FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Wentylator z PWM i plyta bez PWM

sl4sh
Witam, zbieram sie do kupienia nowego radiatora z wentylatorem pod socket 775.
Obecnie mam standardowego wentyla, którego dają do Celerona D 2.66Ghz, ale nie moge przy nim spokojnie pracować bo wyje gorzej niż pralka podczas wirowania :/

Szukalem co nieco na allegro, znalazlem dosyć ciekawy =] ale... jest tam funkcja PWM, a moja płyta (niestety Asrock) czegoś takiego nie posiada :/ Owszem moge podłączyć 4-pinowy wentyl pod płyte, ale mam co do tego pytanie.
Mianowicie :
obecnie regulacja odbywa się poprzez bios, tzn. jeżeli procesor wykonuje więcej operacj czyli staje się cieplejszy to wentyl rozpędza się i wyje jak kombajn, jeżeli proc się ochładza to wentyl zwalnia.
Jeżeli nie mam na płycie PWM, czyli systemu kontroli prędkości, to znaczy że po podłączeniu wentyl będzie chodził z pełną prędkością ?? czy nadal będzie tak że im proc cieplejszy tym wentyl szybciej chodzi i na odwrót ??
Postman
Z tego co wiem to wentylatory , które mają PWM mają to zainstalowane w sobie i mają złącze trzy pinowe( dwa do zasilania a trzecie do informacji o ilości obrotów wentylatora).exp :
http://www.newsklep.gvctax.pl/product_info.php/products_id/84844?osCsid=50da59788590c3bfb5300edcfccd36e5
Jeżeli Twój wntylator wyje to kwestia zużycia. Trzeba kupić nowy . Dopasuj tak żeby pasował na radiator. Z drugiej strony możesz się pokusić o zamontowanie większej średnicy. Będzie miał mniej obrotów a przez to będzie mniej hałasował i dobrze chłodził procesor. Obroty do 2500 na minutę.
sl4sh
Nie chce zmieniać samego wentylatora, jak juz szaleć to na całość :]
Mam Celeron D 2.66 LGA 775, i chce kupić na allegro nowy radiator z wentylatorem, tylko właśnie większość tych które bym chciał ma to PWM i złącza 4-pinowe. Niby jest napisane ze jest kompatybilne z 3-pinowym, ale chce wiedziec czy będzie jakas kontrola obrótów jeżeli nie mam systemu PWM na płycie głównej.
Postman
Sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli nie masz kontroli PWM na płycie to jak Ci będzie działać.
sl4sh
Eh... no wlasnie ten szczegół mnie martwi Razz
I to właśnie jest problem ponieważ :
- piszą : złącze 4-pinowe (zgodne z 3-pinowym ) -> co teoretycznie oznaczałoby prawidłowe działanie z moją płytą.

- na płycie mam gniazdo 4-pinowe, pod które jednak podłączam wentylator 3-pinowy. Zaznaczam jednak, ze nie mam obsługi PWM na płycie Very Happy

Stąd mój dylemat Razz Działać w sensie "kręcić się" - powinno, ale czy będzie działał tak jak stary wentyl ? Tzn. gdy procesor się grzeje to wiatrak zwiększa obroty i na odwrót - taki czujnik temp.
webek
ja ostatnio wymianiałem chłodzenie na P4 3.06 z HT. Oczywiście socket 775. I kupiłem sobie coolera 3-pinowego, bo stwierdziłem, że lepiej jak się cały czas kręci wiatraczek, niż dopiero wtedy jak już procek czuje się jak w piekarniku. Osobiście wole mieć ciągle odprowadzane ciepło.
Mam już ten wiatraczek od 3 miesięcy i ciągle chodzi cichutko.
sl4sh
Nie no kurde Very Happy wiatrak taki czy taki kręci się cały czas !
Kupiłes 3-pinowy, czyli + - oraz kontrola obrotów.
Dzięki temu twoja płyta główna automatycznie reguluje prędkosc obrotow wiatraka. Tak wiec wentyl dziala CALY CZAS, zwieksza lub zmniejsza obroty w zaleznosci od temperatury proca (jego uzycia)
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.