FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Tragedia w Katowicach- pomnik?

evolucja
Witam.
Zapewne słyszeliście iż w Katowicach przy hali targowej ma powstać pomnik na cześć zmarłych w tragedii z przed roku czasu. W telewizji pojawiały się opinie osób które nie chcą by pomnik powstał. Czy waszym zdaniem powinni go zbudować? Z mojej strony dodam tylko że jestem za wybudowaniem pomnika.
oxwood
Wg mnie to jest nie potrzebne, tablice jakąś postawić by można, ale odrazu pomnik.
W ostatnich czasach same pomniki by stawiali, no chyba że pomysłodawaca pokryje budowe z własnej kieszeni Razz Wtedy mógłbym być za.
mtx
O rany.. ciągle tylko tematy: na Śląsku to, w Katowicach tamto.. nie macie nic ciekawszego?! Razz

a niechże sobie stawiają pomnik.. jak lubią..
pawelsz
Mnie też to trochę nudzi, cały czas coś się tu wydarzyło strasznego to tam... Pisząc w temacie - już sprawa przycichła, to trzeba zacząć pomniki stawiać. Bo przecież ktoś mógłby już zapomnieć, co się tam wydarzyło, a przecież tak być nie może! No ale co z tego będzie, że sobie pomnik postawią, poza tym, że trochę szumu? Wiem, wiem, to ku pamięci. Mnie to się osobiście jakoś specjalnie nie podoba, ale skoro tak bardzo tego pomnika potrzebują...
spooki86
Nie jestem zwolennikiem stawiania pomników, myślę takze że tabliczka by wystarczyła.

Szkoda kasy na to.
Deathplanter
Jeśli tak dalej bedzie to w ciągu 10 lat będziemy tu mieli w Polsce las pomnikow...
vrooth
jestem przeciw takim inicjatywą, bo najczęsciej za takie pomniki instytucje, które je kupuja sporo przeplacają, a te pieniądze mogą iść dla potrzebujących..

np. jak przy MTK -> zamiast wystawić pomnik, to lepiej dać tą kase ludzią, którzy nadal cierpią z powodu tej tragedii
Seba222
Jezeli isc by tym tropem - tragedia w Katowicach, zginelo 65 osob, postawmy pomnik, - to na niektorych drogach, gdzie sa czarne punkty tez mozna by postawic pomnik. U nas za duzo chce sie stawiac pomnikow, a za malo przeciwdzialac tragediom. Czy taki pomnik pomoze rodzinom zmarlych? Wedlug mnie nie, a jeszcze przy okazji bedzie rozdrapywal stare rany. Po co to komu?
Poza tym, u nas na prawde jest na co pieniadze wydawac, a nie na pomniki - chocby ostatnio glosna sprawa szpitali i ich dlugow - ja wiem, ze kwota za pomnik szpitalowi nie pomorze, ale ... jakby zebrac rozne bezsensowne wydatki (remont fontanny w palacu prezydenckim - 3 mln, malowanie korytarza w sejmie 1 mln, ) to uzbierala by sie niezla sumka. Niestety u nas w kraju, przynajmniej tak mi sie wydaje, nikt nie patrzy na to, ze wydawane sa bezsensownie pieniadze i raczej nikogo to nie obchodzi.
gandalfini
Seba222 wrote:
Jezeli isc by tym tropem - tragedia w Katowicach, zginelo 65 osob, postawmy pomnik, - to na niektorych drogach, gdzie sa czarne punkty tez mozna by postawic pomnik. U nas za duzo chce sie stawiac pomnikow, a za malo przeciwdzialac tragediom. Czy taki pomnik pomoze rodzinom zmarlych? Wedlug mnie nie, a jeszcze przy okazji bedzie rozdrapywal stare rany. Po co to komu?

