FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Mafia Game

bpit22
Pamiętacie może taką grę jak Mafia. Ja ostatnio odkopałem tą grę i stwierdzam że jest nieśmiertelna. Ta grafika, dźwięk, scenariusz...

Napiszcie jakie macie zdanie na jej temat, ponieważ zamierzam otworzyc o niej stronę. Very Happy

Za odpowiedzi z góry dziękuje.
hollyas
O Mafii mam jak najbardziej pozytywne zdanie. To co w niej liczyło się dla mnie najbardziej to klimat. Można się w końcu było jak prawdziwy gangster i to nie jakiś kark z bramy na podwórze, a taki z lat 30, który miał klasę. Graficznie wyglądała miodnie (odpaliłem w letnie wakacje i się nie zestarzała). Trochę drażnił mnie brak sejwa w czasie misji, ale nie było źle. Jedno co mnie w niej strasznie denerwowało, to wyścig... Jak grałem pierwszy raz to kilka dni się z nim męczyłem (nigdy do ścigałek nie miałem talentu), ale nie żałuję ani minuty spędzonej z tą grą. Jeżeli ktoś nie grał, niech leci do sklepu, a Ci co ją znają pewno z chęcią do niej jeszcze wrócą. Nie była to może gra bardzo popularna (nie rozumiem dlaczego), ale będzie się o niej długo pamiętać i do niej odwoływać.
Xaros
Mafia - Co tu napisac? Rewelacyjna gra. Ktoz by sie spodzewal ze grupa czeskich developerow wypusci na rynek tak znakomita gre. Zasady te same do w popularnej sadze Grand Theft Auto.Wielka roznica jest chodz by grafika, ktora jest odwzorowaniem rzeczywistego swiata, brak tu jakiej kolwiek animowanej tekstury itp. Pierwszym elementem, ktory mnie zaskoczyl w tej grze sa efekty zniszczen pojazdow. Bylem przekonany, ze bedzie to siquel z GTA, czyli odpadna bumbery i mamy kwadrat Razz I mile sie zaskoczylem. Jesli chodzi o mankament w grze to brak innych pojazdow poza samochodami. A teraz 2 najwarzniejsze plusy tej gry, czyli scenariusz i fabula... normalnie majstersztyk. A drugi to fizyka jazdy... Po podlaczeniu kierownicy i zdefiniowania odpowiednich ustawien, jazda wozem jest najpiekniejsza czynnoscia w grze. Na ustawieniach skrzyni recznej jazda jest rajem. Gre przechodzilem z 20x i dalej jestem pod wrazeniem. Ogromna ilosc samochodow, bohaterow, akcji.... cudoo Very Happy

Moja ocena to: 100/10 Very Happy
+Grafika
+Scenariusz i fabula
+Fizyka
+Mozliwosci

-Brak innych typow pojazdow
-Brak swobody podczas kampanii
-Szczeze mowiac mogla byc dłuzsza

A co do stronki to hccetnie pomoge:) Znam "Mafie" jak wlasne kieszenie:)
bpit22
Jestem zaskoczony że jeszcze ktoś o niej pamięta. Naprawdę się z tego cieszę. Myśle że należało by pomyśleć nad odkopaniem tej gry i należy przypomnieć światu że jest taka świetna gra. Najbardziej mi żal że nie ukazała się następna część Mafii. Podobno jakaś firma rozpoczęła projekt i zaprzestała na tym. Myśle że jeszcze parę dni i zaczne tworzyć stronę. Mówie za pare dni, ponieważ nie mam w tej chwili czasu. Jak będę potrzebował pomocy napewno dam wam znać. Naprawdę cieszę się że ktoś lubi tą grę, bo powiem że mam do niej wielki sentyment. Jakby coś to PrivateMesage. Pozdrówki Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Last edited by bpit22 on Thu Feb 15, 2007 10:51 pm; edited 1 time in total
Nolt
Mafia to gra ktora ma w sobie dusze, zyje swoim zyciem a gracz zyje zyciem gry Smile Poprostu wypas gra w lepsza tego typu nie gralem i watpie aby cos lepszego powstalo. Klimat, muzyka, fabula, miasto itp itd mozna by wymianiac i wymieniac. Wrazenia z grania sa nie do opisania a takze wspomniania.

