FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Google vs Microsoft-jak pies ogrodnika?

Deathplanter
Quote:
Microsoft: Google buduje internetowy monopol

Przeciwnicy przejęcia przez Google firmy e-reklamowej DoubleClick ostrzegają, że Google buduje monopol i zagraża prywatności internautów. Apelują do władz, by nie zezwoliły na transakcję

Nowojorska DoubleClick oferuje technologie do wyświetlania reklam w internecie i monitorowania ich efektów (np. zbierania informacji o przebiegu kampanii, o zachowaniu w sieci osób, które widziały reklamy). Za przejmowaną spółkę Google zapłaci aż 3,1 mld dolarów w gotówce - to rekord w historii kalifornijskiej firmy (przejęcie w ub. roku YouTube kosztowało ją 1,7 mld dolarów).

Kupienie DoubleClick ułatwi Google wejście na szerszy rynek reklamy internetowej składający się z wielu coraz bogatszych form reklamowych - od tradycyjnych bannerów, przez rozmaite formy multimedialne, aż po reklamy wideo. Na razie Google jest hegemonem w innej części tego rynku - świetnie zarabia na prostych linkach reklamowych wyświetlanych przez wyszukiwarkę.
Ogłoszona w weekend informacja o transakcji wzbudziła jednak liczne protesty. Już w poniedziałek zaprotestował Microsoft oraz firma telekomunikacyjna AT&T. Zaalarmowały, że Google opanuje ogromną część amerykańskiego rynku e-reklamy i będzie zmierzać prostą drogą do jego zdominowania. Zaapelowały do Federalnej Komisji Handlu (FTC), by przebadała planowaną transakcję, jej wpływ na konkurencyjność rynku.
Irytacja Microsoftu nie dziwi, bo informatyczny gigant według nieoficjalnych doniesień także starał się o przejęcie DoubleClick i został przez Google przelicytowany. Nie dziwią też podobne obiekcje zgłaszane przez konkurentów Google - Yahoo i AOL.

Ale przeciw fuzji wystąpili także niezależni obserwatorzy rynku, którzy obawiają się, że po kolejnych przejęciach Google nie tylko będzie gromadzić wiedzę o tym, kto czego szuka w internecie, ale także o tym, kto jakie witryny odwiedza, jakie filmy i klipy ogląda w sieci i w jakie reklamy klika.
- Za dużo osobistych informacji o nas zaczyna wpadać w ręce jednej firmy - ostrzega w serwisie News.com Jeff Chester, szef organizacji pozarządowej Center for Digital Democracy, stawiającej sobie za cel m.in. ochronę prywatności w sieci. Także jego instytucja apeluje do FTC i do władz Unii Europejskiej, by zapobiegły przejęciu DoubleClick. W podobnym duchu wypowiadają się również przedstawiciele innej instytucji pozarządowej - Electronic Frontier Foundation. Obawiają się m.in. scenariusza, w którym taka ogromna baza danych wpadłaby np. w ręce hakerów.

Samo Google stara się rozwiewać obawy i podkreśla, że dbałość o prywatność internautów jest jednym z priorytetów firmy.

http://haxite.org/index.php3?site=newsy&nx1=newsy_view&id=4310

Czy Wam też krew się gotuje, jak słuchacie takich głupot? ;d
oxwood
wg mnie to trochęśmieszne jest jak jeden monopolista (który twierdzi, że nim nie jest) oskarża drugiego "monopoliste" Razz Mi jakoś działalność google nie przeszkadza, w przeciwieństwie do działalności microshitu Razz
fofoo
Dopóki nie muszę za nic płacić mi to nie przeszkadza.
Bigrazer
microsoft zdobył monopol bo byl pierwszy na rynku, google ciezko pracuje ale daje za darmo (fajnie to brzmi) póki to wszystko bedzie za darmo (a mysle ze tak bedzie bo google dzięki swojej popularnosci ma duze zyski z reklam) to bedzie ok Smile
Ramelof
Google jest dobre przedewszyskim, że jest darmowe. Microsoft jest płatny i to go troche kompromituje. Pali im się grunt pod nogami dlatego się czepiają czego się tylko da. Prawa dżungli czyli prawo lepszego. Szkoda, że google nie zrobił jeszcze OS to byłby dopiero sukces. Oczywiście darmowy. Cool
gecko
Lubie Google ale bez przesady - jakby jednego monopolisty nam brakowało. Teraz jest ok bo za darmo. Ale nikt nie powiedział, że to się nie zmieni. Że nagle ich reklamy zaczną wyskakiwać na całe okno, oprogramowanie płatne.

