Witam.
Interesuje mnie ten system. Poszukuje o nim opini. Jakie są za i przeciw temy systemowi. Może ktoś go używał i pochwali się swoimi doświadczeniami.
Jeżeli uważacie, że jakiś inny system dla początkującego się bardziej należy to tez proszę pisać jakie są idealne dla takich użytkowników.
Ubuntu jest bardzo podobny do Kubuntu jest bardzo prosty w użytkowaniu dla początkującego użytkownika, nowa wersja posiada nawet wsparcie do zapisu na partycjach z ntfs'em co jest pomocne przy posiadaniu dwoch systemow operacyjnych jak np xp i Ubuntu.
Pozdrawiam
veroz
| veroz wrote: |
Ubuntu jest bardzo podobny do Kubuntu jest bardzo prosty w użytkowaniu dla początkującego użytkownika, nowa wersja posiada nawet wsparcie do zapisu na partycjach z ntfs'em co jest pomocne przy posiadaniu dwoch systemow operacyjnych jak np xp i Ubuntu.
|
Ubuntu i Kubuntu a takze Xbuntu to jeden i ten sam system, co rozni je od siebie to TYLKO I WYLACZNIE srodowisko graficzne nic wiecej
a co do zapisu na partycjach NTFS to nie cieszyl bym sie tym tak bardzo, bo jest to jeszcze nie do konca stabilne narzedzie 
Próbowałem Ubuntu, ale jednak mi bardziej pasuje openSuse 10.2
Ubuntu "żółwił" się jak cholera, za to suseł chodzi bez zarzutu. Moze jakby ten pierwszy chodził szybciej to bym siędo niego przekonał 
poczekaj na premiere U7.04 juz teraz widac ze dziala znacznie szybciej od swoich poprzednich wersji, + czyt. nizej
| Quote: |
Kevin Carmony, prezes Linspire Inc. ogłosił informację o porozumieniu zawartym z Canonical Ltd. Wedle tego porozumienia, nadchodzące wersje dystrybucji Linspire i Freespire będą oparte na Ubuntu (wcześniej były oparte na Debianie). W zamian Linspire Inc. udostępni użytkownikom Ubuntu swoją usługę Click’N'Run, umożliwiającą szybką i łatwą instalację darmowych i komercyjnych programów. CNR będzie dodatkową metodą instalacji programów w Ubuntu 7.04, równoległą do istniejących (Synaptic/apt-get/…). Doskonale ilustruje to rysunek na stronie Linspire. Warto także obejrzeć kolejny rysunek ilustrujący zależności pomiędzy w/w dystrybucjami.
Więcej szczegółów porozumienia można przeczytać w informacji prasowej na stronie Linspire. http://www.linspire.com/lindows_news_pressreleases_archives.php?id=213 |
Rewelacja! Oby wiecej synchronizacji repozytoriow, moim zdaniem byloby doskonale gdyby istnialo tylko jedno,uniwersalne repozytorium dla wszystkich dystrybucji...
| Deathplanter wrote: |
| ...moim zdaniem byloby doskonale gdyby istnialo tylko jedno,uniwersalne repozytorium dla wszystkich dystrybucji... |
Są już takie plany:
| Quote: |
| http://jakilinux.org/newsy/ujednolicenie-pakietowania-przyszlosc-deb-zagrozona/ |
ale musi to być naprawde dobrze zorganizowane, bo chyba każdy użytkownik Linuksa wie co to jest "piekło zależności". Ja używam Zenwalk i nawet tam istnieje ten problem. A jest to poważna sprawa, np. raz w Ubuntu miałem taki problem że jeden program wymagał odinstalowania jakiejśtam biblioteki, zezwoliłem i po restarcie przestała działać sieciówka
Okazało się, że ten pakiet, który odinstalowałem odpowiadał za obsługe wifi... 