Po to, by odwracać uwagę publiki od spraw "mniej istotnych" np. korupcji w sejmie itp. Zresztą na takim odsłonięciu na pewno byłby nasz kartofel któ¶y pokazywałby nam, szraym ludziom jak się solidaryzuje ze społoczeństwem. A media uwielbiają takie bzdurki (zamias pisać o poważnych sprawach)./
Seba222 wrote:
Poza tym, u nas na prawde jest na co pieniadze wydawac, a nie na pomniki - chocby ostatnio glosna sprawa szpitali i ich dlugow - ja wiem, ze kwota za pomnik szpitalowi nie pomorze, ale ... jakby zebrac rozne bezsensowne wydatki (remont fontanny w palacu prezydenckim - 3 mln, malowanie korytarza w sejmie 1 mln, ) to uzbierala by sie niezla sumka. Niestety u nas w kraju, przynajmniej tak mi sie wydaje, nikt nie patrzy na to, ze wydawane sa bezsensownie pieniadze i raczej nikogo to nie obchodzi.

Brutalnie powiedziane, ale prawdziwe. Ale tak to jest jak w sejmie rządzą warchoły i świnie ;]
Przyczepiłbym się jeszcze do naszego kochanego Wojska Polskiego ale nie zamierzam tutaj robić OT.
Kamilox
dobry pomysl aby powstal pomnik chociarz beda wszyscy pamietac co sie wydarzylo
vrooth
Kamilox, uważam że wszyscy, którzy się tym przejeli, którzy wogóle zauwazyli że wydarzyła sie taka tragedia, bedą o niej pamietac... a media i tak o niej bedą corocznie o niej przypominać...

nie potrzebne są ludziom takie pomniki, na ktore nikt nie patrzy, o które nikt nie da... lepiej te pieniądze na artystów, na zakup materialów przeznaczyc na prawdziwe pomniki... tutaj mam na myśli inwestycje w ludzi, w edukacje, w rozwój młodych ludzi... a nie kawałek bezwartościowego marmuru

alez to podniosle brzmi, sam sie sobie dziwie xP
GeorgeHammett
Wystarczyłaby jakaś tablica ku czci. Stawianie pomnika jest kosztowne, a zamiast wydać pieniądze na pomnik, można by wspomóc polskie szpitale.
loginos
vrooth wrote:
lepiej te pieniądze na artystów, na zakup materialów przeznaczyc na prawdziwe pomniki...

A jakie pomniki będą ,,prawdziwe'' jeśli nie taki?
Zadaniem pomnika jest przypominanie o tragedii. Jednak nie takie przypominanie, żeby o czym mówić w mediach, ale takie które pozwoli zapobiec podobnym tragediom w przyszłości.

Pod tym względem równie dobrze sprawdzi się moim zdaniem tablica z nazwiskami co pomnik, ale dobrze żeby coś w ogóle powstało.
vrooth
co mam na mysli mowiać prawdziwy pomnik??

inwestycje w dzieci, dofinansowanie jakiegos wybranego domu dziecka, stybendia do najuboższych dzieci... to jest prawdziwy pomnik, a nie jakiś kawałek marmuru...

własnie ogądałem fakty i tam była wiadomosć o tym, że w Katowicach na placu Wolności zamiast pomnika armii czerwonej chca powstaic pomnik Ronalda Regana - jak skromnie wyliczono kosztowało by to skormne 100tys-500tys złotych... nie lepiej by te pieniadze dać jak wsponaiłaem wyżej domom dziecka zamiast stawiac kolejny bezsensowny pomnik??

