Witam
Zaczne od tego, że pewnie nikt nie wie co to jest "Capoeira".. jest to dawna sztuka walki połączona z tańcem, która powstała w Brazyli przez niewolników, którym nie wolno było się uczyć samoobrony, ale mogli tańczyć więc stworzyli "Capoeirę". Polega to na wyginaniu się i salt także mutacji jak salto twist. Oczywiście należy się do tego rozciągnąć i dla niektórych to już jest problemem ^.^.. Ja sam trenuje Capoeire i chciałem się zapytać kto też
.. jak tak to może macie jakieś filmiki lub coś
Pzdr.
Nietrafiłeś
wiem co to Capoeira. Nie trenowałam, ale znam wielu, którzy trenują..
Jak rozumiem temat dotyczy tego czy ktoś ćwiczy- to sobie pogadacie na pw, albo czy ktoś ma jakieś filmiki, żebyś zobaczył co można robić?
Moze rozwiń temat, bo jak mtx mówił to takie rzeczy mozna na pw.
Skoro już tu jesteś to powiedz mi może co takiego jest fajnego w capo a nie ma np. w jakimś karate? Nie jest to wschodnia sztuka walki, do tego jest mocno połączona z muzyką, a jak z muzyką to jeszcze z kulturą. Sam mam znajomą, która od 4 miechów ćwiczy capo i się strasznie cieszy, nie widziałem co prawda możliwości, ale z tego co mówiła to chociaż treningi mają całkiem niezłe. No więc, czemu capo jest takie właśnie fajowe niby?
@up
Dzięki Capoeirze doskonali się uniki no i różne triki, które są niezbędne jak fiflak czy salt
..Nie wiem jak Ci powiedzieć co w niej jest lepsze niż w karate.. chyba sam jej styl i wogóle to trzeba odrazu ją polubić
@mtx
Ja jestem nowy i nie wiem o co chodzi z "pw" ale poprostu chciałem zrobić teamt o tym super sporcie 
PW- prywatna wiadomość.
Temat o super sporcie powinien mieć jakiś sens. Np. opowiesz nam o tym, albo rozwinie się jakaś dyskusja. A tak? Ty nic nie piszesz, nikt prawdopodobnie nie ćwiczy i temat jest niepotrzebny.
Ja wybrałem Capoeire, ponieważ bardzo mi się podobają te tricki w stylu salta i fiflaków. Teoretycznie mógłbym ćwiczyć gimnastyke, bo tam to samo jest, ale w capoeirze jest lepiej zastosowane. Na treningach jest bardzo ciężko i każdy trick trzeba trenować bardzo długo, ale po treningu jestem szczęśliwy i wiem, że warto. A co wy sądzicie o sportach tego typu, a może jakiegoś próbowaliście?
capoeira - zajebista sprawa, świetne ruchy ale ja na to nie mam kondycji ja tylko umiem grać na berimbao a to ma ze soba nawet fajny związek 
@up
Hmmm.. od dawna grasz na Berimbau
Ten instrument jest na każdych pokazach Capoeiry. Więc naprawde jest to związane z tym sportem
Jak to nie masz kondycji?
Wystarczy trochę pobiegać i zacząć uprawiać Capoeire
Pzdr.
A może ktoś ma jakieś zdjęcia, filmiki, czy inne materiały o tym sporcie-tańcu.
Chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej, a najłatwiej chyba przyjdzie to przez ogladanie jak wygląda walka.
I jeszcze jedna istotna sprawa. Czy Capoeire podobnie jak wschodnie sztuki walki ma za sobą jakąś filozofię, czy jest "zwczajnym" sportem jak np. boks?
I jak to się wymawia? 
Kapueira (mniej więcej) tak się wymawia.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Capoeira&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
Czy naprawdę wpisanie w Google słowa Capoeira to taka trudna sprawa?
"Kupuera"
Fajnie toto wygląda, ale w starciu z naszymi polskimi realiami wątpię by było jakoś szczególnie skuteczne
Taki np. Pan Dzidek z pewnością nie będzie się cyngolił z wywijającym "ręcmi i nogmi" kuperowcem tylko wyciągnie jego ulubiony środek doraźnego przekazu (czyt. Kij Baseballowy, chociaż teraz wołomin przerzucił się na kije do golfa bo nie potrzebne jest na nie zezwolenie
) i zrobi z nim porządek.
Nie zrozumcie mnie źle – o ile Capoeira jako sport jest bardzo ciekawym zjawiskiem (chociaż w Polszy mało znanym, większość karków woli swoje osiedlowe siłownie
) do którego trzeba mieć kondycję nie-z-tego świata (chociaż trochę pracy nad swoimi słabościami nikomu nie zaszkodzi, a na dodatek zawsze podpunkt ujemy sobie u płci przeciwnej…) Jednak wątpię by udało się te umiejętności wykorzystać w obronie – do tego o wiele lepsza jest Krav maga, bądź Hapkido.