Z tymi zależnościami w pakietach na linach to jest ciężka sprawa. Najbardziej skaszanione to było w SuSE 10.0 w Evalu (podkreślam EVALU) - tam przy instalacji jakiś bibliotek zwykle był crash shell'a lub jądra. Nie wiem jak w nowszych wersjach, ale tamten "drobny" mankament zniechęcił mnie do SuSE.
A ubuntu też jakiś czas używałem, ale szczerze powiedziawszy nie jest on dla mnie rewelacyjny. Ale następne wersje może zmienią moje zdanie
ps. Jakby co to polecam Debiana lub Slackware.
Jeśli nigdy nie używałeś linuksa, Ubuntu to dobry wybór.
| fofoo wrote: |
| Jeśli nigdy nie używałeś linuksa, Ubuntu to dobry wybór. |
podpisuje się pod tym
Slack jest systemem bardziej wymagającym od uzytkownika. Przyklad: skad ktos bedzie wiedzial ze trzeba z konsoli wpisac kdm aby odpalic srodowisko graficzne
Ubuntu to linuks dla poczatkujacych i nie tylko 
Slack i Debian to dystrybucje mocno przestarzałe. Debian ma stare nieaktualizowane pakiety a Slack domyślnie używa jeszcze jądra z serii 2.4.x. Pozatym nie ma systemu zależnosci, co na te czasy jest hmmm bardzo dziwne. Obie dystrybucje nie mają też wsparcia dla Udeva. Jak dla mnie to muzeum Linuksa już ^^
Dystrybucja Mandriva, dawniej Mandrake to jedna z najłatwiejszych w obsłudze dystrybucji Linuxa, a przy tym w pełni funkcjonalna i bardzo stabilna, a także cechująca się wysokim bezpieczeństwem. Linux Mandrake (mandriva) w przeciwieństwie do innych dystrybucji np: Lycoris jest całkowicie po polsku. Jest to także najbardziej multimedialna dystrybucja Linuxa, która pokazuje w pełni możliwości tego systemu zarówno w zastosowaniach domowych jak i profesjonalnych. Na Linuxie Mandrake praca oraz instalacja jest równie łatwa jak z Windows Xp.
To moim zdaniem jest dobry system dla początkującego.
| Grom wrote: |
| Slack i Debian to dystrybucje mocno przestarzałe. Debian ma stare nieaktualizowane pakiety a Slack domyślnie używa jeszcze jądra z serii 2.4.x. Pozatym nie ma systemu zależnosci, co na te czasy jest hmmm bardzo dziwne. Obie dystrybucje nie mają też wsparcia dla Udeva. Jak dla mnie to muzeum Linuksa już ^^ |
lol może nie wypowiadaj się na tematy na które nie masz pojęcia. Udev jest w debianie już od dość dawna (nawet niechce mi się sprawdzać od kiedy). Używam debiana etch i to że programy nie są w najnowszej wersji (np jest kde 3.5.5 a nie najnowsze 3.5.6), wynika z charakteru dystrybucji a nie jakiś niedociągnięć. Debian nastawiony jest na stabilność i paczka ma być w nim dostępna kiedy będzie się do tego nadawała a nie jak najszybciej. To gwarantuje (w przypadku używania etcha) że aktualizacja nie popsuje Ci niczego w systemie (ryzyko zawsze jest, ale w tym przypadku jest ono minimalne). Pozatym można mieszać wydania debiana i jeśli chcesz mieć coś koniecznie z wersji unstable to nie ma problemu, możesz to zainstalować w wydaniu testing.
| Deathplanter wrote: |
| Rewelacja! Oby wiecej synchronizacji repozytoriow, moim zdaniem byloby doskonale gdyby istnialo tylko jedno,uniwersalne repozytorium dla wszystkich dystrybucji... |
to chyba niemożliwe
każda dystrybucja ma inne założenia, rządzi się innymi prawami, ma swoich developerów którzy tworzą łatki do programów.
Wspólne repozytorium, aczkolwiek z pewnych względów brzmi atrakcyjnie zaprzeczałoby trochę istocie dystrybucji.
