasny fon ale tani.
Dla mnie sieć Play to wielka pomyłka.Na h*ja jeszcze kolejny operator .Play góruje tylko tym że jako pierwszy na rynek wyprowadza telefony tylko 3G w przystepnych cenach ale czego nie moge powiedziec o samym uzytwkowaniu tej oferty . Czasem mi przerywa podczas ważnych rozmów ,a to mnie bardzo wk*rwia
bpit22
Play jako sieć komórkowa jest bardzo korzystna dla użytkowników zarówno dla tego że ma bardzo fajne promocję, ale również dla tego że ma najniższe stawki połączeń z innymi sieciami nawet nie będąc w abonamencie
gandalfini
Play jest h....

U mnie w bloku non stop gubi zasięg, zaś gdy mam ochotę z niego zadzwonić muszęwychodzić co najmniej na balkon (wtedy i tak mam dwie kreski :/)
kizarop
W Szkocji nie dziala roaming , aparat wyswietla "Limited Service" - Dostep do uslug ograniczony , ale dzwonic sie nie da
bpit22
Ja nie mam osobiście z Playem problemu, mam dobry zasięg nie gubi go, ale nie wyjeżdżałem za granicę wiec nie wiem jak za granicą działa.
matthias
może i maja ciekawa ofertę jeśli sie wysyła do rożnych sieci smsy i prowadzi sie krótkie rozmowy, brakuje jednak czegoś w rodzaju tanich bądź darmowych numerów. Często jest tak ze ma sie kogoś z kim sie dużo rozmawia. Dlatego nie przechodzę na Play...
bpit22
... ale 1000 smsów za 10 zł też fajny pomysł. Przydało by się jeszcze tyle samo minut Laughing
mtx
tylko, że w tym czasie np w Heyah masz luźne gadki - doładuj konto i masz 200 min gratis + inne promocje
w Tak Taku masz za doładowanie 400 minut lub 100 smsów + inne
w Orange Pop masz 5 gr za min i 0,5 gr za sms + 20% doładowania gratis (i tu też inne)
w Simplus 100 min + 5gr za minutę + też 0,5 gr za sms itd..
kizarop
Pakiet 1000 mms/sms za 10zl w Playu - mi tu pasuje,duzo podrózuje ostatnio po Polsce, cigle wysylam jakies mms do znajomych ze zdjeciami ciekawych miejsc

edit: roaming nie dzialal, winny byl telefon,bo nie chcial sie zajerestrowac w sieci t-mobile,a oto odpowiedz od Playa:
"Witam, Dziękuję za zgłoszenie. W przypadku Play Karty należy uruchomić tani roaming w telefonie w menu Play, jeszcze będąc w kraju. W Wielkiej Brytanii można skorzystać z dwóch operatorów: H3G i T-Mobile. Pozdrawiam serdecznie. Krystyna, Obsługa Klienta PLAY"
pawelabrams
Kzarop: jak jesteś w polsce chyba wpisujesz koda czy coś na ten roaming, a potem jedziesz za granice Razz - nie musisz przestawiac na tmobile - sam sie zarejestruje jak bedzie wlaczony roaming Wink
kizarop
jo wpisuje koda Laughing , wchodzisz do menu PLAY i masz jak byk tani roaming
Jeree
U mnie w miescie jest salon PLAY ale nie ma najczesciej zasiegu wiec nie duzo moge o nim powiedziec ale wiem tylko tyle ze to jest g****o bo nawet reklamy internetowej porzadznie zrobic nie umieja bo jak mi sie ona w operze wlaczy to sie opera zacina i pozostaje tylko reset!!!
Bobeknaklo
Szczerze mówiąc patrząc na te promocje zastanawiałem się czy nie zmienić sieci.
SMSy darmowe, sporo. Będę miał tanio ale inni do mnie nie Confused
Nie znam nikogo kto ma play póki co.
Ale z tego co piszecie to widzę, że nie warto.
bpit22
Będąc już dość długo w play muszę powiedzieć że nie mam złej opinii o tej sieci, zasięg jest dobry, a nie mieszkam w dużym mieście na codzień. Nie wiem dlaczego piszecie o tym zasięgu, przecież play korzysta z wielu nadajników plusa, więc zasięg musi być. Chyba że jesteście tam gdzie nie sięga plus, a są takie miejsca Confused . Jeżeli chodzi o rozmowy to muszę powiedzieć że jest tanio, a jeszcze te 200 sms za darmo, często nie wystarcza, ale da się przeżyć Very Happy
gecko
Jeree wrote:
nie ma najczesciej zasiegu

PLAY nie stworzył nowej "sieci" w dosłownym tego słowa znaczeniu, jedynie wykorzystuje istniejące już nadajniki. Umożliwiła to zmiana przepisów (wcześniej nie można było 'użyczać' sieci innym firmom - chodziło o zmuszenie firm do stworzenia kilku infrastruktur). Tak więc to nie jest problem samej firmy...
pawelabrams
Play tworzy nadajniki. W Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Krakowie prawie w 100% mają już tylko swoje stacje przekaźnikowe... Ale już na przykład w Zakopcu odbiera z nadajników Plusa..
mtx
Ale i tak sprzedają Play, więc..
abikor
Mocno zastanawiałem się czy nie skorzystać z oferty Play ze względu na nowoczesne aparaty, ale po dokonaniu kalkulacji pozostałem na razie w Erze. Wszystko zależy od intensywności korzystania z połączeń/sms-ów. Jeszcze poczekam...