Zajrzyjcie sobie na stronę http://www.enneagram.pl/. Znajduje się tam całkiem ciekawy test osobowości, który kwalifikuje cię do jednego z 9 podstawowych typów. Moja lokatorka, która ma psychologię osobowości jako jeden z przedmiotów na studiach mówi że enneagram to podstawa współczesnej psychologii, a testy te stosuje się na zachodzie przy rekrutacji do pracy, żeby wiedzieć czego się można potencjalnie spodziewać po danym pracowniku.
Szczerze mówiąc byłam nieco zaskoczona wynikiem mojego testu, ale większość informacji zawartych w opisie przyznaję [z przerażeniem
] że do mnie pasuje. Dlatego zamieszczam to jako ciekawostkę dla wszystkich którzy chcą się dowiedzieć czegoś więcej o samym sobie. Ciekawi mnie poza tym co sądzicie na temat takiego 'szufladkowania' ludzi - podziału wszystkich osobowości na 9 typów [+ 18 granicznych], podczas gdy każdy myśli i funkcjonuje mimo wszystko w trochę inny sposób. Czy takie podziały w ogóle mają sens?
Aha, dla ciekawskich mój typ osobowości to 4w5. Stanowczo nie ma czym się chwalić
Szczerze mówiąc byłam nieco zaskoczona wynikiem mojego testu, ale większość informacji zawartych w opisie przyznaję [z przerażeniem
Aha, dla ciekawskich mój typ osobowości to 4w5. Stanowczo nie ma czym się chwalić