Ubuntu to bardzo fajna dystrybucja, którą mogę polecić. Miałem kiedyś Mandrake (Mandriva) i ciężko było cokolwiek tam zrobić, w Ubuntu wpisujemy w konsoli sudo apt-get install i już mamy co chcemy
Fajnie, że zaczęli współpracę z Linspire, bo Click’N'Run będzie dobrą alternatywą
Pozdro
Czytam sobie wasze wypowiedzi i jestem mile zaskoczony. Teraz wystarczy tylko nagrać sobie płytkę i zainstalowć. Uważam, że wszystko zostało w tym temacie wypowiedziane także można go lock, chyba, żę ktoś ma coś jeszcze innego do powiedzenia. 
A z wszystkich linuxów jaki polecicie na server www(php, mysql), a jaki gierek i programów (dobra kompatybilność ze sprzętem)?
Witam, posiadalem Ubuntu niestety system wysypal sie (postawiony na dysku ktory swoje juz przezyl i caly czas mialem jakies jazdy). Pewnie jeszcze nie raz sprobuje postawic system juz na sprawnym dysku. Ubuntu jest swietne gdyz po instalacji nie wiele potrzeba zeby moc pracowac. Jezeli czegos sie nie potrafi radze zajrzec na ubuntu.pl.
ja radze wszystkim OpenSuse, i wiem co mówię. Miałem już kilka distro, ale suse jest nie zawodne! I ta prostota instalacji pakietów... brak mi słów
Ja polecam SLACKWARE 11.00!! Moim zdaniem najlepsza dystrybucja linuxa jaka istnieje. Na pewno nie jest to najprostrzy linuxa jaki istnieje (praktycznie wszystko trzeba konfigurowac recznie) ale przynajmniej czegoś się nauczysz
, a nie tylko bezwiednie bedziesz klikał "next" jak w windowsie 
| lexom wrote: |
Ja polecam SLACKWARE 11.00!! Moim zdaniem najlepsza dystrybucja linuxa jaka istnieje. Na pewno nie jest to najprostrzy linuxa jaki istnieje (praktycznie wszystko trzeba konfigurowac recznie) ale przynajmniej czegoś się nauczysz , a nie tylko bezwiednie bedziesz klikał "next" jak w windowsie  |
Ale czy nie chodzi wlasnie o prostote i funkcjonalnosc ? programisci ktorzy pracaja nad ubuntu staraja sie sprawic by system ten byl przyjazny dla uzytkownika a nie zeby go odstraszal. 70% osob nie rusza linuksa tylko dla tego bo sie nazywa linux
jesli ktos chce/zna sie na owym systemie lapie sie za cos gdzie trzeba sie bawic w reczne konfigi itp itd. jesli nie ? to zostaje windows ? NIE... upraszczanie linuksa ma na celu pokazanie ludziom ze ten system nie jest straszny a wrecz przeciwnie 
Czyli kazdy jest dobry na serva?? Mam na względzie funkcjonalność, małą awaryjność. Trochę mnie wkurza że tak mało ludzi korzysta z linuxów (
Microsoftowa propaganda
)
| Nolt wrote: |
| lexom wrote: | Ja polecam SLACKWARE 11.00!! Moim zdaniem najlepsza dystrybucja linuxa jaka istnieje. Na pewno nie jest to najprostrzy linuxa jaki istnieje (praktycznie wszystko trzeba konfigurowac recznie) ale przynajmniej czegoś się nauczysz , a nie tylko bezwiednie bedziesz klikał "next" jak w windowsie  |
Ale czy nie chodzi wlasnie o prostote i funkcjonalnosc ? programisci ktorzy pracaja nad ubuntu staraja sie sprawic by system ten byl przyjazny dla uzytkownika a nie zeby go odstraszal. 70% osob nie rusza linuksa tylko dla tego bo sie nazywa linux jesli ktos chce/zna sie na owym systemie lapie sie za cos gdzie trzeba sie bawic w reczne konfigi itp itd. jesli nie ? to zostaje windows ? NIE... upraszczanie linuksa ma na celu pokazanie ludziom ze ten system nie jest straszny a wrecz przeciwnie  |
