FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Referendum w sprawie posprzatania polski ;)

WMP
Jak w temacie, a oto adres: http://www.referendum2007.org/

Strona nie robi dobrego wrażenia, pewnie jakiś frontpage, nie jest zrobione to wszytko profesjonalnie. Mam też wątpliwości co do podstaw prawnych.

Quote:
Konstytucja RP, Rozdział IV, Art. 125.

1. W sprawach o szczególnym znaczeniu dla państwa może być przeprowadzone referendum ogólnokrajowe.
2. Referendum ogólnokrajowe ma prawo zarządzić Sejm bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów lub Prezydent Rzeczypospolitej za zgodą Senatu wyrażoną bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.
3. Jeżeli w referendum ogólnokrajowym wzięło udział więcej niż połowa uprawnionych do głosowania, wynik referendum jest wiążący.
4. Ważność referendum ogólnokrajowego oraz referendum, o którym mowa w art. 235 ust. 6, stwierdza Sąd Najwyższy.
5. Zasady i tryb przeprowadzania referendum określa ustawa.

Więc nie jest to prawo konstytucyjne. Gwarantuje je Ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 57, poz. 507). Rozdział 8, Art. 63.

1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod referendum z inicjatywy obywateli, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej 500 000 osób mających prawo udziału w referendum.

Więc wniosek o referendum w sprawie odwołania Sejmu musi przegłosować Sejm. Powodzenia.

http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/962_u.htm

Cytuję komentarz na wykopie użytkownika Ardai
Shadowpl
musze być pełnoletni żeby wziąść w tym udzial?Wink

eh.. i tak sejm tego niezatwierdzi, te prosiaki nie odsuną się od koryta
mtx
Wiesz, co, mało mnie interesuje czy strona jest piękna czy nie. Generalnie powinno się ten link zakopać, a stronę zamknąć.
Jest już 10000 tysięcy rozmów na ten temat. Nie ma to prawie żadnej podstawy
prezydenta się odwołać nie da
sejm musiałby sam siebie wywalić
c) którego brakuje - brak sejmu to przedterminowe wybory.. oglądał ktoś sondaże? Kto pójdzie do wyborów? Ci co już się napracowali i podpisali petycję, czy moherowe berety??

PS trzeba być pełnoletnim
Xaros
Żeby w tym kraju był porządek powinien być całoroczny sezon polowań na kaczki , bezmuzgie yeti i farmerów za dychę :/
gandalfini
Xaros wrote:
Żeby w tym kraju był porządek powinien być całoroczny sezon polowań na kaczki , bezmuzgie yeti i farmerów za dychę :/

Nie, wystarczy wszystko zbombardować i od nowa wybudować Twisted Evil
loginos
mtx wrote:
Wiesz, co, mało mnie interesuje czy strona jest piękna czy nie. Generalnie powinno się ten link zakopać, a stronę zamknąć.

Myślę, że wystarczy zignorować. Ktoś sobie chce zrobić reklamę tanim kosztem.
Mam nadzieję, że tylko reklamę bo nietrudno sobie wyobrazić, że te zebrane podpisy mogą posłużyć do jakiś niecnych celów.
Jak dla mnie wygląda to mocno podejrzanie, cośby ta skrytka pocztowa w Szczecinie u osoby z Wrocławia Exclamation
mtx
Ty zignorujesz, ale ileś set ludzi się napali. To trzeba zrobić porządnie. Trzeba żeby (najlepiej) zajęli się tym albo jacyś karniści, prawnicy, ew. studenci prawa, politologowie itp. Ktoś kto wie na jakiej podstawie prawnej, co, jak i ogólnie.
Owszem - druczki są ściągnięte (podobno) z odpowiedniej strony, ale nie wiem czy można robić inicjatywę obywatelską przez skrytkę pocztową.
Wystarczyłoby zrobić "okręgi". Oczywiście to znowu wymaga logistyki, ale na Boga, my chcemy robić rewolucję w kraju, a nie przygotować piknik dla Pcimia Dolnego.
Myślę, że nawet jeśli sejm miałby się sam odwołać, to warto inicjatywę podjąć, żeby im pokazać jacy jesteśmy niezadowoleni. I więcej strajków i marszy itd.
Co do okręgów.
Dajmy na to, że ściągnęłabym tą listę. Ileś osób mi się wpisze. Ja przekażę (za pokwitowaniem etc.) moją listę wyżej - np do punktu zbiorczego mojego osiedla/dzielnicy (szkoła, urząd, poczta, kościół - whatever). Dzielnice/ osiedla np złożą to w 1 punkcie w mieście. A potem miasta do 1 punktu koordynacyjnego. Pokwitowania, z rączki do rączki - to ma sens.
matti05
Chyba jednak to jest możliwe skoro już niktóre serwisy interntowe o tym piszą. http://www.pardon.pl/artykul/1746/internautka_chce_obalic_rzady_pis. Ja jestem jak najbardziej za tym, ale niestety jestem niepełnoletni i nie moge podpisać chociaż mogę namawiać innych.

Naprawdę warto zmieniać coś w tym kraju. Moich paru kolegów wyjechało już za granicę i chyba nie zamierzają wracać do Polski. Nie rozumiem, dlaczego zwkły, szary Polak w Anglii może założyć firmę i spokojnie sobie żyć z rodziną, a w Polsce nie da się tak.
Shadowpl
no tak pisza ale komentarz autora newsa wyglada tak:

"No cóż. Inicjatywa ciekawa z punktu widzenia badań nad wpływem internetu na życie publiczne. Z tej perspektywy będę przyglądał się jej z ciekawością.

Ale, rzecz jasna, wniosku Justyny Romanowskiej nie podpiszę. Bo uważam tę inicjatywę za merytorycznie niedorzeczną.

A Wy podpiszecie?"

zle za to sie zabrali, takie cos powinno byc zbierane(jak juz zostało wspomniane) stopniowo np. osiedle->miasto->wojewodztwo

oczywiscie nie możemy zapominac o obywatelach Polski za granicami, np. Anglia

no i dla mni eto bezsens ze tylko dorośli mogą brać udział, no wiadomo że Ania lat 7 by się nie nadawalo, ale duża część młodzieży jest bardziej uczulona na punkcie tego co się dzieje w rządzie niz dorośli