http://www.presja.org/index.php?action=show&idp=90
Zapraszam do popierania oraz polecania dalej..
Last edited by mtx on Thu May 10, 2007 6:08 pm; edited 1 time in total
Jestem za . Ja zaczynałem od Amig Dos, który był oparty na Unixie. Teraz mi sie bardzo to przydaje. W Winowsie dzieciaki uczą się tylko kilkać i nic poza tym. 
Mtx, bez obrazy, ale moim zdaniem przedstawiasz to w sposób mało obrazowy, miejscami zbytnio się rozpisujesz a innymi piszesz zbyt zwięźle. IMHO najlepiej przenieść to na projekt wikipodobny, pozwolić wszystkim edytować treść i zorganizować poparcie bezstronnej firmy, która zweryfikowałaby autentyczność tylu podpisów...Moim zdaniem w petycji wypadałoby zawrzeć jakąś prostą próbkę Linuksa, coś w stylu streamowanego filmiku i zaznaczyć, jak wprowadzenie Linuksa wpływa na pracę organizację firm. Rok temu widziałem Linuksa na jednym ze stanowisk pewnej firmy zajmującej się sprzedażą odzieży. Zaoszczędzili dwa tysiące na profesjonalnym systemie, pakiecie biurowym, oprogramowaniu do fakturowania, wytwarzania paragonów, nagrywania płyt... TU NAPRAWDĘ TOPI SIĘ PIENIĄDZE!
Zysk jest wprost proporcjonalny do wysiłku i zapewniam Cię, że gdyby zorganizować to lepiej, byłoby ciut więcej niż te 4 głosy z 75% poparciem. Tutaj potrzebny jest skill demagoga, handlowca i wielu innych profesjonalistów, którzy przecież już są zwerbowani i gotowi do tej skromnej pomocy, zaoferowania gratis próbki swoich możliwości. A próbka wystarczy...
Tutaj naprawdę można zorganizować ogromną siłę roboczą, gdyby tylko samemu włożyć to w swój wkład. Co Ty na to Mtx? Sądzisz, że 800 pikseli małą czcionką przemówi do ludzi bardziej, niż wyraźny wysiłek i profesjonalizm dziesiątek ludzi? Chcesz przebić się przez chiński mur wiertarką z ruskiego bazarku?
Ależ nikomu nie zabraniam robić takiej inicjatywy
zapraszam.. ja swoje zrobiłam... teraz pora na innych
inicjatywa jak by to powiedzieć... potrzebna...
tylko jak dla mnie strasznie dużo jest tam podanych argumentów za, niektóre są trochę ogólne a raczej za ogólne i nie precyzyjne...
| Quote: |
| 3) młodzież byłaby bardziej wyedukowana |
jak, pod jakim wzgledem, w jakich kierunkach i t d...
wg mnie wystarczyły by dwa argumenty - czynnik ekonomiczny, brak kosztów licencji oraz fakt, że linux staje się coraz bardziej popularny i sporo firm (niestety nie instytucji :/) korzysta właśnie z niego...
Linux jest świetnym systemem i jestem cały za daniem uczniom wyboru czy w przyszłości chcą wspierać wielki monopol M$, czy rozwój nowych technologii... A z doświadczenia wiem, że przestawienie się na linuxa bez jakiejkolwiek wiedzy o tym systemie jest cholernie trudne.. ale.. jakoś mi się udało i jestem w 100% z tego zadowolony i dumny 
Podpisałem się za ; )
Moim zdaniem powinno się uczyć linuxa.
Połowa dzieciaków nie wie o co biega jak ktoś się spyta jaki mają system i się pytają "Jaki mam Łindołs tak?"
Go, go linux fighters ; )
No teraz z tego co widziałem zaczynaja uczyc o linuxach w szkołach średnich szkoda ,że bardzo mało .