Ja też dokładnie wiem co to Capoeira
Bardzo fajny sport. Rozwija człowiekowi wszystkie mięśnie, refleks też na pewno i pewność siebie. Osobiście byłem tylko na jednym treningu, bo funduszy domowy okazał się zbyt szczupły
Mam jednego znajomego który capoeire trenował(albo trenuje) około 1 roku i co by tu dużo mówić: zamiata
Kopnięcia na wysokości głowy 2,00 m kolesia nie są problemem dla niego 
Czy ktośł kto toćwiczy może napisać coś o samej filozofii sportu. Z pewnością coś takiego jest przedstawiane na treningach.
Czy słuzy on wyłącznie do "dokopania" przeciwnikowi, czy może jest jak karate czy kung fu takim prawie sposobem na życie.
Niektórzy obrażają się przecież gdy mówi się o karata jako tylko o sztuce walki.
Też wiedziałem co to Capoeira ; p
Mój kumpel trenował.
Ja chciałem się na początku zapisać ale jakoś by mi czasu brakowało.
Ogółem fajny sport ; )
Mój kolega trenuje (albo przynajmniej mu się tak wydaje), fajny styl walki, ale jeszcze mało rozpowszechniony. Bardzo mało ludzi wie co to wogóle jest. Ostatnio słyszałem brazylijską muzykę ludową do tańczenia Capoeira'y. Zwała jakich mało... Ale taniec jest fajny

A co do filozofii....... To chyba tyle, że to kontynuacja dzieła wymyślonego przez niewolników którzy w sprytny sposób znaleźli sposób na ukrycie sztuki walki w tańcu
Tak w ogóle to nie jestem pewien czy chodzi o dokopanie przeciwnikowi, bo na treningach jeśli już ćwiczy się kopy w parach to druga osoba robi uniki, czyli nie ma mowy o obitych twarzach i innych takich, chyba że musisz to przetestować w sytuacji kiedy ci coś grozi, a w tedy drżyjcie narody.......
Hehe, dużo ludzi wie co to. Ja osobiście kiedyś ćwiczyłem(fajna sprawa) niestety dwie kontuzje(których nienabawiłem się jednak podczas treningu) zakończyły i tak moją bardzo krótką karierę 
Właśnie, jak stoi kapo i samoobrona? Bo jako sport wygląda świetnie, kondycha szczególnie i ogólna sprawność. Na pewno dużo łatwiej będzie uciec od takiego 2 na 2 metry drecha niż zwykłemu człowiekowi, ale co jakby walka była koniecznością?
Z tego co wiem to nie tylko ćwiczenie ruchów jest wymagane, ale nie mogę sobie wyobraźić kapo w wąskim lub w ogóle małym pomieszczeniu, szczególnie te wszystkie efektowne kopniaki i salta. Czy w kapo jest coś o walce na ziemi? Z tego co gdzieśtam słyszałem to statystycznie więksość bijatyk właśnie tam kończy i przydatne są umiejętności radzenie sobie wtedy.
Ostatnio zacząłem oglądać nieco UFC i szczerze mówiąc to jeszcze nie widziałem tam nikogo, kto używałby kapo, ale mało oglądałem i bardzo możliwe, że takie walki są po prostu 'nie-kapoejrowate' czy coś.
Krotkich filmikow jest przeciez masa, wchodzisz na np. YouTube.com wpisujesz szukaszne haslo i juz
A co do dluzszego, pełnomonatżowego filmu to moge osobiscie polecic "Only the strong". film opowiada od nauczycielu (ktory wlasnie uprawia Capoeire), ktory chce wyciagnac swoich wychowankow z roznych tarapatow poprzez ta sztuke walki/tanca. Mi sie osobiscie ten film podobal, mimo ze nie jestem znawca 
Teraz zdaje się wykorzystano w jednej reklam nie pamiętam czego capoeirę. Facet który prezentuje swoje umiejętności jest całkiem niezły
Najbardziej mi się podoba gdy widzę pewnego 7 czy 6 latka który po capoeirze rypie saltami i innymi akrobatycznymi sztukami 
Czy to nie nowa reklama Orange?
Tak, to na 100% reklama Orange ;p Na innej z reklam chyba tez sa jakies watki taneczne, chyba gdzies baletnice widzialem :]
Capoeira
Fajna sztuka walki!
I nietylko kiedyś chciałem chodzić ,ale wiecie jak to jest wszystkiego sie nieda zrobic naraz
Tez znam kolesi co już długo ćwiczą CAPOEIRE i wymiataja nieżle
Ale cóż zrobić ?
Jeden woli capoeire ,a drógi pograć w piłkę...
Niepowiem bo też chodziłem na treningi piłki nożnej i nie nażekam ....
Coś tam jeszcze umiem ,ale wiecie jak to jest sie nie ćwiczy to sie zapomina
pozdrAwiam aLL
Byłam w Salvadorze - mieście gdzie się Capoeira narodziła. Może wrzucę fotki i filmiki..
