FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Ubezpieczenia, fundusze, emerytury

mtx
Część z was jest w takim wieku, że pora już pomyśleć o zabezpieczeniu finansowym. Do tego jest kilka sposobów.

Możecie się ubezpieczyć. W razie pobytu w szpitalu czy nie daj Boże kalectwa możecie liczyć na dużo pieniędzy. W razie waszej śmierci uposażony dostaje kupę kasy. A jeśli nic z tych rzeczy nie nasąpi (w pewnym okresie czasu) to można zamknąć to ubezpieczenie i zwinąć kasę. Przyjemne, prawda?

Możecie zacząć zbierać na emeryturę. Ja wiem, że ZUS i te sprawy, ale dobrze wszyscy wiemy, że pieniądze z tego są... ŻADNE! Dlatego warto zainteresować się otwartym funduszem emerytalnym, po zapewnia on za relatywnie niewielkie pieniądze szanse na przyszłość.

Jeśli żadna z powyższych ofert was nie zainteresowała, to fundusz inwestycyjny to powinno być coś dla was. Wpłacasz ile chcesz. Bezpieczniej niż kiedy samemu się inwestuje na giełdzie. Zdecydowanie wyższe zarobki niż na obligacjach. Tak naprawdę, jeśli się zacznie zbierać pieniądze w młodym wieku, a potem je wpłaci jeszcze przed dorosłością, to tak jak ja- na początek swojej drogi możecie mieć pokaźną sumkę. Na mieszkanie, studia, przyjemności, rodzinę.. cokolwiek.

A po co ten rozległy wstęp. Otórz mieszkańcy Katowic i okolic (czyli miast ew. należących do Silesi) oraz mieszkańcy Warszawy i okolic mają niepowtarzalną okazję skontaktowania się z przedstawicielem ING Nationale-Nederlanden. Nie będę pisać na temat tego, że mają najlepsze wyniki albo jedne z najlepszych itd.. bo każdy się tak reklamuje. Jeśli ktoś jest zainteresowany wystarczy, że poszuka na portalach finansowych itp.

Tak czy inaczej zainteresowanych kieruję do
Eweliny Dąbrowswkiej
506090145
efi80@tlen.pl

PS. Mam nadzieję, że mogę na was liczyć, bo.. mam w tym osobisty interes Wink
loginos
mtx wrote:
Możecie zacząć zbierać na emeryturę. Ja wiem, że ZUS i te sprawy, ale dobrze wszyscy wiemy, że pieniądze z tego są... ŻADNE! Dlatego warto zainteresować się otwartym funduszem emerytalnym, po zapewnia on za relatywnie niewielkie pieniądze szanse na przyszłość.

Jeśli chodzi o uczestnictwo w otwartych funduszach emerytalnych (OFE) to jest ono obowiązkowe - tzw II filar - dla osób urodzonych po którymś tam roku (może ktoś przypomni którym Wink ). Czyli przypuszczalnie większość jak nie wszyscy na tym forum.
W takim razie jeśli tylko reklamowany przez mtx OFE wam odpowiada to polecam skorzystać z powyższej oferty.
Wtedy agent przyjeżdża do was do domu, można z nim porozmawiać, zadać wiele pytań etc. - zawsze to lepsze niż iść do jakiegoś biura albo zgłaszać się przez internet.

mtx - jak zamieścisz zdjęcie agentki to może będzie więcej zgłoszeń Twisted Evil
webek
Ci urodzeni po 1964 albo 1968. Jedno z tych dwóch.

A jeśli chodzi o ubezpieczenia to tylko III filar jest nieobowiązkowy. Do reszty chcąc czy nie chcąc trzeba po prostu należeć (no chyba, że się robi na czarno, ale to już inna sprawa). Moim zdaniem zamiast ładowac kase w III filar, lepiej zająść się akcjami/obligacjami średniego ryzyka, ew. skupywaniem nieruchomości (gruntów) z hipoteką. Ludzie, których nie stać żeby pozałatwiać wszelakie formalności sprzedadzą po niskiej cenie (zwykle Ci z pogranicza patologii społecznych) a potem tylko drobny upgrade formalny i moża sprzedawać z wielokrotnie większą kwotą, niż ta po której sie grunty nabyło... no, ale żeby takie coś zrobić też trzeba dysponować sporymi funduszami Razz
mtx
Zdecydowanie zamiast giełdę polecam fundusz inwestycyjny.
Dlaczego?
-nie trzeb się znać na prawach giełdowych
-nie zaprzątasz sobie głowy tymi sprawami
-mają co dyspozycji np. 1ooo zł zasze masz mniejszą siłę sprawczą niż gdy jest takich jak ty milion
- ewentualne kryzysy są mniej odczuwalne (duży kapitał)
- zyski są po 2-3 latach (a czasem i wcześniej)

Wady:
- kierując swoimi pieniędzmi możesz czasem lepiej inwestować (jeśli się na tym znasz)
- wpłacasz na konkretny fundusz (np. małych i średnich firm- czyli w te sektory będzie szła inwestycja)- nigdy nie wiadomo co się stanie
- nie wiadomo kiedy są zyski
- płacisz pewien procent bankowi
tom722
bardzo ciekawym sposoben inwestowania jest rowniez inwestowanie w cale indeksy gieldowe (czyli dostepny na naszym rynku mini WIG20). Taka inwestycja nie trzeba sie na bierzaco interesowac, bo pomimo pewnych wachan w dlugich i bardzo dlugich perspektywach czasowych indeksy gieldowe umozliwiaja bardz wysokie zyski. Poski rynek ze wzgledu na krotka historie nie jest dobrm przykladem, ale indeks dowjones majacy ponadstulenia historie rosl w srednim tepie 11 % rocznie (realnie po odjeciu inflacji zysk segal 7% rocznie[1]). Oczywiscie to bardzo niewiele jesli porowna sie to z reklamami funduszy inwestycyjnych Smile, ale taki zysk w dluzszej perspektywie jest pewny.

[1] Ritchie, John C Analiza Fundamentalna
loginos
Poza tym fundusze inwestycyjne inwestują nie tylko na rynku akcji, ale rózwnież na rynku pieniężnym w tym walutowym, obligacje, nieruchomości itp.
pawelabrams
eh, mi się w ogóle nasz polski system ubezpieczeń i emerytur nie podoba

*wyjeżdżam chyba do dubaju...*