Ostatnio zainstalowałem sobie mandrive i zgodze sie z Joker'em ,że lekko nie jest nie majać wiedzy na ten temat ale system zajebisty i naprawde warto kozystać z linuxa bo za free , szybszy niż WinShit i jakie ma mozliwośći 
Pomimo, że bardzo lubię Linuksy za możlwiość ich konfigurowania (To ja dostosowuję system pode mnie, nie na odwrót) siedzę sobie na Xfeeku - co prawda strasznie brakuje mi pingwina (ech odkrywanie nowych komend, kompilacja programów i wogóle wszystko to co trzeba robić z Linuxem by chciał z nami współpracować
) Wydaje mi się, że Linux to system dla bardziej "kumatych" użytkowników którzy nie boją się wyzwań oraz przede wszystkim, nie mają googlofobi...W wolnych chwilach bawię się Ubuntu na VM, jednak wątpię bym się na niego kiedykolwiek przerzucił – powód jest bardzo lakoniczny – po prostu przyzwyczaiłem się do systemu Micro$hitu, może i jest awaryjny jednak po 5 latach obcowania wszelkie problemy rozwiązuję bardzo szybko (a w razie czego mam kopię całej partycji na DVD - po poważnym problemie przywrócenie kompa do stanu sprzed awarii trwa jakieś 15 minut
) do tego backup danych przy każdym wyłączaniu sprzętu – więc nie boję się, że system zastrajkuje w najmniej odpowiednim ku temu momencie.
@ Propagowania linuxa w szkołach jestem za – uważam jednak, że oswajać z pingwinkiem należy młodzież na etapie liceum-technikum, gdyż „dzieci” na poziomie gimnazjum używają PC tylko do GG,Tlen, Chat itp…zresztą sam niedawno usłyszałem od kolegi (27 letniego), że boi się kontroli policji i z chęcią zainstalowałby linuxa tylko wtedy jego syn (oby i tylko on
) nie miałby w co grać
Ale to wynika może z niewiedzy , bo każda gre program pod winde możesz zainstalować pod linuksem , są do tego emulatory
i wszystko fajnie smiga .
No tylko jest z tym wiecej zabawy niż z instalacja gry / programu pod windowsem .Ja mam na mandrivie offica 2003 i smiga lux 
oprócz tego są super fajne gry na linuxa: [url]happypenguin.org[/url].
Trochę odbiegamy od tematu. Chyba nie o to chodzi dlaczego linux jest dobry dla nas. Bo to wszyscy wiemy.
Choidzi o to, że jest dobry do zastosowania w tym wypadku, czyli w szkole.
Argumenty, które ja bym za tym przedstwił to:
1) Niezależność szkół od jakiegokolwiek dostawcy oprogramowania
2) W szkole pracownie komputerowe są często mocno przestarzałe, nie byłoby problemu żeby na tych starych komputerach zainstaować w pełni funkcjonalnego linuksa
3) Linux jest syetemem wieloużytkowinkowym, wielodostępnym i udostępnia wile wspaniałych mechanizmów ułatwiająch pracę w szkole. Dla mnie sytacja jaka jest obecnie w szkołach (może nie wszyskich), że wszyscy uczniowie-użytkownicy komputera korzystają z tego samego konta jest wręcz paranoidalne. Nie można się zamienić namiejsca, ktoś coś komuś skasuje, przeniesie, albo w inny sopsób wiele zamieszania.
4) Linux daje znacznie większe bezpieczeństwo. Pomijając już nawet kwestie wirusów, crackerów itd. można z łatwością utworzyć konto dla ucznia z uprawnieniami pozwalającymi na normalną pracę a jednoczeńie niepozwalającymi na przypadkowe uszkodzenie systemu.
5) Linux daje ogromną różnorodność oprogramowania. Nie ma czegoś takiego jak "jedynie słuszny" pakiet biurowy, klient poczty, czy nawet jedynie słuszne środowisko graficzne. Przyznam szczerze, że marzy mi się aby w szkoalach nie uczyli dzieci jak obsługiwać MS Worda, czy nawet OO Writer tylko jak posługiwać się zaawansowanym procesorem tekstu. Wtedy uczniowie bardziej będą mieli szanse zrozumieć jak to działa a nie tylko zapamiętać co gdzie klinąć.
A nie dalo sie umiescic petycji na jakims nieco bardziej user-friendly serwisie? Bo jakos nie bawi mnie rejestracja w portalu tylko po to by podpisac jedna petycje ;/