PS: do tej pory mam problemy z przejsciem wyscigu F1 Razz
webek
Mi osobiście ta gra specjalnie nie podeszła :/
Może to dlatego, że jak zainstalowałem ją na kompie mniej-więcej miesiąc po tym jak ona wyszła to mi się bardzo cięła! Do tego miałem zintegrowaną karte dźwiękową na układzie SiS i dźwięki w grze były bardzo podobne do kwestii mówionych przez smerfy Smile

Może kiedyś ją zainstaluje ponownie (mam juz inny sprzęt) i zmienie zdanie co do tej gry...

ps. A tak mało znana jest, ponieważ miała nikłą reklamę. No i (jesli dobrze pamiętam) wyszła ona w tym czasie co GTA3. A Rockstar potrafi zrobić zamieszanie swoimi chwytami marketingowymi...
Xaros
Kazdy pamieta o tej grze Smile I kazdy wie ze w porownujac Mafie do GTA to tak jak bysmy chceli porownac Ferrari do Poloneza. Grafika jak na tamte czasy jest zadziwiajaca. Nie da sie ukryc ze zwiekszyly sie wymagania tej gry w stosunku do posiadanego sprzetu. Moze wlasnie dlatego userzy raczej siegali po GTA z uwagi an jego mniejsze wymagania Smile Ale mozliwe ze tez z rewelacyjnych dwoch pprzednikow, a raczej 3 liczac Londona:)
spooki86
Ta gra to jest mistrzostwo, akcja, klimat, fabuła, grafa - wszystko miodzio, dla mnie to jest jedna z najlepszych gier.

A jeszcze dodam że fajna jest ta misja ze ściganiem.
Damgrath
Gierka jest wypasiona, wyczesana grafika i jest bardzo realistyczna.
Fabuła i jej klimat są niezwykłe. Filmy świetnie wystylizowane. Genialna muzyka. Jest przynajmniej 3 razy lepsza od Vice City!!!
Jednym słowem gra jest dopracowana jak na czasy jej produkcji.
Misje są całkiem ciekawe i trudne, trzeba troche przy nich pomyśleć, a gra wciąga jak nie wiele gier tego typu. Jak się czuje ten klimat tych starych lat... i starodawnych aut... to aż się chce grać. Moim zdaniem te dwie gry naprawde trudno porównywać. Liniowość Mafii i otwartość GTA powoduje, że różnią się od siebie ogromnie. Mafia jak dla mnie jest najlepszą grą tego typu w jaką grałem ''nic dodać, nic ująć''...
To jest moje zdanie w tym temacie.
Jeśli ktoś jeszcze w nią nie grał to bardzo polecam tą grę.
mtx
good news- nie mam pocięcia o istnieniu tej gry.

kto mi link torrentowy podeśle na pw? legalnie oczywiście Razz

a generalnie- o co biega? w grze..
bpit22
Najlepiej jest samemu poznac tą grę. Torrenta chcesz...

http://www.torrentspy.com/torrent/1054281/Mafia_game

Gra jest naprawde wypas. Tylko szkoda że tak mało ludzi w nią grało... (To wszystko przez GTA, które nawet się nie umywa do Mafii)
Postman
Gra przypadła mi do gustu. Chociaż temat gry dla młodych ludzi niezbyt dobry. Równie można by było dać tytuł gry "Poradnik młodego mafiozo". Laughing Grafika wspaniała ima to coś w sobie czyli grywalność. Polecam wszystkim , którzy jeszcze w nią nie grali.
Tu linki do pomocy:
http://www.stp.pl/pomoce/3e1,teksty.html
Tu można kupić:
http://www.empik.com/showobject.jsp?objectId=2292571&ampcurrentCategory=4010200&gclid=CP_S9bHvt4oCFQExZwodQhIknQ
Oficjalna strona gry:
http://www.mafia-game.com/
oraz polska strona:
http://www.mafiapage.com/forum/
makak
Muszę sobie 'legalnie' ściągnąć, bo prawdę mówiąc nigdy u siebie w nią nie grałem, parę razy u kolegi ale to nie to samo Wink Pewnie dlatego: "To wszystko przez GTA" - bpit22
Postman
makak wrote:
Muszę sobie 'legalnie' ściągnąć, bo prawdę mówiąc nigdy u siebie w nią nie grałem, parę razy u kolegi ale to nie to samo Wink Pewnie dlatego: "To wszystko przez GTA" - bpit22

