FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Polska - kraj robotnikow

sl4sh
Przeglądałem właśnie gazetę wydawaną w moim mieście, natrafiłem na dział "Ogłoszenia -> Praca ".

Z ciekawości i z nudów zacząłem czytać. Jedna, druga, trzecia, ósma oferta pracy gdzie potrzebne jest wykształcenie zawodowe. Na 32 oferty pracy znalazłem dwie, w których wymagane jest wykształcenie wyższe, oraz 4, w których wymagane jest wykształcenie m.in średnie czyli L.O/Technikum.

Czytałem równierz, że szkoły zawodowe i technika powoli odzyskują popularność, co oznacza że wielu ludzi woli kształcić się w szkole zawodowej -> zdobyć zawód np. monter elektronik i wyjechać za granicę lub starać się coś znaleźć w kraju.

Troche mnie to wszystko przeraża, ponieważ studiuje, i z tego co widze to za te 2 lata gdy skończe studia to nie będzie dla mnie żadnej pracy bo będzie potrzeba tylko ludzi z wykształceniem zawodowym Neutral

Nie wiem czy mnie rozumiecie, ale przecież powstaje pokolenie "roboli" nastawionych tylko i wyłącznie na zdobycie zawodu i wszystko Neutral A co dalej ? nikt nie chce iść na studia ?

Nie zdziwie się sie jeżeli za pare lat, taka Samoobraona dojdzie do władzy dzięki swoim populistycznym hasłom. Dlaczego ? Ano dlatego, że do nie wykształconego człowieka te populizmy docierają, a do człowieka mającego jakieś wykształcenie, jakieś pojęcie o tym co może być dobre dla nas, dla państwa - wejdą jednym uchem i wyjdą drugim wzbudzając jednocześnie śmiech.

Nie bardzo gdzie mam pisać o takich "sprawach", więc daje moje wypociny tutaj Razz Wiem, że mtx studiujesz, co ty o tym sądzisz ?
Co sądzicie WY o sytuacji w której większość nowego pokolenia będzie miała wykształcenie zawodowe/średnie??

PS. Nie chciałem urazić niczyich uczuć, wyrażam jedynie subiektywne przemyślenia na ten temat.
Shadowpl
to powiedzmy ze bedzie 80 hydraulików i 2 architektów, wiadomo że tych 2 dostanie prace na 100% a tych 80 bedzie musialo sie "bic"
nie sadze zeby popyt na "wykrztałciuchów" jakos zmalal znaczaco
Joker
I teraz wszyscy będą narzekać na brak szkół zawodowych, które niedawno prawie doszczętnie pozamykano... Ja myślę, że każdy dobry fachowiec w swojej dziedzinie znajdzie pracę, nie ważne czy będzie architektem, lekarzem, czy sprzątaczką... Cóż społeczeństwo robi się coraz bogatsze, czerpiemy wzorce z zachodu, a klasa robotnicza zawsze była, jest i będzie potrzebna...
webek
uważam podobnie jak przedmówca (albo raczej "przedpiszca" :p). Szczerze powiedziawszy jak wszyscy już powyjeżdżają za granice w pogoni za pracą, to myślę, że nie będzie kłopotów ze znalezieniem dobrze płatnej pracy... Smile
mtx
Chłopie, nie stresuj się Smile
Na wykształciuchów jest zawsze moda, chyba, że ich chwilowo modrują.

Wiesz na czym w socjologii polega zjawisko PRESTIŻU? m.in. na tym, że kogoś TRUDNO zastąpić.
śmieciarza- zastąpisz; wykwalifikowanego elektryka- też. może trochę gorszym, a może np. trzeba będzie wyszkolić, ale to wyjdzie taniej niż szkolenie np. nowego lekarza.

są zawody przyszłości, ale jak twierdzi Richarda Riley... a z resztą zobaczcie sami, bo warto Smile http://trendexpert.wordpress.com/2007/06/19/jutro-bedzie-inne-niz-dzis/

Więc studiuj. Chyba, że studia Cię nudzą - to idź do pracy Smile jak ja Razz