Czy ktoś z Was zna się dobrze na optymalizacji strony WWW, tak aby pożerała mniej transferu na serwerze ? Moglibyście udzielic pare rad z tym związanych ?
Od niedawna korzystam z hostingu mam 6 GB transfery na meisiac a moja stronka zużywa prawie 1 GB w ciagu dwóch dni przy odwiedzalności ok 700uu dziennie. Musze w jakiś sposob zredukowac obciazenie serwera. Zmniejszyłem już jakoś obrazków prawie o polowe... i przeniosłem je na inny serwer. Co jeszcze mogę zrobic by prześpieszyc działanie stronki a zarazem zmniejszyc ten transfer !
jedynym teraz słusznym krokiem jest podanie jej adresu 
WMP wydaje mi sie, że chodzi o adres z sygny.
Ja bym zaczął od optymalizacji całego kodu. Wywalił wszystko co się powtarza, a co można usunąć.
Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to napisze.
A może masz jakieś duże pliki do ściągania i one tak "zjadają" transfer?
Ciężka sprawa jak tak bo często konta nie zezwalają na "hotlinkowanie" No ale możesz zawsze założyć 4-5 kont.. np każdy dział na innym serwerze.. Troche roboty z tym, no ale powinno pomóc 
Zmień format plików graficznych na gif. JPGi zajmuja 10x wiecej niz gify a widze ze i tak na wiekszosci plikow graficznych na twojej stronie tylko zyskasz jakościowo niż stracisz.
Jeśli się da, to powywalaj niepotrzebne elementy- grafiki, działy teksty, posty na forum, zoptymalizuj bazę mysql.
To wszystko wydaje się niby nic, ale jak się zbierze do kupy, to trochę tego jest...
Może i temat parę dni ma, ale ja powiem to co zawsze mówię osobom, które mają ten problem... Wywal tabelki i zrób wszystko na CSS. Wiem, że to jest roboty na parenaście dni minimum, ale za to rozmiary generowanych plików spadną nawet kilkukrotnie. Dlatego - mimo że jest wielu przeciwników takich działań - propouję przejść na XHTML 1.0 Strict lub XHTML 1.1, bez tabelek. Już nawet po prostu tworząc zamiast każdej tabelki odpowiedni DIV jest trochę oszczędności.. Taki przykład:
| Code: |
<table border="0" background="costam.jpg">
<tr><td valign="top">xD</td></tr>
</table> |
Można zamienić na:
| Code: |
| <div style="background:url(costam.jpg)">xD</div> |
I nie powinno się wiele zmienić pod względem wyświetlania strony
Dokładnie zastosuj divy i mniejsze grafiki... Oprzyj strone na CSSach - stworz jeden arkusz... Nawet duże strony tymi prostymi sposobami da sie zmniejszyc rozmiarem KILKADZIESIĄT razy ^^
| Grom wrote: |
| Zmień format plików graficznych na gif. JPGi zajmuja 10x wiecej niz gify a widze ze i tak na wiekszosci plikow graficznych na twojej stronie tylko zyskasz jakościowo niż stracisz. |
Zamian GIF na JPEG nie zawsze jest dobrym pomysłem. Można zbyt wiele stacić na jakości. Generalnie JPEG nadaje sie do zdjęć, a GIF (czy też PNG) do "odchudzić" wyrzuć niepotrzebne nagłówki jpeg.
Usuń EXIF, miniaturę, spróbuj zapisać je przyrostowo.
Można w ten sposób zyskać sporo kilkobajtów, ale jak to zwykle przy optymalizacji - nie ma uniwersalnego rozwiązania.
Musisz pokombinować 
A nie mozesz poprostu zmienić servera ? na 110mb.com jest darmowy hosting z 100 gb/ miech transfer i o dziwo ten server działa ze 3 razy szybciej niż moj płatny na 247.pl , a co do optymalizacji to jednak moi przedmówcy maja racje trzeba zastosowac divy to przyspieszy ładowanie sie strony.