FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

demon + perl

darczeku
Witam,
czy ktos mial jakies doswiadczenie w pisaniu demon'a w perlu?
Chodzi o to, ze pracuję nad malym panelem administracyjnym
a demon bylby lepszym rozwiazaniem niz napisanie wszystkiego w php
(shell, shell_exec, system() itd).

BTW. Witam po dłuugiej przerwie;)
Deathplanter
Właściwie to demonem możesz uczynić dowolny proces, moim zdaniem najprostszym sposobem na to jest wykonanie go jako parametr dla screen -dMS $1. Jeśli nie chce Ci się zaglądać w dokumentację screena, tak załadowany w tło proces daje Ci do wglądu oddzielną sesję Twojej powłoki z możliwością podejrzenia standardowego wejścia i wyjścia (także błędu,oczywiście). Aby się podłączyć, wywołaj screen -x. Aby z powrotem zostawić proces w tle, wciśnij w sesji control+a po czym małe D.
darczeku
chodzi mi raczej o nasluchiwanie na danym porcie po czym wykonywanie na bierzaco wskazanych intrukcji
(ma to byc mini "panel" w stylu DA - czyli np. dopisanie VirtualHostów, stworzenie struktury plików, dopisanie usera do serwera FTP + passwd dla adnego usera;) )
chce oprzec to na nginx'ie (wydajniejszy niz apache).
Mam aktualnie 2 dedyki i VPS'a pod developing i testowanie tego.
loginos
O ile dobrze zrozumiałem to masz zamiar napisać własną usługę sieciową. Wspomnianego demona-serwer perlowy i do tego pewnie jeszcze jakiegoś klienta.

Czy jednak nie prościej byłoby w takiej sytuacji skorzytstać z gotowych rozwiązań np. ssh + garść skrytpów powłoki lub perla?
darczeku
I tak też chyba uczynię.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.