Ja konkretnie chodze na freestyle taekwondo lekcje i tam wlasnie czasami mamy capoeire jak narazie wiele nie umiem bo niedawno co zaczalem chodzic na te lekcje, ale juz moge powiedziec iz jest to dobry sport.
Może się komuś narażę, ale dla mnie capoeira to tylko takie 'wygłupy', które do tradycyjnych sztuk walki mają trochę daleko... nic tylko jakieś salto, obroty, przewroty, takie jest moje odczucie po oglądnieciu paru filmików i rozmowach z trenującymi...
capoeira to taka bardziej pokazowa sztuka walki
tak jak XMA ktore trenuje (xtreme martial arts), czyli bfy i inne flipy, wladanie bronia biala, ja osobiscie zajmuje sie nunchuckami :p
Sam trenowałem Oyama Karate 4 lata. Niewiedzę w czym capoeira jest lepsza od karate. To są porostu odmienne sztuki walki. Capoeira z tego co wiem jest również używana jako taniec. Poza tym może i bardziej efektywnie wygląda ale przecież nie o to w tym wszystkim chodzi. Sztuka walki ma Cię nauczyć odruchów bloku, uników, szybkości a także wyrobić kondycję. Nie ważne co trenujesz, ale ważne jak. Znam osoby co po 5 letnim treningu przegrywały ze mną walkę (nie żebym sie chwalił czy co
).
Im doskonalsze będziesz miał techniki to z pewnością różnica w stylu nic nie zmieni. Zazwyczaj walki tych najlepszych kończą się remisem, lub przegraną z powodu słabszej kondycji. Nie z powodu "gorszego" stylu.
Hm, ostatnio myslalem zeby sie moze zapisac do czegos takiego ze ot, samoobrona i do tego trening, ale jak narazie slyszalem ze jedynie warto aikido, muy thai, mma, albo jakas bojową odmianę taekwondo. Myślałem nawet trochę o kapo, ale jednak, dla mnie to trochę przerost sztuki, taniec mi nie potrzebny, ale słyszałem od wielu ludzi, że sam trening fizyczny kapo jest bardzo dobry, dobrze rozwija szczególnie nogi i kondyche. Z kolei słyszałem, że np. karate czy coś to teraz właściwie nic tylko puste i źle dobrane ćwiczenia, a dopiero w np. jakimś aikido albo muy thai podczas sparringów można nauczyć się bić. Jak mówiłem, to narazie tylko pogłoski co słyszałem, ale muszę się poważnie zastanowić, czy się nie zapisać na właśnie jakieś sztuki walki.
Wiem co to Capoeira. Nie uprawiałem (wole parkour) ani nie uprawiam. Pierwszy raz pierwszy o tym usłyszałem w filmie "Tylko dla najlepszych" (polecam). Wojak przyjeżdża z Brazyli i zaczyna uczyć 12 najgorszych uczniów w szkole. Na początku się trochę stawiają, potem oczywiście nauczyciel zadziera z mafią której lider też ćwiczy Capoeire itd itd. Film naprawdę dobry. Polecam wszystkim którzy nie widzieli a lubią sztukę Capoeira.
| c'tair wrote: |
| Hm, ostatnio myslalem zeby sie moze zapisac do czegos takiego ze ot, samoobrona i do tego trening, ale jak narazie slyszalem ze jedynie warto aikido, muy thai, mma, albo jakas bojową odmianę taekwondo. Myślałem nawet trochę o kapo, ale jednak, dla mnie to trochę przerost sztuki, taniec mi nie potrzebny, ale słyszałem od wielu ludzi, że sam trening fizyczny kapo jest bardzo dobry, dobrze rozwija szczególnie nogi i kondyche. Z kolei słyszałem, że np. karate czy coś to teraz właściwie nic tylko puste i źle dobrane ćwiczenia, a dopiero w np. jakimś aikido albo muy thai podczas sparringów można nauczyć się bić. Jak mówiłem, to narazie tylko pogłoski co słyszałem, ale muszę się poważnie zastanowić, czy się nie zapisać na właśnie jakieś sztuki walki. |
Karate ma jedną wadę potwierdzoną badaniami lekarskimi, potwierdzę ją i ja- mianowicie karate bardzo zniekształca kości dłoni. Jednak są oczywiście plusy. Wyrabia samokontrolę, refleks odruchy warunkowe obrony (chyba najbardziej przydatne), mięśnie brzucha. Jest skuteczne jak się przykładasz do treningu. Jak chcesz coś bardzo skutecznego i praktycznego to wybierz krav mangę. Skuteczna do bólu ale i najbardziej niebezpieczna również na treningach. Jak wspominałem w poście wcześniej większość stylów walki jest równie skuteczna jeżeli je dobrze opanujesz. Skup sie na jednym a na pewno przyniesie efekty.