A sukces ich OS? Brrr... Microsoft też zaczynał jako mała, nikomu nie szkodząca firma. Sorry, ale przejechałem się na dużych firmach. Sukces? Ok świetnie ale... a zresztą nie wiem. Nie jestem w temacie.
Joker
Spotkało się dwoje monopolistów i próbują zakozaczyć. Całe szczęście Google jak do tej pory wspomagało licencje GNU Very Happy
Deathplanter
gecko wrote:
Lubie Google ale bez przesady - jakby jednego monopolisty nam brakowało. Teraz jest ok bo za darmo. Ale nikt nie powiedział, że to się nie zmieni. Że nagle ich reklamy zaczną wyskakiwać na całe okno, oprogramowanie płatne.

A sukces ich OS? Brrr... Microsoft też zaczynał jako mała, nikomu nie szkodząca firma. Sorry, ale przejechałem się na dużych firmach. Sukces? Ok świetnie ale... a zresztą nie wiem. Nie jestem w temacie.

A ja, naiwnie, mam zamiar im zaufać. W końcu google code, google summer of code, potężna skrzynka i AJAXowe spreadsheety to nie wynalazki Microsoft. Google przynajmniej popiera GNU i mam w takim wypadku gdzieś Microsoft. Jeśli Google nas okradnie, przynajmniej ciągle nas będzie stać na Linuksa. Google, rule our world!
bpit22
Google jest dobre, ale nie jest dobrze, gdy jedna firma trzyma w ryzach caly internet. Bo może się to kiedyś skończyć tym, że google będzie chcialo jakies oplaty za uzytkowanie swoich technologii. Microsoft jest w tym mistrzem!! Wink Wink
Joker
Osobiście jednak wolę żeby takie jedno Google trzymało cały internet w profesjonalnych i darmowych rękach niż osobliwe małe płatne serwisy... ale to nie znaczy, że zgadzam się na wyzyskujący monopol Cool
Grom
Code:
Mi jakoś działalność google nie przeszkadza, w przeciwieństwie do działalności microshitu

Ze mna jest dokladnie tak samo ^^ Google wspiera GNU. Wprowadzilo wiele dobrego do wolnych aplikacji dzieki Summer of Code. Wymyslili takze libjingle Smile Nie sadze by Google zawladnelo internetem, przynajmniej na razie. Powstalo by szybko wielu przeciwnikow przeciw nim tak jak teraz przeciw Microsoftowi a tego raczej nie chca. Google stara sie dbac o swoj wizerunek na rynku Smile
loginos
Jeśli przejęcie było czciwe to nie mamy powodów do niezadowolenia Smile.

Monopol w rękach żadnje firmy nie będzie dobry. Oczywiście jakbym miał wybierać Gógla i Misro$oft to ani przez chwilę bym sie nie zastanawiał.

Ale trochę szkoda, że gógiel w zasadzie nie ma poważnej konkurencji.
canibal
No właśnie google nie ma konkurencji , bo nikt nie może się z nim równać , a co do transakcji to ja jestem za , google zwiększy swoje reklamy co za tym idzie program partnerski google będzie lepszy i bardziej dochodowy każdy chyba na tym skorzysta
loginos
Nei do końca. Jeśli góglowi uda sie nieopdzielnie opanować jakiś segment rynku to może zacząć narzucać swoje zasady niekocznienie korzystne dla dawców i biorców reklam. Twisted Evil
gandalfini
loginos wrote:
Nei do końca. Jeśli góglowi uda sie nieopdzielnie opanować jakiś segment rynku to może zacząć narzucać swoje zasady niekocznienie korzystne dla dawców i biorców reklam. Twisted Evil

Już to widze... "Reklamy za drogie to wyp... do konkurencji, czakaj zaraz - jakiej konkurencji" Twisted Evil

MS uwielbia podpatrywać "rzeczy na których może zarobić" (rynek konsolowy - Xbox, mp3 - nawet nie wiem jak to się zwie Wink ) więc i wpycha swoje tłuste łapska w googla. Dla mnie to standard.
mtx
Monopolista patrz: Telekomunikacja Polska

Tak czy inaczej ciężko komuś dogonić Googla i M$ nawet jak się będą starali to za 100 lat świetlnych ich nie dogonią. Ot.. za późno wystartowali..
gecko
I dlatego trzeba wymyślić coś nowego. "Niepowtarzalnego".

Tak wybił się np YouTube Smile Tak zarobił miliony nastolatek (ten co to sprzedawał piksele...)

Można? Można. Trzeba mieć tylko chęci i (zwłaszcza) dobry pomysł Smile
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.