Racja, wystarczy ze powiem coś o Linuxie, to już nie - on jest be! Dlatego ze nazywa się linux, gdybym proponował komuś windowsa 3.11, zdecydował by się szybciej, niż na Linuxa. Dlaczego? Wszytko przez te durne obrazy ubzdurane w umyśle Windowsowców, linux to tylko białe literki na czarnym tle. Ale gdy pokazałem kolegom beryla (Compiz, xhl, aiglx pojęcia pochodne) Od razu zauroczyli się nim. Jeden mi przyznał, ze wcześniej myślał, ze ja siedzę i godzinami klepię komendy, nie widząc obrazków w webie. A teraz, jak zobaczyli et na linuxie, SuperTuxa, Pingusa, instalatora pakietów Smart, i ładnie poukładane menu, to ustalił mi termin, kiedy mam do niego wpaść. Aby ludzie nie bali się linuha, muszą zobaczyć. Niech uwierzą że nie jest on bezsensownym klepaniem komenda, ale OS przyszłości. Dodam jeszcze, ze Linux miał to co ma Vista, już w 2004 roku!
| bpit22 wrote: |
Czyli kazdy jest dobry na serva?? Mam na względzie funkcjonalność, małą awaryjność. Trochę mnie wkurza że tak mało ludzi korzysta z linuxów ( Microsoftowa propaganda ) |
Linux jest jeden
od tego trzeba zacząć, są tylko inne dystrybucje. Co do serwerów to hmm polecam Debiana, Slacka, Ubuntu, RedHat. Poza tym serwer mozna postawic na kazdej dystrybucji, wszystko zalezy od twojej konfiguracji.
nie no moj kolega wlasnie ma kubuntu i strasznie go zachwala
mowi ze nie zamienilby go na wina
swoja droga warto kiedys go przetestowac
Pozdrawiam
| WMP wrote: |
| Nolt wrote: | | lexom wrote: | Ja polecam SLACKWARE 11.00!! Moim zdaniem najlepsza dystrybucja linuxa jaka istnieje. Na pewno nie jest to najprostrzy linuxa jaki istnieje (praktycznie wszystko trzeba konfigurowac recznie) ale przynajmniej czegoś się nauczysz , a nie tylko bezwiednie bedziesz klikał "next" jak w windowsie  |
Ale czy nie chodzi wlasnie o prostote i funkcjonalnosc ? programisci ktorzy pracaja nad ubuntu staraja sie sprawic by system ten byl przyjazny dla uzytkownika a nie zeby go odstraszal. 70% osob nie rusza linuksa tylko dla tego bo sie nazywa linux jesli ktos chce/zna sie na owym systemie lapie sie za cos gdzie trzeba sie bawic w reczne konfigi itp itd. jesli nie ? to zostaje windows ? NIE... upraszczanie linuksa ma na celu pokazanie ludziom ze ten system nie jest straszny a wrecz przeciwnie  |
Racja, wystarczy ze powiem coś o Linuxie, to już nie - on jest be! Dlatego ze nazywa się linux, gdybym proponował komuś windowsa 3.11, zdecydował by się szybciej, niż na Linuxa. Dlaczego? Wszytko przez te durne obrazy ubzdurane w umyśle Windowsowców, linux to tylko białe literki na czarnym tle. Ale gdy pokazałem kolegom beryla (Compiz, xhl, aiglx pojęcia pochodne) Od razu zauroczyli się nim. Jeden mi przyznał, ze wcześniej myślał, ze ja siedzę i godzinami klepię komendy, nie widząc obrazków w webie. A teraz, jak zobaczyli et na linuxie, SuperTuxa, Pingusa, instalatora pakietów Smart, i ładnie poukładane menu, to ustalił mi termin, kiedy mam do niego wpaść. Aby ludzie nie bali się linuha, muszą zobaczyć. Niech uwierzą że nie jest on bezsensownym klepaniem komenda, ale OS przyszłości. Dodam jeszcze, ze Linux miał to co ma Vista, już w 2004 roku! |
W systemach innych niż Windows najczęściej pojawiały się nowinki. A inne to w 90% *NIXy. Przykład: Apple MacOS. A co do Visty - mając XGL można wyśmiać wszystko, co jest w nowej windzie i to na systemie proc >1GHz i 256 RAMu...