Zastanawia mnie "legalnie" ściągnąć. Zastanawia mnie to jak to zrobić Laughing . Bo ja wszystko "nie legalnie". To mnie bardziej podnieca. Ale coż może coś przeoczyłem. hehe
makak
Legalnie jest w cudzysłowiu czyli trzeba odczytać jako nie legalnie (taki ukryty przekaz Laughing ) Razz Swoją drogą chciałoby się ściągać legalnie Smile
bpit22
Ja też muszę "legalnie" ściągnąć bo mi się porysowały płyty, ale też zastanawiam się nad kupnem tej gry. Przeżałuje te 22 zł. Wkońcu ta gra to juz klasyk (o wiele lepszy niż jakieś GTA Vice... itp). Na marginesie za GTA wszystkie wersje nie dał bym nawet dychy (10PLN)

PS. Jak na te wymagania Pentium III 500 MHz, Pamięć: 128 MB, Grafika: Zgodna z DirectX 16 MB, to gra jest poprostu wypas.
Może by tak teraz Mafia 2. Kto jest za...
Ramelof
Mafia jest dość fajną grą. Bardzo dobrze ją wspominam. Misje są dość trudne, ale gra też za prosta nie może być nie? Razz.

Grafika też jest dość dobra, a fabuła to miodzik. Mafia jest lepsza od gier takich typów na przeykład GTA. Tam raczej tylko w SAN Andreas jest dopiero bardzo dobra fabułą, reszta woła o pomstwę do nieba.
DraGon2
gra Mafia jak na lata w ktorych ja zrobili jest swietna, nawet dzis jest dobra gierka i czasem gram w nia zeby sie odprezyc ( lubie takie klimaty Smile ) , prawie przeszedlem ja z 6 razy , pisze prawie bo nigdy nie wygralem ostatniej misji , zawsze mnie ubijali Very Happy
bpit22
Tak rzeczywiście była dość trudna. Ja nie lubiłem zwłaszcza misji na lotnisku. Very Happy Very Happy
tazo
Swojego czasu grywałem w Mafie, pamiętam ten klimat to było coś...teraz takie gry to rzadkość.
bet_score
Gra jest po prostu SUPER. Grywałem w to kiedyś. Najbardziej podobała mi się z tego taka jedna mała głupotka. Tankowanie paliwa. W żadnej grze tego typu nie widziałem opcji tankowania paliwa. Troche głupie.. ale mnie to rajcowało
venom6
Owszem Mafia jest bardzo wciągającą grą, ma praktycznie same zalety i jest wykonana w sposób profesjonalny do samego końca. Grafika nic tylko sie zachwycać z resztą ocena tej gry jest bardzo mocna. Gdybym mial porównać GTA Vice City do Mafii to napewno lepiej by wypadła Mafia bo jest bardziej grywalna. A tak na marginesie to wydaje mi się, że temat o Mafii już kiedyś był. Razz
webek
Niestety podczas instalacji siadła mi 3 płytka... właśnie zdobywam ją we wcześniej wymieniony "legalny" sposób Smile
jeśli się przekonam do tej gry, to na 99% kupuje oryginal (widziałem wczoraj w empiku za 25zł).

ps. czy grupa odpowiedzialna za miafie zrobiła jeszcze jakąś gre???
eddy007
Hmmmmm.....
Mafia Smile
Gra normalnie przekozak
Grafika taka realna ,muzyka itp
Wogłóle wszystkie szczegóły ....
Jest jeszcze Ojciec Chrzestny (The Godfather)
Też fajna gierka ... też polecam tylko najlepiej po polsku żeby rokminić gre no chyba że ktoś bardzo dobrze zna algielski to może i sobie jak tam chce zresztą kto jak uważa Razz

Ale polecam gierke:
po pierwsze jest dguga wiec bedzie w co pograc w nudne wieczory
po drugie jest mniej realistyczna ,ale też ładna grafika

A reszte to już sobie sami zobaczycie ;p
bpit22
Myślę że wiele gier było by dużo lepszych właśnie na silniku graficznym mafii. Ten silnik był w całości oparty na zdjęciach z realnego miasta. To daje duży realizm tej gry co jest chyba najważniejsze Very Happy