a na Regana jestem wyczulony, bo wspaniali krakowscy radni nazwali jego imieniem Plac Centralny (krakowianie wiedza o co chodzi), który zawsze bedzie placem centralnym a nie jakims placem regana :/
Calemb
Ta rozumiem, ze tragedii była wielka ale za pieniądze za które chcą walnąć pomnik mogli by np.: wykonywać więcej kontroli budynków. Oni zawsze tak, zdarzyła się tragedia to będą stawiać pomniki ku czci i tu zgadzam się tablica upamiętniająca by wystarczyła. Bo potem są hasła, że jest za mało pieniędzy na wszystko. Jakby mniej kradli, więcej robili i nie szastali pieniędzmi gdzie ich akurat aż tak dużo nie potrzeba to by mieli wszystko. bo dziwne że teraz to na pomnik mają, ale wcześniej nie było......
Grom
A moim zdaniem lpeiej postawić ten pomnik niż inwestować w podgrzewany chodnik dla kaczora za 6mln zł. Myślę, że nie powinno sie zapomniec o tej tragedii. Zginelo tam wielu ludzi. Napewno jest to lepsza inwestycja niz wydawanie pieniedzy na podgrzewane chodniki dla kaczek :/
vrooth
tak naprawde to instalacja była planowana juz wczesniej, na jesieni, przed niefortunnym upadkiem naszego jasnie oświeconego premira...

jak to argumentowali? plac przed pałacem prezydenckim jest wykorzystyany podczas wszelakich uroczystości państwowych i zagraniczych więc ogrzewanie jest nie zbędne, bo nie do pomyslenia było by gdyby jakiś dajmy na to unijny dygnitarz się wywrócił na lodzie... no i teraz przy okazji również pan premier Smile

hmmm... to może być jedyna udana inwestycja Kaczyńskich w Warszawie (szkoda że bezsensowna...)
veroz
Hmm no tak chca postawic pomnik na miejscu zawalenia sie hali, jak dobrze pojdzie to bedzie tak dobrze postawiony ze sie zawali i tez byc moze zabije kilka osob, i znow bedzie tragedia, lepiej by bylo jakby ta sprawa umarla smiercia naturalna, poza tym pomnik moze u osob ktore stracily w tragedii swoich bliskich wywolywac niezbyt mile wspomnienia, a tego raczej powinnismy uniknac.
Calemb
A o tym chodniku podgrzewanym to nie słyszałem. Oni cholera robią se chodniki podgrzewane,a w niektórych miejscach nie ma nawet skrawka jakiejś płytki czy kostki brukowej i trzeba się po błocie taplać!! NO to wszystko opada wraz z głową i nogami. CO to są za ludzie to ja nie wiem: mają forsy jak lodu i dalej sobie dogodzą (jeszcze z kieszeni podatnika), a z drugiej strony mówią, że wyślą możliwe środki na rzecz potrzebujących czy jeszcze kogoś innego...... Ech szkoda słów......
toomeczek
Stawianie pomnikow to jest glupota jak dla mnie, sluszalem ze w jednym miescie wymieniaja jeden pomnik zołnieży ZSRRja jakis inny innego cazlowieka, a koszt takiej wymiany jest kolosalny. A za te pieniadze mozna by bylo ufundowac obiady biednym dzieciom, albo cos innego zorganizowac.
vrooth
o to własnie caly czasz mi chodzi... przecież zawsze o jakiejś wiekszej tragedii (swoją drogą to czy jest mniejsza lub wieksza tragedia?) ktoś będzie pamiętał i ktos innym przypomni... nie potrzebne sa drogie pomniki z kamienia, brązu czy marmuru, ale ludzka pamieć...
makak
Dokładnie jak reszta, wystarczy jakaś tabliczka ale nie pomnik. Każdy kto w jakimś stopniu był/jest zainteresowany będzie o tym pamiętać więc po prostu szkoda pieniędzy..., które mogliby wykorzystać na coś potrzebnego...

Pozdro Wink
Bigrazer
Mi tez sie jakos nie widzi pomysł z pomnikiem... to na tym całym terenie bedzie sobie stał pomnij i zawsze beda składane znicze itd.. ?

Moim skromnym zdaniem powinno sie na nowym budynku który bedzie w tym miejscu wybudowanu przyczepic tablice która bedzie upamietniac te wydarzenie, ale żeby pomnik?
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.