Witam, wie ktos moze gdzie mozna zamowic tego Ubunt'a najlepiej po polsku
? chcial bym pobawic sie nim troche bo ma o niebo mniejsze wymagania niz vista i chodzi lepiej 
tutaj wszystko znajdziesz, a gdzie dostać masz tutaj | Code: |
| http://forum.ubuntu.pl/viewforum.php?f=35 |
| DraGon2 wrote: |
Witam, wie ktos moze gdzie mozna zamowic tego Ubunt'a najlepiej po polsku ? chcial bym pobawic sie nim troche bo ma o niebo mniejsze wymagania niz vista i chodzi lepiej  |
Ubuntu, ma wbudowany jezyk polski. Co do tych wydan z ubuntu.pl to nie wiem nigdy nie testowalem
Wole oficjalne wydania z ubuntu.com. Jesli chcesz zamowic Ubuntu mozesz to zrobic poprzez launchpad wersje 6.06 (lub odezwij sie do mnie na PM, mam kilka sztuk orginalnych plytek+naklejki ktore do mnie przylecialy, sa mi nie potrzebne wiec moge je oddac), ale ja polecam poczekac do kwietnia i sciagnac sobie nowe dziecko 7.04 (jest wersja beta, ale wiadomo beta nie jest jeszcze dosc stabilna).
W tej chwili już praktycznie jestem zrezygnowany jakimkolwiek linuxem. Powodem jest brak wiedzy wystarczającej na to by mógł on stale u mnie gościć. Problem wyniknął m. in . w konfriguracji neta przez PPPOE, który mimo poprawnej konfriguracji zrywał połączenie ( nie mam neo tylko co innego ). Może kiedyś zmienie jeszcze zdanie.
Ubuntu mocno mnie zainteresowal, kożystałem z niego zamiast windowsa do normalnej pracy. Natomiast problem mialem i mam do dzis z karta graficzna ATI Radeon X800GTO, mimo instalacji podawanej przez rożne fora linuxowe, nie udalo mi sie poprawnie jej zainstalowac. Drugi klopot to drukarka Canon PIXMA 1200, wogole nie ma do niej sterownikow.
Mimo tego wszystkiego system jest naprawde przyjemny.
Jeśli chcesz wiedzieć jaki linux najlepszy
Kup se najnowszy numer CHIP
Dużo jest o tym napisane + test który dla ciebie najlepszy.
Polecam 
Szukam Linuxa na płycie - ktoś coś poradzi. Bo nie chce instalować na dysku (jeszcze się pogryzie z moim XP
), a chętnie obejrzę o co biega itd. Jak mi się spodoba, to może zainstaluję gdzieś na 10 dysku, albo cuś..
Szukam Linuxa na płycie - ktoś coś poradzi. Bo nie chce instalować na dysku (jeszcze się pogryzie z moim XP
), a chętnie obejrzę o co biega itd. Jak mi się spodoba, to może zainstaluję gdzieś na 10 dysku, albo cuś..