Będzie Mafia 2
scorpiOOn
@bpit22 zgadzam się z tobą Smile Czekam i czekam, a Mafia 2 miała już wyjść Razz Nie wiem co jest Sad...
bpit22
Jest pare screenów z Mafia 2 w sieci, ale nic nowego nie słyszałem. Mam nadzieję że w nachodzącym 2008 roku dowiemy się coś więcej, a może będziemy już mogli grać w pierwsze dema Mafii 2. Jeżeli się czegoś dowiesz to napisz, bardzo chciałbym wiedzieć coś więcej na temat etapu tworzenia tej gry.
Bobeknaklo
Ja sobie z obecnym sprzętem raczej nie pogram ale kiedyś na pewno
A wracając do jedynki to arcydzieło po prostu
Jedna z najlepszych gier!
bpit22
Ktoś wie może kiedy będzie premiera mafii 2??
Ramelof
W tym roku według inforcji na stronie jaką znalałem. Wikipedia mówie o przełomie 2008/2009.
bpit22
Podejrzewam że sobie jeszcze poczekamy, zważając na to że już parę lat temu po udanej premierze mafii miał się rozpocząć projekt mafia 2, a jakoś się nie rozpoczął, ale ja wierzę że będzie szybko.
marekk06
ta gra jest wyjatkowa, swietna fabula, klimat lat 30 i 40, muzyka, swietne dobrane filmiki i dosc dobra grafika.
Polecam wszystkim
Pozdrawiam
bpit22
Ostatnio szukałem informacji na temat mafii 2 no i natknąłem się na fajną galerie http://www.mafia-2.eu/photogallery.php?album_id=7 jeżeli ta gra będzie tak fajnie wyglądać, a co najważniejsze będzie miała klimat jedynki, to będzie suuper. Nie mogę się doczekać premiery... Very Happy
abikor
Rzeczywiście Mafia to była (a w zasadzie jest) bardzo dobrą grą. Odpowiedni klimat do tematu. Grałem w nią bardzo dawno, ale wrażenie jeszcze pamiętam do dziś. Fajnie, że ktoś przypomniał.
A przy okazji nie wiedziałem, że będzie nowa wersja, więc choć nie mam za dużo czasu, może znów sobie zagram.
mtx
Przyznaję się - jestem lamerem - poległam w 1 misji ;p
są jakieś triki czy trzeba tylko uciekać w kółko?
matti05
Jak tak czytałem te wasze posty na temat Mafii to postanowiłem sam ją sprawdzić. Sprzyjało temu oczekiwanie na GTA 4, a gierka jest trochę podobna, więc czemu by nie spróbować. Wcześniej grałem też w Ojca Chrzestnego, ale ten jakoś mi nie przypadł do gustu.
Grafika - nie jest powalająca, ale patrząc na datę wydania, to nie ma co narzekać.
Fabuła - może i krótka, ale zato jaka wciągająca, myślę, że dlatego ją tak szybko skończyłem(zajęło mi to trzy dni ^^), bo właśnie fabuła była taka, że chciało się zobaczyć co będzie dalej.
Muzyka - dobrze dopasowana, oddawała klimat gry.

Ogólnie powiem tak, jeśli ktoś jeszcze nie grał to musi to zrobić. Oczywiście jeśli ktoś nie lubi gier tego typu to nie koniecznie mu się spodoba, ale osobom, które w to grały napewno zapadnie w pamięci. Z wielkim zniecierpliwieniem będe czekał na Mafie 2, która może się okazać godnym konkurentem dla GTA 4.
Do opisania gry użyje zdania z niej: "Kiedyś i tak zabije Cię twój najlepszy przyjaciel" (czy jakoś tak to szło Razz )
Maserman
A czy są już jakieś wiadomości na temat wymagań sprzętowych?
Bo słyszałem że mają nie być dość wygórowane, pomimo takiej świetnej grafiki.
bpit22
Wracam na frihosta Very Happy

Co do Mafii 2 to poczekamy jeszcze... Nie wiem dlaczego ale nadal nikt się nie kwapi żeby przyspieszyć prace nad projektem.
Z jednej strony się cieszę, ponieważ myślę że jak nie przyspieszają, to może rzeczywiście zrobią coś jeszcze lepszego, nie tak jak GTA z każdą wersją jeszcze gorsze, albo jak każdy następny Windows, szybciej wydany, ale bardziej zdygany Smile
mtx
z GTA aż tak źle nie jest. Pamiętajmy, że później jest coraz ciężej, bo oczekiwania fanów są coraz wyższe..
bpit22
nie widziałem jeszcze najnowszej wersji GTA, ale chyba nie będzie tak odjechana jak mafia 2??
no właśnie coraz bardziej rosną oczekiwania Very Happy