FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Optymalizacja strony WWW

mdnm
Czy ktoś z Was zna się dobrze na optymalizacji strony WWW, tak aby pożerała mniej transferu na serwerze ? Moglibyście udzielic pare rad z tym związanych ?

Od niedawna korzystam z hostingu mam 6 GB transfery na meisiac a moja stronka zużywa prawie 1 GB w ciagu dwóch dni przy odwiedzalności ok 700uu dziennie. Musze w jakiś sposob zredukowac obciazenie serwera. Zmniejszyłem już jakoś obrazków prawie o polowe... i przeniosłem je na inny serwer. Co jeszcze mogę zrobic by prześpieszyc działanie stronki a zarazem zmniejszyc ten transfer !
WMP
jedynym teraz słusznym krokiem jest podanie jej adresu Wink
Ramelof
WMP wydaje mi sie, że chodzi o adres z sygny.

Ja bym zaczął od optymalizacji całego kodu. Wywalił wszystko co się powtarza, a co można usunąć.

Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to napisze.
bratek
A może masz jakieś duże pliki do ściągania i one tak "zjadają" transfer?
Ciężka sprawa jak tak bo często konta nie zezwalają na "hotlinkowanie" No ale możesz zawsze założyć 4-5 kont.. np każdy dział na innym serwerze.. Troche roboty z tym, no ale powinno pomóc Smile
Grom
Zmień format plików graficznych na gif. JPGi zajmuja 10x wiecej niz gify a widze ze i tak na wiekszosci plikow graficznych na twojej stronie tylko zyskasz jakościowo niż stracisz.
mtx
Jeśli się da, to powywalaj niepotrzebne elementy- grafiki, działy teksty, posty na forum, zoptymalizuj bazę mysql.
To wszystko wydaje się niby nic, ale jak się zbierze do kupy, to trochę tego jest...
pawelsz
Może i temat parę dni ma, ale ja powiem to co zawsze mówię osobom, które mają ten problem... Wywal tabelki i zrób wszystko na CSS. Wiem, że to jest roboty na parenaście dni minimum, ale za to rozmiary generowanych plików spadną nawet kilkukrotnie. Dlatego - mimo że jest wielu przeciwników takich działań - propouję przejść na XHTML 1.0 Strict lub XHTML 1.1, bez tabelek. Już nawet po prostu tworząc zamiast każdej tabelki odpowiedni DIV jest trochę oszczędności.. Taki przykład:
Code:
<table border="0" background="costam.jpg">
<tr><td valign="top">xD</td></tr>
</table>

Można zamienić na:
Code:
<div style="background:url(costam.jpg)">xD</div>

I nie powinno się wiele zmienić pod względem wyświetlania strony
Joker
Dokładnie zastosuj divy i mniejsze grafiki... Oprzyj strone na CSSach - stworz jeden arkusz... Nawet duże strony tymi prostymi sposobami da sie zmniejszyc rozmiarem KILKADZIESIĄT razy ^^
loginos
Grom wrote:
Zmień format plików graficznych na gif. JPGi zajmuja 10x wiecej niz gify a widze ze i tak na wiekszosci plikow graficznych na twojej stronie tylko zyskasz jakościowo niż stracisz.

Zamian GIF na JPEG nie zawsze jest dobrym pomysłem. Można zbyt wiele stacić na jakości. Generalnie JPEG nadaje sie do zdjęć, a GIF (czy też PNG) do "odchudzić" wyrzuć niepotrzebne nagłówki jpeg.
Usuń EXIF, miniaturę, spróbuj zapisać je przyrostowo.
Można w ten sposób zyskać sporo kilkobajtów, ale jak to zwykle przy optymalizacji - nie ma uniwersalnego rozwiązania.
Musisz pokombinować Cool
canibal
A nie mozesz poprostu zmienić servera ? na 110mb.com jest darmowy hosting z 100 gb/ miech transfer i o dziwo ten server działa ze 3 razy szybciej niż moj płatny na 247.pl , a co do optymalizacji to jednak moi przedmówcy maja racje trzeba zastosowac divy to przyspieszy ładowanie sie strony.