Pogooglaj: Linux Live CD. Osobiście, sądzę, że najwięcej Ci pokaże Knoppix DVD version
. Jeśli chcesz po prostu zobaczeć jaki jest Linux, bez żadnego kombinowania i niepotrzebnych dupereli, pobierz płytkę instalacyjną Ubuntu. Działa ona tak, że zanim zainstalujesz, odpala Ci się działający system, więc możesz się rozejrzeć. Daj znać, co Ci się podobało, a co nie 
Dziękuję za pomoc
Oczywiśćie napiszę, ale to dopiero pod koniec czerwca, po sesji, bo teraz mam robotę i to i wysiadam totalnie 
hmyyy ... moim zdaniem jest trcohę lepszy od Visty ... mialem Viste Ultimate
teraz znowu Xp [ XP rules ] ale jak bede mial cos innego niz XP to linux
lepszy? to mało powiedziane
Tak mój ubuntu wygląda:
A tutaj filmik Ubuntu vs Vista:
http://youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ
JA osobiście nie polecam tej dystrybucji Linux. Gdyż o wiele lepszy jest Linux Mandriva 2007. Serdecznie polecam do prób.
| beng90 wrote: |
| JA osobiście nie polecam tej dystrybucji Linux. Gdyż o wiele lepszy jest Linux Mandriva 2007. Serdecznie polecam do prób. |
HAHAHA xD dobre sobie xD uśmiałem sie. Nie będę się z tobą sprzeczał, ale widzę że jesteś "świeżym użytkownikiem linuksa" 
Hehe, co racja to racja. Jeśli pod pojęciem najlepszy kryje się "najbardziej podobny do WinXp" to faktycznie. Ja ze swojej strony polecam Zenwalk, taki "ucywilizowany" Slack, trochę to dziwna dystrybucja, ale określiłbym ją jako mulitmedialno-developerską, czyli idealną dla mnie 
Ściągnęłam knopixa. Jak będę mieć czas to go zainstaluję i opowiem o wrażeniach..
Wzięłam go, bo jest na płycie.. kuzyn mi polecił..
Ubuntu równierz jest na płycie. Wystarczy poszukać w google a na pewno znajdziesz Ubuntu Live CD. Wydaje mi się że linuxy "debianowe" są najlepsze, tzn najbardziej stabilne. Jeżeli ktos jest na prawde zainteresowany linuxem, miał już styczność z tym systemem to polecam Debiana, natomiast do poznawania tego "swiata" styknie Ubutnu (też bardzo dobry)
Teraz KAŻDE Ubuntu to live cd, a dla tych co mają problem z jego uruchomieniem (np. słaby sprzęt) jest przygotowany dysk Alternative Install, który ma tekstowy instalator, a nie z Live CD.
Więc odpaliłam. Pierwsze wrażenie fajne. Zmieniłam sobie język, nawet sobie poradziłam z obsługą, chce robić format...
i pi***.
Nie mam uprawnień admina i woła jakieś hasło (a niczego nie ustawiałam). 1h 30 minut zajęło mi przestawienie, że użytkownik na jakiego się loguję ma uprawnienia admina (a nigdzie się nie loguję, bo on mnie automatycznie loguje).
Do tego nie mogę niczego zrobić na dysku.
Na razie mnie to trochę zniechęciło..
poza tym i tak nie mam netu na linuxa, więc..
Internet na Linux'sie to podstawa. Ułatwia praktycznie wszystko.
Hmmm na tym forum http://www.forum.ubuntu.pl znajdziesz na 99%
opis każdego problemu oraz rozwiązanie go.
| mtx wrote: |
Więc odpaliłam. Pierwsze wrażenie fajne. Zmieniłam sobie język, nawet sobie poradziłam z obsługą, chce robić format...
i pi***.
Nie mam uprawnień admina i woła jakieś hasło (a niczego nie ustawiałam). 1h 30 minut zajęło mi przestawienie, że użytkownik na jakiego się loguję ma uprawnienia admina (a nigdzie się nie loguję, bo on mnie automatycznie loguje).
Do tego nie mogę niczego zrobić na dysku.
Na razie mnie to trochę zniechęciło..
poza tym i tak nie mam netu na linuxa, więc.. |
Hm-po instalacji, czy w trakcie? Jeżeli w trakcie to właśnie miałaś szczęście odkryć nowego buga w systemie. Jeżeli po, wystarczało wpisać własne hasło (o ile dobrze się orientuję).
dowcip polega na tym, że ja niczego nie instalowałam. Odpaliłam z płytki i tyle.
I automatycznie loguje mnie do konta użytkownika, a nie admina. Poza tym jest ok 70 użytkowników (nie wszyscy aktywni0. Dziwne to jakoś..
dowcip polega na tym, że ja niczego nie instalowałam. Odpaliłam z płytki i tyle.
I automatycznie loguje mnie do konta użytkownika, a nie admina. Poza tym jest ok 70 użytkowników (nie wszyscy aktywni0. Dziwne to jakoś.. |
"Czopix" ^^ to dziwny system
jest wiele więcej systemów live które są dużo bardziej lepsze do przetestowania linuksa. Jestem zwolennikiem Ubuntu wiec polecam ci Ubuntu www.ubuntu.com bądź Kubuntu www.kubuntu.org . Czym różni się Ubuntu od Kubuntu ? środowiskiem graficznym, Konppix posiadał KDE (czyli takie jakie ma standardowo Kubutnu). Co do hasła i konta, dawno nie korzystałem z Knoppixa ale musisz pamiętać o tym że linux działa troszke inaczej niż windows, (m.in. jest bardziej zabezpieczony) do pełnych praw admina służy konto root i wymaga ono standardowo hasła. Live CD z reguły nie ustawiają standardowo hasła. Może bug ? 
| Poza tym jest ok 70 użytkowników (nie wszyscy aktywni0. Dziwne to jakoś.. |
Chodzi o to, że ci 'użytkownicy' są stworzeni na potrzeby niektórych bardziej 'zaawansowanych' aplikacji. Np pewnie masz tam użytkownika apache (czy jakoś tak). O dziwo (
) jest stworzony specjalnie dla serwera Apache (HTTP). Dzięki temu możemy określić dokładnie, jakie uprawnienia ma dana aplikacja. W razie (broń Boże) przejęcia przez crackera kontroli nad tą aplikacją to g**** zrobi
Na live CD hasłem zwykle jest 'root', 'admin', lub nawet puste hasło. Chodzi o to, że mając uprawnienia administratora można czasem coś zepsuć w całym systemie. Jako zwykły juser już nie bardzo...
I dlatego juser nie ma dostępu do dysku (bo po co?
). Taka jest filozofia linuksa.
A z internetem to różnie bywa. Istnieje milion poradników jak odpalić Neostrade pod linuksem ale jedne są lepsze a drugie gorsze. Niestety.
Po trudnościach z Ubuntu zdecydowałem się użyć openSUSE i powiem, że był to dość dobry wybór. Sprawia on mniej problemów m.in. ten z netem. Z czystym sumenim moge go polecić innym.
Wadą jest płyta instalacyjna do wyboru ma sie obrazy 5 CD lub 1 DVD, która zawiera więcej pakietów.
W podjęciu takiej decyzji pomógł mi WMP, który jest użytkownikiem openSUSE dłużej odemnie i sobie go mile chwali.
Ja się nie pisałam na system, który traktuje mnie jak 5 letnie dziecko, że ja nawet nie mogę plików dotykać na dysku. No ludzie. A poza tym jaki hacker chciałby się włamać do mnie do kompa?
Ani root ani admin ani puste. To wszystko jest jakieś pop*.
Sorry, ale im dłużej męczę się z knoppixem, tym mam gorsze zdanie o linuxie.
Oczywiście, że jest to tylko 1 odmiana itd.. ale jak na razie windows jest mądrzejszy.
po sesji może spróbuję inne wersje linuxa
Ja się nie pisałam na system, który traktuje mnie jak 5 letnie dziecko, że ja nawet nie mogę plików dotykać na dysku. No ludzie. A poza tym jaki hacker chciałby się włamać do mnie do kompa?
Ani root ani admin ani puste. To wszystko jest jakieś pop*.
Sorry, ale im dłużej męczę się z knoppixem, tym mam gorsze zdanie o linuxie.
Oczywiście, że jest to tylko 1 odmiana itd.. ale jak na razie windows jest mądrzejszy.
po sesji może spróbuję inne wersje linuxa |
Nie dobijaj mnie z tym "windows jest madrzejszy" gdyby byl 98% serwerow czy to gier, www, ftp staloby na windowsie, windows to system dla lamerow (klik>next>next>done)
natomiast linux przypuszcza ze osoba probujaca sil z tym systemem ma jakiekolwiek pojecie o komputerze. A jesli chodzi o wlamania do kompa, kto ? ktos kto akurat trafil na twoje IP i lubi sie tym bawic
Ja mialem bodaj 4 proby wlamania do komputera 1 na windowsa i 3 na linuksa kazde zakonczone niepowodzeniem
pewnie sie typ zdenerwowal strasznie lub byl to jakis noob poprostu xD Wracajac do Windowsa mtx probowalas kiedys skasowac jakies pliki w windowsie ? chodzi mi o te systemowe, nie skasujesz ich bo tez nie masz praw, i albo sa uzywane przez inny proces albo "przez innego uzytkownika" (tego niewidzialnego). Jak juz wspomnielismy linux jest bardziej zabezpieczonym systemem, ale co do tego ze zwykly user nie ma prawa do przegladania dysku to nie prawda
Poza tym chmod ug+rwx ^^
http://distrowatch.com/
PS mtx ogladalas filmik tych sekretowhakerow ? chcialbym zauwazyc ze oni na plycie daja ci wlasnie skonfigurowanego linuksa
ze srodowiskiem graficznym fluxbox 
Zbieram dopiero na to
Nie nie mówia jest hipotetyka Linuxa. Wiem jaka jest praktyka. Nie chcę usunąć plików systemowych. Chciałam usunąć 1 plik.
Chciałam użyć programów zainstalowanych na linuxie-są zahasłowane mimo, że niczego nie ustawiałam
Nie lubię systemu, który myśli za mnie. i nie lubię systemu, który zakłada, że się wszyscy będą się do mnie włamywać. Dzięki Bogu nikt tego nie robił. Albo o tym nie wiem (na jedno wychodzi).
Na razie jestem dla linuxa na nie...
Ja korzystajac z live plyty ubuntu w pracy "skasowalem" system z plyty + wszystko co bylo na innych dyskach xD Oczywiscie system mogl sie zaladowac z plyty ponownie bo CD-R nie da sie wykasowac
ale bez plyty ani rusz
PS: jesli chcesz wykasowac jakis plik w linuksie nic prostrzego:
sudo rm -r nazwa_pliku
Mówi się, że win to dziadostwo i ogólnie zło, ale przecież jest wystarczający do wykonywania wszelkiego rodzaju operacji za pomocą komputera... no i działają na nim bezproblemowo gry
A odnośnie linuxa:
dla zaawansowanych - debian, slackware
dla zielonych - mandriva, suse
A co do ubuntu - nie wypowiadam się, bo tylko sprawdziłem go przez odpalenie z live cd, nic na nim nie robiłem...
Jak to dla kogo Ubuntu: "Ubuntu to staroafrykańskie słowo oznaczające "Nie potrafię skonfigurować Debiana"."
Debian dla zaawansowanych? No co ty, średnnio zaawansowanych, dla zaawansowanych to Slax i Gentoo (chociaż Gentoo to raczej dla masochistów
).
Ja osobiscie polecam Madrive bardzo dopbry 
Jak chcesz coś prostszego, to już lepiej najnowszą Fedore, naprawdę dopracowana. Ale w dalszym ciągu chyba lepszym wyborem będzie Ubuntu. http://distrowatch.com/ nie kłamie 
ja polecam SuSe. Sam nie używałem ale (z opinii) jest proste i (co ważne) ma ujednolicony "Panel sterowania" który się bodajże YaST nazywa. Wygodne